Pojdi na glavno vsebino

Mediji arhiv 2016

V TRŽIČU Z DONACIJO ZAVAROVALNICE TRIGLAV DO DVEH NOVIH DEFIBRILATOREV

14.12.2016 - Občina Tržič je v letošnjem letu začela vzpostavljati mrežo javnih defibrilatorjev, saj želi občanom zagotoviti najboljšo oskrbo za reševanje zdravstvenih težav in povečati možnosti preživetja ob zastojih srca. V prostorih Občine Tržič je bila včeraj (13. december) simbolična predaja čeka v vrednosti 3.000 evrov, ki ga je za nakup dveh novih defibrilatorjev za območji Krajevnih skupnosti Leše in Lom pod Storžičem, donirala Zavarovalnica Triglav.

“Projekt ocenjujem izredno uspešno tudi zato, ker se v skrbi za zdravje in pomoč sočloveku na eni strani učimo, na drugi strani pa povezujemo med seboj. Tak projekt združi Krajevno skupnost, Rdeči križ, gasilce, Rotary klub in še koga. Če rešimo s tem eno samo življenje, smo svoj cilj dosegli,” je povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. “Za namestitev obeh defibritorjev bomo počakali do pomladi, na obeh lokacijah pa bosta nameščena na zunanji strani gasilskega doma, pri katerem se ob različnih priložnosti srečujejo krajani, obenem pa gre za lahko dostopni točki, kar je v tem primeru življenskega pomena,” še dodaja župan. 

Zavarovalnica Triglav že tretje leto zapored namenja sredstva za poslovna darila ob koncu leta preventivnim projektom, ki imajo dolgoročni namen. V letošnjem letu je podprla dvajset novih projektov po vsej Sloveniji. “Območna enota Kranj podeljuje sredstva Občini Tržič za nakup dveh defibrilatorjev, prav tako pa smo namenili sredstva gasilstvu in pomagali PGD Škofja Loka pri nabavi posebnih zaščitno-reševalnih oblek za gasilce in Gasilsko reševalni službi Jesenice za nakup dihalnega aparata za novo gasilsko avtocisterno,,” je ob predaji čeka tržiškemu županu povedala Janka Planinc, direktorica Območne enote Kranj Zavarovalnice Triglav.

VRTEC TRŽIČ PREJEMNIK NAGRADE ZLATI KABEL

13.12.2016 - V ljubljanskem Grand Hotelu Union je 7. decembra 2016 potekala podelitev nagrad najboljšim mednarodnim projektom. Med prejemniki nagrad je bila tudi Andreja Pogačnik, vzgojiteljica iz Vrtca Tržič. S pomočnico vzgojiteljice Elmo Beganović in otroki iz skupine Zvezdice v enoti Deteljica Vrtca Tržič je v eTwinning projektu Music, Kids and Play opravila odlično delo, pri čemer so – kot pove že ime projekta – krajšali čas in se učili z glasbo in igro.

“Ta uspeh nam res ogromno pomeni. Daje nam potrditev, da v tržiškem vrtcu opravljamo odlično delo in da gre pri tem mednarodnem sodelovanju za odlične projekte, ki dobivajo zavidljiva priznanja na mednarodni ravni in pri katerih se intenzivno ukvarjamo s strokovnostjo,” pravi mag. Nataša Durjava, ravnateljica Vrtca Tržič. 

V projektu je sodelovalo pet slovanskih organizacij (Češka, Hrvaška, Poljska, Slovenija in Slovaška). Projekt prinaša inovativen pristop pri poučevanju evropske enakosti in različnosti in razvija otroke v državljane Evrope. Uspešno so sodelovali s pomočjo izbranih IKT-orodij in primerno uporabili različna IKT-orodja za izdelavo raznolikih gradiv, npr. videoposnetkov, stripov, predstavitev. V posamezne aktivnosti so vključili večje število otrok, izvedba projektnih nalog je bila za njih zelo zanimiva, prav tako izbrane teme (pesmi, predstavitev, izmenjava voščilnic, igre, piknik s starši). Kakovostno voden projekt odlikuje veliko sodelovalnih aktivnosti, enakomerna vključenost vseh petih sodelujočih organizacij in zaključna evalvacija. Močno področje projekta je tudi pregledno in vzorno urejena spletna učilnica Twinspace in pozitiven vpliv na dejavnosti otrok. Nenazadnje pa je projekt uspešno povezal sodelujoče vrtce in jim prinesel evropsko dimenzijo v njihov vsakdanji delovni utrip. 

V Vrtcu Tržič je mednarodno sodelovanje v prejšnjem in tem šolskem letu razmahnjeno ne le v odlične eTwinning projekte, ki pridobivajo zavidljiva priznanja – znake kakovosti, temveč se intenzivno ukvarjajo s pismenostjo in demokracijo v dveletnem projektu »Through Democracy to Literacy« oz. Od demokracije k pismenosti, v sklopu programa Erasmus+.

OBČINA TRŽIČ DANES PRAZNUJE OBČINSKI PRAZNIK

12.12.2016 - Zmajevo mesto naj ostane mesto podjetnih in spretnih

12.december je dan, ko svoj občinski praznik praznuje Občina Tržič. Praznik Občine Tržič nas spominja na podelitev trških pravic, ki jih je Tržiču naklonil avstrijski cesar Friderik III, leta 1492. Za današnjo podobo Tržiča pa je pomembno dejanje izpred devetih desetletij, ko je jugoslovanski kralj Aleksander I, ob združitvi Srbov, Hrvatov in Slovencev v skupno državo, leta 1926, Tržiču podelil mestne pravice. Po kraljevem odloku je tako Tržič postal mesto, ki igra primerno vlogo v državnem, gospodarskem in kulturnem življenju. Na sobotni slavnostni akademiji je župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic prejel francosko odlikovanje – vitez nacionalnega reda za zasluge, zbrane pa sta nagovorila predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez in francoska veleposlanica Marion Paradas. Na akademiji je bilo podeljenih tudi pet priznanj župana, tri diplome in dve plaketi Občine Tržič.  

Gostitelj slavnostne akademije ob občinskem prazniku, župan mag. Borut Sajovic, je svoj nagovor začel veselo in prešerno, z verzi Prešernove Zdavljice. Akademija je lepa priložnost, da se v družbi visokih gostov, občinskih svetnikov in občanov z besedami spomni na dejanja in opravljeno delo v iztekajočem se letu. “Leto 2016 je bilo izredno uspešno na vseh področjih. Tudi načrti za prihodnji dve leti so smeli in pogumni. Tržič gre razvoju naproti, za to pa potrebujemo veliko sodelovanja, spodbud in pomoči,” je povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. 

Da je Občina Tržič v zadnjih letih dosegla velik napredek in hiter razvoj, je v nagovoru poudaril tudi predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez in dodal, da je kot takšna “lahko dober in svetel zgled številnim drugim slovenskihm občinam. Tudi takšnim, ki k sreči niso izkusile tako drastičnih in žalostnih gospodarskih pretresov, kot tržiška. Želim vam veliko optimizma, z optimistično naravnanostjo je vse lažje. In iskrenega sodelovanja. Vse to je zagotovilo, da boste ostali na poti uspeha in razvoja, da bo torej zmajevo mesto tudi v prihodnje ostalo mesto podjetnih in spretnih,” je povedal dr. Milan Brglez, ki verjame, da je, tako kot je za državo pomemben dan državnosti, na nek način za vsako izmed občin pomemben njen praznik, dan občine. “Ljudje smo namreč v prvi vrsti del manjših lokalnih in krajevnih skupnosti. Vse skupaj, brez izjeme, pa nepogrešljivo predstavljajo celoto.  To je slovensko družbo in državo. So pa tudi del Evropske unije in mednarodne skupnosti. Številna slovenska mesta, ki danes  predstavljajo občinska središča, se ponašajo z dolgo in bogato tradicijo, ki pogosto sega v sam srednji vek ali celo dlje, torej v čas, ko se je vasem podeljevalo trške in mestne pravice. Mednje nedvomno sodi tudi Tržič, ki se, zahvaljujoč dejstvu, da so mu bile že leta 1492 podeljene posebne trške pravice in svoboščine, lahko pohvali z bogato zgodovino. Ostanke pestrega preteklega življenja in dogajanja, je moč najti na praktično vsakem koraku,” je še dejal dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora RS. 

Posebne časti s strani francoske države je bil v soboto zvečer deležen župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Francoska veleposlanica Marion Paradas mu je podelila francosko državno odlikovanje – vitez nacionalnega reda za zasluge. Republika Francija to odlikovanje podeljuje tujim državljanom, ki s svojim delovanjem prispevajo h krepitvi dvostranskih odnosov, širjenju francoske kulture in vrednot. “Francija se vam želi s tem odlikovanjem zahvaliti tudi zato, ker Tržič že vrsto let ohranja posebno vez s Francijo. Vaša lepa dolina ostaja v našem spominu neizbrisno povezana s težkimi časi  nacističnega koncentracijskega taborišča Ljubelj. Večina deportiranih podružnice taborišča Mauthausen so bili francoski državljani. Več kot petsto. In nikoli ne bomo pozabili solidarnosti in pomoči, ki ste jo domačini namenili taboriščnikom,” je poudarila francoska veleposlanica Marion Paradas, ki je spomnila tudi na velika prizadevanja tržiške občine, da bi se ta prostor ohranil kot kraj spomina. Spominski park pod Ljubeljem je tako postal priča zgodovine države.  

