Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

6. oktober 2021

Objavljeno javno naročilo za Podzemni doživljajski park Sv. Ana v Šentanskem rudniku. Sosvet starejših Občine Tržič pozval k cepljenju proti COVID-19 in upoštevanju ukrepov za zajezitev virusa. Jesenski kros pretekli v mislih z Lano.

Objavljeno javno naročilo za Podzemni doživljajski park (PDP) Sv. Ana v Šentanskem rudniku

Predmet naročila je izdelava projektne dokumentacije idejnega rudarskega projekta v obsegu IZP – idejna zasnova (vsaj v dveh variantah) za pridobitev projektnih in drugih pogojev na geodetskem načrtu s certifikatom s podrobnejšo opredelitvijo idejne rešitve, umestitvijo idejnih rešitev v prostor ter preveritvijo s prostorskimi akti in pravico razpolaganja s premoženjem.

Šentanski rudnik je deloval od leta 1557 do leta 1902. Osnovo za vzpostavitev PDP Sveta Ana najdemo v Zakonu o rudarstvu, kamor spadajo rudniški prostori pod zemljo in v katerem ena od alinej govori o »rekonstrukciji rudniških prostorov po končanem izkoriščanju«. Šentanski rudnik ima sedem vhodov, od katerih jih pet povezuje Jožefov jašek globine 155 metrov.

Kot je razvidno iz Projektne naloge za pridobitev podatkov in izdelavo idejnega Rudarskega projekta za vzpostavitev doživljajskega parka – PDP Sveta Ana v Šentanskem rudniku, ki jo je za Občino Tržič izdelalo podjetje SIIPS AD d.o.o., bi Julijev rov omogočal vodno aktivnost, možnost vožnje s čolnom. V Avgustovem rovu bi bil adrenalinsko zabaviščni del, v Friderikovem rovu bi oživeli škrati in otroške dogodivščine. Glavni muzejski del, z veliko stranskimi sobami, ki je primeren za razstave, bi bil Jakobov rov. Antonov rov je primeren za prireditve in večje dogodke, Jurijev in Alojzijev rov pa bi služila predstavitvi biotske raznovrstnosti s poudarkom na netopirjih.

Javno naročilo je objavljeno na povezavi:
https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=417331)

Sosvet starejših Občine Tržič pozval k cepljenju proti COVID-19 in upoštevanju ukrepov za zajezitev virusa

V ponedeljek, 4. 10. 2021, se je Sosvet starejših Občine Tržič (SSOT) sestal na 5. redni seji, kjer je opravil plodno razpravo o aktualnih temah, ki vplivajo na 3. življenjsko obdobje. Prisotni so si izmenjali izkušnje in opažanja, ki so jih bili deležni v času epidemije z virusom COVID-19. Bili so enotni, da je za uspeh v takšnih razmerah potrebna velika mera prilagodljivosti na vseh področjih in vse občanke in občane pozvali k cepljenju in upoštevanju ukrepov za zajezitev virusa COVID-19. Za dobro delo v času zahtevnih razmer epidemije sta se jim zahvalila tudi župan mag. Borut Sajovic in poslanec v Državnem zboru RS in predsedujoči SSOT Jure Ferjan, ki je izpostavil, da je bilo v času aktualne Vlade RS za starejše narejeno veliko. »Zagotovljena pokojnina za polno pokojninsko dobo se je iz 581 evrov dvignila na 620 evrov, dvignila se je tudi najnižja pokojnina na 280 evrov in najnižja invalidska pokojnina na 41 % najnižje pokojninske osnove, tj. 388,54 evra. Izvedena je bila izredna uskladitev pokojnin (2 %) z veljavnostjo od 1. 12. 2020 in redna uskladitev pokojnin (3,2 %) z veljavnostjo od 1. 1. 2021. Odpravila se je diskriminacija kmečkih zavarovancev in upokojencev z dokupljenimi leti. Več kot 300.000 upokojencev z najnižjimi pokojninami je dobilo 2 solidarnostna dodatka, v skupnem znesku 260 evrov oz. 460 evrov oz. 600 evrov,« je povedal Jure Ferjan, poslanec v Državnem zboru in predsednik SSOT. Izpostavil je še turistične bone (200 in 100 evrov), ki veljajo do 31. 12. 2021 in so jih prejeli tudi vsi upokojenci in upokojenke.

