Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Požar na Osnovni šoli Bistrica pri Tržiču gasilo 216 gasilcev

6. junij 2024

- 216 gasilcev iz 23 enot - Forenzična preiskava vzroka požara še poteka - Ta teden ne bo pouka

Včeraj, 5. junija 2024, ob 14.47 je zagorelo v Osnovni šoli Bistrica pri Tržiču. Požar je zajel ostrešje šole. V času požara je bilo v šoli 40 od skupno 367 učencev. Vseh 40 je bilo varno evakuiranih.

Po prvi oceni je zagorelo 600 kvadratnih metrov ostrešja. Poškodovanih je 6 učilnic.

Na intervenciji je posredovalo 216 gasilcev iz 23 enot, s 46 vozili. Zaradi zahtevnosti gašenja so bili poleg Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj aktivirani prostovoljni gasilci gasilskih zvez Tržič, Naklo, Radovljica in MO Kranj. Intervencijo je vodil občinski štab CZ Tržič ob pomoči GARS Kranj.

Na kraju so bili prisotni še kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj in Komunala Tržič. Za pomoč pri odstranjevanju sončne elektrarne in pokrivanje strehe je bila aktivirana regijska enota Civilne zaščite z avtodvigalom.

Župan Peter Miklič je z vodstvom Občine Tržič na kraju spremljal intervencijo.

Zaradi gorenja sončne elektrarne je bil za nadzor nad okoljem o požaru obveščen Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME).

 

Poteka forenzična preiskava vzroka požara

Gasilci so proti večeru uspeli požar omejiti, danes poteka sanacija pogorišča. Po oceni vodje intervencije bo prva sanacija za zaščito objekta aktivno potekala še nekaj časa, zato vse okoliške prebivalce naproša, naj ne otežujejo dela intervencijskim in drugim službam.

Trenutno poteka aktivna forenzična preiskava za ugotavljanje vzroka požara. Hkrati potekajo tudi ogledi stopnje poškodovanosti objekta.

Gasilci pričenjajo s sesanjem vode iz objekta. Za intervencijo je bilo porabljenih 120 kubičnih metrov vode iz javnega vodovodnega omrežja in voda iz gasilskih cistern, ki so jo gasilske enote pripeljale s seboj.

Danes v popoldanskih urah, po zaključku preiskave, bodo začeli s pokrivanjem ostrešja, da preprečijo dodatno škodo na objektu.

 

Zaradi posledic požara se bo pouk v šoli nadaljeval v ponedeljek, 10.6.2024

Vsi starši so bili obveščeni, da otroci niti danes niti jutri nimajo pouka. V šoli ni elektrike, učilnice so uničene, mokre, prostore pa bo potrebno tudi dobro prezračiti, ker je vonj po dimu močno prisoten.

Vsi prisotni se trudijo čim hitreje zagotoviti varno in zdravo  okolje, da se bodo učenci lahko kar se da hitro vrnili k pouku. Vodstvo šole bo o novostih glede pouka starše učencev obveščalo preko običajnih kanalov: spletna stran šole, Facebook, e-asistent).

Dina Pintarič, ravnateljica Osnovne šole Bistrica pri Tržiču: V tej težki situaciji bi se rada iskreno zahvalila vsem gasilcem za posredovanje. Zahvala gre tudi županu občine Tržič, podžupanji, direktorju Občinske uprave in vodji Urada za gospodarstvo in družene dejavnosti. Z nami so bili namreč od začetka do konca intervencije in prišli so tudi danes. Skupaj rešujemo težave. Moram pa povedati, da kljub nesreči, ki nas je doletela, vidimo danes okrog sebe veliko pozitivnega – razumevanje s strani s staršev, klici in podpora kolegov, nesebičnost ljudi, sočustvovanje, pripravljenost pomagati ...

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...