Pojdi na glavno vsebino

Mediji

VUČ U VODO 2018

21.2.2018 - Tržič – osrednje mesto praznovanja gregorjevega.

V nedeljo, 11. marca bodo otroci v Tržiču po vodi spustili gregorčke, kakor imenujejo hiške in druge predmete, ki jim dodajo prižgane sveče. S tem oznanijo prihod pomladi in se spomnijo čevljarjev, ki so na ta dan prenehali z delom ob luči.

Spuščanje gregorčkov je vpisano v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine, Tržič, ki je podal predlog za vpis, pri ohranjanju živosti dogodka v slovenskem prostoru zaseda posebno mesto. V letošnjem letu bo spuščanje gregorčkov še posebej slovesno, popestreno s številnimi različnimi aktivnostmi.

O letošnjem dogodku

Letos bo prireditev Vuč u vodo, ki jo pripravlja Občina Tržič, ob njej pa sta glavna nosilca dogodka Osnovna šola Križe in Tržiški muzej, potekala v nedeljo, 11. marca 2018, spremljevalni program se bo začel že v soboto.

V soboto, 10. marca bo ob 10. uri potekalo odprtje razstave z naslovom Luč in voda ter podnaslovom Razstava svetil mojstra Jerneja Kosmača. Pridružila se ji bo delavnica izdelovanja gregorčkov v organizaciji Tržiškega muzeja; hkrati bo v Tržiču potekal Tržni dan.

Glavni dogodek bo v nedeljo, 11. marca popoldne. V Kurnikovi hiši bo od 16. ure odprta razstava gregorčkov, ki jih pripravljajo otroci tržiških osnovnih šol in vrtcev. Otroci iz Osnovne šole Križe bodo za razstavo pripravili tudi drugovrstne hiške in plavajoče predmete, kakšne po vodi ob različnih praznikih zimskega obdobja spuščajo drugod po Evropi.

V Kurnikovi hiši in Kulturnem centru Tržič bosta od 16. ure dalje potekali dve delavnici izdelovanja gregorčkov, ki jih bosta vodili Dragica Štalc in Romana Kramar, in sicer ena na temo poustvarjanja gregorčkov, kakršni so se izdelovali v preteklosti, druga z motivi, ki gledajo v prihodnost. Ob dogodku bo organiziran tudi pohod po točkah »obrednega kota« (od Velike mizice, sv. Jožefa, Pehtre babe in župnijske cerkve), ki ga bo vodil Nejc Perko.

Osrednja prireditev bo potekala v Atriju Občine Tržič ob 18. uri. Program bodo pripravili otroci Osnovne šole Križe, sodeloval bo tudi Pihalni orkester Tržič. Sledil bo sprevod do nabrežja Tržiške Bistrice, kjer bodo ob gorečem kresu gregorčki splavali po vodi. Ogledati si bo mogoče vihtenje gorečih metel, otroci, ki bodo spustili gregorčke, bodo prejeli spominsko »medaljo« mojstra Jerneja Kosmača.

Nedeljsko dogajanje bodo popestrile stojnice, med njimi tudi stojnice s kulinariko, ki jo bodo pripravile članice študijskega krožka, ki deluje na Ljudski univerzi Tržič, mesto pa bodo že v dneh pred gregorjevim krasile hiške, ki so jih pripravili člani Načete palete. Poleg tega bodo v petek 10. marca in v nedeljo 11. marca dediščino gregorjevega v Tržiču raziskovali študentje etnologije in kulturne antropologije – pridružilo se nam jih bo prek štirideset.  

Več informacij:

Dr. Bojan Knific,

višji kustos Tržiškega muzeja,

031/272-792,

bojan.knific@guest.arnes.si

Petra Hladnik

Turistično promocijski in informacijski center

04/59-71-524

informacije@trzic.si

Erna Meglič

Ravnateljica Osnovne šole Križe

04/59-51-102

tajnistvo@oskrize.si


 

VOMNSK POH PRODAN OBČINI TRŽIČ

12.2.2018 - Maškare popestrile nedeljsko popoldne v starem mestnem jedru Tržiča.

Tako kot po številnih slovenskih krajih, smo tudi v Tržiču naklonjeni pustnemu rajanju.

