Pojdi na glavno vsebino

V občini Tržič se dogaja

12. april 2022

Gradbena dela v sklopu operacije »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju zgornje Save – Občina Tržič (DRR2) so v polnem teku. Otroški občinski parlament v Tržiču v znamenju poklicne prihodnosti. Ljubelj ali Stari Ljubelj - anketa o dveh zemljepisnih poimenovanjih. Vabljeni na dve zanimivi razstavi v mestu. Želimo vam vesele in mirne velikonočne praznike.

Gradbena dela v sklopu operacije »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju zgornje Save – Občina Tržič (DRR2) so v polnem teku

Dela potekajo na treh največjih gradbiščih: Loka - ulice, Kovor (Iženkovo, Pod gozdom in Srednja pot) in na Snakovški cesti. Po zimskem premoru se je aprila nadaljevalo z asfaltacijo že izvedenih odsekov, in sicer na cesti Kokrškega odreda, Na Logu in v Loki – ICL, prejšnji teden pa še na odseku Slograd – Sokolnica.  Nadaljuje se s priklapljanjem črpališč na elektro omrežje na odsekih Mlaka -Trio, Cesta na Brdo in Retnje spodaj, kjer so pridobljena soglasja distributerja.

V teku je priprava na asfaltacijo odseka Praproše, nadaljevalo se bo s pripravo prve polovice odsekov Pod Skalco in Snakovške ceste.  Računamo na toplejše vreme, da se bo konec meseca lahko zaključevalo odseke, kjer se je pred zimo izvedlo le nosilno plast asfalta. Sredi maja se asfalterji selijo v Loko, kjer se trenutno pod pomično popolno zaporo izvaja zadnji del polaganja cevi vzdolž glavne ceste.

Dela na Snakovški cesti potekajo tekoče, pod polovično zaporo. V celoti je že vgrajena meteorna kineta ter vodovod in kanalizacija v spodnjem delu. Dela se s polaganjem vodovoda, elektro cevi,  fekalne, kabelske in meteorne kanalizacije nadaljujejo navzgor po Snakovški cesti. V tem delu je izvedenih že večina opornih zidov, v teku je betoniranje konzole za bodoči pločnik. Konec maja se gradbišče s Snakovške ceste seli Pod Pogovco.

Otroški občinski parlament v Tržiču v znamenju poklicne prihodnosti

Po treh letih je bil konec marca v sejni sobi Občine Tržič že 32. občinski otro-ški parlament, na katerem so sodelovali učenci vseh treh tržiških osnovnih šol. Tema letošnjega otroškega parlamenta je bila »moja poklicna prihodnost«. Pogovor so vodili učenci OŠ Križe in se spraševali kje se vidijo v prihodnosti, kaj je pomembno pri izbiri poklicne poti, kakšne cilje imajo in kak-šna izobrazba in izkušnje so otrokom pomembne, si obetajo službo doma ali v tujini.

Slika: Otroški parlament v sejni sobi Občine Tržič 

Nad zrelim razmišljanjem mladih parlamentarcev je navdušen tudi mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič. »Ponosen in navdušen sem nad realnostjo, optimizmom ter iskrivostjo učencev, mladih parlamentarcev. Odlična debata. Pri poklicnem usmerjanju pa je potrebno najprej pogledati, kaj imamo doma. Cablex, Intec Mkd, Kvibo, Mali-E-Tiko… in ostali, so zagotovo podjetja, ki si jih mladi morajo ogledati. Tudi kmetovanje in pridelava hrane.«

Kot so zapisali učenci OŠ Križe na svoji spletni strani, pa so v pogovoru ugotovili, »da ni nujno, da bomo enaka dela opravljali vse življenje. Odprti moramo biti za različne priložnosti, ki se pojavljajo v življenju in se biti pripravljeni vedno naučiti kaj novega. Pomembno je tudi, da znamo znanja in osvojene veščine prenašati iz enega področja življenja in dela na drugega. Pri tem nam bo v pomoč, da v življenju izberemo pot, na kateri nas vse, kar pride naproti zanima, da s premagovanjem ovir in osvajanjem izzivov vemo, da si na ta način bogatimo svoje življenje in pridobivamo nova znanja, ki nam bodo zagotovo koristila v prihodnosti, če že ne kar takoj.«

Ljubelj ali Stari Ljubelj - Anketa o dveh zemljepisnih poimenovanjih 

Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen Geodetske uprave Republike Slovenije je pripravila anketo na temo preimenovanja prelaza Ljubelj v Stari Ljubelj. Veseli bomo vsake izpolnjene ankete, saj bomo s tem pripomogli, da bo poimenovanje bolj domače.

Anketa je dostopna na spletni povezavi: https://arcg.is/18KO9z

Vabilo na zanimivi razstavi v mestu

V galeriji Atrij si lahko ogledate razstavo učencev iz OŠ Križe, ki se pod men-torstvom Eve Serpan Sitar predstavljajo z avtoportreti.  Avtoportreti so zaradi izbire različnih tehnik izredno dinamični, aktivni, postavljeni v barvito razgi-bano ozadje. Raznolikost likovnih del jasno kaže, da otroška domišljija ne po-zna meja. Galerija je odprta od ponedeljka do petka od 9. do 18. ure.

V galeriji Paviljon pa si lahko ogledate razstavo Avgusta Černigoja, ki se predstavlja s svojimi hipnotičnimi kompozicijami. Vabljeni na ogled od torka do petka, od  10. do 12., ter od 16. do 18. ure in ob sobotah od 10. do 12. ure. Avgust Černigoj je utemeljitelj konstruktivizma na Slovenskem in eden najvidnejših predstavnikov zgodovinske avantgarde v slovenski likovni umet-nosti. Za osrčje tokratne razstave smo izbrali grafike, ki jih hrani Goriški mu-zej.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se