Pojdi na glavno vsebino

Koledar dogodkov v občini Tržič


 • Sejmi, trgovina

  Šuštarska nedelja 2018

  Tržič Občina Tržič | informacije@trzic.si | 04 59 71 536 | www.visit-trzic.com |

  Na angelsko nedeljo, prvo nedeljo v septembru, tržiške ulice oživijo in v mesto pod Karavankami privabijo veliko obiskovalcev. Šuštarska nedelja se je razvila iz tržiških sejmov. Tržič je leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru).

  Šuštarska nedelja že dolgo ni več samo semenj, temveč mesto obrti, nakupov, športa, zabave, nagradnih iger, izobraževanja in veselja. Največ obiskovalcev pa privabijo ugodni sejemski nakupi. Spremljevalni program Šuštarske nedelje je pester. Galerije in muzeji odprejo vrata in pokažejo svoje zbirke, na prireditvenih odrih se nastopi glasbenikov, plesalcev in športnikov vrstijo ves dan. Najmlajši in malo manj mladi spoznavajo tradicijo čevljarstva in obrti, se zabavajo v luna parku in preizkušajo srečo v nagradnih igrah.

  S tradicijo  Šuštarske nedelje je povezana šega »frejšpreh´nga«. Včasih so ravno na angelsko nedeljo v Tržiču sprejemali  čevljarske vajence med pomočnike. 

  Danes, v nedeljo bo od 8-19 potekala prodaja različnih izdelkov na stojnicah, ki so postavljene v starem mestnem jedru in ulicah okoli njega. Glavni oder (ob zmaju) bo ponujal glasbene in druge interaktivne vsebine. Posebej izpostavljamo odprtje interaktivnega obeležja, posvečenega čevljarstvu, ki bo postavljeno pred nekdanjo Lavičkovo lekarno (levo pred mostom čez Tržiško Bistrico). Obeležje bo obiskovalce nagovarjalo, naj si ob čevljarski dediščini ogledajo kulturne in turistične znamenitosti Tržiča, ki bodo nase opozarjale z v tleh odtisnjenimi podplati. Lokacije so povezane v dobro uro dolgi krožni poti po Tržiču.

  Obiskovalci se bodo lahko pobližje srečali z člani tržiškega Kulturno umetniškega društva Ampus, katerega delo je tudi zmaj, ki stoji nasproti avtobusne postaje Tržič in v spomin skovali kovanec.

  Na obračališču pred stolpnico bo preko celega dneva potekal program za otroke, ki bo nedvomno zanimiv tudi njihovim staršem.
  Program za otroke z DKG Vagant pripravlja Damjana Golavšek. Otroci bodo lahko sodelovali v delavnici Brainobrain, ki predstavlja sodobno metodo skladnega razvoja otrokove leve in desne možganske polovice. V športno zabavni animaciji Katrx Sport se bodo srečali z moderno telovadbo – s funkcionalno vadbo, ki jo lahko izvajajo vsi, ne glede na starost, spol ali telesno pripravljenost. V nekaj igrah se bo obutvena dediščina prepletala s sodobnostjo.

  Na prostoru med tržiškim zmajem in stolpnico se nam obeta bogata kulinarična ponudba z jedmi, ki so jih nekdaj pripravljali v Tržiču in drugod na Slovenskem, ter jedmi, ki se navdihujejo v kulinarični dediščini.

  Na Art tržnici se bodo predstavili izdelovalci nakita in drugih izdelkov, v katerih se rokodelstvo prepleta z umetnostjo.

  Ob stolpnici si boste lahko ogledali razstavo: Zlata doba tržiške industrije. Tržič je bil nedvomno eden najpomembnejših trgov na Slovenskem z intenzivno razvito industrijo, ki je bogato cvetela do zadnjih desetletij 20. stoletja. Danes mnoge Tržičane nanjo vežejo spomini, ostaja pa dediščina, ki se je je vredno vsaj spominjati.

  Ogledali si boste lahko Kurnikovo hišo, hišo znanega tržiškega pesnika in zbiralca izročila Vojteha Kurnika. 
  V njeni okolici bo potekal Caravan tour, dogodek dveh belgijskih »nomadskih« umetnikov, Gerta Bruyninxa in Roela Vandebeeka, ki bosta predstavila svoj koncept razumevanja starodavnih obrti, ki temeljijo na ognju in še vedno predstavljajo podlago sodobnih industrijskih procesov. Poleg tega bodo zbiralci in prodajalci starin ponujali predmete, ki so bili nekdaj v splošni rabi in danes predstavljajo spomin na pretekle časa. 

  Tržiški muzej pripravlja vrsto aktivnosti, v katerih obiskovalcem različnih starosti na zanimiv način predstavil čevljarsko in drugo dediščino. Po stalni razstavi Tržiški šuštarji bodo potekali vodeni ogledi, ogledati si bo mogoče tudi stalne razstave Usnje vseh barv, Klobčič in nit, stari modni hit in razstavo Slovenskega smučarskega muzeja. Otrokom je namenjena detektivsko Pot radovednega čeveljčka ter ob 10. in 15. uri ustvarjalne delavnice z Viljo Lukan, ki bo otroke ob ustvarjanju seznanjala s preteklimi rokodelskimi znanji. Posebno doživetje se obeta z modno oblikovalko in sodelujočo v znanem šovu masterchef Slovenija Aljo Viryent. S študentkami Naravoslovno tehnične fakultete v Ljubljani je na podlagi tržiškega modrotiska razvila projekt oblikovanja predpasnikov za sodobno rabo. Novi predpasniki bodo razstavljeni v Tržiškem muzeju. Poleg tega bo pred Tržiškim muzejem mogoče okusiti jedi, ki jih je Alja Viryent izbrala iz bogate tržiške kulinarične dediščine in jim dodala sodoben pridih.