Vremensko prijazna nedelja je v staro mestno jedro privabila množico obiskovalcev, ki so jih navdušile izvirne skupinske in posamične maske. Te so se sprehodile v pustni povorki od Hipermarketa Mercator do starega mestnega jedra. Na čelu povorke so bili člani Pihalnega orkestra Tržič, ki so se oblekli v športnike. Ne gre pozabiti, da je Tržič mesto z največ, kar 26, olimpijci. Z masko »Veder polet v veliki svet« so se predstavili tržiški vrtci, zaplesali so člani Plesnega studia Špela, zimo pa so poleg kurentov s Ptuja preganjali še strašni MC klovni iz Mladinskega centra Tržič. Zanimiva je bila tudi skupina iz OŠ Tržič in KUD Layli z masko Galaksija, ki je predstavil čudovit ples Layli zvezd. Komisijo, ki je ocenjevala in nagradila najboljše tri maske v vsaki kategoriji, pa so najbolj prepričali »Tržiški šuštarji«. »Ljudje so cenili čevlje, ki so jih izdelovali tržiški šuštarji. Delali so jih doma v svojih berštatih, ko ni bilo dela doma so pobrali svoje cvovje in odšli v štero - k drugim ljudem, da so jo delali pri njih doma. Peko je šel k vragu, šuštarji pa so ostali. Najboljši šuštarji na svetu,« pravijo tržiški šuštarji, ki so odnesli glavno denarno nagrado pred OŠ Tržič in Vrtcem Tržič.

Med posamičnimi maskami so bili največje pozornosti deležni podmladek Lomskega ploha (smreka), zapornika in snežaki.

Po razglasitvi najboljših mask, sladkanju z Mlinotestovimi krofi in rajanju z DJ Johnyjem, pa so prostor na trgu zavzeli Lomski fantje, ki so prikazali tradicionalni običaj »Vomnsk poh« ali Lomski ploh, katerega začetki segajo v leto 1927. Ta se vleče vedno takrat, kadar se od Božiča pa do pusta nobena od deklet ni poročila. Smreka predstavlja kosmatega ženina, v posmeh vsem dekletom, ki si niso uspela najti ženina.

Letos je pri izvedbi Vomnskega poha sodelovalo več kot 40 domačinov, ki so skupaj opravili več kot 400 ur prostovoljnega dela. Smreka je imela 71 letnic, 112 vej, dolga je bila 35m in 10 cm, pripravljalo jo je 17 fantov, krasilo pa 11 deklet. Porabili so 46 kosov papirja, skupaj 69 m2. Na licitaciji pa je zanjo največ ponudil tržiški župan mag. Borut Sajovic.

Kaj je »Vomnsk poh«?

Na začetku jaha nekaj konjenikov, prvi od njih nosi pustno zastavo - ”fano”, na kateri je naslikan pust in izpisane vse letnice, v katerih se je ploh vlekel. Zastava izvira še iz leta 1927. Konjenikom sledi par konj, ki vlečeta s trakovi – ”panklni” okrašeno smreko. Za svojim kosmatim ženinom se na zapravljivčku pelje nevesta, ki bridko joka. Nevesta je v žensko poročno opravo izpred sedemdesetih let preoblečen fant.

Nasploh imajo pri plohu glavno besedo fantje, dekleta jim samo naredijo pušeljce in pomagajo okrasiti smreko ter vozove. Za nevesto se pelje voz z ”muzko”, sledi ji voz z nevestino balo (postelja, skrinja). Na posebnem vozu se pelje ”ta svamnat”, to je kulisa z oknom, ob katero je prislonjena lestev, na njej pa je iz slame narejen ”dedec”. Ta svamnate so namreč fantje ponoči pod okno privezali tistim dekletom, ki so jih grdo potegnila (npr. so se zmenili za tolar, potem pa ga ni bilo, ali za razne druge ”nefer” stvari). Tudi ta običaj se v Lomu še vedno drži. Skozi okno na kulisi pa gleda osramočena ženska, ki množico okrog in okrog poliva z vodo iz kahle. Naslednji voz je voz ”babo žagata”. Na njej imata dva fanta na stolu položeno desko z narisano žensko in jo žagata na pol. Zanjo se namreč kregata. Poleg nje stoji napis: ”Na sredpostno sredo babo tud čez sredo!” Sledi jim voz z maškarami.