V čustvenem nagovoru po prejemu visokega francoskega odlikovanja, se je župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic zahvalil vsem, ki so zaslužni zanj. “Bil sem res osebno prejemnik priznanja, dojemam in čutim pa ga bistveno bolj široko. To je priznanje vsem, ki so v drugi svetovni vojni pomagali Francozom, vsem, ki so del te zgodbe o pobratenju, od vseh županov do prvega podpisnika listine Tineta Tomazina in množice ljudi, ki so potovali med mestoma Sainte-Marie-aux-Mines in Tržičem. Priznanje mora biti velika, ponosna zaveza sodelovanju tudi za naprej,” je povedal mag. Borut Sajovic. 

Ljudem, ki vodijo delovni utrip mesta in s svojimi dejanji prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti občine, je župan podelil občinska priznanja. 

Priznanja župana Občine Tržič so prejeli Območna obrtno-podjetniška zbornici Tržič za 40 let uspešnega delovanja ter spodbujanja razvoja obrti in podjetništva, Kulturno umetniško društvo Leyli o za uspešno delo in vrhunsko organizacijo in izvedbo plesnega spektakla Grof Drakula, Ana Peharc in Tomaž Meglič za dolgoletno uspešno delo na področju kulture in ponovno postavitev operete Planinska roža na tržiški oder, Klub borilnih veščin Tržič za izjemne dosežke na Svetovnem prvenstvu v kickboxingu in Ljubica Nadišar za več kot 1.100 ur prostovoljnega in humanitarnega dela v okviru Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Tržič. 

Prejemniki diplom Občine Tržič so bili Janez Čadež za dolgoletno delo pri Ribiški družini Tržič, Anka in Miro Hrast za dolgoletno ljubiteljsko delo v AMD Tržič in izjemen prispevek pri ohranjanju tradicije moto športa v občini Tržič in Knjižnica dr. Toneta Pretnarja za dolgoletno organizacijsko delo na področju bibliotekarstva. 

Plaketi Občine Tržič pa sta prejela Kulturno društvo Folklorna skupina Karavanke za dolgoletno ljubiteljsko delo in izjemen prispevek na področju promocije občine Tržič in Valentin Klemenčič za opravljene prostovoljne ure v Občinskem združenju slovenskih častnikov in OZVVS. 

Letos so priznanja že prejeli Kulturno društvo Folklorna skupina Karavanke za 50 let uspešnega delovanja in ohranjanja kulturne dediščine ter strokovnega dela na področju noš in ljudskega plesa, Josiane Antenat, Raymond Kuhn in Denis Masson za dolgoletno sodelovanje in izjemen prispevek pri ohranjanju prijateljskih odnosov med prebivalci in društvi pobratenih mest Tržič in Sainte-Marie-aux-Mines, Avto moto društvo Tržič za dolgoletno delovanje društva, njegov prispevek pri pozitivnem oblikovanju prometne kulture in vloge pri izobraževanju članstva in voznikov v Občini Tržič  ter izvajanju tradicionalnih hitrostnih avtomobilskih in motociklističnih dirk v Tržiču, Krajevna organizacija Rdečega križa Podljubelj za 70 let delovanja in Moški pevski zbor Društva upokojencev Tržič za zavzeto delo zborovodij, pevcev v tem dolgoletnem obdobju delovanja društva ter njihovi pomembni vlogi na področju kulturnega življenja v občini in širše. 

V letošnjem letu sta bila podeljena tudi dva naziva ”ambasador občine Tržič”, ki sta ga za dolgoletno sodelovanje in izjemen prispevek pri ohranjanju prijateljskih odnosov med prebivalci in društvi pobratenih mest Tržič in Sainte-Marie-aux-Mines, ter za osebni angažma pri krepitvi prepoznavnosti Tržiča in Republike Slovenije v Republiki Franciji prejela Jože Kofutar in Claude Abel. 

Vsem nagrajencem iskrene čestitke, njihova pozitivna energija in ustvarjalni elan pa naj bosta, kot je dejal dr. Brglez, navdihujoča in nalezljiva za vse občanke in občane Občine Tržič. 

Duhovit kulturni program slavnostne akademije so oblikovali člani KD Kruh Križe, Mladinsko gledališče Tržič, Glasbena šola Tržič in KD Folkorna skupina Karavanke z Nušićevo komedijo Analfabet in Oblast ter z dodatki o tegobah, ki jih lokalni samoupravi nalaga državni birokratski aparat.  

12.DECEMBER PRAZNIK OBČINE TRŽIČ

7.12.2016 - V spomin na leto 1492, ko je Tržič dobil posebne trške pravice in svoboščine ter bil iz vasi povzdignjen v trg, Občina Tržič 12. decembra praznuje občinski praznik. Na akademiji bodo posamezniki in ustanove, zaslužni za napredek in prepoznavnost občine, prejeli priznanja Občine Tržič, francoska veleposlanica Marion Paradas pa bo županu Občine Tržič mag. Borutu Sajovicu podelila visoko francosko odlikovanje – imenovanje v viteza nacionalnega reda za zasluge. Zbrane bo nagovoril predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez.

Slavnostna akademija bo v soboto, 10. decembra 2016, ob 19. uri v Kulturnem centru Tržič. Kulturni program bo posvečen 90. Obletnici pridobitve mestnih pravic, ki jih je Tržiču leta 1926 podelil suveren Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev kralj Aleksander I. 

“Praznik je vedno tudi priložnost, da se ozremo za nazaj. Leto, ki ga zaključujemo, je bilo izredno uspešno. Take načrte in cilje smo si zadali tudi za v prihodnje. Proračun je v zaključku priprave, tako da se tudi v bodoče na področju investicij in razvoja obetajo številni projekti, ki bodo olajšali življenje in izboljšali kvaliteto življenja v naši občini. Praznik je potrebno izkoristiti tudi za to, da tistim, ki so za napredek občine zaslužni najsibo po uradni dolžnosti ali prostovoljno, iskreno zahvali za opravljeno delo. To bomo storili na akademiji, kjer bodo podeljene plakete, diplome in priznanja župana najzaslužnejšim,” pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. 

Letos so priznanja že prejeli Kulturno društvo Folklorna skupina Karavanke za 50 let uspešnega delovanja in ohranjanja kulturne dediščine ter strokovnega dela na področju noš in ljudskega plesa, Josiane Antenat, Raymond Kuhn in Denis Masson za dolgoletno sodelovanje in izjemen prispevek pri ohranjanju prijateljskih odnosov med prebivalci in društvi pobratenih mest Tržič in Sainte-Marie-aux-Mines, Avto moto društvo Tržič za dolgoletno delovanje društva, njegov prispevek pri pozitivnem oblikovanju prometne kulture in vloge pri izobraževanju članstva in voznikov v Občini Tržič  ter izvajanju tradicionalnih hitrostnih avtomobilskih in motociklističnih dirk v Tržiču, Krajevna organizacija Rdečega križa Podljubelj za 70 let delovanja in Moški pevski zbor Društva upokojencev Tržič za zavzeto delo zborovodij, pevcev v tem dolgoletnem obdobju 

delovanja društva ter njihovi pomembni vlogi na področju kulturnega življenja v občini in širše. 

V letošnjem letu sta bila podeljena tudi dva naziva ”ambasador občine Tržič”, ki sta ga za dolgoletno sodelovanje in izjemen prispevek pri ohranjanju prijateljskih odnosov med prebivalci in društvi pobratenih mest Tržič in Sainte-Marie-aux-Mines, ter za osebni angažma pri krepitvi prepoznavnosti Tržiča in Republike Slovenije v Republiki Franciji prejela Jože Kofutar in Claude Abel. 

Na sobotni akademiji pa bodo priznanja župana Občine Tržič prejeli: 

  • Območna obrtno-podjetniška zbornici Tržič za 40 let uspešnega delovanja ter spodbujanja razvoja obrti in podjetništva,
  • Kulturno umetniško društvo Leyli o za uspešno delo in vrhunsko organizacijo in izvedbo plesnega spektakla Grof Drakula,
  • Ana Peharc in Tomaž Meglič za dolgoletno uspešno delo na področju kulture in ponovno postavitev operete Planinska roža na tržiški oder,
  • Klub borilnih veščin Tržič za izjemne dosežke na Svetovnem prvenstvu v kickboxingu,
  • Ljubica Nadišar za več kot 1.100 ur prostovoljnega in humanitarnega dela v okviru Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Tržič. 