   Ob ogledu muzeja in galerije Livarne Mebron (za mošenikom) boste spoznali eno izmed najstarejših obrti- livarstvo.

  Pred Gorenjsko banko bodo praktično predstavljene stare obrti, kot je izdelovanje obutve, pletenje nogavic, kovanje, šivanje včasih.

  Tržiški obrtniki bodo svoje izdelke predstavili na razstavi pred Galerijo Paviljon, kjer bo mogoče spoznati različne dejavnosti s katerimi se ukvarjajo.

  Kinološko društvo Storžič bo vsako polno uro na parkirišču pri Občini Tržič imeli prikaz treninga reševalnih psov in kinološke discipline Rally Obedience.

  v ponudbi bodo trije paketi vodenj in sicer: po zakladih Dovžanove soteske, v šentanske globine in Pustolovščina z Radetzkim. Vsak paket stane 13 € na osebo in vključujejo vstopnine, prevoz, vodenje ter bon za obrok po želji na tržnici Tok’ okusn’. Vsak udeleženec prejme tudi praktično darilo. Vsako izmed vodenj traja približno 2 uri.

  Izobraževanje, predavanje, Za otroke

  Poletavci

  Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Knjižnica dr. Toneta Pretnarja | 04 592 38 83 | www.knjiznica-trzic.si | siktrz@trz.sik.si |

  Od 11. junija do 11. septembra bomo v knjižnico zopet povabili mlade bralce med sedmim in dvanajstim letom, da postanejo POLETAVCI - poletni bralci. Poletavci spodbujajo bralne navade mladih bralcev med počitnicami, otroci izboljšajo bralne veščine, večkrat obiščejo knjižnico. V treh mesecih vsak Poletavec 30 dni bere vsaj 30 minut dnevno. Bere lahko karkoli, turistične vodnike, navodila za uporabo, revije, stripe, romane, samo da bere. Septembra bo sledila zaključna prireditev, na kateri bo vsak Poletavec dobil majico in priznanje, izžrebali bomo tudi glavno nagrado, ki za sedaj ostaja še skrivnost. 

  Nad projektom Poletavci - poletni bralci so zelo navdušene tudi učiteljice, saj otroci septembra še znajo brati. 

  Navdušeni so tudi otroci, ko (nenadoma) ugotovijo, da je branje užitek.

  Kultura, Razstave

  Razstava Bistrica pri Tržiču v očeh slikarjev

  Dom Petra Uzarja Društvo tržiških likovnikov I 040 955 733 I francka.globocnik@gmail.com

  Kulturno društvo tržiških likovnikov Tržič, se predstavlja z razstavo likovnih del »Bistrica pri Tržiču v očeh slikarjev«, ki bo od 29. julija do 15. septembra 2018, v galerijskih prostorih Doma Petra Uzarja v Bistrici pri Tržiču.

  Izleti, pohodi

  Prijave na izlet društva invalidov v Italijo

  iz Tržiča Društvo invalidovTržič I 04 596 34 02 I di.trzic@gmail.com I

  ''Vsi invalidi lepo vabljeni na celodnevni izlet na Primorsko in Italijo v sredo, 12. septembra 2018. Pot vas bo vodila proti Novi Gorici in čez mejo do Ogleja, kjer si boste ogledali baziliko in se malo okrepčali. Vmes si boste ogledali kostnico iz prve svetovne vojne v Sredi polju in se dalje odpeljali do Kostanjevice, kjer si boste ogledali samostan in grobnico zadnjih francoskih kraljev. Sprehodili se boste še po Novi Gorici, ter se okrepčali za vrnitev proti domu.

  Podrobne informacije dobite v društveni pisarni ob prijavi, katere zbiramo do vključno 4. septembra 2018.'

  Razstave

  Razstava: S peto tolkel bom ob tla

  Galerija Atrij Tržiški muzej | trziski.muzej@guest.arnes.si | www.trziski-muzej.si | 04 531 55 00 |

  Vabljeni v Galerijo Atrij Občine Tržič na ogled razstave S peto tolkel bom ob tla in s podnaslovom Obutvena kultura na Slovenskem v interpretacijah folklornih skupin.

  Obutev je za razstavo posodilo več kot dvajset folklornih skupin, društev in posameznikov iz cele Slovenije. Razstavljenih je več kot 70 parov različnih obuval, kakršna so ljudje na Slovenskem nosili od 17. do sredine 20. stoletja, ob tem tudi folklorni kostumi, ki predstavljajo splošnosti in posebnosti nekdanjega oblačenja ljudi na Slovenskem.

  Razstava bo na ogled do 28. 9. 2018, od ponedeljka do petka od 10.00–12.00, 16.00–18.00 in v soboto od 10.00–12.00.

  Zdravje, šport in rekreacija

  Podivjani vikendi: Šola gorskega kolesarjenja

  Dirt park Divjina pri Sebenjah Dirt park Divjina | dpdivjina@gmail.com

  Za vse od 6. leta dalje.

  Cena 30€ za posamezni vikend.

  Prijave ter dodatna vprašanja na e-mail: dpdivjina@gmail.com

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se