Pojdi na glavno vsebino

Tradicionalne prireditve

Gregorjevo

Gregorjevo ali »Vuč u vodo« je tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči. Gregorjevo je čas, ko se "ptički ženijo" in je pravzaprav pozdrav luči in svetlobe. Takrat postane dan daljši in tudi tržiško kotlino s polno močjo obsije sonce. Včasih so čevljarji iz veselja, ker jim pri delu ni bilo več potrebno uporabljati luči, prižigali kres ter so po zraku vihteli bakle iz starih v smolo namočenih metel. Poleg tega so po reki spuščali prižgane peharje, napolnjene z žaganjem, in hišice iz lepenke na trši podlagi, v katerih so bile prižgane svečke.

Včasih je bil to predvsem praznik čevljarjev, danes pa običaj ohranjajo tržiške osnovne šole. Učenci namreč pri tehničnem pouku izdelajo hišice, ki jih najprej razstavijo v Kurnikovi hiši, po sprevodu skozi staro mestno jedro pa prižgane hišice spustijo po Tržiški Bistrici.       

http://www.trzic.info/                  

Gregorjevo

Mednarodni dnevi mineralov fosilov in okolja – MINFOS

Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja se vsako leto odvijajo drugi vikend v maju v Dvorani tržiških olimpijcev. Prva razstava mineralov in fosilov je bila leta 1973, in sicer na pobudo pobratenega francoskega mesta Ste. Marie aux Mines ter ob sodelovanju Turističnega društva Tržič. Sprva je bila to je manjša lokalna prireditev, ki je predstavljala predvsem mineraloška in geološka bogastva bivše Jugoslavije. Skozi leta je razstava prerasla v velik mednarodni dogodek.

Obiskovalci začetnih razstav so bili predvsem strokovnjaki s področja geologije in paleontologije, danes pa razstava predstavlja eno največjih tovrstnih prireditev v Evropi, saj se po številu obiskovalcev uvršča na tretje mesto, po kulturnem, izobraževalnem, raziskovalnem in vzgojnem programu pa kar na prvo mesto v svetu. Povprečno število obiskovalcev, ki si v dveh dneh ogledajo omenjeno prireditev, je okrog 6.000. Dogodek spremljajo mnoge dodatne dejavnosti, od najrazličnejših delavnic do organiziranih vodenih ogledov Dovžanove soteske in Šentanskega rudnika.
http://www.trzic.info/          

MINFOS

Šuštarska nedelja

Na Šuštarsko nedeljo obišče Tržič več 10.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi iz sosednjih držav, tradicija pa se ohranja že več kot trideset let. Trgovci iz vse Slovenije svoje blago razstavljajo na več kot 300 stojnicah, cel dan se odvijajo različne kulturne, zabavne in etnografske prireditve, tržiški gostinci pa vas ta dan pričakujejo s pravim šuštarskim kosilom in tržiškimi bržolami.

Šuštarska nedelja se je razvila iz tržiških sejmov, Tržič je namreč leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili številni sejmi, od katerih sta bila najpomembnejša Andrejev sejem pred Miklavžem in sejem kmečkih izdelkov na Angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru). Na ta dan so bili vsako leto šuštarski vajenci - "jungri" sprejeti med pomočnike - "ksele". Ta običaj, ki so mu pravili "frajšprehunga", so zaključili s sejmom in nazadnje tudi z veselico, kjer so pozabili na celodnevno delo na nizkih trinogih stolčkih in šuštarski luči na "gauge".
http://www.trzic.info/  

Šuštarska nedelja

Hrastov memorial

Na znani makadamski cesti starega gorskega prelaza čez Ljubelj s 33-odstotno strmino na mednarodnem gorskem preizkusu starodobnikov tekmujejo vozniki na motociklih, motociklih z bočno prikolico ter s starodobnimi avtomobili. Proga meri v dolžino 2.300 m, višinska razlika pa je 330 m. Prve gorske hitrostne avtomobilske in motociklistične dirke v Sloveniji so bile na Ljubelju že leta 1926, ko je bil razvoj motorizacije še močno v povojih.

Do leta 1939 so izvedli enajst tekmovanj z veliko mednarodno udeležbo in Ljubelj je dobil sloves najtežje dirke v Evropi. Po vojni so bili tekmovalci predvsem iz bivše Jugoslavije, leta 1953 pa je bilo izvedeno prvo mednarodno povojno tekmovanje. Dirke so zamrle leta 1961, leta 1996 pa so jih spet obudili- Organizatorjem je v največje veselje ohranjanje tradicije in nadaljevanje prizadevanj AMD Tržič in predvsem dolgoletnega uspešnega dirkača Mirka Hrasta »Grče«.

http://www.ljubelj.si/n

 

Hrastov memorial


Koristne informacije za obisk prireditev:

Obišči Tržič


Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se