Pojdi na glavno vsebino

Mediji arhiv 2017

S PRIKAZOVALNIKI HITROSTI DO VEČJE VARNOSTI TUDI V OBČINI TRŽIČ

22.12.2017 - Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s podjetjema Intermatic in Sipronika tudi letos, že sedmo leto zapored, na podlagi javnega poziva podelila prikazovalnike hitrosti »Vi vozite« v brezplačni polletni najem slovenskim občinam, tudi Občini Tržič.

Z brezplačnim najemom prikazovalnikov hitrosti želijo na agenciji opozoriti voznike k strpnejši vožnji in s tem prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. Pri tem pa občine spodbuditi, da bi uporabljale prikazovalnike hitrosti, saj  so dokazano učinkovit kratkoročni ukrep za zmanjšanje povprečnih hitrosti v naseljih in izven njih. S prikazovalniki hitrosti se tudi zbirajo podatki o izmerjenih hitrostih, na podlagi le-teh lahko pripravijo analize ter predloge za izvedbo različnih infrastrukturnih ukrepov na cestah. Na razpis se je prijavilo 52 občin, največ doslej, prav tako bodo v agenciji podelili največ prikazovalnikov hitrosti do sedaj – kar 31.

Prejele jih bodo občine Tržič, Ribnica, Jesenice, Grosuplje, Kidričevo, Rogaška Slatina, Oplotnica, Grad, Hoče-Slivnica, Gornji Petrovci, Mežica, Vitanje, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Vojnik, Prevalje, Razkrižje, Jezersko, Ptuj, Hodoš, Ankaran, Logatec, Šmarje pri Jelšah, Ruše, Radeče, Dol pri Ljubljani, Bistrica ob Sotli, Medvode, Trebnje, Dobrepolje in Škocjan. Izbrane občine je na podlagi razpisnih kriterijev izbrala strokovna komisija. Prednost pri izbiri pa so imele občine z nevarnimi mesti, kjer je visoka stopnja prometnih nesreč, lokacije s šolsko potjo ter lokacije s pogosto prekoračitvijo hitrosti in visokim povprečnim letnim dnevnim prometom.

Pobudo za postavitev prikazovalnika hitrosti je Občina Tržič prejela tudi s strani OŠ Tržič, sveta staršev šole in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Tržič, ki izražajo nujno potrebo po realizaciji še enega izmed ukrepov za umirjanje prometa.

Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa poudaril:« S prikazovalniki hitrosti želimo izboljšati prometno varnost v lokalnih skupnostih in tako vplivati na zmanjšanje povprečnih hitrosti na cestah in izboljšati prometno varnost na šolskih poteh.«

V TRŽIČU BO ZADNJI PODJETNIŠKI VEČER V TEM LETU

12.12.2017 - “Tržičani vse bolj podjetni”

Občina Tržič je v zadnjih letih na področju spodbujanja gospodarstva in podjetništva uspešno izvedla kar nekaj ukrepov in aktivnosti. Od srečanj na temo »Kako privabiti več investicij v občino Tržič« in »Kako še bolj prebuditi podjetništvo v občini Tržič«, na katerih smo preučili ključne prednosti in identificirali številne razvojne priložnosti, ki jih Tržič ponuja, do oblikovanja kataloga investicijskih in poslovnih priložnosti v občini, ki je namenjen tako domačim kot tujim investitorjem. Za razvoj podjetništva in gospodarstva je bilo iz občinskega proračuna nakazanih 170.000 evrov.

V prihodnjih letih bo Občina Tržič namenjala veliko pozornosti spodbujanju razvoja podjetništva med občani, spodbujanju razvoja in povezovanja med obstoječimi podjetji in spodbujanju domačih in tujih investicij. Da so Tržičani vse bolj podjetni, kažejo podatki, iz katerih je razvidno, da število podjetij v občini raste, prav tako rastejo prihodki predvsem gospodarskih družb, znižuje pa se registrirana brezposelnost in znaša 8 %. 

Da bi s svežimi in perspektivnimi poslovnimi priložnostmi in podjetniškimi pristopi za samostojno podjetniško pot navdušili še več proaktivnih občanov, je Občina Tržič je v sodelovanju z Ljudsko univerzo Tržič tudi letos pripravila niz motivacijskih in aktivacijskih delavnic.

V četrtek, 14. decembra 2017, ob 19.30 bo v Restavraciji Raj (nad avtobusno postajo Tržič), še zadnji kreativno-podjetniški večer v tem letu. Gost večera bo George Deriso. George Deriso je nekdanji menedžer podjetja Apple Avstralija, bil je direktor svetovalne družbe Gartner, nato še menedžer v AT&T ter ustanovitelj številnih podjetij. Po tem ko je preživel napad na WTC 11. septembra 2001, je svoje življenje posvetil pedagoškemu delu in mentoriranju socialnih podjetnikov v okviru Univerze Watson in Inštituta Unreasonable.

»Njegova karierna pot je bila izjemno pestra, polna vzponov in padcev. Prav na tej svoji poti je pridobil obsežno znanje s številnih področij in se je tako izoblikoval v več kot primernega sogovornika in navdih nekomu, ki se šele podaja v poslovni svet ali se s tem šele spogleduje, obenem pa tudi bistveno izkušenejšim podjetnikom, ki želijo izpopolniti svoje znanje. Z nami bo delil svojo življenjsko zgodbo in nam dal napotke za uspeh,« o gostu pravi v. d. direktorja Ljudske univerze Tržič Mitja Slapar.

Na brezplačno predavanje, ki bo potekalo v angleškem jeziku, se je potrebno predhodno prijaviti na prijava@trzicpodjeten.si ali 041 719 053 ali 04 592 55 51.

S SLAVNOSTNO AKADEMIJO POČASTILI PRAZNIK OBČINE TRŽIČ

11.12.2017 - “Občinski nagrajenci so svetilnik, ki z dejanji kažejo pot”

S sobotno slavnostno akademijo je Občina Tržič proslavila letošnji občinski praznik, ki je sicer 12. december. Župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic je segel v dlani in podelil deset občinskih priznanj, sedem jih je ob različnih priložnostih podelil že med letom, v slavnostnem nagovoru pa se je spomnil vseh dosežkov in opravljenega dela, ki občino Tržič zaznamuje v letu 2017. 

“Letošnje leto je bilo izjemno uspešno, saj je občini uspelo realizirati nekaj investicij, na katere smo čakali več desetletij. Počutimo se kot uspešna občina, ki ima še veliko želja pa tudi energije po nadaljnem napredku in razvoju. Več kot se postori, več dela se še kaže,” je po akademiji, zadovoljen z opravljenim delom in hvaležen vsem nastopajočim, povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. “Občina niso gradnje in investicije, občina smo ljudje. Zadovoljen sem, da smo nocoj v Kulturni center v ospredje postavili ljudi. Pokazali smo se kot občina, ki ji je za slovensko kulturo in besedo mar. O občini pa so največ povedali nagrajenke in nagrajenci, ki so svetilnik, ki z dejanji kažejo pot.” 

Naziv ambasador občine Tržič za aktivno delovanje, neumorno ustvarjanje in uspešno izvedbo mnogih projektov, s čimer pomembno prispeva k promociji šole in s tem h krepitvi prepoznavnosti občine Tržič, je prejela Osnovna šola Tržič. Ravnatelj Stanislav Grum je prepričan, da upravičeno. “Ponosen sem na vse učence, starše in zaposlene, ki se trudimo, da poleg pouka delamo še kaj drugega. Da učence pripravljamo na življenje preko različnih projektov. V teh letih jih je bilo zelo veliko, med odmevnejše zagotovo sodi projekt Tržič – mesto dobrih mislih in želja.  Nadaljujemo ga predvsem zato, ker želimo delati na vseh področjih, želimo se še bolj spoznati, še več sodelovati in še bolj spoštovati. To je tisto, kar nas napoljnjuje, da lažje prenašamo bremena našega vsakdana,” pravi ravnatelj OŠ Tržič Stanislav Grum, ki priznava, da ni enostavno poleg pouka peljati še vseh projektov, vendar se zavedajo dodane vrednosti, tako za učence kot za zaposlene.  