Kot je povedal Jure Ferjan, je Vlada RS sprejela osem oz. devet proti korona paketov (PKP), ki so bili primarno usmerjeni v slovensko prebivalstvo in gospodarstvo in so prinesli več milijardno intervencijo, ki je ublažila posledice krize in omogočila hitro okrevanje gospodarstva, ki se odraža v predvideni gospodarski rasti (6,1 % BDP v letu 2021; 4,7 % BDP v letu 2022 in 3,1 % BDP v letu 2023). »S PKP je aktualna Vlada RS rešila tudi okoli 300.000 delovnih mest. Po zadnji podatkih (EUROSTAT, 1. 10. 2021) imamo eno izmed najnižjih stopenj brezposelnosti v EU, ki znaša 3,9 % in je bistveno nižja od povprečja držav članic EU, ki znaša 6,8 %.«

Višje povprečnine in 2,3 milijona evrov državnega sofinanciranja za izobraževalno in športno središče Križe

Predsednik SSOT Jure Ferjan je ob tem še dodal, da je bil pred kratkim sprejet zakon za investicije v zdravstvo za obdobje 2021 – 2031, ki za investicije, opremo in kadre v slovenskem zdravstvu v naslednjih 10 letih namenja več kot 2 milijardi evrov, medtem ko bo za investicije v vrtce in osnovne šole namenjenih več kot 114 milijonov evrov, od tega bomo v Občini Tržič deležni državnega sofinanciranja v višini 2,3 milijona evrov za izobraževalno in športno središče Križe.

»Aktualna Vlada RS je ponovno povečala povprečnine slovenskim občinam, in sicer v letu 2022 za 16,8 evra na 645 evrov in v letu 2023 še za dodatna 2 evra na 647 evrov. Konkretno, Občina Tržič bo tako v letu 2022 prejela dodatnih 145.000 evrov (v primerjavi z letom 2021) in v letu 2023 še dodatnih 28.000 evrov (v primerjavi z letom 2022). Več denarja za občine pomeni višjo kvaliteto življenja za vse,« dodaja Jure Ferjan.

Projekt Prostofer kljub zahtevnim razmeram deluje

Članice in člani SSOT so izpostavili, da si v tem obdobju želijo več strpnosti in pozitivizma, obenem pa so občane nagovorili k upoštevanju navodil in ukrepov stroke ter pozvali k cepljenju. Beseda je tekla še o načrtovanem obisku ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Članom SSOT se bo pridružil na 6. redni seji, v mesecu decembru in se soočil z dilemami ter izzivi naših občanov. Na koncu so se člani seznanili še s potekom storitve Prostofer, ki jo Občina Tržič namenja svojim starejšim in socialno šibkejšim občanom. Podžupan Dušan Bodlaj je povedal, da ga izjemno veseli številčnost voznikov prostovoljcev v naši občini in njihovo pripravljenost pozdravil ter pohvalil. Uporabniki storitev Prostofer redno koristijo, povprečno je izveden en prevoz na dan, primarno za zdravstvene namene, občasno pa tudi za izboljšanje družabnega življenja starejših, ki živijo sami.

Jesenski kros pretekli v mislih z Lano

V organizaciji Športne zveze Tržič je zadnji septembrski dan v Tržiču minil v znamenju krosa. Letos je imel dobrodelno noto, saj so vsi, ki so tekli, tekli za Lano in s pozitivno energijo pripomogli k njenemu okrevanju. 24-letna športnica Lana Nina Markelj iz Bistrice pri Tržiču, je pri vožnji s kolesom doživela prometno nesrečo, ob kateri je utrpela hude poškodbe možganov.

»Teklo je več kot 600 tekačev. Bravo otroci iz tržiških osnovnih šol, športni pedagogi in ravnatelji, ki ste podprli tek. Skupaj smo močnejši in hitrejši. Hvala vsem udeležencem teka, ki ste s srcem tekli za Lano. Zbrali smo 670 evrov in jih nakazali dobrodelni organizaciji Vztrajaj – Never give up. Vsi si srčno želimo, da Lana čim prej okreva in se nam pridruži na takšnih in drugačnih športnih aktivnostih, se vrne med otroke, med katerimi je bila najraje,« je po dogodku povedala Biserka Drinovec, sekretarka Športne zveze Tržič.

(Slika: arhiv Športne zveze Tržič)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...