Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

9. junij 2021

Začela se je rekonstrukcija občinskih kategoriziranih cest. Občina Tržič prejela priznanje za energetsko najbolj prodorno srednje veliko občino. Po sobotni komemoraciji odprtje nove stalne razstave »Koncentracijsko taborišče Ljubelj/Mauthausen 1943-1945« na Ljubelju. Ljudska univerza Tržič gostila srečanje Erazmus+. V predprodaji sezonske vstopnice za Gorenjsko plažo.

Rekonstrukcija občinskih kategoriziranih cest

Občina Tržič je v sklopu investicijskega vzdrževanja cest v mesecu juniju pričela z rekonstrukcijami občinskih kategoriziranih cest. Kot najugodnejši ponudnik za izvedbo sanacij vozišč je bilo izbrano podjetje Gorenjska gradbena družba d.d.. Vrednost pogodbenih del znaša 139.091 evrov z vključenim DDV. Dela, ki bodo predvidoma trajala do konca avgusta, se bodo izvajala na odsekih:
• odsek Paloviče - v dolžini cca. 250 metrov. Predvidena je celovita obnova poškodovanega in dotrajanega vozišča ter ureditev vzdolžnega in zalednega odvodnjavanja.
• odsek Podljubelj - Završnik »reber« - v dolžini cca. 400 metrov. Predvidena je preplastitev makadamskega vozišča z ureditvijo vzdolžnega in zalednega odvodnjavanja ter postavitvijo varovalnih ograj.

Za sanacijo poškodovanega podpornega zidu v naselju Zg. Vetrno je bil kot najugodnejši ponudnik izbran Anton Dobre s. p., vrednost pogodbenih del znaša 24.390 evrov z vključenim DDV. Dela bodo predvidoma trajala do konca julija. V sklopu sanacije bo izvedena celovita rekonstrukcija podpornega zidu v dolžini 50 metrov, sočasno se bo razširilo vozišče in uredilo odvodnjavanje.

V prihodnjih dneh pričakujemo še podpis pogodbe za pričetek projektiranja pločnika Senično, katere vrednost znaša 24.997 evrov z vključenim DDV. Recenzija je predvidena konec leta 2021.

Občina Tržič med energetsko najbolj prodornimi občinami

Montel Energetika.NET je po dveh letih v okviru spletnega dogodka En.občina & En.management 021 razglasila zmagovalne med energetsko najbolj prodornimi slovenskimi občinami. Zmagovalka med malimi občinami je Miklavž na Dravskem polju. Med srednjimi občinami pa so tokrat izbrali kar dve zmagovalni - Ajdovščino in Tržič. Zmagovalka med mestnimi občinami je Nova Gorica. Podelili so tudi posebno priznanje za ustanovitev energetske skupnosti, ki jo je prejela Občina Luče.

»Občino Tržič odlikuje holistični pristop na področju trajnostnosti s celovitimi ukrepi na vseh področjih življenja in dela. Tako so denimo pridobili tudi certifikat trajnostne destinacije znotraj mednarodne sheme zelenega turizma. Njihove številne aktivnosti so usmerjene v trajnostno mobilnost z izposojo koles in vzpostavitvijo nove kolesarske povezave. Sredstva namenjajo tudi digitalizaciji (npr. razsvetljave) in nasploh zelenemu prehodu. V zadnjih desetih letih so z organizacijskimi in investicijskimi ukrepi uspeli znižati povprečno letno rabo toplote občinskih stavb s 100 kWH/m2a na 72 kWH/m2a, pri čemer je raba električne energije ostala enaka (cca.25 kWh/m2a). To ustreza letnemu prihranku 130 ton CO2. Tako kot v Ajdovščini tudi v Tržiču izvajajo številne evropske projekte,« so zapisali v obrazložitev nagrade.

V soboto komemoracija na Ljubelju in odprtje nove stalne razstave »Koncentracijsko taborišče Ljubelj/Mauthausen 1943-1945«

V soboto, 12. junija 2021, ob 11. uri bodo delegacije ob prisotnosti častne garde Slovenske vojske pri spomeniku »OBTOŽUJEM« položile vence v spomin na žrtve nacističnega nasilja. Venec bo med drugim položil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Slavnostni govornik bo dr. Dragan Petrovec, pravnik, kriminolog – penolog, kolumnist, ki se poklicno in raziskovalno ukvarja s pravicami na zaporno kazen osojnih oseb in se vse od svojega doktorata sprašuje o smiselnosti kaznovanja.

Po vsakoletni komemoraciji bo Tržiški muzej na Ljubelju, v kletnih prostorih nekdanje vojaške karavle, odprl novo sodobno stalno razstavo, posvečeno nekdanjemu koncentracijskemu taborišču na Ljubelju, ki je bilo zunanje taborišče matičnega taborišča Mauthausen.

Ljudska univerza Tržič gostila srečanje Erazmus +

Ljudska univerza Tržič je v leto 2020 vstopila z dvema dvoletnima Erasmus+ projektoma. Minuli vikend je gostila partnerje projekta EDU+ (poleg Slovenije sta vključeni še Poljska in Španija), katerega cilj je priprava novih učnih programov in metod za ranljive ciljne skupine. »Projektni sestanek je bil učinkovit, poln novih idej in dobrih praks. Vzeli pa smo si nekaj trenutkov, da smo partnerjem iz Poljske in Španije predstavili Tržič, Bled, vmes pa na hitro skočili še v Ljubljano. Verjamemo, da so se domov vrnili polni vtisov in novih idej. Vidimo pa se ponovno oktobra v Madridu,« je polna vtisov po srečanju povedala Natalija Brumen, direktorica Ljudske univerze Tržič.

Fletno poletno na Gorenjski plaži v Tržiču

Tudi letošnje poletje bo veliko možnosti za osvežitev nudila Gorenjska plaža v Tržiču. V TPIC Tržič so že v predprodaji sezonske vstopnice. Za prenosno sezonsko vstopnico bo potrebno odšteti 140 evrov, za neprenosno (otroci, dijaki, študenti, upokojenci, invalidi) 80 evrov, neprenosna vstopnica za odrasle pa stane 110 evrov. Celoten cenik je objavljen na spletni povezavi: https://www.komunala-trzic.si/sites/www.komunala-trzic.si/files/upload/files/003_cenik-gp-2021.pdf

Sezona letnega kopališča Gorenjska plaža predvidoma traja od 15. junija do 15. septembra. Trajanje sezone se lahko skrajša in podaljša glede na vremenske razmere ter glede na druge okoliščine, ki vplivajo na možnost obratovanja letnega kopališča.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...