»Fantje na licitaciji ploh prodajajo. Pri tem seveda ne gre brez bučnih pogajanj. Izkupiček fantje porabijo za likof ali nekoč za hausbal,« je še zadnjič kot Lomski fant običaj opisal Aleš Godnov in tradicijo kot »tastar tavelk fant« predal »tamladmu tavelikmu fantu« Strmškovemu Anžetu.

Za izvedbo Pustovanja v Tržiču, ki ga je organizirala Občina Tržič, je letos poskrbela Agencija Media butik.

Slika: Podmladek Lomskega ploha - prva nagrada med posamičnimi maskami (foto: Media Butik)

slika: Tržiški šuštarji - prva nagrada med skupinskimi maskami (foto: Media butik)

Slika: Vomnsk poh (foto: Media butik)


V TRŽIČU PRESEGLI 10.000 NOČITEV

2.2.2018 - Konec lanske poletne sezone smo poročali, da smo v prvih sedmih mesecih leta 2017 dosegli več kot 90 % nočitev vseh nočitev ustvarjenih v letu 2016. Tudi v drugi polovici leta se je pozitiven trend nadaljeval in po sedaj zbranih podatkih je bilo do konca leta 2017 ustvarjenih 13.601 nočitev, 5.917 prihodov domačih in tujih turistov, ki so pri nas v povprečju bivali 2,3 dneva.

Pregled po letih: 

 

2013

2014

2015

2016

2017

PRENOČITVE SKUPAJ

3.885

4.196

6.108

7.738

13.601

prenočitve domači

1.029

1.123

2.387

1.772

2.532

prenočitve tuji

1.497

3.073

3.721

5.966

11.069

PRIHODI TURISTOV SKUPAJ

2.508

1.908

2.544

3.789

5.917

prihodi domači

691

761

1.096

1.159

1.493

prihodi tuji

850

1.147

1.448

2.630

4.242

DOLŽINA BIVANJA SKUPAJ

1,64

2,2

2,4

2,04

2,3

dolžna bivanja domači

1,49

1,48

2,18

1,53

1,7

dolžina bivanja tuji

1,76

2,68

2,57

2,27

2,61


“VOMNSK POH” IN PISANA PUSTNA DRUŠČINA NA PUSTOVANJU V TRŽIČU

2.2.2018 - V občini Tržič se te dni društva in posamezniki aktivno pripravljajo na pustno nedeljo, 11. februarja. Že po tradiciji bodo pustne šeme zavzele mesto in na obraze narisale smeh in veselje. Povedale pa tudi vse tisto, kar si ostale dneve v letu morda ne upajo.

Pustna povorka bo na čelu s Pihalnim orkestrom Tržič in kurenti s Ptuja krenila ob 14. uri izpred Hipermarketa Mercator in pot nadaljevala proti staremu mestnemu jedru. 

Obeta se raznolika parada skupinskih mask in ostalih mask. Tiste najboljše, bodo v kategoriji skupinskih mask nagrajene z lepimi denarnimi nagradami, tri najlepše posamične maske pa s praktičnimi nagradami. Da bo rajanje pravo in noge ne bodo pri miru, bo poskrbel odličen DJ Johny. 

Po predstavitvi mask, sladkanju s slastnimi krofi in razglasitvi najlepših mask, pa bodo prizorišče zavzeli Lomski fantje in predstavili običaj "Lomski ploh ali Vomnsk poh". 

Že dan prej, v soboto, 10. februarja pa bo v atriju Občine Tržič Tržni dan. Med 8. in 13. uro bo delavnica izdelovanja pustnih mask, najmlajše pa bo razveselil tudi čarodej. 

O LOMSKEM PLOHU 

Lomski ploh ali “vomnsk poh” kot mu rečejo domačini, se vleče vedno takrat, kadar od božiča pa do pusta v vasi ni nobene ohceti. Nekdaj je bil namreč ravno zima čas porok. Takrat so kmetje imeli največ časa. Poleti je delo in ni časa za ženitev. Večina porok je bila tako ravno v obdobju med božičem in pustom. Pred božičem se ni praznovalo in veselilo, ker je bil advent, po pepelnici, ki sledi pustnemu torku, pa tudi ne, ker je post.

Ploh je velika smreka, ki jo fantje poiščejo in posekajo ter slovesno vlečejo skozi vas v posmeh vsem dekletom, ki se niso hotela poročiti. Največja sramote naj bi to bila za tisto dekle, ki je svojo poroko napovedalo, potem pa obljubo pojedlo. Ali pa za tisto, na katero se že nekaj časa čaka, pričakovane poroke pa ni in ni.