Izjemno spoštovanje je polna dvorana obiskovalcev s stoječimi ovacijami izkazala častni občanki Jožefi Koder. Ta naziv je prejela za dolgoletno delo na področju vzgoje in izobraževanja, prispevek na kulturnem, umetniškem in znanstvenem področju ter ohranjanje bogastva slovenskega jezika in lokalnih narečij. “Zelo sem ponosna in vesela, da sem dobila to priznanje, ki pa je priznanje tudi za vse tiste, ki so v dolgih letih z mano sodelovali.” Izrazila je hvaležnost vsem prijateljem, vsem, ki so ji pripovedali zgodbe o svojem delu, ustvarjalnem življenju, ki so prikazali čas, sredi katerega so ustvarjali. Prva dva, ki sem ju obiskala na domu, sta bila pokojna pesnica Dorca Kralj in znan tržiški glasbenik Franci Šarabon. Obiskovala sem ljudi, ki so za kraj nekaj naredili. S tem, ko nekaj narediš za kraj, narediš tudi nekaj zase,” je sklenila častna občanka Jožefa Koder, ki ji ogromno pomeni, da lahko vse svoje sodelavce šteje za prijatelje. 

Župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic je v letošnjem letu podelil enajst županovih priznanj, ki so jih prejeli: Zdenka Maglica, za dosedanje delo in čas, ki ga prostovoljno namenja vsem občankam in občanom občine Tržič, Davorin Preisinger za odkritje korale Preisingerella stegovnikensis v Dovžanovi soteski in prizadevno delo v DPMF, njegovi promociji v občini ter mednarodnemu okolju, Ivo Stropnik za ustanovitev mednarodne Pretnarjeve nagrade ter dolgoletno požrtvovalno delo iskanja in izbiranja nagrajencev in s tem širjenje spomina na dr. Toneta Pretnarja in ugleda občine Tržič na mednarodnem nivoju, Anže Bizjak in KUD AMPUS za izdelavo Tržiškega zmaja, ureditev območja gradu Altgutenberg in s tem promocijo in povečanje prepoznavnosti občine Tržič ter ohranjanje kulturne dediščine, glasbena skupina Fantje s treh bregov, za njihovo glasbeno ustvarjanje, aktivno delovanje, sodelovanje in prostovoljno delo ter s tem prispevek k razvoju Podljubelja, Ženski pevski zbor DU Tržič za njihovo glasbeno ustvarjanje, aktivno delovanje in sodelovanje ter dr. Silvo Novak, za obnovo Župnijske cerkve sv. Katarine Aleksandrijske v Lomu pod Storžičem in za njegov prispevek k povezovanju krajanov, Gabrijel Smolej za izjemen doprinos na področju motociklizma z aktivnim delovanjem in sodelovanjem ter odlične dosežke na motociklističnih dirkah doma in po svetu, Barbara in Boštjan Podlesnik Strnad za razvoj turistične ponudbe in povečanje prepoznavnosti občine Tržič ter Primož Lah za izjemno glasbeno nadarjenost ter trud in izjemne dosežke na področju pridobivanja glasbenih znanj s področja harmonike in saksofona. 

Diplome Občine Tržič bodo prejeli: Milan Zupančič, direktor podjetja Intec MKD d.o.o. za pomemben prispevek k razvoju gospodarstva v občini Tržič, turistični krožek OŠ Križe za raziskovanje turizma v domačem kraju in doprinos k razvoju in  oblikovanju nove turistične ponudbe in Župnijska Karitas Križe za večletno uspešno delo na področju dobrodelnosti in družabnega življenja ter marljivo in uspešno lajšanje socialnih stisk občanov občine Tržič.

Plaketo Občine Tržič za dolgoletno prostovoljno delo in izjemen prispevek na področju sistema zaščite in reševanja v občini Tržič, kot tudi v gorenjski regiji bo iz rok župana mag. Boruta Sajovica prejel Matjaž Potočnik, za 80 let neprekinjenega delovanja v dobrobit ljudi in kraja, neizmerno požrtvovalnost in tisoče opravljenih prostovoljnih ur bo prejemnik plakete tudi Društvo Gorska reševalna služba Tržič. 

Izjemen kulturni program so oblikovali MePZ Ignacij Hladnik, KUD Leyli, Folklorna skupina Karavanke, pianist Boštjan Golinar in moderatorka Mojca Krajnc.

SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB PRAZNIKU OBČINE TRŽIČ

5.12.2017 - Častna občanka Občine Tržič bo postala Jožefa Koder

12. december je dan, ko svoj občinski praznik praznuje Občina Tržič. Praznik Občine Tržič nas spominja na podelitev trških pravic, ki jih je Tržiču naklonil avstrijski cesar Friderik III, leta 1492. Za današnjo podobo Tržiča pa je pomembno dejanje izpred devetih desetletij, ko je jugoslovanski kralj Aleksander I, ob združitvi Srbov, Hrvatov in Slovencev v skupno državo, leta 1926, Tržiču podelil mestne pravice. Po kraljevem odloku je tako Tržič postal mesto, ki igra primerno vlogo v državnem, gospodarskem in kulturnem življenju. 

Slavnostna akademija v počastitev občinskega praznika bo v soboto, 9. decembra 2017, ob 19. uri v Kulturnem centru Tržič. Na akademiji bodo posameznikom in ustanovam, zaslužnim za napredek in prepoznavnost občine, podeljena priznanja Občine Tržič in županova priznanja. Kulturni program bodo oblikovali MePZ Ignacij Hladnik, KUD Leyli, Folklorna skupina Karavanke, pianist Boštjan Golinar in moderatorka Mojca Krajnc. 

Priznanja župana Občine Tržič so v letošnjem letu že prejeli Zdenka Maglica, za dosedanje delo in čas, ki ga prostovoljno namenja vsem občankam in občanom občine Tržič, Davorin Preisinger za odkritje korale Preisingerella stegovnikensis v Dovžanovi soteski in prizadevno delo v DPMF, njegovi promociji v občini ter mednarodnemu okolju, Ivo Stropnik za ustanovitev mednarodne Pretnarjeve nagrade ter dolgoletno požrtvovalno delo iskanja in izbiranja nagrajencev in s tem širjenje spomina na dr. Toneta Pretnarja in ugleda občine Tržič na mednarodnem nivoju, Anže Bizjak in KUD AMPUS za izdelavo Tržiškega zmaja, ureditev območja gradu Altgutenberg in s tem promocijo in povečanje prepoznavnosti občine Tržič ter ohranjanje kulturne dediščine, glasbena skupina Fantje s treh bregov, za njihovo glasbeno ustvarjanje, aktivno delovanje, sodelovanje in prostovoljno delo ter s tem prispevek k razvoju Podljubelja, Ženski pevski zbor DU Tržič za njihovo glasbeno ustvarjanje, aktivno delovanje in sodelovanje ter dr. Silvo Novak, za obnovo Župnijske cerkve sv. Katarine Aleksandrijske v Lomu pod Storžičem in za njegov prispevek k povezovanju krajanov. 

Na sobotni slavnostni akademiji bodo priznanja župana Občine Tržič prejeli še Gabrijel Smolej za izjemen doprinos na področju motociklizma z aktivnim delovanjem in sodelovanjem ter odlične dosežke na motociklističnih dirkah doma in po svetu, Barbara in Boštjan Podlesnik Strnad za razvoj turistične ponudbe in povečanje prepoznavnosti občine Tržič ter Primož Lah za izjemno glasbeno nadarjenost ter trud in izjemne dosežke na področju pridobivanja glasbenih znanj s področja harmonike in saksofona. 

Naziv ambasador občine Tržič za aktivno delovanje, neumorno ustvarjanje in uspešno izvedbo mnogih projektov, s čimer pomembno prispeva k promociji šole in s tem h krepitvi prepoznavnosti občine Tržič, bo podeljen Osnovni šoli Tržič. 

Diplome Občine Tržič bodo prejeli: Milan Zupančič, direktor podjetja Intec MKD d.o.o. za pomemben prispevek k razvoju gospodarstva v občini Tržič, turistični krožek OŠ Križe za raziskovanje turizma v domačem kraju in doprinos k razvoju in  oblikovanju nove turistične ponudbe in Župnijska Karitas Križe za večletno uspešno delo na področju dobrodelnosti in družabnega življenja ter marljivo in uspešno lajšanje socialnih stisk občanov občine Tržič. 

Plaketo Občine Tržič za dolgoletno prostovoljno delo in izjemen prispevek na področju sistema zaščite in reševanja v občini Tržič, kot tudi v gorenjski regiji bo iz rok župana mag. Boruta Sajovica prejel Matjaž Potočnik, za 80 let neprekinjenega delovanja v dobrobit ljudi in kraja, neizmerno požrtvovalnost in tisoče opravljenih prostovoljnih ur bo prejemnik plakete tudi Društvo Gorska reševalna služba Tržič. 

Naziv častne občanke občine Tržič za dolgoletno delo na področju vzgoje in izobraževanja, prispevek na kulturnem, umetniškem in znanstvenem področju ter ohranjanje bogastva slovenskega jezika in lokalnih narečij pa letos prejme Jožefa Koder.