Diplomo Občine Tržič za leto 2016 prejmejo: 

  • Janez Čadež za dolgoletno delo pri Ribiški družini Tržič,
  • Anka in Miro Hrast za dolgoletno ljubiteljsko delo v AMD Tržič in izjemen prispevek pri ohranjanju tradicije moto športa v občini Tržič,
  • Knjižnica dr. Toneta Pretnarja za dolgoletno organizacijsko delo na področju bibliotekarstva. 

Župan mag. Borut Sajovic bo izročil tudi dve plaketi Občine Tržič, ki ju prejmeta: 

  • Kulturno društvo Folklorna skupina Karavanke za dolgoletno ljubiteljsko delo in izjemen prispevek na področju promocije občine Tržič prejme Kulturno društvo Folklorna skupina Karavanke. FS Karavanke se je rodila v drugi polovici šestdesetih let prejšnjega stoletja, ob pobratenju našega mesta s francoskim Sainte-Marie-aux-Mines in od tedaj poustvarjajo glasbeno in plesno izročilo. V sezoni 2003/2004 so za poustvarjanje in ohranjanje slovenske pesemske dediščine ustanovili še pevsko skupino,
  • Valentin Klemenčič za opravljene prostovoljne ure v OZČT in OZVVS, s čimer je pripomogel k uspešnemu delu obeh organizacij in ugledu osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Bil je aktivni udeleženec osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991, aktiven član Občinskega združenja slovenskih častnikov je od njegove ustanovitve.

GASILCI PGD BISTRICA PRI TRŽIČU SE VESELIJO NOVEGA VOZILA GVGP-2

1.12.2016 - V Občini Tržič je varnost pomembna vrednota. Za zagotavljanje le-te v 34 krajih in vaseh občine, ki šteje 15.000 prebivalcev, skrbijo tudi člani devetih prostovoljnih gasilskih društev. Predsednik in poveljnik osrednje gasilske enote, PGD Bistrica pri Tržiču, Bojan Balantič in Aleš Meglič, sta na zadnji novembrski dan v prostorih Občine Tržič s proizvajalcem gasilskih vozil, podjetjem GV Pušnik, podpisala pogodbo o dobavi novega gasilskega vozila GVGP-2. Novo vozilo, ki bo v garažo gasilskega doma v Bistrici zapeljalo 30. junija prihodnje leto, je namenjeno gašenju gozdnih požarov, uporabno pa bo tudi za vožnjo po brezpotjih, gorskem terenu in po ozkih ulicah. Skupna vrednost znaša 170.374,01 evrov z vključenim DDV. Občina Tržič bo vozilo sofinancirala v višini 158.954,01 evrov, PGD Bistrica pri Tržiču pa v višini 11.420 evrov.

PGD Bistrica pri Tržiču šteje okrog sto članov. Razveseljiv je podatek, da je v gasilskih vrstah tudi veliko mladih, starih od šest do šestnajst let. “Letos smo imeli bistriški gasilci 32 intervencij, polovica od njih je bilo požarov, ostalo pa tehnične intervencije, kot so prometne nesreče, odpiranje vrat, poplave in druge naravne nesreče,” je o letošnji statistiki povedal poveljnik PGD Bistrica pri Tržiču Aleš Meglič. Zadnje gasilsko vozilo, ki je bilo namenjeno reševanju v predoru Ljubelj, so gasilci v Bistrici dobili konec leta 2012 in ga je financirala  Direkcija RS za infrastrukturo. 

Poleg nakupa novega vozila, gasilce v Bistrici v prihodnjih letih čaka tudi dozidava gasilnega doma, ki bo terjala veliko prostovoljnega časa in dela, ki se jih ne da ovrednotiti. “Kadar prostovoljke in prostovoljci z več tisoč urami vloženega svojega osebnega časa skrbijo za reševanje in izobraževanje, je dolžnost občine, da jim pomaga, da so sodobno in kvalitetno tehnično opremljeni. Računamo, da bomo del vloženih sredstev prihodnje leto dobili povrnjenih s strani države in jih bomo lahko uporabili za nakup novega vozila v Lešah in vozilo za prevoz moštva v Podljubelju,” je ob podpisu pogodbe povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki je pohvalil složnost in odlično usposobljenost vseh devetih gasilskih društev v občini, ki so v vsakem trenutku pripravljena izvoziti in reševati življenja in premožnje občanov.

V OBČINI TRŽIČ ASFALTIRANA CESTA TUDI NAD TISOČ METRI

24.11.2016 - Ta konec tedna bosta v Občini Tržič odprtji dveh obnovljenih odsekov cest, ki sta na lepšo in varnejšo podobo čakala dolgih štirideset let. V petek bo slovesno v prostorih Doma krajanov Kovor, kjer bo simbolično odprtje ceste Kovor-Brdo, v soboto pa bodo ob praznovanju farnega dne odprli še cesto Potarje-Tič. Skupna vrednost obeh projektov znaša dobrih 415 tisočakov. Izvajalci so za dokončanje obeh cestnih odsekov potrebovali dobre tri mesece.

Najtežji odsek trase med Kovorjem, Brdom in vasjo Ljubno v radovljiški občini v dolžini enega kilometra in širini treh metrov,  je zdaj trajnostno urejen, z urejenim odvodnjavanjem, z asfaltno prevleko, prometno signalizacijo in opremo. »Ceste so se razveselili domačini, krajani, pohodniki, rekreativci, številni kmetje, gozdarski delavci.  Je pa ta cesta tudi pomembna  turistično-rekreativna povezava tržiške in radovljiške občine,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Vrednost celotnega projekta, ki sta ga financirali Občina Tržič in participativno KS Kovor, znaša 129.231,01 evrov.

Več kot štiri desetletja je na obnovo čakala tudi gorska cesta od Potarja do Tiča, ki je najvišja asfaltirana cesta v občini, saj se vije na višino tisoč metrov nad morjem. Pomembna je z vidika olajšanja življenja domačinov, je tudi šolska pot ter gospodarsko pomembna cesta zaradi planin, gospodarjenja z gozdovi in gorsko  kolesarska turistična povezava. Na tem delu trase se je uredila cesta v dolžini 1070 metrov in širini 3 metrov. Zajema asfaltiranje vozišča, namestitev prometne signalizacije in opreme ter ureditev odvodnjavanja. Zaradi plazovitega terena so bila dela izredno zahtevna, saj je bilo potrebno nekaj tisoč m2 brežin dodatno utrditi z varovalnimi mrežami. Dela je opravila Gorenjska gradbena družba iz Kranja, vrednost celotnega projekta pa znaša 286.202,14 evrov. Država bo Občini Tržič iz naslova sofinanciranja po ZFO iz državnega proračuna namenila 162.277,00 evrov nepovratnih sredstev.

Občina Tržič, Krajevna skupnost Kovor in Župnika Kovor vabijo v petek, 25. novembra 2016, ob 16. uri na odprtje ceste Kovor – Brdo v prostore Doma krajanov Kovor. Župnik Ivan Potrebuješ bo poskrbel za njen blagoslov, slavnostnemu odprtju pa sledi družabno srečanje.

Občina Tržič, Krajevna skupnost Lom pod Storžičem in Župnija Lom pod Storžičem vabijo v soboto, 26. novembra 2016, ob 15.30 na odprtje ceste, ki bo na križišču Pinč-Tič-Strmec, sledi maša v cerkvi sv. Katarine v Lomu, ob 18. uri pa še kulturni program v Domu krajanov Lom. 

»Čeprav se počasi približuje zima, je na nekaterih gradbiščih v tržiški občini še pestro. Še v letošnjem letu načrtujemo zaključek vsaj dveh projektov. In sicer naselje Duševno-Voh, kjer smo prenovili komunalno infrastrukturo, v Podljubelju pa bomo najpomembnejši tržiški vodni vir Smolekar priklopili na omrežje,« napoveduje tržiški župan mag. Borut Sajovic.

SMUČARSKA VOJAŠKA ZGODBA Z MANGARTA AMERIČANE IN SLOVENCE POVEZUJE ŠE DANES

18.11.2016 - Veleposlanik ZDA, N. E. Brent Robert Hartley je sinoči (četrtek, 17. november) v Galeriji Atrij Občine Tržič odprl razstavo z naslovom “Američani na Mangartu, 3. junija 1945”, ki je nastala v sodelovanju Slovenskega smučarskega muzeja in Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Avtorja razstave sta brigadir Janez Kavar in kustos Vojaškega muzeja Slovenske vojske Gregor Kastelic. Smučarska tekma na Mangartu je bilo prvo tekmovanje ameriških alpskih smučarjev na evropskih tleh po Zimskih olimpijskih igrah 1936 v Garmisch Partenkirchnu, v duhu te tekme pa sodelovanje med ameriškim in slovenskim narodom poteka še danes.

Pred večernim odprtjem razstave sta se ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Robert Hartley in vojaški ataše ZDA Krist Thodoropoulos pogovarjala z županom Občine Tržič mag. Borutom Sajovicem in ožjo ekipo sodelavcev o razvojnih priložnostih Tržiča. 

