Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Evropski teden mobilnosti 2021

16. september 2021

Slogan Evropskega tedna mobilnosti 2021 je ŽIVI ZDRAVO. POTUJ TRAJNOSTNO

Sodoben življenjski slog nas preganja kot neusmiljen trener – v vsakem trenutku nekam hitimo in nenehno se nam mudi. Morda se prav zato preveč zanašamo na avtomobil, ki naj bi nas rešil iz časovne zagate, a nas pušča s pogubnimi posledicami: z onesnaženjem, s hrupom, z nesrečami in vse večjimi zdravstvenimi težavami zaradi pomanjkanja gibanja.

Kako moja mobilnost reši stvari? https://www.tedenmobilnosti.si/kako-lahko-moja-mobilnost-resi-stvari

Prav zaradi tega nas Evropski teden mobilnosti vabi, naj namesto avtomobila za svoje poti v službo, šolo ali trgovino raje izberemo katerega izmed bolj trajnostnih načinov mobilnosti (hojo, kolesarjenje ali uporabo javnega prevoza). Statistični urad je objavil nekaj zanimivih statističnih podatkov na temo trajnostne mobilnosti. Glavni poudarki raziskave so na podatkih o železniškem prometu, javnem potniškem prevozu v povezavi s pandemijo covida-19, osebnih avtomobilih in uporabi sopotoništva med prebivalstvom.

Celotna novica je objavljena na njihovi spletni strani, vabljeni k branju.

Letošnja tema je posvečena predvsem težavam, s katerimi sta se Evropa – in svet – soočila zaradi pandemije COVID19. V skladu z letošnjim sloganom so izpostavljena štiri osrednja področja: duševno in telesno zdravje, varnost in odziv na COVID 19. V naslednjem dokumentu boste našli kratek oris dejstev in številk, kakor tudi primere najboljše prakse, povezane z vsakim od teh področij:
https://www.tedenmobilnosti.si/application/files/9016/2634/7368/ETM_2021_Tematske_smernice.pdf

Potreba po gibanju na prostem je zaradi posledic pandemije lani izdatno narasla, odločitev za aktivne oblike mobilnosti pa prinaša izjemne koristi za posameznike. Z njimi ne prispemo le do cilja poti, temveč hkrati pokrijemo dnevno potrebo po gibanju, izboljšamo možganske funkcije ter krepimo kondicijo in imunski sistem.

Na Občini Tržič smo se odločili, da zaradi omejitev in ukrepov COVID 19 v času letošnjega ETM- ja, ne bomo organizirali javnih prireditev in dogodkov, ampak bomo ta sredstva namenili za izvedbo trajnih ukrepov, ki prispevajo tako k boljšemu zdravju kot prometni varnosti pešcev.
1. Dejavnosti v vrtcih in osnovnih šolah:
 - izvedba lutkovne predstave »Nika in promet« v Kulturnem centru Tržič za predšolske otroke,
 - možnost izposoje rekvizitov, materiala in iger za prometno tehnični dan v osnovnih šolah,
 - šole v času ETM izvajajo tudi PEŠBUS, podporni material pa prejmejo s strani občine.
2. Prometna varnost:
 - dodatna označitev talne prometne signalizacije (modra barva) na prehodih za pešce na šolskih poteh.
3. Površine za pešce:
 - ureditev pešpoti oz. šolske poti skozi naselje Pristava do OŠ Križe in sprememba prometnega režima v naselju Pristava (Purgarjeva ulica in Pot na polje),
 - ureditev dela pešpoti oz. šolske poti do OŠ Tržič (prenova stopnišča na Grad Neuhaus),
 - dograditev pločnika v naselju Kovor (center vasi).  

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...