Pojdi na glavno vsebino

Inovativno urejanje varnejših poti v šolo

25. november 2016

Digitalizacija spreminja vaša življenja. O tem ni več dvoma. Ne najdemo je le v poslu, temveč tudi v športu, zdravstvu, vladnih ustanovah in še marsikje. Vsi bi namreč radi svoja področja delovanja, kar najbolje obvladali, jih poenostavili in s tem učinkovitejše dosegali svoje cilje.

Da bo pot v šolo še bolj varna, je Javna agencija RS za varnost prometa pripravila mobilno aplikacijo Lilly&Val, preko katere lahko starši in otroci načrtujejo varno pot v šolo. Aplikacija ima funkcijo izobraževanja in z njo otrok spoznava varnejšo pot v šolo, prometne predpise, pravila in prometno kulturo. Cilj aplikacije je povečati in izboljšati transparentnost načrtov varnih poti v šolo ter na nove načine vključevati otroke v promet. Aplikacija Lilly&Val povezuje otroke, starše, šole, občino in lokalno okolje. 

Agencija je pripravila tudi osnutek Smernic za izvajanje presoje varnosti šolskih poti, ki so osnovane na aktualni zakonodaji in primerih dobrih praks iz lokalnih okolij, s katerimi naj bi celostno pristopali k večji varnosti na šolskih poteh. 

Slovenija se glede števila žrtev prometnih nesreč od leta 2001 do 2007 z repa najbolj nevarnih evropskih držav premaknila v varno sredino. Temu botruje vzpostavitev sistema državne uprave, zdravstva, sodstva, sociale in nevladnih organizacij, ki so skupaj začeli izvajati številne aktivnosti za večjo prometno varnost (urejanje varnejših poti v šolo, vzpostavitev boljše prometne infrastrukture, management prometne varnosti, vzgoja udeležencev cestnega prometa …).

Danes otroci spadajo med ranljivejše udeležence, zato moramo biti ostali še bolj odgovorni, da poskrbimo za njihovo varnost. 

Vsaka osnovna šola naj bi imela izdelan Načrt šolskih poti, katerega namen je predvsem poiskati možne izboljšave nevarnejših mest in s tem tudi izboljšati prometno varnost na obstoječih prometnih poteh. 

Pri tem naj bi sodelovali vsi, tako osnovne šole, ki oblikujejo načrte šolskih poti (v komunikaciji z učenci in starši), lokalne skupnosti, ki upravljajo s cestno infrastrukturo, ter lokalnih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (v katerem sodelujejo tudi policija, občinsko redarstvo …) in so pristojni za presojo ogroženosti varnosti učenca.

Ali so lokalne skupnosti in šole na vašem območju že pristopile k izdelavi digitaliziranega načrta ne/varnih šolskih poti? Gre za vseslovenski projekt, ki povezuje otroke, starše, šole, občino in lokalno okolje. 

Pridružite se nam na spletnih povezavah:

http://www.lillyval.com/sl/  

https://www.facebook.com/lillyandval 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se