“Predstavili smo kompleks BPT-ja, našo vizijo razvoja in z veseljem prisluhnili mnenju veleposlanika, kako to spečo lepotico obuditi v življenje. Sledil je sprehod po glavni ulici in obisk Tržiškega muzeja, kjer so si gostje ogledali zanimive stalne razstave. Sicer pa je veleposlanik Hartley dober poznavalec Tržiča, občasno ga obišče tudi v svojem prostem času in se povzpne na bližnje vršace,” je srečanje z visokim gostom opisal župan Občine Tržič mag. Borut Sajavic, ki v smučarski tekmi, predstavljeni na razstavi, vidi tudi sporočilo današnjega dne in pogleda v jutri. “Povezovanje, sodelovanje, iskanje skupnih rešitev, prijateljstvo in ustvarjanje v miru,” pravi župan Sajovic. 

Slovenska smučarska zgodovina ima veliko zanimivih in veličastnih poglavij, od Planice, zibelke smučarskih skokov, do edine partizanske smučarske tekme med 2. svetovno vojno v Evropi, prvega smučanja slepih na svetu in nenazadnje naših smučarskih šampionov. Zgodba o Američanih na Mangartu pa je morda malo manj znana, a izredno zanimiva, pravi dragulj slovenske in svetovne smučarske zgodovine. 

 “Zgodba nas vrača v mesec maj leta 1945, ko se je končala 2. svetovna vojna. Na naši zahodni meji se je takrat pojavilo vprašanje določitve meje med Italijo in Jugoslavijo. Vzpostavljeni sta bili cona A in cona B. V coni A so bili prisotni Američani, pripadniki elitne 10. gorske divizije. Njihov sedež je bil v Kobaridu. Usposabljali so se med drugim tudi na pobočjih Mangarta, tam pa so kmalu organizirali divizijsko smučarsko tekmo. To je bilo prvo tekmovanje ameriških alpskih smučarjev na evropskih tleh po zimskih olimpijskih igrah 1936 v Garmisch Partenkirchnu,” o pomembnosti tekme na Mangartu 

pove Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja, ki je zbrane nagovorila v imenu Slovenskega smučarskega muzeja. Ta je v Tržiču odprl vrata leta 2014 in hrani najbogatejšo zbirko predmetov smučarske zgodovine v Sloveniji. Večino predmetov, dokumentacije in literature je muzeju poklonil Aleš Guček. 

“Zaradi relativnega miru in prijaznih lokalnih prebivalcev, so si takrat vojaki lahko vzeli čas za uživanje v smučarski tekmi, tradicionalnem slovenskem športu. Ti možje so pokazali pravo naravnanost 10. gorske divizije in civilnih vojakov, ki so med 2. svetovno vojno  tvorili vojsko ZDA,” je o smučarski ekipi vojakov povedal veleposlanik ZDA v Sloveniji, N. E. Brent Robert Hartley, ki si je z zanimanjem ogledal razstavo in dodal: “V duhu te tekme na Mangartu sodelovanje med našima dvema narodoma poteka še danes. Tekom let, še zlasti od osamosvojitve Slovenije leta 1991 dalje, so se vezi med narodoma samo še okrepile. Dokaz za to je podpora ZDA pri osamosvojitvi Slovenije, pri njenem vstopu v Zvezo Nato in Evropsko unijo, kot tudi pri skupnih vojaških misijah v Afganistanu in na Kosovu.” 

Razstavo in zgodbo Američanov na Mangartu, ki so jo z glasovi pospremili tudi člani Moškega pevskega zbora Gorščaki, ki deluje v okviru Združenja vojaških gornikov Slovenije, je v daljšem predavanju slikovito predstavil soavtor razstave brigadir Janez Kavar. Obiskovalci nabito polne Galerije Atrij Občine Tržič so tako dobili celovit vpogled v življenje Američanov, ki so se zaradi posledic vojnih dogodkov znašli v Sloveniji in pomagali pri reševanju zapletov, ki so sledili vojni. Razstava govori o športnem duhu, ki se je lahko ponovno pojavil šele, ko se je končala vojna in je nastopil mir. Za tekmo 3. junija 1945 na Mangartu je ameriški kartograf izdelal poseben plakat. Za start se je prijavilo 76 tekmovalcev. Smuči so bile iz zaplenjene opreme nemških gorskih enot, večinoma čevlji in ostala oprema. Na cilj je prišlo samo 25 smučarjev. Prvo mesto je zasedel Walter Prager. Veliko vojakov 10. gorske divizije je bilo po vojni zelo uspešnih. Eden izmed njih je bil ustanovitelj smučarskih centrov v Vailu, nekateri so bili uspešni poslovneži, pobudniki civilnih društev, modni oblikovalci, politiki, eden je celo postal klimatolog.  

Zanimiva zgodba iz preteklosti povezuje Slovenijo in Ameriko še danes. Američani, ki so bili tedaj pri nas, se vračajo v naše kraje in pred nekaj leti so z Bovčani obudili spomin na pretekle dogodke s spominsko smučarsko tekmo. 

Razstava bo v Galeriji Atrij Občine Tržič na ogled do 5. decembra, od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure. 

ODLIČNI REZULTATI TRŽIŠKEGA TURIZMA V PRVIH TREH ČETRTINAH LETOŠNJEGA LETA

9.11.2016 - Tuji turisti ustvarili kar dobrih 77 % vseh nočitev

Po podatkih, zbranih iz mesečnih poročil o številu prenočitev in plačani turistični taksi je tržiški turizem v obdobju od januarja do vključno septembra zabeležil za kar  48 % več prihodov turistov in 25 % več prenočitev kot v istem obdobju leta 2015. Podatki zajemajo samo nočitve ustvarjene na območju občine Tržič, kar pomeni, da nočitve ustvarjene v Planinskem domu Zelenica in Planinski koči na Dobrči niso vštete. S tem se nadaljuje pozitivni trend rasti tako domačih kot tudi tujih gostov. Zanimiv je tudi podatek, da so tuji gostje ustvarili kar dobrih 77 % vseh nočitev  hkrati pa dosegajo tudi boljšo povprečno dobo bivanja od domačih gostov. 

Iz podatkov torej lahko sklepamo, da ne gre le za tranzitne goste temveč se predvsem tujci že odločajo, da v Tržiču preživijo kratke počitnice. V obdobju januar – september 2016 beležimo 6.632 nočitev, od tega 5.150 tujih. Skupaj je Tržič obiskalo 3.179 turistov, med njimi je bilo 2.300 tujih gostov, ki so v naših krajih v povprečju preživeli 2,24 dneva. Rahel upad pa beležimo pri organiziranih vodenih ogledih. Od januarja do septembra si je v spremstvu turističnega vodnika turistične znamenitosti na območju občine Tržič ogledalo 2.187 obiskovalcev. Od tega je kar 1/3 obiskala Dovžanovo sotesko. Ob tem velja poudariti, da podatki zajemajo samo organizirane in vodene skupine, brez individualnih gostov in to le tiste, ki so se za ogled najavili prek TPICa.

Žan Košir za boljšo prepoznavnost Tržiča kot turistične destinacije

Tržič se na trgu pozicionira z znamko Razkošje poti. Logotip ima poudarjeno formo Košute oz. hiš na mestnem trgu. Prepleten je s črtami, ki ponazarjajo planinske, tematske in druge poti ter izražajo aktivnost, na kar opozarja slogan, ki deluje tudi kot povabilo. Zelena barva v silhueti Košute prehaja od temne v travnato ter v napisu nazaj od travnate v temno, kar kaže na neokrnjeno naravo. Barve poti (oranžna, rdeča in ciklamna) pa poudarjajo aktivni oddih.

Delavnica Booking/TripAdvisor

V oktobru je v sklopu delavnic za turistične ponudnike potekala tretja, letošnja zadnja brezplačna izobraževalna delavnica. Udeleženci junijske delavnice so se seznanili s spletnim iskalnikom Google, septembra so spoznali Facebook na poti do boljše prepoznavnosti v turizmu. Tokrat so udeleženci v povsem polni računalniški učilnici Osnovne šole Tržič spoznavali, kako lahko z Bookingom in TripAdvisorjem dosežejo večje število nočitev. Na delavnici so predstavniki oglaševalske agencije Goclick pojasnili, kakšna je vloga TripAdvisorja pri načrtovanju počitnic in potovanj ter kateri so ključni koraki pri vzpostavitvi Booking.com profila. Pokazali so, kako ustvariti profil in na kaj morajo biti ponudniki pri vnosu ponudbe pozorni. Udeleženci so postavljali vprašanja in izmenjavali lastne izkušnje.

