Pojdi na glavno vsebino

Mediji

Gorniški učni center Zelenica širi ponudbo z novo nizkovrvno vlečnico

17.2.2017 - Planinski dom na Zelenici se je po prenovi razvil v prepoznaven gorniški učni center, kjer se odvijajo izobraževanja in usposabljanja z gorniško tematiko, nadvse primeren pa je tudi za izvedbo šol v naravi in team-buildinge. Zelenica je po prenehanju obratovanja smučišča bolje obiskana kot prej. Turnih smučarjev je vsako leto več, za njihovo varnost s pomočjo Službe za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič dodatno skrbimo s sistemom obveščanja o nevarnosti snežnih plazov.

Letošnjo zimsko sezono smo na Zelenici deležni dveh pomembnih pridobitev; nove nizkovrvne vlečnice in Elanovega turno smučarskega demo centra. 

Občina Tržič je za potrebe GUC Zelenica kupila novo nizkovrvno vlečnico, ki nameščena na trasi nekdanje vlečnice Ciciban. Dolžina vlečnice je 132 metrov, na uro pa lahko prepelje do 600 oseb. 

Občina Tržič je upravljanje vlečnice prenesla na Planinsko društvo Tržič, ki je pred kratkim dobilo dovoljenje za obratovanje, tako da bo prvi obratovalni dan v nedeljo, 19. februarja. Vlečnica bo obratovala ob ustreznih vremenskih pogojih ob koncu tedna med 11. in 14. uro, med tednom pa tudi ob predhodni najavi večjih skupin. Uporaba vlečnice je brezplačna. 

Planinsko društvo Tržič je s podjetjem Elan d.o.o. na Zelenici tudi vzpostavil Elanov turno smučarski demo center. Obiskovalci Planinskega doma na Zelenici si bodo v Elanovem kotičku lahko ogledali aktualno kolekcijo turno smučarske opreme, za izposojo bo na voljo 6 parov turnih smuči in 1 splitboard. Z 10. kompleti otroške smučarske opreme, ki jih je Elan doniral društvu, bo poskrbljeno tudi za otroke, ki bodo prav na Zelenici lahko naredili svoje prve smučarske zavoje - z novo opremo na novi vlečnici.

OBČINA TRŽIČ SPODBUJA K ŠPORTNEMU NAČINU ŽIVLJENJA

14.2.2017 - Delo in interes naj pokažejo smernice za sofinanciranje športnih društev.

Občina Tržič v letošnjem letu namenja dobrih 200 tisočakov za sofinanciranje letnih programov športa in dela strokovnega kadra. Na javnem razpisu je uspešno kandidiralo 24 športnih društev oz. organizacij, med katere bo razdeljenih 151.908,56 evra za sofinanciranje letnega programa športa v letu 2017 in 29.000 evrov za izvajanje razvojnih in strokovnih nalog na področju športa. V občinskem proračunu je 23.000 evrov zagotovljenih še za sofinanciranje strokovnega kadra v rednem delovnem razmerju.  

Sinoči se je s predstavniki športnih društev ob podpisu pogodb o sofinanciranju športnih programov, pogovoril tržiški župan mag. Borut Sajovic. Ugotavlja, da Tržič ostaja športno mesto, da društva in klubi dobro delajo, da je zavoljo odličnih športnikov Tržič poznan tudi drugod po svetu, da pa denarja za dobre pogoje dela vseh, vpetih v šport in rekreacijo, ni nikoli dovolj. »Za občino so pomembnejši kot rezultati, važni množičnost, udeležba, gibalne spretnosti, zdrav način življenja,« je povedal tržiški župan, ki recept za še večjo vključenost otrok v različne športne aktivnosti vidi v osebnem zgledu in času staršev. »Letos si obetamo odkupa zemljišč za nogometno igrišče v Križah, v Sebenjah smo že uspeli, obnovili bomo parket v Dvorani tržiških olimpijcev, na Zelenici je nova vlečnica,« je o letošnjih investicijah povedal mag. Borut Sajovic in dodal, da ima šport veliko dodano vrednost, tako zaradi promocije naroda kot same identitete. »Množičnost, rekreacija, aktiven način življenja, zdrava prehrana je nekaj, kar nam bistveno izboljšuje kvaliteto življenja in ohranja našo vitalno kondicijo in zdravje.«  