ODPIRA SE DRSALNA SEZONA V TRŽIČU

29.11.2017 - Tudi letos brezplačno drsanje na »fabrki«.

Občina Tržič in Balinarski klub Tržič AC Žepič v petek, 1. decembra 2017, ob 17. uri vabita na odprtje drsalne sezone na balinišču na Ravnah. Drsalnim užitkom, ki bodo tudi letos brezplačni, se je v lanski sezoni predajalo okrog štiri tisoč obiskovalcev.

Drsališče na Ravnah je eno redkih slovenskih drsališč, ki ima streho in zato nudi rekreiranje v vseh vremenskih razmerah. »Poleg turnega smučanja, ki ga izvajamo na Zelenici, v Tržiču vsako leto poskrbimo tudi za drsanje.  V letošnjem letu smo pripravili  nekaj novosti. Drsališče je tako večje in ima zaobljene robove, kar rekreativnim drsalcem in igralcem hokeja na ledu omogoča lažje in varnejše drsanje,« pred petkovim odprtjem pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Na otvoritveni hokejski tekmi se bodo mladi tržiški hokejisti pomerili proti gorenjski selekciji. Nastopile bodo umetnostne drsalke z Bleda in Jesenic. Med odmorom se bodo v strelu na gol lahko preizkusili tudi gledalci. Drsališče bodo simbolno predali namenu župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, predsednik Balinarskega kluba Tržič AC Žepič Dušan Kavčič in predsednik Krajevne skupnosti Ravne Aljoša Uzar. Poskrbljeno bo za brezplačni topel napitek za vse obiskovalce! Drsanje bo brezplačno, možna bo tudi izposoja drsalk.

Drsališče bo odprto do predvidoma sredine januarja 2018.

Prvi rezultati projekta so doseženi

24.11.2017 - Partnerji projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken po uspešnem štartu že pričeli z aktivnostmi drugega poročevalskega obdobja.

Projekt Alpe Adria Karavanke/Karawanken se odvija dobrih šest mesecev in projektni partnerji že beležijo prve rezultate. Večji del aktivnosti je potekal po načrtovanem terminskem načrtu, pripravljajo se analize, izvedene pa so bile tudi že prve investicije. V valorizacijo potencialov in aktivacijo turističnega območja Alpe Adria Karavanke/Karawanken je bilo vključeno celotno območje šestih občin na slovenski strani in šestih občin na avstrijski strani Karavank. 

Občina Tržič se je v prvem obdobju lotila investicij v infrastrukturo za turistični produkt kolesarska doživetja. V Planinskem domu pod Storžičem smo uredili kolesarnico s pralnim platojem in učno sobo, v Domu na Kofcah kolesarje čaka nova kolesarnica, v Planinskem domu na Zelenici pa smo uredili prostora za pralnico in dodatna ležišča, ki bodo zaživela že to zimo. 

V drugem obdobju, ki traja do 30. aprila 2018, bomo prostore opremili do te mere, da bodo kar najbolj ustrezni za kolesarska, pohodniška in zimska doživetja. 

Po novem nas lahko spremljate tudi na Facebook strani Alpe Adria Karavanke/Karawanken (https://www.facebook.com/profile.php?id=1763511857282173&ref=br_rs), kjer vas bomo redno informirali o območju ter projektnih aktivnostih in rezultatih.

UČENCI OŠ BISTRICA PRI TRŽIČU NABIRAJO ZNANJE V NOVI NARAVOSLOVNI UČILNICI

22.11.2017 - Učenci OŠ Bistrica pri Tržiču imajo dober razlog več za vestno učenje in nabiranje znanja. Zaradi dotrajanosti opreme je bila v minulih mesecih deležna temeljite obnove njihova naravoslovna učilnica. Izvedena so bila pleskarska, vodovodno inštalaterska, elektroinštalacijska, parketarska, keramičarska, zidarska in mizarska dela. Učenci so dobili nove stole in mize in sodobno opremo za pridobivanje znanja s področja naravoslovja.

»V Občini Tržič smo se že pred časom odločili, da bomo, kot dober gospodar v naših šolah in vrtcu, skrbeli sproti in vsako leto nekaj posodobili. Na OŠ Bistrica nam je uspel čudovit projekt, ki s sodobnim, toplim, svetlim izgledom kar vabi k dobremu počutju in nabiranju znanja. Nujno potrebni opremi za pouk smo dodali še nekaj novosti, in sicer laboratorijsko opremo in interaktivno tablo,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki je vesel zglednega sodelovanja s tržiškimi šolami, učencem pa želi »uspešno nabiranje znanja v novi učilnici, saj je znanje naravoslovja v življenju zelo pomembno,« sklene župan.

 

OBČINA TRŽIČ IMA NOVO DIREKTORICO OBČINSKE UPRAVE

17.11.2017 - V ponedeljek, 13. novembra 2017, je z opravljanjem del na Občini Tržič začela nova direktorica občinske uprave, dr. Metka Knific Zaletelj. Njeno glavno vodilo bo delovanje za celotno občino in za dobrobit vseh občank in občanov.

Ima več kot 13 let delovnih izkušenj; vse je pridobila v občini Tržič. Deset let je bila direktorica javnega zavoda Ljudska univerza Tržič, kjer je vodila, koordinirala, usmerjala in organizirala delo na področju svetovanja, načrtovanja in nadzora izobraževanja odraslih. Njene vrline so strokovno delo, profesionalni razvoj, posluh za nove, inovativne programe, uspešno koordiniranje različnih programov, vodenje mednarodnih projektov, vodenje in organizacija predavanj na nacionalni ravni ipd. Je motivirana za delo z ljudmi, pozitivno naravnana, ima občutek za posameznika in zna razvijati dobre medsebojne odnose. Že od osnovnošolskih let se je ukvarjala z mnogimi, predvsem kulturnimi dejavnostmi. Velik pečat je pustila pri Kulturnem društvu Folklorna skupina Karavanke, Zvezi kulturnih organizacij Tržič, Kulturnem društvu Jerbas, predava na seminarjih ter sodeluje v organizacijskih in strokovnih odborih. Njena bibliografija kaže strokovno raziskovalna prizadevanja.

Ima močno željo in vizijo, da bi v sodelovanju z zaposlenimi, drugimi sodelavci občine in z domačimi ter zunanjimi inštitucijami skrbela za kakovost delovanja javne uprave in posledično dobro ime Občine Tržič. Na podlagi ocene stanja in začrtanih smernic razvoja namerava določiti ukrepe za dosego zastavljenih ciljev in uspešno razvijanje občine Tržič.

»Javna uprava je področje, ki zahteva poznavanje znanja na več področjih, kot so na primer področje prava, politike, financ, tehnologije, ekonomije in podobno. Zato se mi zdi pomembno, da bi bila vsa naša dobra ekipa na občini Tržič ustrezno izobražena in motivirana. Pomembno se mi zdi, da so vsi uslužbenci v občinski upravi zadovoljni, kar je tudi eden izmed pomembnih korakov na poti k večji učinkovitosti dela,« je po prvem tednu na novem delovnem mestu povedala dr. Metka Knific Zaletelj, direktorica tržiške občinske uprave.

S SOCIALNO INOVACIJO DOM PETRA UZARJA V TRŽIČU DOSEGA VIŠJO RAVEN OSKRBE

14.11.2017 - Bolniki z demenco se v sobi »Grem na lepš«, počutijo kot bi potovali domov.

V Domu Petra Uzarja v Tržiču so na dopoldanski novinarski konferenci predstavili koncept posebej urejene sobe, ki je namenjena stanovalcem z demenco. Ta bolezen sodobnega časa predstavlja svetovni problem, saj obolevajo ne samo starejši od 65 let, temveč tudi mlajši od 50 let. V Domu Petra Uzarja v Tržiču je stanovalcev z demenco več kot 50 %, zato je posebna pozornost namenjena ustrezni skrbi in odnosu za dostojanstveno staranje. Na pobudo direktorice doma dr. Anamarije Kejžar in v sodelovanju s projektantom dr. Domnom Zupančičem s Fakultete za arhitekturo, je zaživela socialna inovacija, poimenovana Grem na lepš.

V sobi »Grem na lepš«  se stanovalec počuti kot potnik na vlaku, saj mu daje ekran na steni občutek potovanja. Na ekranu se predvaja posnetek vožnje z vlakom, ki bolnika z demenco sprosti, stena z osvetljenimi dvodimenzionalni obrisi Kamniško Savinjskih Alp, s Tržičanom poznanim Storžičem, pa dajejo občutek dejanskega potovanja.