Študijska  tura za turistične ponudnike

V soboto, 12. novembra 2016, se tržiški turistični delavci odpravljajo na enodnevno študijsko turo na Koroško, kjer bodo spoznali Eko hotel Koroš in njegovega vodjo, Dušan Štrucla - Dixija, ki je pri razvoju naravi prijaznega turizma s poudarkom na gorskem kolesarjenju uspešno povezal različne lokalne ponudnike. S sinom Anejem, sta v okolici svoje ekološke kmetije na Koroškem naredila pravi privatni single-trail park. Udeleženci študijske ture se bodo ustavili še v info centru Geoparka Karavanke in si z vlakom oz. kolesom ogledali turistični rudnik.

TRŽIŠKI ZDRAVSTVENI DOM DOBIL SEDEM NOVIH RADIJSKIH POSTAJ, KI OMOGOČAJO BOLJŠO KOMUNIKACIJO EKIP NUJNE MEDICINSKE POMOČI NA TERENU

4.11.2016 - Ministrstvo za zdravje je junija letos objavilo Javni razpis za sofinanciranje investicij na primarni ravni za namen Nakupa terminalov za reševalne postaje za uporabo v nujni medicinski pomoči. V skladu s pogoji razpisa so se lahko na razpis prijavile občine, na območju katere deluje zdravstveni dom, ki je vključen v mrežo izvajalcev nujne medicinske pomoči. Okvirna višina razpoložljivih sredstev za sofinanciranje projektov po tem javnem razpisu je znašala dobrih 935 tisočakov.

Občina Tržič je na razpisu za nakup treh mobilnih  in štirih ročnih radijskih postaj pridobila sofinancirana sredstva  v višini 5.065,95 eur, preostanek potrebnih sredstev v višini 872,02 eur pa bo pridobila s strani Osnovnega zdravstva Gorenjske Kranj.

S posodobitvijo opreme bo Zdravstveni dom Tržič dosegel poenotenje ter boljšo učinkovitost komunikacije ekip nujne medicinske pomoči na terenu.

SVETOVNA PRVAKINJA IN NAJBOLJŠI SLOVENSKI PLEZALCI TA KONEC TEDNA V TRŽIČU

13.10.2016 - Državno prvenstvo gosti zveneča imena iz sveta plezalnega športa

Ta konec tedna, v soboto 15. In v nedeljo, 16. Oktobra bo v Dvorani tržiških olimpijcev potekalo državno prvenstvo v plezanju, kategorija težavnost. Organizatorja, Planinska zveza Slovenije – Komisije za športno plezanje in Planinsko društvo Tržič napovedujeta aktraktivno tekmo s svetovno znanimi imeni iz sveta športnega plezanja. 

Plezalke in plezalci bodo nastopili v starejši, srednji in mlajši kategoriji. Tekmovanja se bodo udeležili tudi naši najboljši plezalci, vključno z Mino Markovič, ki se zadnjih šest let uvršča na prva ali druga mesta na tekmah za svetovni pokal, svetovnih igrah, evropskih in svetovnih prvenstvih, Janjo Garnbret (Šaleški AO), večkratno mladinsko evropsko in  člansko svetovno prvakinjo, Domnom Škoficem, trenutno najboljšim slovenskim plezalcem ter ostalimi Slovenci, ki krojijo plezalne lestvice na svetovnem vrhu. 

“V soboto ob 10. uri bodo nastopili kadetinje, kadeti ter mlajši deklice in dečki, ob 15.30 sledijo kvalifikacije za ženske in moške. Finalna tekma žensk in moških, ki bodo plezali istočasno, bo ob 20. uri. Nedeljski program je namenjen cicibankam in cicibanom ter mlajšim deklicam in dečkom,” napoveduje program Zoran Golič, načelnik Športno plezalnega odseka Planinskega društva Tržič. 

Planinsko društvo Tržič tradicijo športnega plezanja vzdržuje tudi z vsakoletno organizacijo državnega prvenstva in s tem skrbi za popularizacijo športnega plezanja. “V Dvorani tržiških olimpijcev imamo treninge športnega plezanja za mlajše. S tem vzdržujemo bazo in jih usmerjamo v tekmovalni šport, kjer dosegajo lepe rezultate na različnih nivojih. Najmlajši pa z veseljem plezajo na naši steni v dvorani, ki je ena boljših v Sloveniji. Stena je stara šestnajst let in je vrhunska za trening, morda le malo prezahtevna za mlajše tekmovalce,” pove Zoran Golič. 

Športni plezalci bodo ta konec tedna v Dvorani tržiških olimpijcev veseli tudi podpore s tribun, zato Športno plezalni odsek PD Tržič vabi na ogled atraktivnega plezanja najbojših slovenskih plezalcev. Vstop je prost. Pokrovitelj tekmovanja je Občina Tržič. 

Za dodatne informacije vam je na voljo g. Uroš Ahačič, predsednik PD Tržič na telefonski številki 040/336-090 ali preko elektronske pošte na naslov uros@avrora.si ali g. Drago Zadnikar, direktor občinske uprave, na telefonski številki 04/59 71 510 ali preko elektronske pošte na drago.zadnikar@trzic.si.

OBČINA TRŽIČ V BOLJŠE POGOJE ZA DELO MLADIH V KRIŽAH VLOŽILA VEČ KOT 115 TISOČAKOV

13.10.2016 - V okvir praznovanja 50. letnice pobratenja med mestoma Tržič in Sainte-Marie-aux-Mines, sodi tudi obisk francoskih učencev in učiteljev na Osnovni šoli Križe. Tržiški vrstniki jih bodo sprejeli s kratkim programom, občina pa bo dogodek izkoristila tudi za simbolično odprtje učilnice na prostem in energetsko obnovljene telovadnice šole.

Okrog šole v Križah se je med letošnjimi poletnimi počitnicami veliko delalo. Ker je bil objekt telovadnice energetsko potraten, je Občina Tržič objekt obnovila. V prvi fazi je bila že pred časom sanirana strešna konstrukcija telovadnice, julija letos pa se je v drugi fazi zamenjalo stavbno pohištvo in izvedla toplotna izolacija obodnih fasadnih sten. Vrednost investicije znaša 75.267 evrov.

Pred telovadnico se je obnovila asfaltna površina in uredilo odvodnjavanje, v skupni vrednosti 12.232 evrov.

Otroci pa so se z novim šolskim letos razveselili še prenovljene učilnice v naravi. Opravljena so bila zemeljska dela, ki so zajemala odstranitev starih temeljev in štorov, ravnanje terena, novo tlakovanje in zatravitev površin, nameščene so bile nove parkovne mize in klopi, leseno gugalo in visoka greda za gojenje zelenjave. V sklopu učilnice v naravi sta bila na novem prodnatem platoju postavljena gugalnica in  kombinirano igralo, kjer se hkrati lahko igra štirinajst otrok. Občina Tržič je za to investicijo namenila 28.429 evrov.

Simbolično odprtje učilnice na prostem in energetsko obnovljene telovadnice šole bo v torek, 18. oktobra 2016, ob 8.15 v OŠ Križe.

MINISTER ERJAVEC BO SODELOVAL NA OKROGLI MIZI V TRŽIČU

12.10.2016 - AKTIVNOSTI GOSPODARSKE DIPLOMACIJE KOT POMOČ SLOVENSKIM PODJETJEM

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec bo v petek, 14. oktobra, obiskal občino Tržič, kjer bo predstavil aktivnosti gospodarske diplomacije kot pomoč slovenskim podjetjem.

Na dogodku, ki se začne ob 10. uri v Paviljonu NOB v Tržiču, bodo prisotni tudi veleposlanik mag. Franc But, vodja sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje na Ministrstvu za zunanje zadeve, predstavnik Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT Slovenija) in g. Rok Šimenc, direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske (RRA Gorenjske).

Po pogovoru z gospodarstveniki ter podjetniki in obrtniki si bo minister Erjavec ogledal še dve tržiški podjetji. In sicer nekdanjo Bombažno predilnico in tkalnico, kjer mu bodo predstavniki družbe Voje d.o.o. predstavili načrte revitalizacije ter delavnico in proizvodne prostore gospe Alja Viryent (nekdanji prostori Peka). 

Medijski program:

10.00 Pozdravni nagovor župana

10.05 Nagovor podpredsednika vlade in ministra za zunanje zadeve g. Karla Erjavca

10.15 Predstavitev gospodarskega stanja Gorenjske - g. Rok Šimenc, direktor RRA Gorenjske

10.25 Predstavitev aktivnosti gospodarske diplomacije doma in na veleposlaništvih v tujini - veleposlanik mag. Franc But

10.40 Predstavitev aktivnosti in ukrepov javne agencije SPIRIT Slovenija – predstavnik SPIRIT Slovenija

10.50 Pogovor z gospodarstveniki ter podjetniki in obrtniki 

Za dodatne informacije vam je na voljo g. Drago Zadnikar, direktor občinske uprave, na telefonski številki 04/59 71 510 ali preko elektronske pošte na drago.zadnikar@trzic.si.