Medtem ko se balinarji, kegljači in igralci namiznega tenisa ukvarjajo s premajhnim številom mladih članov, število teh vsako leto narašča v nogometnih in rokometnih klubih, planinskih društvih, plesnih klubih, vse več je zanimanja za smučarske skoke. Tržiški skakalci so v lanskem letu obnovili dobršen del skakalnic, opravili več kot tisoč ur prostovoljnega dela in se veselili posamične zmage Anžeta Semeniča na tekmi velike poletne nagrade v Čajkovskem.

Planinsko društvo Tržič bo konec tedna prevzelo v upravljanje vlečnico na Zelenici, ki bo dobrodošla popestritev in dopolnilo ponudbi Koče na Zelenici. Plezalci so se razveselili povečane plezalne stene v Dvorani tržiških olimpijcev, prilagojene za najmlajše. 

Sicer pa ima Planinsko društvo Tržič največji športni objekt na Gorenjskem in sicer 180 km planinskih poti, za katere vzorno skrbi in za to ne prejema kakšnih dodatnih sredstev. Z uspešnim lanskim letom se lahko pohvalijo tudi planinci iz Križ, ki imajo prav tako kot tržiški, veliko investicijskih del z urejanjem poti, letos pa se bodo lotili še obnove tovorne žičnice. Na Kriški gori so lani zabeležili 45.000 obiskovalcev.

Vzorno in povezovalno delo med krajani prinaša lepe uspehe v Športnem društvu Podljubelj, ki je lani organiziralo 17 različnih tekmovanj in sedem pokalov, v rekreativno pohodniški akciji Stari Ljubelj 2016 pa so v enajstih mesecih zabeležili sedem tisoč vzponov.

Več kot uspešna je zgodba drsališča na Ravnah, kjer se je lani rekreiralo 4.500 obiskovalcev. Drsališče koristijo tudi otroci iz kriške, tržiške in bistriške šole ter domačih vrtcev. V letni sezoni pa se na tem mestu balina in ugotavlja, da med otroki ni nobenega zanimanja za ta sicer lep in zanimiv šport. Od dvakratnih zaporednih državnih prvakov in 15 kolajn s svetovnih prvenstev, danes ostaja le še lep spomin. Isto težavo, z le eno mladinko, imajo tudi balinarji na Bistrici pri Tržiču, kjer so lani s pomočjo občinskih sredstev obnovili razsvetljavo. Drugo leto, ko praznujejo 30. letnico delovanja, pa bi se radi razveselili obnovljenega balinišča.

Težav s številom v svojih vrstah pa nimajo nogometaši, ki jim manjka le igrišče, sicer pa v klubu trenira več kot 160 otrok. V klubu razmišljajo, da bi poleti naredili večji tabor, v katerega bi povabili otroke iz vseh tržiških športnih društev, da se spoznajo med seboj in se seznanijo tudi s športi, s katerimi se ukvarjajo sovrstniki.

Uspešen je tudi Ženski rokometni klub Tržič, ki se širi in je vidni član na slovenskem rokometnem parketu. Velik strošek dela jim predstavlja najemnina dvorane, kjer imajo treninge. Da bodo pogoji dela v Dvorani tržiških olimpijcev še boljši, predvsem pa varni, se bodo konec šolskega leta začela obnovitvena dela parketa v športni dvorani.