»Soba za sproščanje je nastala kot odgovor na stanovalce z demenco v obdobju nemira, ko želijo iti v kraj svoje mladosti, saj so dezorientirani v času in prostoru. V času trajanja nemira v odprtih enotah poskušamo stanovalce pomiriti s tem, da osebje pospremi stanovalca po domu, po okolici, parku ali poskusi preusmeriti v druge aktivnosti. Sobo smo pričeli uporabljati ob končani prenovi, ki je potekala od aprila do novembra lani in predstavlja pravi biser gradbenih del, saj z njo dosegamo višjo raven socialne oskrbe,« pravi direktorica Doma Petra Uzarja Tržič dr. Anamarija Kejžar.

Poleg sobe »Grem na lepš« so v Domu Petra Uzarja lani skupaj z dr. Jano Mali s Fakulteto za socialno delo razvili inovativen koncept Celostne oskrbe stanovalcev z demenco, katerega rezultat so tudi nove metode dela, kot je škatla spominov, integracija stanovalcev v aktivnosti, največji dosežek pa predstavlja odprtje varovanega oddelka, kjer ga stanovalci prej niso mogli zapustiti – v odprto obliko enote, s povečano pozornostjo vsega kadra.

Skupaj z Občino Tržič smo pripravili tudi zloženke Živimo in starajmo se skupaj, ki dodatno osveščajo lokalno skupnost o demenci.

PGD BISTRICA PRI TRŽIČU GRADI NOVO GARAŽO

18.10.2017 - Gasilke in gasilci PGD Bistrica pri Tržiču se po dolgih letih čakanja veselijo nove pridobitve. Že dlje časa se je kazala prostorska stiska, ki se je letos avgusta z dobavo novega vozila za gozdne požare GVGP-2 še povečala. Po dveh letih čakanja na gradbeno dovoljenje, so pred kratkim podpisali pogodbo z izvajalcem del, domačim podjetjem Semago in začeli z izgradnjo prizidka h garaži, obstoječo pa bodo še podaljšali. Z županom Občine Tržič mag. Borutom Sajovicem pa sta predsednik in poveljnik PGD Bistrica, Luka Rener in Aleš Meglič včeraj dopoldne (18. oktober), podpisala pogodbo o sofinanciranju investicije. Ta znaša okrog 120 tisočakov, polovico zneska bo prispevala Občina Tržič iz proračuna, ostalo PGD Bistrica pri Tržiču.

»Gradbena dela že potekajo. Zamenjali bomo tudi zdajšna dotrajana vrata z modernejšimi dvižnimi rolo vrati. Vse to nam bo omogočilo boljše pogoje za delo in še hitrejše izvoze na intervencije,« pravi predsednik PGD Bistrica pri Tržiču Luka Rener. Če bo vreme naklonjeno gradbenim delom, bodo le ta končana do konca leta.

V novi garaži bo prostora za štiri gasilske avtomobile, ki jih imajo bistriški gasilci. Od tega eno za prevoz moštva, specialno vozilo za reševanje v tunelih, eno avtocisterno in vozilo za gozdne požare ter dve prikolici. »V letošnjem letu smo imeli 28 intervencij, polovico od tega so bili požari, ostalo pa tehnične intervencije in  prometne nesreče. Društvo ima sicer nekaj več kot sto članov, operativno enoto pa sestavlja 34 članov,« je stanje v društvu opisal poveljnik PGD Bistrica pri Tržiču Aleš Meglič.

PGD Bistrica pri Tržiču je gasilska enota 3. kategorije in je osrednja enota v občini Tržič ter tudi enota širšega pomena z nalogo gašenja in reševanja v predoru Ljubelj, posredujejo pa tudi pri nesrečah na celotnem območju občine.

»PGD Bistrica je ena tistih gasilskih enot, ki je v sistemu varnosti, zaščite in reševanja v Tržiču najbolj izpostavljena in najbolj obremenjena. Ima izredno hitre izvoze in največ intervencij. Ima dobro tehnično opremljenost z vozili. Ker je tehnika draga in zahtevna je prav, da je pod streho,« je ob podpisu pogodbe o sofinanciranju povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Dodal je še, da je po desetih letih, tržiška, ena najbolje opremljenih gasilskih zvez na Gorenjskem. »Zasluge za to gredo društvom, njihovim poveljstvom in vodstvu, ki so nam znali potrebe in problematiko odlično predstaviti. Naše gasilke in gasilci so tudi odlično izobraženi, visoko motivirani in imajo v svojih vrstah izjemno število mladih,« pravi župan mag. Borut Sajovic.

V občini Tržič, ki ima 15.000 prebivalcev, je v gasilskih vrstah kar 1000 občank in občanov.

PRENOVLJENA DVORANA TRŽIŠKIH OLIMPIJCEV GOSTI DRŽAVNO PRVENSTVO V ŠPORTNEM PLEZANJU

16.10.2017 - Športno plezalni odsek Planinskega društva Tržič bo tudi letos gostitelj Državnega prvenstva v športnem plezanju, kategorija težavnost, ki bo v soboto, 21. in v nedeljo, 22. oktobra v prenovljeni Dvorani tržiških olimpijcev.

Dvorana tržiških olimpijcev, zgrajena leta 2002, je bila v minulih mesecih deležna temeljite prenove parketa, ki je bil po petnajstih letih uporabe dotrajan in poškodovan ter zaščitnih plošč ter popravila tribun. Položenega je bila okrog 1.200 m2 javorjevega parketa, skladnega s certifikati organizacije FIBA. Dela je izvedbo podjetje Jurles d.o.o. iz Slovenske Bistrice, nadzor nad deli pa je opravljal kranjski Domplan.

»Tržiška dvorana ima nov, kvaliteten parket iz kanadskega javorja, skladnega s certifikati organizacije FIBA. Poskrbljeno je tudi za njegovo zaščito ob prireditvah.  Vzporedno s prenovo parketa so bile prenovljene tribune na izvlek in nekaj športne opreme. Ta trenutek parket že preizkušajo šolarji in rekreativna društva, z odzivom vseh pa smo zelo zadovoljni. Površina je kvalitetna, trajna ter gležnjem, sklepom in človeškemu organizmu prijazna,« poudarja župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Skupna vrednost investicije znaša 169.709,05 evra. Projekt prenove je delno sofinancirala Fundacija za šport v skupni višini 43.064,00 evra in sicer v letošnjem letu 17.972,00 eur, v letu 2018 – 12.229,00 eur in v letu 2019 – 12.863,00 eur.

Prenovljena Dvorana tržiških olimpijcev bo s strani župana Občine Tržič mag. Boruta Sajovica uradno predana namenu v soboto, 21. oktobra 2017, ob 19. uri s kratkim kulturno-zabavnim programom in soupada z Državnim prvenstvom v športnem plezanju.

Plezalke in plezalci bodo nastopili v starejši, srednji in mlajši kategoriji. Tekmovanja se bodo udeležili tudi naši najboljši plezalci. Finalna tekma žensk in moških, ki bodo plezali istočasno, bo v soboto, 21. oktobra ob 20. uri. Nedeljski program, ki se začne ob 10. uri,  je namenjen cicibankam in cicibanom ter mlajšim deklicam in dečkom.  Pokrovitelj tekmovanja je Občina Tržič.

TRŽIŠKI STARTUP VIKEND NAVDUŠIL

12.10.2017 - Na Osnovni šoli Bistrica je med 6. in 8. oktobrom potekal Tržiški startup vikend. Tržiški startup vikend je tridnevni podjetniški dogodek, ki se je izvajal v okviru iniciative TržičPodjeten.si in bil financiran s strani Občine Tržič, na katerem so udeleženci razvijali svoje poslovne ideje v delujoče prototipe.

Udeleženci Tržiškega startup vikenda so prvi dan predstavili 13 različnih idej, od katerih smo na zaključni prireditvi poslušali 4 predstavitve idej. Ideje so se med seboj zelo razlikovale, vsi udeleženci pa so pokazali veliko mero zagnanosti in želje po napredku, kar le potrjuje dejstvo, da so mladi ustvarjalci polni idej in dovolj pogumni, da si drznejo skočiti v neznano in poizkusiti iz nič narediti nekaj novega. 

Na Tržiškem startup vikendu so udeleženci skupaj z mentorji tri dni in dve noči ustvarjali in razvijali svoje zamisli. Udeleženci so se naučili presojanja idej, iterativnega razvoja idej, odkrivali skrivnosti hitrega prototipiranja, delali po metodi SCRUM, ter se učili trikov javnega nastopanja od najboljših govorcev. Vmesno dogajanje so popestrile motivacijske podjetniške zgodbe, ki so udeležence spodbudile k nadaljnjemu delu. Udeleženci so čas predavanj in delovni čas maksimalno izkoristili, o čemer priča tudi dejstvo, da so skoraj vse ekipe bodisi razvile svoje prve prototipe bodisi sklenile prve posle. 

