Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

VELIKA nevarnost proženja snežnih plazov nad 1400m

5. januar 2021

Torek, 5.1.2021 ob 6:00 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Zelenica nad 1400m je VELIKA, 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, pod 1400 mnv je nevarnost ZNATNA, 3. stopnje. Tudi drugod v Občini Tržič so na delih razmere podobne.

Včeraj in danes ponoči je na 1500 metrih padlo do 15 cm novega snega. Pihal je J do JZ veter do 10 km/h. Višje, nad 1700 m je pihal veter nekoliko močneje. Nov in star sneg je prenašal in nanašal v zavetrne lege. V zavetrnih legah je veliko napihanega snega. Veliko je klož. Sneg je rahel. Preobrazba snega se je skorajda ustavila zaradi nizkih temperatur. V naslednjih dneh so napovedane nizke temperature zraka, zato bo preobrazba še počasnejša.
Danes bo pretežno oblačno. Nekaj sonca bo v višjih legah sredi dneva. Temperatura zraka na 1000 m bo okoli -1°C, na 2000 pa -9°C. Popoldne se bo pooblačilo. Začelo bo snežiti. Veter bo šibak. Na 1500 metrih lahko do jutri zjutraj pade do 20 cm snega. Jutri bo oblačno z občasnimi rahlimi padavinami v obliki snega. Preko dneva bo sneženje ponehalo. Ohladilo se bo. V četrtek bo suho vreme.

V zadnjih dneh se je sneg preobražal do nadmorske višino okoli 1250 m zaradi višjih temperatur zraka. Višje je preobrazba snežne odeje upočasnjena. Razmere v gorah so zahtevne, na delih z napihanim snegom pa nevarne.

Tukaj že ob manjši dodatni obremenitvi sprožimo snežni plaz. Lahko se pojavlja tudi spontano plazenje na dovolj strmih pobočjih (nad 35°).

V takih razmerah je potrebno dodatno znanje in izkušnje za prepoznavanje razmer. Žal bo potrebno za doseganje višjih ciljev še počakati.

Servisna cesta do Doma na Zelenici je zaprta!

Koča na Zelenici je zaprta!

Nevarnost proženja snežnih plazov je tudi na cesti na stari Ljubelj, koča je zaprta.

Koča na Kriški Gori in vse poti do vrha so zaprte.

Koča na Dobrči je zaprta.

Srečno, SVSP Zelenica - Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...