Pojdi na glavno vsebino

Mediji

Tržiški kmet je spoštovan

Povezava do novice tukaj ...

Tržiškemu muzeju najvišje muzejsko priznanje – Valvasorjeva nagrada za enkratne dosežke na muzejskem področju

Povezava do novice tukaj ...

V Tržiču so za kakovostno bivanje urejene tudi športne in rekreativne površine

Povezava do novice tukaj ...

Tržič je prostovoljstvu prijazno mesto

Povezava do novice tukaj ...

Turistom v Tržiču informacije na voljo vse dni v tednu

Povezava do novice tukaj ...

Občina Tržič podpira prizadevanja gasilcev

Povezava do novice tukaj ...

Minister Počivalšek obiskal uspešno tržiško podjetje MIGI in si ogledal traso nove kolesarske povezave Tržič – Naklo - Kranj

Povezava do novice tukaj ...

TRŽIČ - PARTNER PROJEKTA BLED BIKE FESTIVAL Največji kolesarski festival bo avgusta na Bledu

29.3.2018 - Bled bo avgusta gostil največji slovenski kolesarski festival. Sveža tridnevna festivalska zgodba ponuja edinstvena kolesarska doživetja, druženje in sprostitev v idiličnem okolju. Lani je bil Tržič le partnerska destinacija Bled bike festivalu, letos pa bo teden dni pred dogodkom gostil rekreativne gorske kolesarje, ki uživajo v sproščenem druženju in kolesarjenju v naravi, brez tekmovalnih ciljev.

Bled bo v času od 24. do 26. avgusta 2018 gostil najlepši in največji slovenski kolesarski festival. Sveža tridnevna festivalska zgodba ponuja edinstvena kolesarska doživetja, druženje in sprostitev v idiličnem okolju. Danes dopoldne so ga organizatorji predstavili na novinarski konferenci v Hotelu Lovec na Bledu.

Kolesarjenje z doživetjem narave in okusom kulture ter tradicije, spada med pomembnejše turistične produkte blejske destinacije. Blejski kolesarski festival pomaga soustvarjati  in krepiti prepoznavnost Bleda kot kolesarske destinacije ter navdihuje raznovrstne ponudnike k mreženju in specializaciji turistične ponudbe. Da je kolesarstvo dejavnost, ki ima veliko prihodnost tudi na Bledu, se je v uvodu strinjal blejski podžupan Toni Mežan.       

Festival uradno odpira vrata že v soboto, 18. avgusta. Tržič bo gostil Vikend tržiških poti, ki bo posebej zanimiv za enduro kolesarje. Mestece s čudovitim starim jedrom in z mogočnimi vrhovi Košute, je prijazno gorskim kolesarjem.  Druženje na dveh kolesih po planinah grebenastega gorskega masiva Karavank, bo v večernih urah popestreno s kulturo. 

»Lani je bil Tržič partnerska destinacija festivalu, letos pa bomo združili moči z organizatorji in teden dni prej v Tržiču ponudili dogodek za sorodno skupino kolesarjev. Na dvodnevni Vikend tržiških poti bomo povabili skupino gorskih kolesarjev, ki jih zanima sproščeno druženje in kolesarjenje v naravi, brez tekmovalnih ciljev. Naš cilj je, da gostom pokažemo, kakšne možnosti za kolesarjenje nudi Tržič, kakšna čudovita narava jih tukaj čaka in kako gostoljubne so tržiške koče«, je povedal Andrej Remškar, tržiški kolesarski vodnik, ki ga veseli, da je Tržič začel dihati s kolesarskim srcem in da je vse več ponudnikov, ki prepoznavajo vrednost kolesarskih gostov. »Osnovna infrastruktura se vzpostavlja, možnosti imamo nešteto, do uveljavljenih kolesarskih  destinacij, pa imamo še kar precej izzivov in dela,« dodaja Remškar.

Osrednji prostor Blejskega kolesarskega festivala je Olimpijski veslaški center Bled. Tridnevni kolesarski in destinacijski expo si bo moč ogledati že v petek. Kolesarska industrija in turistične destinacije, ki stavijo na kolesarski turizem, bodo predstavile svojo inovativno ponudbo. Poskrbljeno bo za otroke, ki bodo svoje kolesarske veščine preizkušali na kolesarskem poligonu Kolojade, posebej zanimivo pa za vse tiste, ki stavijo na električna kolesa (E-bike Village). Le-ta osvajajo ljudi po vsem svetu in dajejo priložnost doživetij tudi tistim, ki so fizično slabše pripravljeni.