Tržiški startup vikend je Ustvarjalnik v okviru iniciative TržičPodjeten.si organiziral v sodelovanju z Občino Tržič, Ljudsko univerzo Tržič in Osnovno šolo Bistrica. 

Tekom vikenda je ekipam uspelo skleniti prve posle in ustvariti prve prototipe, s katerimi so prepričali še tako zahtevno komisijo. Projekti, ki so najbolj prepričali s svojo dovršenostjo in atraktivnostjo poslovnega modela, kvaliteto tržnega potenciala, so bili izbrani kot zmagovalci vikenda. Zmagovalci Tržiškega startup vikenda so si prislužili vstop v Podjetniško akademijo. 

Naj ideja po izboru komisije in naj pitch: The Book Experience
The Book Experience je storitev, ki ljubiteljem knjig omogoča, da podoživijo dogodivščine svojih najljubših junakov.

Vstop v podjetniško akademijo: Full Capacity
Full Capacity je mobilna aplikacija, ki turističnim delavcem omogoča enostavno prerazporejanje gostov v prezasedenih namestitvenih kapacitetah. 

Na zaključnem dogodku so zbrane nagovorili direktorica Ljudske univerze Tržič, dr. Metka Knific Zaletelj, podžupan Občine Tržič, Dušan Bodlaj, in ravnatelj Osnovne šole Bistrica, dr. Štefan Žun.

OBČINA TRŽIČ S KATALOGOM INVESTICIJSKIH IN POSLOVNIH PRILOŽNOSTI

10.10.2017 - V Tržiču še veter dobro piha.

Občina Tržič je v zadnjih letih na področju spodbujanja gospodarstva in podjetništva uspešno izvedla kar nekaj ukrepov in aktivnosti. Z nizom srečanj na temo »Kako privabiti več investicij v občino Tržič« in »Kako še bolj prebuditi podjetništvo v občini Tržič«, na katerega smo povabili ključne deležnike iz Tržiča in Slovenije, smo preučili ključne prednosti in identificirali številne razvojne priložnosti, ki jih Tržič ponuja.

Prednostne naloge na tem področju so privabljanje investitorjev in pospeševanje investiranja v Tržič, aktivacija ter revitalizacija praznih poslovnih in industrijskih prostorov ter iskanje novih perspektivnih dejavnosti. Na podlagi izvedenih delavnic je Občina Tržič oblikovala katalog investicijskih in poslovnih priložnosti v občini Tržič, ki je namenjen tako domačim kot tujim investitorjem. V njem so predstavljene ključne primerjalne prednosti občine Tržič, poslovne priložnosti ter ključne  »brownfield« in »greenfield« investicijske priložnosti. Med drugim so predstavljeni tudi poslovno zanimivi gospodarski subjekti v občini in vrsta ugodnosti, ki jih Občina Tržič nudi potencialnim investitorjem in poslovnih subjektom.

Z dopolnitvijo prostorskih aktov želi Občina Tržič za prihodnost gospodarskega razvoja širiti zazidljive površine z industrijsko in/ali poslovno namembnostjo ter revitalizirati velik industrijski kompleks BPT z ureditvijo prometne in komunalne infrastrukture. V načrtu je ureditev nove poslovne cone Brezovo za “greenfield” investicije in priprava platoja Ljubelj za oživitev turistične dejavnosti. Za privabljanje novih investicij bodo izvedeni še številni drugi manjši ukrepi.

Z akcijskim načrtom za privabljanje novih vlagateljev, ki ga je Občina Tržič izdelala v letošnjem letu, so na voljo poslovne cone oz. zemljišča po ugodnejših cenah kot so v povprečju na Gorenjskem; delne oprostitve plačila komunalnega prispevka, praviloma v 50% deležu; neposredne spodbude (subvencije) za mala in srednje velika podjetja za spodbujanje začetnih investicij in investicij v razširjanje dejavnosti in razvoj, spodbujanje odpiranja novih delovnih mest in samozaposlovanja, spodbujanje promocije in prodora na tuje trge, spodbujanje sobodajalstva; podpora pri iskanju lokacij in/ali poslovnih in industrijskih prostorov, povezovanje z lastniki, podpora pri urejanju dokumentacije in pridobivanju dovoljenj.

Podatki kažejo, da število podjetij v občini relativno hitro raste, januarja letos je bilo registriranih 1229 podjetij. Prav tako naglo rastejo prihodki predvsem gospodarskih družb. Kljub propadu nekaterih večjih podjetij v občini, se registrirana brezposelnost znižuje hitreje od slovenskega povprečja in znaša 8 %.

Precej trenutno praznih poslovnih in industrijskih prostorov omogoča nove priložnosti za nove vlagatelje. Želimo pa si še več investicij, investitorjev in delovnih mest.

Na Občini Tržič smo z nizom srečanj, na katera smo sistematično povabili ključne deležnike iz Tržiča (podjetnike, občinske svetnike, uradnike, predstavnike javnih zavodov, šolnike, druge zainteresirane javnosti) in uspešne posameznike iz različnih uspešnih sredin po Sloveniji, ki so v svojih lokalnih sredinah uspeli doseči gospodarski preboj in bi njihove primere dobrih praks lahko prenesli v Tržič. To so bili župani, predstavniki tujih investitorjev, uspešni slovenski podjetniki in gospodarstveniki ter državni promotorji Slovenije kot privlačne države za investitorje.

Identificirali smo številne razvojne priložnosti, ki izvirajo iz izredno dobre, strateške lege Tržiča (bližina letališča, avtoceste, glavnega mesta, Avstrije in Italije), velike količine praznega stavbnega fonda namenjenega industrijski proizvodnji ter kadru z ustreznimi delovnimi veščinami in navadami.

Ključno vprašanje ni bilo »Kaj smo nekoč v Tržiču imeli, kaj smo delali in kako uspešni smo s tem bili«, ampak »Katere sodobne svetovne gospodarske trende Tržič glede na svoje naravne, gospodarske, prostorske in kadrovske danosti lahko izkoristi na način, da postane izjemno gospodarsko prepoznavna občina«.

Ukrepi, ki jim bo občina sledila na tem področju, temeljijo na treh ključnih stebrih:

  1. Spodbujanje razvoja podjetništva med občani: promocija podjetniškega načina razmišljanja med vsemi kategorijami občanov, vseživljenjsko učenje ter generiranje podjetniških idej. Posameznikom s podjetniško idejo želimo zagotoviti ustrezno podporno okolje za njihovo realizacijo. S tem namenom smo ustanovili tudi Tržiški kreativni center, ki deluje v okviru Ljudske univerze Tržič;
  2. Spodbujanje razvoja in povezovanja med obstoječimi podjetji: med obstoječimi podjetji si želimo več sodelovanja, izmenjave podjetniških izkušenj. S tem namenom želimo ustanoviti Klub tržiških podjetnikov. Razvoj podjetij pa spodbujamo tudi z občinskim razpisom;
  3. Spodbujanje domačih in tujih investicij: želimo ustvariti spodbudno poslovno okolje, tržiškim podjetjem omogočiti rast, hkrati pa v občino pritegniti tudi morebitne tuje vlagatelje.

Ti ukrepi bodo pripomogli, da bo v prihodnosti občina Tržič investicijsko in poslovno atraktivna občina z dobrimi infrastrukturami ter prostorskimi in drugimi pogoji.

Katalog investicijskih in poslovnih priložnosti v občini Tržič je objavljen na spletni strani www.trzic.si.

V Tržiču bo predstavitev Bele knjige o pokojninah

4.10.2017 - V mesecu aprilu 2016 je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti javnosti predstavilo t. i. Belo knjigo o pokojninah, v kateri so predlagani ukrepi, ki naj bi zagotavljali vzdržnost pokojninske blagajne.

Bela knjiga o pokojninah vsebuje predloge rešitev prilagoditve pokojninskega sistema, s katerimi lahko le-ta učinkovito odgovori na izziv, ki ga postavljajo spremenjene demografske razmere ter predstavlja podlago za informiranje izvršne veje oblasti pri pripravi zakonodaje. Njen namen je prikazati analizo trenutnega stanja na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja v RS; prikazati analizo učinkov nove pokojninske reforme iz leta 2012; oblikovati nabor možnih rešitev, ki bodo zagotovile javnofinančno vzdržnost pokojninskega sistema in hkratno primerno višino pokojnin tudi po izteku prehodnega obdobja, določenega v veljavni pokojninski zakonodaji; širši javnosti predstaviti stanje in projekcije pokojninskega sistema za sedanje delovno aktivno prebivalstvo Slovenije in predvsem za mlade, ki šele vstopajo na trg dela, sedanjim upokojencem pa omogočiti dostojno preživetje. Zadostno ozaveščenost javnosti vidimo kot pomemben predpogoj za sodelovanje širše javnosti v razpravi o nadaljnjih prilagoditvah pokojninskega sistema. Namen Bele knjige o pokojninah je predstaviti podlago za izmenjavo mnenj in predlogov vseh deležnikov pokojninskega sistema, s poskusom doseči čim večji možni konsenz, ki bo v nadaljevanju podlaga za pravočasno pripravo zakonskih rešitev.

