Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

VELIKA nevarnost proženja snežnih plazov na prisojnih legah nad gozdno mejo na območju Občine Tržič, drugod 3. stopnje

22. februar 2021

Ponedeljek, 22.2.2021 ob 8:00 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov nad gozdno mejo na prisojnih pobočjih v Občini Tržič je VELIKA, 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, drugod 3. stopnje.

Ozračje se močno ogreva, kar vpliva tudi na snežno odejo v visokogorju in sredogorju. V zadnjih dveh dneh smo lahko opazili nekaj plazov mokrega sprijetega snega na prisojnih legah. Ta naravni pojav bo v prihodnjih dneh še izrazitejši, saj se bo ozračje še bolj ogrelo. Sončno obsevanje prisojnih pobočij bo močno vplivalo na snežno odejo sredi dneva in popoldne, ko je sonce najmočnejše, lahko pričakujemo velike plazove mokrega snega. Na dovolj strmi travnati podlagi pa se lahko sprožijo talni plazovi. Še enkrat vas opozarjamo, da plazovi lahko dosežejo svoje maksimalne dosege, zato je hoja ali zadrževanje pod temi pobočji tvegana. Na osojnih legah se snežna odeja preobraža. Določena pobočja so stabilna, v nekaterih grapah pa je še vedno nepredelan sneg. Tudi na delih pod opastmi je sneg še razmeroma rahel. Preobrazba bo v naslednjih dneh izrazitejša zaradi toplega zraka v višinah. Grebeni so spihani in poledeneli. Tudi osojna pobočja so razmeroma trda, vendar ne vsa. Zaradi sončnega obsevanja je lahko tudi nevarnost rušenja opasti, ki so na grebenih ponekod zelo velike. Bodite previdni!

Danes bo v tržiških gorah lepo vreme. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli 5°C, na 2000 metrih pa okoli 6°C. Na 2000 metrih bo pihal JZ do Z veter do 50 km/h. Jutri bo še nekoliko topleje.

Snežni plazovi so naravni pojav brez voznega reda. Zelo težko jih je točno napovedati, nekoliko lažje predvideti. V naslednjih dneh poskrbimo, da jim njihove poti ne prekrižamo! Imajo moč in ne izbirajo. Tukaj velja pravilo močnejšega!

Servisna cesta do Doma na Zelenici je ZAPRTA!

Dom na Zelenici je ZAPRT!

SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...