Smreka predstavlja ženina. V sprevodu lahko sodelujejo samo neporočeni fantje. Na začetku jaha nekaj konjenikov, ponavadi so slovesno oblečeni v narodno nošo. Prvi od njih nosi pustno zastavo- ”fano”, na kateri je naslikan pust in izpisane vse letnice, v katerih se je ploh vlekel. Zastava izvira še iz leta 1927. 

Konjenikom sledi par konj, ki vlečeta s trakovi – ”panklni” okrašeno smreko. Za svojim kosmatim ženinom se na zapravljivčku pelje nevesta, ki bridko joka. Seveda je nevesta v žensko poročno opravo izpred sedemdesetih let preoblečen fant. Nasploh imajo pri plohu glavno besedo fantje, dekleta jim samo naredijo pušeljce in pomagajo okrasiti smreko ter vozove.

Za nevesto se pelje voz z ”muzko”, sledi ji voz z nevestino balo (postelja, skrinja). Na posebnem vozu se pelje ”ta savmnat”. to je kulisa z oknom, ob katero je prislonjena lestev, na njej pa je iz slame narejen ”dedec”. Ta svamnate so namreč fantje ponoči pod

okno privezali tistim dekletom, ki so jih grdo potegnila (npr. so se zmenili za tolar, potem pa gani bilo, ali za razne grude ”nefer” stvari). Tudi ta običaj se v Lomu še vedno drži. Skozi okno na kulisi pa gleda osramočena ženska, ki množico okrog in okrog polija z vodo iz kahle.

Naslednji voz je voz ”babo žagata”. Na njej imata dva fanta na stolu položeno desko z narisano žensko in jo žagata na pol. Zanjo se namreč kregata. Poleg nje stoji napis: ”Na sredpostno sredo babo tud čez sredo!” Sledi jim voz z maškarami.

Fantje ploh prodajajo podjetju, pri tem seveda ne gre brez bučnih pogajanj. Izkupiček fantje porabijo za likof ali nekoč za hausbal.

V Tržiču bo pust, tudi letos, veselih in od slastnih krofov mastnih ust. 


V TRŽIČU ZAKLJUČEK PODJETNIŠKE AKADEMIJE 2017

22.1.2018 - Podjetniška akademija pod okriljem Tržiškega kreativnega centra, je v letu 2017 dobila novo podobo. Program je bil sestavljen iz sklopa šestih delavnic, ki so se nanašala predvsem na področja, s katerimi se podjetniki srečujejo na začetku svoje poti.

»Mentorji so med drugim udeležencem svetovali, kako pridobiti denar za zagon, pomagali so jim sestaviti terminski načrt za izvedbo projekta, organizirati ekipe ter prispevali priporočila in svoje kontakte, ki lahko pomagajo podjetnikom pri zagonu dejavnosti,« je pred zaključkom Podjetniške akademije 2017 povedal Mitja Slapar, v. d. direktor Ljudske univerze Tržič.

Podjetniška akademija 2017 se bo zaključila z javno predstavitvijo idej udeležencev v četrtek, 1. februarja 2018, v kavarni Stara Godba. 

»Na prireditvi bomo izbrali najbolj perspektivni ideji in njihovim avtorjem za nagrado podelili individualno mentorstvo ekipe Ustvarjalnika, ki ga vodi Matija Goljar,« vabilu na dogodek dodaja Mitja Slapar. Udeležba na dogodku je brezplačna, prihod pa je potrebno najaviti na prijava@trzicpodjeten.si ali na telefon 04 592 55 51.

Medtem ko se bo strokovna komisija odločala o najboljši podjetniški ideji, bodo nastopile plesalke KUD Leyli, večkratne državne prvakinje, ki vedno znova posegajo po najvišjih mestih tudi na mednarodnem in svetovnem nivoju. Umetniška vodja in koreografinja KUD Leyli je Iris Šober, ki skupaj s plesalkami skrbi za razvoj orientalskega plesa kot odrske umetnosti in piše še eno tržiško zgodbo o uspehu. Pravi plesni spektakel  dekleta pripravljajo letos oktobra, ko bodo praznovale 10. obletnico.