Na povabilo Občine Tržič in OO DeSUS Tržič, bo Belo knjigo o pokojninah v sredo, 18. oktobra 2017, ob 10. uri v Paviljonu NOB Tržič, podrobneje predstavil državni sekretar MDDSZ, Peter Pogačar.

V KS KRIŽE INVESTIRALI V VARNOST, NAPREDEK IN KAKOVOST BIVANJA

3.10.2017 - Leto 2017 bo v zgodovino Krajevne skupnosti Križe zapisano z velikimi črkami, saj so dokončane pomembne investicije trajnega skupnega pomena, ki so obogatile kraj in skupnost.

Mednje sodi prestavitev avtobusnih postajališč, kar je omogočilo začetek prenove kriškega trgca. Dodani so bili pločniki in prehodi za pešce na šolski poti za tiste, ki prihajajo iz Sebenj in Žiganje vasi. Cestišče je sedaj širše in preglednejše, sodobna javna razsvetljava pa omogoča večjo vidnost in varnost. Izboljšano je tudi meteorno odvodnjavanje. Do športnega parka s tenisom in novega velikega parkirišča zdaj vodi asfaltna pot.

Izgradnja novega povezovalnega kanala iz Sebenj do Snakovega je omogočila čistejše okolje, hkrati pa je prinesla tudi prenovo ulice. Dobili smo boljšo cesto ter uredili korito in brežino potoka. Vrtno ulico krasi nova javna razsvetljava. Izgradnjo celotnega kanalizacijskega sistema bomo nadaljevali proti ulici Pod Pogovco. Pospešeno načrtujemo tudi izgradnjo prepotrebnega pločnika in komunalne infrastrukture do vrha snakovškega klanca.

Zahteven zalogaj je bila tudi prenova Planinske poti. Dotrajana preozka ulica brez ustrezne komunalne opreme je po prenovi postala ena najlepših poti, tudi po zaslugi vaščanov samih, ki so po razširjeni obnovi s številnimi zasebnimi gradnjami precej pripomogli k lepši ureditvi. Razširitve, obnovljena fekalna in meteorna kanalizacija, vodovod, javna razsvetljava in dodatne ureditve prinašajo napredek in izboljšujejo kakovost bivanja.

Kriški trg s prenovo in izvirno arhitekturo postavlja piko na i letošnjemu gradbenemu dogajanju. Urejen vaški trg poleg dosedanjega parkiranja omogoča tudi počitek na klopeh ob pitniku, druženje in kulturno dejavnost.

»Križe so zelo pomembno tržiško lokalno stičišče, odprtje kar štirih velikih in že dolgo pričakovanih investicij pa zagotovo presega krajevni pomen. Obnova vodovodov, kanalizacij,  ostale komunalne infrastrukture na Planinski poti in Snakovški cesti,  širše in varnejše ceste, prehodi za pešce, novi metri pločnikov, dve avtobusni postaji, javna razsvetljava, dostop in nova cesta  do parkirišča ob športnem parku ter Kriški trg, center prave gorenjske vasi - vse to so dejanja, ki že služijo namenu in govore sama zase,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Zaveda se, da v današnjih časih dobro opravljeno delo, vedno kaže tudi cilje za jutri. »Pokazali smo da znamo, hočemo in zmoremo, zato na Občini Tržič že načrtujemo gradnjo pločnika  v Snakovem, odkup zemljišč za  širitev športnega parka v Križah, nekaj posodobitev komunalne infrastrukture ter povezovalno  magistralno kolesarsko pot od Pristave do Zadrage.«   

»Gradbeni posegi so zahtevni in življenje ob gradbišču je naporno. Zato pa je zadovoljstvo ob novih pridobitvah toliko večje,« se zaveda tržiški župan mag. Borut Sajovic. Prepričan je, da bodo dokončane investicije v KS Križe služile tako vaščanom kot tudi okoliškim prebivalcem, ki obiskujejo vrtec, šolo, športno igrišče, cerkev ali kulturno dvorano.

Krajevna skupnost Križe in Občina Tržič pripravljata simbolno odprtje vseh investicij v petek, 6. oktobra 2017, ob 17. uri na obnovljenem trgu v Križah.

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE V TRŽIČU

26.9.2017 - Slovenija je bila davnega leta 1991 skupaj še z nekaterimi drugimi evropskimi državami med državami ustanoviteljicami – pobudnicami prireditve DEKD. Dnevi evropske kulturne dediščine so, kot pove že ime, skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. Vsako leto znova prireditelji izberejo raznovrstne teme, s katerimi skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope. Letošnja tema Dnevov evropske kulturne dediščine je Voda – od mita do arhitekture.

Občina Tržič se jim skupaj s Prirodoslovnim društvom Slovenije pridružuje s strokovno ekskurzijo po Dovžanovi soteski, ki bo v četrtek, 28. septembra ob 16. uri. Zbirno mesto je na parkirišču v Čadovljah. Reka Tržiška Bistrica v Dovžanovi soteski ni le odkrila zanimivih geoloških in geomorfoloških pojavov, temveč je pomembno vplivala tudi na življenje lokalnih prebivalcev. Značilnosti in posebnosti naravnega spomenika vam bodo predstavili dr. Irena Mrak, dr. Matevž Novak in Janja Benedik. Ob 19. uri v Razstavno izobraževalnem središču Dolina sledi še predavanje z naslovom Prirodoslovno društvo Slovenije in Dovžanova soteska. Prirodoslovno društvo Slovenije je bilo letos s strani Občine Tržič povabljeno k aktivni udeležbi pri razvojnih aktivnostih v Dovžanovi soteski. Na predavanju bo Janja Benedik predstavila zgodovino in dejavnosti društva, povezanost z Dovžanovo sotesko in poglede na nadaljnji razvoj.

V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja so zbirali podatke o pomenu vode, mlinov, žag in elektrarn, kopališč, korit, ki so oblikovali vsakdanje življenje tržiških ljudi in razvoj občine. Zbrano gradivo bodo predstavili v sredo, 27.  septembra ob 19. uri na domoznanskem večeru z naslovom Življenje Tržiča ob vodah Lomščice, Bistrice in Mošenika, Voda – od mita do arhitekture.

Otroci in strokovni delavci Vrtca Tržič bodo v okviru DEKD ustvarjali, raziskovali, opazovali in odkrivali svet voda, spoznavali agregatna stanja vode ter njeno dolgo in zanimivo potovanje od kapljice do morja. Tema se navezuje na načrtovano vsebino mednarodnega projekta Erasmus+, ki ga soustvarjamo s partnerji Islandije, Poljske in Španije. Skozi ljudsko izročilo (pesmi, plese, pripovedke in star tržiški običaj – Gregorjevo), učenje in igro bomo spoznali sotočje Bistrice in Mošenika, obiskali Dovžanovo sotesko, spoznali pomen voda za življenje nekoč in danes ter ustvarjali mlinčke.

VRTEC PALČEK V TRŽIČU IMA NOVO KAPO

22.9.2017 - Novo šolsko leto so otroci in zaposleni Enote Palček Vrtca Tržič pričeli v zavetju nove strehe, ki jo je med počitnicami saniralo podjetje Gradbeništvo Hočevar d.o.o.

Na objektu, ki je bil dograjen in adaptiran v letu 1987, je bila zamenjana strešna kritina, ki je bila zaradi pogostega zamakanja že večkrat krpana. Odstranjene in zamenjane so deske, izolacija in vsi kleparski izdelki vključno z žlebovi, nova je strelovodna inštalacija. Na objektu sta dve novi strešni okni, štiri pa so premontirana. Dodatno sta bila nad teraso igralnice in vhodom za dostavo izdelana dva nova nadstreška.

 V torek, 26. septembra 2017, ob 18.30 bo v Palčku kratka in sladka prireditev, na katero ob novi pridobitvi vabijo otroci in zaposleni Enote Palček Vrtca Tržič in Občina Tržič, ki je za investicijo namenila 129.881,74 evrov z vključenim ddv.

KRAJEVNA SKUPNOST PODLJUBELJ IMA VELIKO RAZLOGOV ZA PRAZNOVANJE

21.9.2017 - Krajevna skupnost Podljubelj, Športno društvo Podljubelj in Občina Tržič v soboto, 23. septembra pripravljajo prireditev v počastitev praznika Krajevne skupnosti Podljubelj.