AKTIVNOSTI GOSPODARSKE DIPLOMACIJE KOT POMOČ SLOVENSKIM PODJETJEM

7.10.2016 - Karl Erjavec, podpredsednik vlade in zunanji minister RS bo nagovoril tržiške gospodarstvenike, podjetnike in obrtnike

V okviru obiska Karla Erjavca, podpredsednika vlade in ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije v občini Tržič, vas vabimo na predstavitev  AKTIVNOSTI GOSPODARSKE DIPLOMACIJE KOT POMOČ SLOVENSKIM PODJETJEM, ki bo v petek, 14. oktobra 2016, od 10. do 11.30 v Paviljonu NOB v Tržiču. 

Na dogodku bodo prisotni tudi veleposlanik mag. Franc But, vodja sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje na Ministrstvu za zunanje zadeve, predstavnik javne agencije RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (Spirit Slovenija) in Rok Šimenc, direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske (RRA Gorenjske).

Podrobnejši program dogodka je zapisan v priponki.

Svojo prisotnost na dogodku najavite do torka, 11. oktobra 2016 na elektronski naslov katja.rekelj@trzic.si ali na telefonsko številko 04 5971 531.

SVETOVNA PRVAKINJA JANJA GARNBRET BO PLEZALA V TRŽIČU

5.10.2016 Državno prvenstvo gosti zveneča imena iz sveta plezalnega športa

V organizaciji Planinske zveze Slovenije – Komisije za športno plezanje in pod okriljem Planinskega društva Tržič, bo v soboto, 15. in v nedeljo, 16. oktobra v Dvorani tržiških olimpijcev potekalo državno prvenstvo v plezanju, kategorija težavnost.

Plezalke in plezalci bodo nastopili v starejši, srednji in mlajši kategoriji. Tekmovanja se bodo udeležili tudi naši najboljši plezalci, vključno z Mino Markovič, ki se zadnjih šest let uvršča na prva ali druga mesta na tekmah za svetovni pokal, svetovnih igrah, evropskih in svetovnih prvenstvih, Janjo Garnbret (Šaleški AO), večkratno mladinsko evropsko in  člansko svetovno prvakinjo ter ostalimi Slovenci, ki krojijo plezalne lestvice na svetovnem vrhu.

Finalna tekma žensk in moških, ki bodo plezali istočasno, bo v soboto, 15. oktobra ob 20. uri. Nedeljski program je namenjen cicibankam in cicibanom ter mlajšim deklicam in dečkom.

Pokrovitelj tekmovanja je Občina Tržič.

TRŽIŠKA VERIGA SRCA

4.10.2016 - Tržič – mesto dobrih misli in želja

V OŠ Tržič so osnovali projekt TRŽIČ – MESTO DOBRIH MISLI IN DOBRIH ŽELJA. Z njim želijo povezati učence, starše, sorodnike, delavce javnih zavodov in društev ter Tržičane. Poudariti želijo pomembnost pozitivnega odnosa do sočloveka, narave, okolja in domačega kraja. Prav tako pa tudi pomembnost medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva, pozivanja k strpnosti do različnih narodnosti, tujcev in sprejemanja drugačnosti. 

“Predvsem želimo doseči višjo raven zavedanja, da živimo drug ob drugem. To pa pomeni, da ne smemo živeti drug mimo drugega, pač pa drug za drugega. In pri tem si moramo priznati, da drug drugega potrebujemo,” pravi Stane Grum, ravnatelj OŠ Tržič.

Simbol dogajanja bo srce. »Srce je naravno, imamo ga vsi. Če mu sledimo, se nam vrata na široko odpirajo in naše življenje se osmisli. Tedaj delamo v dobro vseh«. Tako je zapisala terapevtka Melita Zupančič. Zato bodo vsi otroci v vrtcu, osnovnošolci, starši, sorodniki in mnogi Tržičani dobili srce iz kartona, ki ga bo izdelal Branko Bandelj, podjetje Pelar iz Dupelj. Vsak ga bo lahko okrasil, pobarval in nanj napisal dobro misel ali željo.

V projektu, ki bo trajal celo šolsko leto 2016/17 sodelujejo vrtec, vse tržiške šole, javne ustanove, nekatera podjetja in društva. Otroke v vrtcu in učence ozaveščajo o vzgojnih veščinah, kot so iskanje sreče, spoštovanje, hvaležnost, pogum, ljubezen, družina, zdrav ritem srca, skupno bivanje na tem planetu.

Učenci, starši in Tržičani bodo deležni številnih predavanj zdravnikov, specialnih pedagogov in terapevtov. Vse učence bodo nagradili tudi z brezplačnim gledališčem.

V sklopu projekta bo zaživelo več razstav, izdelali bodo tudi knjižico z vsebino dobrih želja. OŠ Tržič je k sodelovanju povabila tudi matere različnih narodnosti, da bodo pripravile njihovo kulinariko, predstavila se bodo folklorna društva različnih narodnosti. Med letom bodo potekali različni kulturni in športni dogodki.

Projekt bo zaživel s prireditvijo TRŽIŠKA VERIGA SRCA, ki bo v petek, 7. oktobra 2016 s pričetkom ob 8. uri pred OŠ Križe. 

Tekači (otroci in zaposleni) bodo povezali vse sodelujoče ustanove (OŠ Križe, Reintegracijski center Fundacija V. Drakslerja, Varstveno delovni center, Policijska postaja Tržič, Dom Petra Uzarja, OŠ Bistrica, Vrtec Tržič, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja, Zdravstveni dom Tržič, Center za socialno delo, Tržiški muzej, Glasbena šola, Ljudska univerza Tržič in OŠ Tržič), sproti dopolnjevali veliko srce z dobrimi mislimi in ga ob 12. uri prinesli županu Občine Tržič mag. Borutu Sajovicu ter ob tem pripravili kulturni program v Atriju Občine Tržič.

Zelo pomemben bo tudi Festival kulturnih dogodkov v Tržiču z mednarodno udeležbo, ki bo v maju leta 2017.

LASTNIKI NEKDANJEGA KOMPLEKSA BPT-JA V TRŽIČ VABIJO NOVE INVESTITORJE

30.9.2016 - “Jaz si upam, če mi kdo pomaga,” pravi uspešna tržiška podjetnica

V prostorih Paviljona NOB v Tržiču je sinoči (29. 9. 2016) potekala javna tribuna o razvojnih priložnostih območja nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice (BPT), ki je lociran na vhodu v mestno jedro Tržiča in sodi med največjo degradirano industrijsko območje v občini. Za revitalizacijo in razvoj območja je izkazan interes tako na strani družbe Voje d.o.o., ki je večinski lastnik nepremičnin na območju BPT kot na strani Občine Tržič, ki se zaveda, da je zagotavljanje celostne obnove možno le ob vsaj delnem javnem lastništvu kompleksa, ki mu sledi javno-zasebni in povsem zasebni naložbeni cikel. Občinski svet je na avgustovski seji soglasno sprejel sklep o nakupu nekaterih nepremičnin na območju nekdanje BPT. S tem želi urediti javni mestni park, posodobiti že obstoječe javno parkirišče ter vzpostaviti javno cesto znotraj kompleksa. Postopoma se bo prenovila še komunalna infrastruktura, po zunanjem obodu kompleksa je načrtovana izgradnja  kolesarske in peš poti ter ostale javne infrastrukture. Občina bo za 12.285 m2 nepremičnin družbi Voje d.o.o. plačala nekaj manj kot 340 tisočakov proračunskih sredstev.  

Tistih, ki so sinoči slišali načrte in aktivnosti lastnikov BPT, občine in predstavnika Zavoda za varstvo kulturne dediščine je bilo precej, prav tako odzivov in želja s strani udeležencev tribune.

Vsi so se strinjali, da ravnih, praznih površin v Tržiču ni veliko, da je zalogaj za javne finance prevelik, da bi celoten kompleks odkupila občina, bo pa tiste površine, kjer zagotovo ni pričakovati zasebnega vlaganja, da je star objekt veliko lažje podreti in zgraditi novega, kot pa ohranjati pri življenju takšnega kot je. “Zgodba, kot je kompleks nekdanjega BPT-ja, se lahko uspešno zaključi le, če steče dialog. Ko se poenotijo stališča med lastniki in lokalno skupnostjo, takrat je možno pričakovati uspeh,” je že takoj na začetku javne tribune povedal Andrej Ržišnik, arhitekt in ustanovitelj podjetja Protim Ržišnik Perc, ki je spretno vodil razpravo. Pomembno se mu zdi dejstvo, da lastnik nima samo vizije, ampak tudi načrt za njeno izvedbo.

Želje in cilji lastnikov kompleksa BPT, družbe Voje d.o.o., so resni in ambiciozni. Zavedajo se strateškega položaja kompleksa, ki leži v bližini vseh pomembnejših ustanov v občini. Iz idejnega projekta je razvidno, da bi projekt oživitve območja omogočal delovanje tako proizvodnih kot storitvenih dejavnosti, poleg urejenih muzejskih prostorov bo del območja namenjen športu in rekreaciji ter turističnim namestitvam, celoten kompleks pa bo prepleten s parkovnimi površinami in sprehajalnimi potmi.