Slika: udeleženci Podjetniške akademije 2017 v Tržiču


V OBČINI Z NAJVEČ OLIMPIJCI NOSIMO OLIMPIJSKE SANJE

10.1.2018 - V petek slovenska bakla dobrih misli za slovenske olimpijce v Tržiču

Natanko mesec pred uradnim začetkom zimskih olimpijskih iger v južnokorejskem Pjongčangu, smo tudi v Sloveniji prižgali našo - slovensko baklo! V torek, 9. januarja 2018 so jo prižgali na Trgu mladih v BTC-ju, do ponedeljka 29. januarja pa bo obiskala osem krajev, ki jih je Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez izbral kot tiste z bogato olimpijsko tradicijo. Med njimi je tudi Tržič, ki bo slovensko baklo gostil v petek, 12. januarja 2018 med 16. in 18. uro na igrišču ob Dvorani tržiških olimpijcev. 

Tržiški športniki so nas na olimpijskih igrah, največjem športnem spektaklu, že večkrat razveselili z vrhunskimi dosežki in tudi v korejski Pjongčang 2018 se lahko odpravijo optimistični. Navijači ste v mozaiku uspešne zgodbe izredno pomembni, zato želimo, da povezani podpremo naše olimpijce v projektu Slovenska bakla. Njegov namen je vzbuditi olimpijski duh že pred začetkom olimpijskih iger, zato bo po vzoru tradicionalnega potovanja olimpijske bakle po svetu, v januarju Slovenska bakla potovala in povezovala slovenske navijače. 

Slovensko baklo bo vseskozi spremljal Tomaž Razinger, olimpijec in nekdanji kapetan slovenske hokejske reprezentance, ki bo na olimpijskih igrah v korejski Pjongčang peljal slovenske navijače. V vsakem kraju, kjer se bo bakla ustavila, pa bo osrednja pozornost posvečena olimpijcem, rojenim v tistem kraju. 

Na športnem igrišču pri Dvorani tržiških olimpijcev bodo tako v petek, 12. januarja 2018 med 16. in 18. uro potekali športni izzivi za otroke, sodelovali boste lahko v številnih nagradnih igrah in olimpijskem kvizu, prisoten bo tudi Lisjak Foksi, ambassador in maskota Olimpijskega komiteja Slovenije. Za popestritev programa bodo poskrbeli še  pevski zbor Podružnične osnovne šole Lom pod Storžičem, Plesni klub Tržič in Plesni studio Špela. 

Ob 17. uri bodo olimpijci Tomaž Razinger, Bojan Križaj, Milena Kordež, Tomas Globočnik, Andrej Tavželj in Žan Košir na prizorišče prinesli slovensko baklo dobrih misli za slovenske olimpijce. Z nami bodo tudi drugi olimpijci, ki so imeli čast zastopati  slovenske barve v preteklosti. 

“Vesel sem, da so tudi mene povabili na ta dogodek. Še nikoli nisem bil tako blizu olimpijske bakle, tako da bo to zame ena nova izkušnja,” pravi tržiški olimpijec Žan Košir, ki je na zadnjih OI v Sočiju osvojil srebrno in bronasto kolajno. “Cilji zaenkrat še niso tako visoki, sem pa v zadnjem obdobju uspel dvigniti kvaliteto mojega deskanja. Če se bo izteklo po planu, ki sem si ga zadal na začetku leta, morda lahko ciljam na vidnejša mesta na olimpijadi v Pjongčangu. Osnovni namen pa bo sodelovati,” pred OI v Pjongčanku pravi Žan, ki se mu v zadnjem času dogaja, da še sam sebi ne zaupa tako močno in je bila vsaka tekma doslej v tej sezoni zanj malenkosten šok. “Če bi bil zlat na olimpijadi, bi bil zame velik šok. Tudi ko sem na zadnji tekmi v kvalifikacijah vodil, sem dobival solzne oči, saj nisem mislil, da je to še sploh mogoče,” pravi deskar Žan Košir, ki bo vesel podpore navijačev, saj, kot pravi “če okolica stoji za mano in navija zame, potem sem tudi jaz močnejši.”  

Slovensko baklo danes gostijo v Mojstrani, jutri na Jesenicah, po petkovem obisku v Tržiču pa jo bodo ponesli še Celje, Velenje, Maribor in Črno na Koroškem. V ponedeljek, 29. januarja konča pot na Pediatrični kliniki v Ljubljani in Univerzitetnem rehabilitacijskem institutu Soča.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se