Za varnost in zdravje ljudi ter razvoj Podljubelja je bilo v zadnjih dveh letih izvedenih več investicij. Lani se je v naselju Voh uredil javni vodovod, meteorno odvodnjavanje, večja je poplavna varnost ter urejen most in nekatere ceste.  Glavni letošnji investiciji pa sta izboljšanje vodo oskrbe tako v Podljubelju kot tudi v občini Tržič ter izgradnja preglednejšega križišča na vhodu v Podljubelj.

Na sodobno, varno križišče so krajani Podljubelja čakali desetletja, saj so pri gradnji hitre državne ceste Bistrica – Ljubelj pozabili na funkcionalen in varen izvoz domačinov. Podljubelj ima danes sodobno križišče, ki omogoča varno zavijanje iz smeri Avstrije v vas in v obratni smeri ter iz vasi proti Tržiču. Pri izdelavi projekta je bila še posebna pozornost dana razširitvi in rekonstrukciji križišča, širokim varnostnim pasovom, odbojnim ograjam, javni razsvetljavi, predvsem pa širini, odprtosti in večji preglednosti na tem mestu. Križišče poleg varnosti in preglednosti krepi tudi gospodarske in turistične potenciale Podljubelja. »Na zboru krajanov pred tremi leti smo se strinjali, da je sodobno in varno križišče nujna in prednostna investicija v vasi, a birokratskih ovir in tudi političnih nasprotovanj ni bilo malo, zato je preteklo toliko časa, preden smo lahko zagotovili vso dokumentacijo in umestili projekt v občinski proračun,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Občina Tržič je s tem projektom kandidirala za pridobitev razvojnih sredstev za gradnjo komunalne infrastrukture za leto 2017 na Ministrstvu za finance.

Z gradnjo novega črpališča Smolekar in povezovalnega vodovoda črpališče Smolekar – rezervoar Črni gozd v Podljubelju, bo močno izboljšana kakovost vode. »Vrtina namreč ni podvržena površinski onesnaženosti vode, s čimer smo se v zajetju Črni gozd soočali v preteklosti. Podljubelju in velikemu delu tržiške občine bomo z novim črpališčem omogočili eno najboljših pitnih vod v regiji. Sočasno z izgradnjo vodovoda smo obnovili del ceste mimo Črnega gozda, ki smo ji s sofinanciranjem Krajevne skupnosti Podljubelj dodali nov priključek do treh gospodarsko pomembnih kmetij,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Ponosen je na doseženo in na sodelovanje z občani, saj, kot pravi »vsakič znova dokazujemo, da znamo, hočemo, zmoremo«.

Praznovanje krajevnega praznika se bo v soboto, 23. septembra 2017 v Podljubelju začelo ob deveti uri s pohodom po bližnji okolici Podljubelja. Ob 10. uri bo v Črnem gozdu odprtje in blagoslov ceste Črni gozd, križišča Podljubelj in črpališča Smolekar ter ogled črpališča in rezervoarja, osrednja prireditev ob praznovanju pa bo z nagovori, športnimi aktivnostmi in zabavo, od 12. ure dalje v Kampu Podljubelj.

ZDRAVSTVENI DOM TRŽIČ Z NOVO OPREMO ZA NUJNO MEDICINSKO POMOČ

19.9.2017 - Občina Tržič je uspela na Javnem razpisu za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, ki ga je objavilo Ministrstvo za zdravje RS, za nakup terminalov za reševalne postaje za uporabo v nujnih medicinski pomoči in v reševalnih vozilih za ne nujne prevoze ter avtomatskih zunanjih defibrilatorjev – AED z zunanjo omarico.

Na razpis so se lahko prijavile tiste občine, na območju katere deluje zdravstveni dom, ki je vključen v mrežo izvajalcev nujne medicinske pomoči. Pridobljena sredstva na razpisu v višini 5.995,08 evra bo občina namenila za nakup dveh mobilnih in dveh ročnih radijskih postaj ter dveh avtomatskih zunanjih defibrilatorjev. Preostanek potrebnih sredstev v višini 2.131,58 evra, bo pridobila s strani Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Zdravstveni dom Tržič bo s posodobitvijo opreme tako dosegel poenotenje ter boljšo učinkovitost komunikacije ekip nujne medicinske pomoči na terenu.

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI TUDI V TRŽIČU

14.9.2017 - Evropski teden mobilnosti poteka vsako leto od 16. do 22. septembra. Cilj tega tedna je spodbuditi prav vse evropske občine, da uvedejo in promovirajo ukrepe za trajnostni promet, ljudi pa povabiti k preizkušanju alternativ uporabi avtomobila. Vpliv Evropskega tedna mobilnosti od uvedbe leta 2002 stalno narašča, tako v Evropi kot po svetu. V letu 2016 je kampanja podrla rekord v udeležbi. V tem tednu je dejavnosti organiziralo 2427 občin in mest iz 51 držav, med njimi tudi Občina Tržič.

Tudi v letošnjem letu se je Občina Tržič pridružila Evropskemu tednu mobilnosti. Ekipa ETM Občine Tržič v Tednu mobilnosti pripravlja organizacijo ozaveščevalnih aktivnosti in vas  poziva, da se v službo, šolo in po drugih opravkih odpravite po načelu »deljene mobilnosti« ali na drug trajnosten način.

Pripravljamo Ulični festival, ki bo s pestrim programom zabaval občane vseh starostnih skupin. V soboto, 16. septembra, bo Tržič postal živahen prostor za različne dejavnosti. 

Od 8. ure dalje bosta na Trgu svobode in v atriju Občine Tržič potekala Ulični festival in Tržni dan. Pripravili smo številne delavnice: risanje s kredo po ulici, prometna poslikava obraza, likovne delavnice za otroke in predavanja povezana s prometno varnostjo.

Ob 10. uri bo v kavarni Stara godba predavanje o krožnih križiščih in o souporabi voznega pasu za kolesarje.

Prisotna bo tudi ekipa prve pomoči Rdečega križa Tržič, ki bo širila znanje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED (avtomatski defibrilator). Vabljeni, da se pridružite in osvežite svoje znanje, ki rešuje življenja. 

Ob 14. uri bo brezplačni vodeni ogled Dovžanove soteske z organiziranim avtobusnim prevozom s parkirišča BPT.

V torek, 19. septembra, ob 17. uri bo v dvorani kavarne Stara godba javna razprava o spremenjeni prometni ureditvi Kranjska cesta - Pot na polje - naselje Pristava. 

Teden se zaključi 22. septembra z dnevom brez avtomobila, ko vsa sodelujoča mesta eno ali več območij za ves dan rezervirajo samo za pešce, kolesarje in javni prevoz. V

Tržiču bomo ta dan ulico Trg svobode namenili otrokom, kjer bodo najmlajši občani lahko v dopoldanskem času doživeli svoj prometni dan.

Vljudno Vas vabimo, da se nam pridružite v Tržiču pri dogodkih v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

OBČINA TRŽIČ SOFINANCIRA NAKUP MALIH KOMUNALNIH ČISTILNIH NAPRAV

13.9.2017 - Občina Tržič je objavila Javni razpis za dodelitev nepovratnih finančnih sredstev za sofinanciranje nakupa malih komunalnih čistilnih naprav na območju občine Tržič v letu 2017.

Predmet javnega razpisa je dodelitev nepovratnih finančnih sredstev za sofinanciranje stroškov nakupa malih komunalnih čistilnih naprav za čiščenje komunalne odpadne vode iz stanovanjskih stavb (MKČN) velikosti do 50 populacijskih enot na tistih poselitvenih območjih v občini Tržič, na katerih občina ne bo zagotavljala odvajanja odpadnih voda v javno kanalizacijo skladno z veljavnim državnim Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Republiki Sloveniji ter Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne vode v Občini Tržič. To so območja: Brdo, del Čadovelj, Dolina, Gozd, Grahovše, Hudi Graben,  Hušica, Leše, Novake, Paloviče, Popovo, Potarje, Senično, Spodnje Vetrno, Vadiče, Visoče, Zgornje Vetrno, del naselja Podljubelj (izven aglomeracije Podljubelj) in ostala območja izven aglomeracij kjer je opremljanje z javno kanalizacijo po Operativnem programu odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Republiki Sloveniji obvezno.  

Pogoji javnega razpisa veljajo tudi za sofinanciranje nakupa potrebnega materiala za rastlinske čistilne naprave (RČN).

V letošnjem letu višina razpoložljivih finančnih sredstev za predmet razpisa znaša 17.000 evrov. Razpis je odprt do vključno četrtka, 30. novembra 2017 oz. do porabe sredstev.

Razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani Občine Tržič http://www.trzic.si/obcina/javni-razpisi-in-objave/

OBČINA TRŽIČ HUMANITARNIM IN INVALIDSKIM DRUŠTVOM NAMENJA DOBRIH DESET TISOČAKOV

4.9.2017 - Občina Tržičj je tudi v letošnjem letu uspešno zaključila razpis za sofinanciranje redne dejavnosti in socialnih, zdravstvenih in humanitarnih programov humanitarnih in invalidskih društev. Na razpis se je prijavilo 27 vlagateljev, od tega šest s sedežem ali enoto v Tržiču, ostali vlagatelji pa imajo sedež izven območja občine Tržič, a v svoje program vključujejo občane Tržiča. Vsi vlagatelji so izpolnjevali pogoje za prijavo na razpis. Skupno jim bo namenjenih 10.779,23 EUR. Domači prijavitelji prejmejo sredstva za redno dejavnost ter programe, prijaviteljem s sedežem izven občine pa se sofinancirajo le programi.

Vsako leto sem priča množici čudovitih dogodkov, na katerih humanitarna in invalidska društva povežejo in navdušijo ljudi, ki se srečujejo z enakimi težavami in ovirami v življenju. Nekatere pestijo zdravstvene težave, drugi se soočajo s težkimi razmerami za domačimi stenami.  V društvu najdejo nov dom, novo družino, tam se tkejo prijateljske vezi in pišejo zgodbe, ki gredo v korist in dobro ljudi. Skozi njihovo dejavnost vidiš, da imajo kljub takšnim in drugačnim oviram, nešteto drugih darov in vrednot. Člani si pomagajo med seboj in se spodbujajo,” je ob podpisu pogodb s humanitarnimi in invalidskimi društvi povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Dodaja, da bodo ta razpis objavljali tudi v prihodnje in skušali še povečati kvoto sredstev.

Med šestimi prijavljenimi tržiškimi društvi izpostavljamo Društvo invalidov Tržič, ki za prijavljene programe prejme nekaj manj kot 1.500 evrov. Sredstva bodo namenjana za pomoč invalidom za ohranjevanje zdravja po težkih operativnih posegih ali po nastanku invalidnosti, za izvajanje psihosocialne rehabilitacije ter ohranjanje psihofizičnih sposobnosti invalidov skozi športno rekreacijo in tekmovanja.

Skoraj tisočaka prejme AURIS (Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih za Gorenjsko z enoto v Tržiču) za usposabljanje za aktivno življenje in delo ter preprečevanje socialne izključenosti članov društva. 

Pri Karitas Križe bodo z dodeljenimi sredstvi v kar največji meri s finančno pomočjo zmanjševali težave ljudi v stiski, prav tako pri Rdečem križu, kjer bo poudarek še na delu z mladimi prostovoljci ter otroki iz socialno šibkih družin, pozabili pa ne bodo tudi na srečanja starejših občanov.

BOGATA TRŽIŠKA OBRTNIŠKA IN ROKODELSKA DEDIŠČINA Z NOVO STALNO RAZSTAVO

1.9.2017 - “V Tržiškem muzeju ne praznuje samo razstava, praznujemo ljudje”

Na zadnji avgustovski dan so v Tržiškem muzeju pripravili odprtje izjemne nove stalne razstave z naslovom KLOBČIČ IN NIT, STARI MODNI HIT, ki se pridružuje stalni razstavi čevljarstva in usnjarstva ter Slovenskemu smučarskemu muzeju. Vsebinsko bogata, domišljena, interaktivna razstava pripoveduje zgodbe o preteklem delu in življenju tržiških obrtnikov. Z ljudskimi pesmimi so program odprta obogatili pevci Kulturnega društva Jerbas.

V petih razstavnih prostorih Pollakove kajže je predstavljena tradicija nogavičarstva, tekstila in modrotiska, obrti, ki so v preteklih stoletjih cvetele v Tržiču. Razstava ponuja vpogled v stare rokodelske postopke pridobivanja surovin in izdelave izdelkov, v način življenja, šege in navade, povezane s temi obrtmi.

»Tekstil mi je že od nekdaj zelo priljubljena tema, zlasti oblačenje. Tržiška dediščina ponuja ogromno motivov, ki jih lahko človek na svojstven način interpretira na razstavi. Raziskovanje in iskanje vsebin je bilo izjemno prijetno delo,« je vidno ganjen po prvem vodenju po razstavi povedal glavni kustos dr. Bojan Knific. Med slikovito predstavitvijo vsebin razstave ni pozabil omeniti, da se v Tržiču ljudje s čevljarstvom še ukvarjajo, z usnjarstvom manj, z modro tiskom pa nič več, a da priložnost ni zamujena. »Če se lahko z modro tiskom preživljajo v Avstriji, na Madžarskem in Slovaškem, bi se zagotovo dalo tudi pri nas,« je prepričan dr. Knific.

»Novo stalno razstavo, ki se razteza na petih razstavnih prostorih z več kot sto predmeti, je pripravljala strokovna  skupina Tržiškega muzeja in številni zunanji sodelavci, ki so pomagali pri  interpretaciji vsebin. Gre za domišljeno, interaktivno razstavo, ki je primerna za različne skupine obiskovalcev, tako za strokovnjake kot splošno publiko,« pravi Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja.

»S tako razstavo, kot jo danes predstavlja Tržiški muzej, se zavemo svojih korenin, spoštujemo preteklost. Razstava je spomenik vsem, ki so bili v Tržiču obrtniki in rokodelci ter nas nocoj gledajo izza zvezd, po drugi strani pa velika vzpodbuda tistim, ki so danes mogoče brez idej in dela. Vse to, kar se je v težjih razmerah dalo ustvariti nekoč, se da tudi danes. Tržičani imamo to preprosto v genih,« je ob odprtju razstave povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Pohvalil je delo srčne in predane ekipe Tržiškega muzeja ter vseh ustvarjalcev razstave, ki so opravili izjemno delo. »V teh zbirkah je dediščina naših babic in dedkov, skrivnosti znanja, ki so morda že pozabljene. Vloga zgodovine je ravno v tem, da je učiteljica za jutri,« dodaja župan.  

Tržiški muzej bo imel svoja vrata odprta tudi na Šuštarsko nedeljo, 3. septembra.

LJUDSKA UNIVERZA TRŽIČ PRIDOBILA SKORAJ 190 TISOČAKOV ZA PROGRAM SOCIALNE AKTIVACIJE V TRŽIČU 2017-2019

31.8.2017 - Ljudska univerza Tržič je bila uspešna na razpisu »Razvoj in izvajanje dolgih programov socialne aktivacije ter povezovanje z zaposlitvenimi programi«, ki ga je objavilo Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti v okviru 9. prednostne osi Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Pridobila je kar 189.989,70 eura. Namenska sredstva EU predstavljajo 80 % celotnih upravičenih stroškov projekta, namenska sredstva slovenske udeležbe pa znašajo 20 %.

Na Ljudski univerzi Tržič bodo tako v občini Tržič izvajali nov program z naslovom Aktivno v svet (program socialne aktivacije v Tržiču 2017-2019).  Zaznana problematika ciljne populacije v Tržiču vključuje predvsem veliko število dolgotrajno brezposelnih in težko zaposljivih oseb z različnimi kombinacijami težav in tveganj, med njimi migrante, ki ostajajo slabo integrirani v družbo, mlade osipnike, odvisnike, osebe s težavami v duševnem zdravju, brezdomce.

»Gre za socialno aktivacijo, za nov pristop obravnave najranljivejših skupin prebivalcev. Pomeni  celovit pristop v socialni politiki. Je tudi  eden ključnih pristopov v  evropskem prostoru, ker s tem države rešujejo problem dolgotrajne  brezposelnosti in tako zmanjšujejo tveganje ljudi, da zdrsnejo v revščino in socialno izključenost. V Tržiču bomo izvajali dva programa, ki bosta vsak posebej trajala enajst mesecev. Ključni cilj je razvoj in dvig socialnih in funkcionalnih spretnosti in znanj,  ki bodo krepile posameznika na osebnosti ravni in omogočile  vključevanje v delovno aktivnost in približevanje vstopu na trg dela,« pravi dr. Metka Knific Zaletelj, direktorica Ljudske univerze Tržič, kjer bodo s programom Aktivno v svet (AS Tržič) začeli že konec septembra.

Da do sedaj ni bilo ustreznega programa, ki bi lahko te osebe zadostno socialno aktivirali, kaže tudi študija o socialni aktivaciji Inštituta za socialno varstvo. »Ravno na podlagi vseh pomanj

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se