Pojdi na glavno vsebino

Koledar dogodkov v občini Tržič


 • Izobraževanje, predavanje

  Virtualno potopisno predavanje: Piran

  splet (preko aplikacije ZOOM) Ljudska univerza Tržič | Trg svobode 18, 4290 Tržič | kristina@lu-trzic.si | 04 592 55 51 |

  Piran je obmorsko istrsko mestno naselje na slovenski strani Piranskega zaliva, sedež istoimenske občinežupnije in upravne enote. Naselje se nahaja na samem rtu Piranskega polotoka, v neposredni bližini PortorožaNa območju današnje občine Piran so bile v preteklosti razvite različne gospodarske dejavnosti, prednjačile pa so kmetijstvo, ribištvo, pomorske dejavnosti, trgovina in solinarstvo. Solinarstvo in trgovina s soljo sta bili tako pomembni za razvoj Pirana, da njuno omembo najdemo že v najstarejših ohranjenih piranskih mestnih statutih, tudi v tistem iz leta 1274.

  Več o Piranu pa boste izvedeli, če se boste udeležili virtualnega potopisnega predavanja, ki ga organizira Ljudska univerza Tržič, v petek, ob 18. uri. Potrebne so predhodne prijave na: kristina@lu-trzic.si .

  Kultura, Za otroke

  Gregorjevo - Vuč v vodo

  Tržič Občina Tržič, Tržiški muzej in Vrtec Tržič I informacije@trzic.si | 04 59 71 524 | www.visit-trzic.com |

  Gregorjevo ali »Vuč u vodo« je tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

  Na gregorjevo v Tržiču tudi letos ne bomo pozabili!

  Otroci v Vrtcu Tržič, ki je ob Občini Tržič in Tržiškem muzeju nosilec letošnjega dogodka, tradicionalno naslovljenega Vuč u vodo, so v mesecu februarju skupaj s svojimi vzgojitelji začeli izdelovati gregorčke. Ti bodo od 5. marca razstavljeni v izložbah tržiških lokalov in v Galeriji Atrij Občine Tržič. Ob njih si bo v Galeriji Atrij mogoče ogledati gregorčke iz zbirke Tržiškega muzeja, tokrat predvsem tiste, ki se tako ali drugače dotikajo dediščine Kurnikove hiše. Na mostu, ki prek Tržiške Bistrice povezuje stolpnico in Občino Tržič, bodo na ogled panoji z vsebinami, ki nas opozarjajo na tradicijo praznovanja gregorjevega, člani Kulturno umetniškega društva Načeta paleta pa bodo poskrbeli, da bo Tržič na gregorjevo videti drugače, kot druge dni v letu.

  »Gregorčki« bodo zaplavali tudi v virtualni strugi, ki so jo pripravili v tržiškem vrtcu. Lahko si jo ogledate, še bolje bo, če ji priložite fotografijo svojega gregorčka. Tradicijo gregorjevega boste lahko odkrivali tudi s pomočjo reševanja zabavnih izzivov.

  Od 5. do 11. marca

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se