Lastniki poslušajo očitke, da se na območju kompleksa BPT zadnjih 15 let nič ne dogaja in stavbe klavrno propadajo. A temu ni čisto tako. “Na našem dvorišču je živahno. V prostorih, ki so večinoma primerni za skladišče, delujejo podjetniki s proizvodno dejavnostjo. Vrata pa odpiramo tudi različnim društvom, ki jim za minimalno ceno zagotavljamo prostore in njihovo delovanje,” pravi Damjana Habjan, direktorica družbe Voje d. o. o.   

Celotno območje je objekt varstva tehnične kulturne dediščine. Miloš Ekar, vodja Območne enote Kranj Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je izpostavil dve stvari, ki sta zelo pomembni in ju je vredno ohraniti. “Prva je ravna površina v naselju, ki je sicer stisnjeno med hribe, druga pa ohranjena arhitektura s konca 19. stoletja, ki ji v Sloveniji ni para, tako po lepoti izvedbe kot po njeni ohranitvi.”  

Javna tribuna, katere namen je bilo spodbuditi prisotne za delovanje na tem področju in pridobiti koristne informacije in ideje, ki bi še pripomogle k spremembi idejnega projekta, je bila dolga in živahna.

Viktor Švab, ki se je v BPT učil za električarja, je navdušen nad obnovljeno elektrarno v kompleksu, ki je po njegovem mnenju zlata jama za sedanje lastnike.

Predstavnik KUD Načeta paleta je v imenu mladih Tržičanov izrazil veliko željo, da bi v prostorih kompleksa tudi mladi umetniki našli svoje prostore in ustanovili center urbanih kultur in športa. V zameno za občinsko podporo so pripravljeni prostoru vdihniti mladost in pri urejanju prostorov sodelovati od samega začetka.

Marko Poljanec, podjetnik, ki ima prostore za svojo programersko dejavnost trenutno v najemu v sosednji občini, je izrazil bojazen nad premajhnim številom parkirnih prostorov, če bi prostor res zaživel v tej meri, kot predvideva idejni načrt. Zaradi narave dela na potencialne stranke v Tržiču sicer težko računa, je pa zainteresiran za najem urejenih pisarniških prostorov.

Velikega aplavza je bila deležna Mateja Čadež iz Trgovine Grašca iz Križev, kjer jim je zmanjkalo prostora za širitev svoje dejavnosti. Ker Tržič postaja vse bolj zanimiv za kolesarski turizem, razmišlja o veliki športni trgovini, ki je v Tržiču ni, ter pokriti kolesarski stezi, ki bi privabila adrenalinske navdušence tudi iz drugih krajev. Da ne bi dejavnosti preselila bližje Kranju, ji mora kompleks ponuditi konkurenčno prednost, ki jo bo prepričala. “Jaz si upam, če mi kdo pomaga,” pravi uspešna tržiška podjetnica.

Z več predlogi se je oglasil Sašo Borojevič v imenu Društva ZA razvoj Tržiča. Na obravnavanem območju med drugim vidi priložnost za toplarno na biomaso in celo filmski studio.

Peter Miklič je sosed BPT-ja že pol stoletja. V projekt ne verjame. Po njegovem mnenju že predolgo traja iskanje vizij in rešitev. Ne zaupa lastniku, ki že 15 let ne vlaga v to območje, prav tako ne Zavodu za varstvo kulturne dediščine, da bi našel dobre rešitve za Tržičane. Izpostavil je pravice občanov, ki se jim je v času delovanja tovarne iz dimnikov kadilo pod nos, zdaj pa gledajo propadanje nekdaj tržiškega ponosa. Želi si resno zavezo oblasti, da se bo na tem območju začelo nekaj premikati, s postavljenim terminskim planom in planiranimi proračunskimi sredstvi.

Jože Kokalj je spregovoril v imenu bivših delavcev BPT-ja in njihovih svojcev o načinu prilastitve sedanjih lastnikov BPT-ja in ravnanju z nekdanjimi zaposlenimi. Boji se, da bodo lastniki kompleksa občino samo izželi, kljub temu da jim elektrarna prinaša ogromno dobička. Občini bi po njegovem mnenju nepremičnine lahko podarili, ne prodali, saj bodo stroški rušitve dovoljenih nepremičnin zelo visoki.

Klemen Belhar se je strinjal, da je razvoj mestnega območja zelo pomemben. Razmišljati je potrebno na mlajšo generacijo občanov, ki bo uživala sadove zdaj vloženega truda in denarja. Kompleks BPT-ja vidi kot idealno priložnost za prostore nove knjižnice, saj so po mnenju še nekaterih sedanji povsem neprimerni in premajhni. Tržič po njegovem mnenju potrebuje prireditveni prostor in pokrito otroško igrišče.

Jure Studen iz podjetja Aurora je že najemnik prostorov v BPT. Potrebuje še več skladiščnega prostora, izpostavil je tudi premajhen prostor za obračališče večjih tovornjakov. Ima potrebo po nakupu več sto m2 dodatnih površin in ima denar. Če se rešitev ne bo v kratkem roku pokazala v Tržiču, bo primoran dejavnost preseliti drugam. Njegova želja je, da so v kompleksu dejavnosti, ki bodo krepile in oživile tržiško gospodarstvo in ne zgolj tiste, ki imajo za posledico trošenje denarja.

Katarina Langus, arhitektka, je opozorila, da bi bilo prostor potrebno še bolj odpreti, torej porušiti več objektov kot je pradlaganih.

Po slišanih pobudah, predlogih in kritikah je do besede prišel tudi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.“Skupaj z lastniki, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Občinskim svetom Občine Tržič smo zadevo pripeljali tako daleč, da se je o vsebinah sploh možno pogovarjati. Občina se je odločila pomemben del kompleksa, ki  pomeni infrastrukturo, odkupiti. Danes je bilo večkrat slišati, da je kompleks prenatrpan, zelo gosto pozidan, zato je naš namen tudi rušitev ene od stavb, ki je bila zgrajena po vojni. Slišali smo nekaj podjetniških pobud in idej, pogrešam pa večje število obrtnikov in podjetnikov, ki bi bili dejansko pripravljeni investirati v prostore,” je povedal župan mag. Borut Sajovic. “Potrebno se je zavedati, da ne govorimo o občinskih prostorih in občinskem zemljišču, pač pa o prostorih z znanim lastnikom, ki se skupaj z občino in Zavodom za varstvo kulturne dediščine trudi vanje pripeljati različne vsebine. Prav vse pa so sprejemljive in dobrošle,”še dodaja župan.

Od številnih dejavnikov je odvisno, kdaj bo idejni projekt v celoti lahko tudi dejansko zaživel. Po besedah Damjane Habjan prej kot v desetih letih težko. Župan mag. Borut Sajovic je konkretnejši. “Dejanja štejejo. Pogodbo za odkup nepremičnin bomo realizirali še letos, denar v proračunu je pripravljen. Prihodnje leto pa bomo v proračun umestili sredstva za rušitev stavbe in izgradnje mostu. Že konec letošnjega leta pa pričakujemo konzervatorski načrt, ki omogoča nadaljevanje postopkov s podrobnim prostorskim načrtom za kompleks BPT.”   

Pred lastniki nekdanjega kompleksa BPT je naporen projekt. “Razvoj prostora je umetnost možnega. Ne pričakujte preveč, sploh pa ne pričakujte prehitro.” S temi besedami je javno tribuno sklenil Andrej Ržišnik, prepričan, da bodo v prihodnosti ljudje v Tržič hodili tudi zaradi unikatnosti mesta.

TRŽIŠKA DEDIŠČINA OKOLI NAS

26.9.2016 - Občina Tržič se tudi letos pridružuje Dnevom evropske kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) so vsakoletne jesenske prireditve, ko se članice Evropske unije povežejo, skupaj odkrivajo, ustvarjajo, se predstavljajo in pobliže spoznavajo našo skupno dediščino. Letos bodo potekali v času od 1. do 8. oktobra, za odprtje 26. DEKD in 4. Tedna kulturne dediščine pa je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije izbral Štanjel, eno najstarejših naselij na Krasu. V projekt so vključene številne gorenjske občine, tudi tržiška.

Otvoritvena slovesnost bo v petek, 30. septembra 2016, ob 12. uri v preddverju Kulturnega centra Tržič. V kulturnem program bodo nastopili Nejc Perko, ki bo v imenu Knjižnice dr. Toneta Pretnarja in Tržiškega muzeja predstavil razstavo Prišli so v Tržič in pustili sledi, dr. Bojan Knific iz Tržiškega muzeja bo predstavil koledar 2017 na temo voda, nagovoru podžupana Dušana Bodlaja pa bo sledil še nastop učencev OŠ Križe s pesmimi na temo voda. Po slovesnosti sledi brezplačen voden ogled mestnega jedra za obiskovalce.

