Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava 2023

10. maj 2023

Začelo se bo mednarodno vojaško usposabljanje Zvezda Triglava 2023

V ponedeljek, 15. maja, se bo začelo mednarodno skupno vojaško usposabljanje Zvezda Triglava 2023 (Triglav Star 2023). Pripadniki 132. gorskega polka 1. brigade SV že osmo leto organizirajo skupno usposabljanje iz gorniških veščin, na kateri bodo pripadniki Slovenske vojske z vključeno pogodbeno rezervno sestavo, sodelovali s pripadniki OS ZDA, OS Madžarske, OS Italije, OS Nemčije, OS Severne Makedonije, OS Albanije, OS Češke, NATO MW COE. Vaja, ki se bo zaključila 2. junija 2023, bo izvedena v okolici Vojašnice Boštjana Kekca na Bohinjski Beli (plezališče Iglica in plezališče Kupljenik), na strelišču in vadišču Slovenske vojake Mačkovec (STRVAD) in na območju Ljubelja (Begunjščica, Stol do Golice, Rebra - greben Smokuški vrh do Žirovnice,) ter na območju Soriške planine.

V četrtek, 25. maja bo na mejnem prehodu Ljubelj in okolici Zelenice, predstavitev vaje za vabljene goste z delovnimi točkami.

Sodelujoči na vaji bodo na območju Bohinjske Bela in Karavank, ter na zelo različnih tipih reliefa ter spremenljivih vremenskih razmerah v dnevno nočnih pogojih, preverili veščine in znanja s področja gibanja, preživetja ter bojnega delovanja v sredogorju in visokogorju. Vaja je razdeljena na dve fazi. V prvem tednu od ponedeljka, 22. maja do nedelje, 28. maja, bo težišče na usposabljanju iz individualnih vojaško gorniških veščin ter bojnih postopkov. V drugem tednu pa bo usposabljanje namenjeno kolektivnim nalogam iz taktike delovanja manjših taktičnih enot v gorah. V ta namen bodo udeleženci vaje na območju Karavank (Stol – Golica, Rebra) od torka, 30. 5. 2023, do četrtka, 1. 6. 2023, izvedli taktično vajo z uporabo vadbenega streliva, pirotehničnih sredstev ter helikopterskega transporta. S skupnim usposabljanje, bodo pripadniki Slovenske vojske ter pripadniki tujih oboroženih sil izmenjali znanje in poenotili taktične postopke ter tako dvignili raven skupnega delovanja.

Zaradi premikov pripadnikov Slovenske vojske in tujih oboroženih sil pred začetkom, med in po končani vaji, bo povečan promet vojaških vozil in avtobusov, kateri pa ne bo motil pretočnosti prometa. Promet bo povečan od 22. maja do 28. maja v smeri Bohinjska Bela - Ljubelj - Bohinjska Bela in v smeri Bohinjska Bela - Soriška planina - Bohinjska Bela ter 30. maja v smeri Bohinjska Bela – Ljubelj/Žirovnica in 1. junija v smeri Jesenice (Javorniški Rovt - Jesenice - Koroška Bela - Bohinjska Bela).

Lastniki zemljišč, kjer se bo vaja izvajala bodo pravočasno obveščeni za predajo zemljišča. Za čas vpoklica zemljišča jim pripada denarna odškodnina.

REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA OBRAMBO
SLOVENSKA VOJSKA
POVELJSTVO SIL
1. brigada
132. gorski polk
Bohinjska Bela 153, 4263 Bohinjska Bela

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...