Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja

16. september 2019

V evropski teden mobilnosti je danes zakorakalo 78 občin, med njimi tudi Občina Tržič, kjer smo z ostalimi deležniki pripravili pester program za vse starostne skupine. V tržiških vrtcih imamo letos rekorden vpis (30 oddelkov oz. 550 otrok), v začetku naslednjega leta pa bosta odprta še dva nova oddelka v Pristavi. Na Občini Tržič se trudimo in iščemo trajne rešitve, začeli smo s projektiranjem na idejni ravni t. i. šolskega športnega centra oz. prizidka za potrebe šole in vrtca v Križah.

Začel se je Evropski teden mobilnosti

Evropski teden mobilnosti (16. 9. – 22. 9. 2019) bo letos potekal pod sloganom "Gremo peš!" Velika težava sodobne družbe je pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev zaradi pretirane rabe osebnih avtomobilov. Ker se preveč zanašamo na avtomobile, so naše ulice polne pločevine, naš zrak je onesnažen, mi sami pa se veliko premalo gibamo. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. S hojo vplivamo tudi na svoje zdravje in manj škodujemo okolju. Zato bomo letošnji Evropski teden mobilnosti posvetili hoji – najdostopnejšemu, najbolj zdravemu in najcenejšemu načinu premikanja. Z geslom "Gremo peš!" želimo spodbuditi k aktivnejši uporabi hoje vse prebivalce

Slika: V OŠ Bistrica je Pešbus začel voziti že 9. septembra. V tem tednu pa bo potekala aktivnost "GREMO PEŠ S KOKOŠKO ROZI"

"V Občini Tržič bomo Evropski teden mobilnosti posvetili vsem starostnim skupinam, tako najmlajšim z že uveljavljenim Pešbusom in prometno pravljico v knjižnici kot starejšim s svetovalnimi urami vožnje in delavnico Prostovoljstvo v besedi in mobilnost", poudarja tržiški koordinator ETM in podžupan Jure Ferjan, ki ob tem dodaja, da bo tokrat Prometni dan v starem mestnem jedru potekal 4. oktobra. "Zahvalil bi se vsem osnovnim šolam in vrtcem pa tudi Društvu upokojencev Tržič in ZŠAM ter ostalim prostovoljcem za angažiranje pri organizaciji in izvedbi raznovrstnih aktivnosti letošnjega ETM," je še povedal podžupan Ferjan.

Slika: Letos se bo program ETM izvajal v 78 občinah, med njimi ponovno tudi v Občini Tržič. Programi posameznih občin so dostopni na spletni strani https://tedenmobilnosti.si/2019/program.

Celoten program Evropskega tedna mobilnosti (ETM) 2019 v Občini Tržič si lahko pogledate na povezavi https://www.trzic.si/doc/projekti/etm-2019-program.pdf. Vljudno vabljeni.

Uspešna sanacija skalnega podora

Na Občini Tržič smo izredno veseli in zadovoljni, da je po skalnem podoru s področja Begunjščice država odreagirala tako hitro in učinkovito. Danes je na tisti točki že poskrbljeno za varnost, dela bodo zaključena do zime. "Nastala je zadrževalna sonaravna galerija, ki se bo v naslednjih letih še ozelenila, kar je dober primer sodelovanja med lokalno skupnostjo in državo," je izpostavil župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic in dodal: "Lahko samo pohvalim državo in izbranega izvajalca Gorenjsko gradbeno družbo iz Kranja. Objekt, ki nam vsem skupaj zagotavlja miren spanec in varno vožnjo je praktično že dokončan."

Slika: Zaslon z mrežnim armiranjem in tkanino se bo s časom ozelenil in sonaravno zlil z okoljem 

Rekorden vpis v tržiških vrtcih, kmalu še dva nova oddelka

V tržiških vrtcih smo tudi v začetku letošnjega šolskega leta sprejeli prav vse otroke. "Vesel sem, da demografija v Tržiču počasi, ampak zanesljivo raste, kar nam po drugi strani kot občini predstavlja, ne težavo, ker otroke vidimo kot naložbo, ampak izziv," opisuje župan Sajovic, ki je izpostavil, da je "ta trenutek v tržiških vrtcih v 30 oddelkih 550 otrok, kar je rekord v zgodovini občine." Do začetka naslednjega leta pa bomo obstoječe stanje nadgradili še z dvema oddelkoma. Torej, Občina Tržič bo imela konec leta 2019 ali pa v začetku leta 2020 odprtih 32 oddelkov, ker pomeni 580 otrok.

Kmalu prizidek za potrebe šole in vrtca v Križah

Dobra demografija in z njo veliko povpraševanje po vrtcu nalaga občini številna dela in aktivnosti. "Trenutno imamo enote vrtca na osmih različnih lokacijah, kar je na eni strani prijazno do ljudi, ki prebivajo v vaseh, po drugi strani pa velik strošek, ki kliče po racionalizaciji," razlaga župan Sajovic. Občina Tržič bo letošnjo jesen - v oktobru odprla najprej oddelek v Pristavi, z januarjem pa potem še drugega. "To pomeni, da bodo vsi s čakalne vrste lahko šli v vrtec, tudi tisti, ki bodo predpisano starost 11 mesecev dopolnili kasneje," z veseljem pove župan Sajovic, ki dodaja: "Na Občini Tržič se trudimo in iščemo trajne rešitve. To je gradnja prizidka za šolo in vrtec v Križah – t. i. šolski športni center, kjer smo že začeli s projektiranjem na idejni ravni. Zadovoljen sem, ker smo v letošnjem letu v vrtcu v Bistrici opravili prvi del energetske sanacije, do 1. oktobra pa bomo posodobili še strojne inštalacije za ogrevanje." Po besedah župana bodo s projektom nadaljevali tudi v letu 2020.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se