Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V nedeljo v Tržiču praznik slovenske obrti, tradicije in podjetništva

3. september 2021

Prireditev Šuštarska nedelja se po letu dni premora na angelsko nedeljo, 5. septembra 2021 vrača na ulice Tržiča.

Program Šuštarske nedelje 2021 se je začel že včeraj, v četrtek, 2. septembra 2021 z odprtjem razstave Prata, sovata pa testan krompir v Galeriji Atrij, ki bo na ogled vse do 1. oktobra 2021.

Tradicionalna Šuštarska nedelja bo letos nekaj posebnega. Zaradi omejitev povezanih z epidemijo, bo prireditveni prostor v omejenem obsegu, z manj ponudniki, a z butično ponudbo slovenskih izdelkov. Organizator, Občina Tržič, želi, da se na enotnih stojnicah predstavijo ponudniki z najmanj 70 % izdelkov lastne proizvodnje ali slovenskega porekla. V nedeljo bo tako v Tržiču praznik slovenske obrti, tradicije in podjetništva.

»Gre za dogodek s častitljivo tradicijo ter z velikim in pomembnim sporočilom nekdanjih ustvarjalcev različnih tržiških obrti. S čevlji so bili vedno povezani tudi nogavičarji, krojači, tkalci, usnjarji, kovači in še kdo. Šuštarska nedelja bo, dilem je bilo veliko. Odločili smo se za težjo pot, ki z vseh strani zagotovo ne bo pospremljena z zadovoljstvom,« je realen mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič, ki poudarja, da se je čas, tudi kar zadeva Šuštarsko nedeljo, spremenil. »Če je bilo še dvajset let nazaj v modi, ker je bila ponudba po Sloveniji slaba, interneta pa ni bilo, da je bilo prijetno in ekonomsko upravičeno priti v Tržič po nakup čevljev in copat po ugodnih cenah, da se je v Tržič splačalo priti po metle in blazine iz nekdanje tkalnice ali pa bale, toaletni papir iz nekdanje Lepenke, je danes čas bistveno drugačen in temu bo sledila tudi Šuštarska nedelja. Od kramarskega sejma želimo s slovenskemu, tržiškemu. To letos tudi udejanjamo. Stojnic bo bistveno manjše število. Če jih je bilo včasih tudi 150, jih bo letos od 30 do 40. A na njih bo vsaj 70 % slovenskih ali tržiških izdelkov,« pravi župan mag. Sajovic.

Dogodek je v starem mestnem jedru, zato čast letošnjega odprtja pripada sekretarki Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mateji Hafner Dolenc.

V nedeljo, 5. septembra 2021 bo trgovanje na stojnicah od 8. do 19. ure, uradno odprtje šuštarskega praznika pa ob 10. uri na parkirišču tržnice.

Za zabavo bo skrbela skupine Calypso, koncert bodo imeli tudi Prifarski muzikanti. Poskrbljeno bo za bogat otroški program, vodeno si bo možno ogledati cerkev sv. Andreja, narediti Korak po tržiško in si ogledati razstave. Bogat program pripravljajo tudi v Tržiškem muzeju.

Izpostavljamo modno revijo Nekdanji in današnji sloves tržiških čevljarjev, ki bo v atriju Občine Tržič med 12. in 13. uro.

Modna revija v izvedbi Kulturnega društva Folklorna skupina Karavanke predstavlja zgodovino obuvanja v svetu in na Slovenskem – vse od prve obutve do obutve, kakršno poznamo danes. Med Tržičani so se ohranili številni spomini na čevljarje in njihovo življenje. Drobce o njih bo na modni reviji interpretiral David Ahačič in tako razkril marsikatero zanimivost iz življenja tržiških čevljarjev. Osrednji del modne revije predstavljajo sodobni tržiški čevljarji. Člani Folklorne skupine Karavanke bodo v vlogi manekenov predstavili pohodno, bosonogo in športno-elegantno obutev podjetja Proalp, ortopedsko obutev podjetja Migi, usnjene copate in sandale podjetja Brodi, ortopedsko obutev podjetja Dal, ter obutev čevljarja Romana Zaplotnika, ki izdeluje obutev po naročilu.

Za prireditev Šuštarska nedelja velja pogoj PCT, ki ga bo organizator ob vstopu na prizorišče preverjal. Samoplačniško hitro testiranje bo možno tudi pred vhodom na prireditveni prostor.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se