Tržič je plesno mesto z več plesnimi klubi, ki se lahko pohvalijo z lepimi uspehi V Plesnem studiu Špela plešejo plesalci od tretjega do osemdesetega leta starosti, pohvalijo se lahko s številnimi prvimi mesti, kar dokazuje, da delajo in trenirajo dobro, sredstva pa vlagajo v kvalitetno opremo in porabijo za plačilo najemnin dvorane. Z rekordno udeležbo članov v lanskem letu se lahko pohvali Plesni klub Tržič, ki ima 240 rednih članov, 25 parov v družabnih plesih, v porastu je tudi plesna rekreacija. Navdušeni so nad dvorano v Paviljonu NOB. 

Predstavniki športnih društev in klubov so na včerajšnjem javnem podpisu pogodb v prostorih Občine Tržič izpostavili še vprašanje spremembe kriterijev za razdeljevanje proračunskega denarja. Nekaj jih je bilo mnenja, da bi bilo potrebno določiti prioritete glede na množičnost udeležbe in širši pomen za občino. Slišati je bilo, da naj delo in interes pokažejo smernice za sofinanciranje športnih društev, pa tudi mnenja, da je najbolje, da ostane razdeljevanje denarne pogače za športna društva tako, kot je. Omenili so še zapletene birokratske ovire, mimo katerih tudi v športu ne gre. Od novega Zakona o športu pa si tudi ne gre obetati večjih sprememb, vsaj kar se tiče delovanja športa v Občini Tržič, kjer vidno vlogo odigra Športna zveza Tržič. Ta ponuja roko športnim društvom z aktualnim programom Zdrav življenjski slog, katerega cilj je dodatno spodbuditi osnovnošolske otroke k oblikovanju zdravega življenjskega sloga z dodatnimi športnimi aktivnostmi.

V ponedeljek, 6. marca 2017 Športna zveza Tržič pripravlja razglasitev naj športnika za leto 2016, ko bo čestitke in nagrade med drugim prejelo kar šestnajst državnih prvakov iz različnih kategorij.

V TRŽIČU Z DONACIJO ZAVAROVALNICE TRIGLAV DO DVEH NOVIH DEFIBRILATOREV

14.12.2016 - Občina Tržič je v letošnjem letu začela vzpostavljati mrežo javnih defibrilatorjev, saj želi občanom zagotoviti najboljšo oskrbo za reševanje zdravstvenih težav in povečati možnosti preživetja ob zastojih srca. V prostorih Občine Tržič je bila včeraj (13. december) simbolična predaja čeka v vrednosti 3.000 evrov, ki ga je za nakup dveh novih defibrilatorjev za območji Krajevnih skupnosti Leše in Lom pod Storžičem, donirala Zavarovalnica Triglav.

“Projekt ocenjujem izredno uspešno tudi zato, ker se v skrbi za zdravje in pomoč sočloveku na eni strani učimo, na drugi strani pa povezujemo med seboj. Tak projekt združi Krajevno skupnost, Rdeči križ, gasilce, Rotary klub in še koga. Če rešimo s tem eno samo življenje, smo svoj cilj dosegli,” je povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. “Za namestitev obeh defibritorjev bomo počakali do pomladi, na obeh lokacijah pa bosta nameščena na zunanji strani gasilskega doma, pri katerem se ob različnih priložnosti srečujejo krajani, obenem pa gre za lahko dostopni točki, kar je v tem primeru življenskega pomena,” še dodaja župan. 

Zavarovalnica Triglav že tretje leto zapored namenja sredstva za poslovna darila ob koncu leta preventivnim projektom, ki imajo dolgoročni namen. V letošnjem letu je podprla dvajset novih projektov po vsej Sloveniji. “Območna enota Kranj podeljuje sredstva Občini Tržič za nakup dveh defibrilatorjev, prav tako pa smo namenili sredstva gasilstvu in pomagali PGD Škofja Loka pri nabavi posebnih zaščitno-reševalnih oblek za gasilce in Gasilsko reševalni službi Jesenice za nakup dihalnega aparata za novo gasilsko avtocisterno,,” je ob predaji čeka tržiškemu županu povedala Janka Planinc, direktorica Območne enote Kranj Zavarovalnice Triglav.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se