V Tednu kulturne dediščine bodo otroci Vrtca Tržič sodelovali s Tržiškim muzejem, Komunalo Tržič in tržiškimi obrtniki. Skupaj s strokovnimi delavci bodo ustvarjali, raziskovali, opazovali in odkrivali svet voda. Skozi ljudsko izročilo (pesmi, ples, pripovedke), učenje in igro bodo spoznavali sotočje Bistrice in Mošenika, obiskali Dovžanovo sotesko, spoznali pomen voda za življenje nekoč in danes ter ustvarjali mlinčke.

Knjižnica dr. Toneta Pretnarja v sodelovanju z Vrtcem Tržič za otroke pripravlja pravljice na temo čudežnih, zdravilnih voda.

Tudi v času DEKD bo v Kurnikovi hiši na ogled razstava Prišli so v Tržič in pustili sledi. Več informacij o razstavi je zapisanih na spletni strani http://www.knjiznica-trzic.si/otvoritev-razstave-prisli-so-v-trzic-in-pustili-sledi/.

Na OŠ Križe bodo imeli 4. oktobra kulturni dan, na katerem bodo učenci 1. triade  izražali svojo inovativnost z izdelovanjem maket okolice šole, čebelnjaka, panjskih končnic, spoznavali bodo legendo o gradu Gutenberg in izdelali njegovo maketo. Učenci 2. triade bodo spoznali ljudske pesmi, plese in oblačila. Učenci 3. triade bodo šli po naši domovini in spoznali delčke arhitekture Ljubljane, celjske kotline, nekateri bodo obiskali Trubarjevo domačijo, Cankarjevo hišo in šli po poti kulturne dediščine.

V torek, 4. Oktobra 2016, ob 19. uri bo v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja predavanje Mirjam Milharčič Hladnik, z naslovom Krila migracij – po meri življenjskih zgodb. 

“Kulturna dediščina niso mrtvi zidovi, niso predmeti v muzejih ali na podstrešjih. Dediščina je naš odnos do ustvarjalnosti predhodnikov in znanje ter upoštevanje izkušenj vedno novega bivanja,” je 26. Dnevom evropske kulturne dediščine na pot zapisal Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije.

DAN TRŽIŠKIH PLANINCEV PRI PLANINSKEM DOMU POD STORŽIČEM

21.9.2016 - Planinski dom pod Storžičem se razvija v turno-kolesarski center

Planinsko društvo Tržič to nedeljo pripravlja Dan tržiških planincev pri Planinskem domu pod Storžičem. Dan bo namenjen planinskim pohodom, gorskemu kolesarjenju, alpinističnemu in športnemu plezanju, predstavitvi opreme Gorsko reševalne službe in zabavnemu programu.

Istočasno bo odprtje novih pridobitev, s katerimi se lahko pohvali PD Tržič. Planinski dom pod Storžičem je bogatejši za sobo s skupnimi ležišči in novo stranišče, pridobil je ** kolesarski zvezdici, na svoj račun pa bodo odslej prišli tudi najmlajši, za katere so uredili otroški kotiček. 

Poleg družabnega srečanja bodo predstavniki Planinskega društva Tržič pohodnike in druge obiskovalce seznanili z delom društva v tem letu in jih seznanili z načrti. Koči na Kofcah in pod Storžičem se lahko pohvalita z znakom Pohodništvo in kolesarjenje GIZ za kolesarjem prijazno kočo, društvo je eden od prejemnikov sredstev občinskega razpisa za sobodajalce in je z obnovitvenimi deli v koči že pričelo, Dom pod Storžičem pa želijo razviti v turno-kolesarski center – TKUC.  

Dan tržiških planincev pri Planinskem domu pod Storžičem bo v nedeljo, 25. septembra 2016, od 9. ure dalje. Podroben program dogajanja, ki ga bo v družabnem delu popestrila priljubljena slovenska pevka Manca Špik,  je zapisan v priponki.

Ulični festival Zelena luč za trajnost – otvoritev Evropskega tedna mobilnosti

19.9.2016 - Občina Tržič se je v petek, 16. septembra, z otvoritvijo Evropskega tedna mobilnosti pridružila številnim krajem v Evropi, ki vsako leto med 16. in 22. septembrom na različne načine opozarjajo na negativne posledice motornega prometa na okolje, družbo in kakovost življenja ter na drugi strani na vse dobrobiti, ki jih prinaša trajnostna mobilnost.

Evropski teden mobilnosti se je na Trgu svobode začel ob 16.00 z Uličnim festivalom Zelena luč za trajnost. Festival je del projekta Celostna prometna strategija Občine Tržič, ki sta ga Občina Tržič in Konzorcij CPS začela spomladi in bo omogočil nov, trajnostni pristop k načrtovanju prometa. Celostna prometna strategija bo prispevala ne samo k bolje izkoriščeni prometni infrastrukturi, manjšim zastojem in onesnaževanju, ampak tudi k večjemu zadovoljstvu in zdravju ljudi ter okolja. 

Središče Tržiča je v petek za nekaj ur postalo prostor različnih nastopov, razstav, projekcije filma, zabavnih aktivnosti za otroke in zanimivih dejavnosti za odrasle. Kot je povedala Katarina Otrin iz Konzorcija CPS, »naraščajoč motorni promet zavzema vse večji del javnega prostora v mestih, in to tudi na račun zelenih površin, poleg tega je največji porabnik energije, velik onesnaževalec zraka, avtomobil pa predstavlja velik del stroškov gospodinjstva«. 

V petek avtomobilov v središču Tržiča torej ni bilo, bilo pa je – kljub slabšemu vremenu – veliko veselih obrazov, saj je bil ulični prostor za nekaj ur vrnjen ljudem. »Ob razvoju Celostne prometne strategije pogled usmerjamo v spremembo dejanj, ki bo potrebna, da bomo zastavljene cilje lahko tudi dosegali. Tu pa bo ključen premik v glavah vseh nas, občanov te čudovite občine,« je ob otvoritvi festivala in s tem Evropskega tedna mobilnosti izpostavil župan Borut Sajovic. 

V okviru festivala je potekala tudi javna razprava, na kateri so udeleženci razpravljali o viziji razvoja prometa v Tržiču in možnih ukrepih. »Iskanje skupnih rešitev in pogovori s prebivalci, ki se jih problematika neposredno tiče, so ključni pri urejanju prostora in prometa. Soočenje različnih pogledov razkrije, kaj vse je potrebno upoštevati pri pripravi tako pomembnega dokumenta, kot je Celostna prometna strategija,« je povedal Urban Jeriha iz Konzorcija CPS. Skupna vizija in nabor ukrepov bodo javnosti predstavljeni v naslednji fazi priprave dokumenta, predvidoma novembra letos.

JAVNA RAZPRAVA O PROMETU V OBČINI TRŽIČ IN ULIČNI FESTIVAL

15.9.2016 - Ob odprtju Evropskega tedna mobilnosti, ki bo potekal od 16. do 22. septembra, bo Občina Tržič v petek, 16. septembra na Trgu svobode v Tržiču organizirala Ulični festival, v okviru katerega bo potekala tudi razprava o viziji prometa v občini Tržič. Trg svobode, ki bo ta dan v popoldanskem in večernem času zaprt za motorni promet, bo tako postal prireditveni prostor z raznovrstnimi dejavnostmi, namenjenimi različnim skupinam prebivalcev.

Namen dogodka je v središču mesta dvigniti zavest o pomenu zaprtja ulice za motorni promet, spodbujanje pešačenja in ukrepanje na področju zmanjšanja emisij nevarnih delcev iz prometa.  Potekal bo v okviru priprave Celostne prometne strategije v Občini Tržič. Naš cilj je prisluhniti željam lokalnih lokalnih prebivalcev in oblikovati predlog ukrepov in vizijo prometa v občini. 

V današnjem času ljudje potujemo več in dlje, večino poti pa naredimo z avtomobili. Sodoben življenjski slog od ljudi zahteva večjo mobilnost, zaradi česar se povečuje odvisnost od avtomobilov, kar posledično škodljivo vpliva tudi na naše zdravje. 

Promet vedno intenzivneje obremenjuje okolje. Prometna infrastruktura, namenjena motoriziranim vozilom, omejuje druge oblike mobilnosti, promet na njej pa obremenjuje okolje z izpusti škodljivih snovi. Promet porabi tretjino vse primarne energije in je eden največjih ter najbolj razpršenih porabnikov neobnovljivih virov energije. Zaradi porasta števila motornih vozil in povečane mobilnosti so se ustrezno povečali tudi izpusti CO2 kot najpomembnejšega toplogrednega plina. Podatki so skrb vzbujajoči in zahtevajo uvajanje učinkovitejših ter čistejših načinov prevoza, s katerimi bi zmanjšali onesnaževanje zraka, hrup, segrevanje ozračja in s tem vplive avtomobilskega prometa na zdravje ljudi ter kakovost življenja v mestih. 

Evropski dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, zamišljen pa je bil kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. Vsak 22. september se lahko mestna središča predstavijo v drugačni luči in izvedejo ključne dejavnosti, namenjene omejevanju avtomobilskega pr

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se