Sobotni dan bo dan testiranja koles različnih proizvajalcev (Demo Bike Day). Obiskovalci bodo imeli enkratno priložnost, v enem dnevu na enem mestu, na označenih trasah, preizkusiti različna kolesa. Vse prevečkrat se odločamo za nakupe koles prehitro, saj takšnih priložnosti ni. Stroka, vizije kolesarske in turistične industrije bodo zaznamovale začetek sobotnega dogajanja. V informacijskem centru Triglavska roža pripravljamo Bike Brunch, dogodek z domačimi in uveljavljeni mednarodni strokovnjaki. Kolesarnica bo v popoldanskem času odgovorila na vprašanja, ki ostajajo mnogim kolesarjem neznanka. Ko imamo kolo, je dobro, da znamo poskrbeti za osnovne nastavitve in popravila. Mar ne? Večerno dogajanje bo zaznamoval edinstveni nočni kolesarski dogodek – Rogokrog. Vse več Slovencev išče stare dobre čase na Rogovih Pony kolesih, ki postajajo pravi mit in nostalgija. Večerno kolesarjenje okoli Blejskega jezera bo neke vrste poslastica festivala.

Festival z razgledom bo v nedeljo pripravljen na gorske kolesarje, ki bodo merili moči na planotah Mežakle, Pokljuke in Jelovice. Maratonska in epska trasa gorsko-kolesarske tekme sta lani v Julijske Alpe popeljala kolesarje trinajstih držav. Tudi letos si obetamo pisane kolesarske druščine in navdušenih obrazov v ciljnem prireditvenem prostoru.

»Taki dogodki človeka vzpodbudijo, da  premaga še več naporov, ki jih načeloma ni sposoben in pustijo lepe trenutke, ki se jih za vedno zapomniš. Ko si enkrat v cilju, je ves napor pozabljen,« je povedal kolesar in podjetnik Tadej Valjavec.  

Na lanskem Bled Bike Festivalu so sodelovali kolesarji iz 13 držav, dogodek pa Gorenjsko postavlja na globalni kolesarski zemljevid. »Znano je, da so kolesarji dobri gostje, prav takšni, ki jih blejska destinacija želi. Med temi je zagotovo vse več aktivnih družin in parov, t. i. zelenih raziskovalcev. Ne le, da si v času aktivnega oddiha privoščijo več kot ostali gostje, predvsem je pomembno, da spoštujejo naravo in trajnostne zgodbe. Vse to Bled lahko ponudi,« je povabilo na kolesarski praznik na Bledu sklenila Maja Zupan, direktorica Bled Bike Festivala.

Slika: AL Slovenia Tour (foto: Andy Lloyd)

Slika: Matija Blažič - Hotel Ribno, kolesar Tadej Valjavec in tržiški kolesarski vodnik Andrej Remškar (foto: Media butik)

slika: Omizje novinarske konference (foto: Media butik) 

PRIFARSKI MUZIKANTI RAZVNELI TRŽIČ

19.3.2018 - An flet'n večer upravičil svoje ime.

 V soboto, 17. marca je bil res An flet'n večer v Tržiču. V Dvorani tržiških olimpijcev je množica obiskovalcev pripravila nepozabno vzdušje, v katerem so uživali prav vsi, ki so oblikovali bogat glasbeni program. V njem smo se spomnili tudi nedavno preminulega odličnega tekstopisca Franca Ankersta, ki je bil rojen pri Sv. Ani nad Tržičem, v domačo zakladnico pa prispeval več kot petsto besedil.

Uvodne minute so minile v znamenju skupine Gadi, ki so s svojimi glasovi in čustvenimi skladbami znali popihati na sleherno žensko dušo. Prihodnji konec tedna pa bodo preživeli med orli v Planici.

V sneženo kraljico, Planico, so s pesmijo povabili tudi Veseli Begunjčani, ki so lani praznovali deset letnico praznovanja. V kratkem se jim pridruži nova članica.

Vedno znova s svojim iskrenim pristopom do poslušalcev in energičnim nastopom navduši Saša Lendero, ki ji glasba sicer ni več prioriteta v življenju, odkar ji dneve lepša hčerka Aria.

An flet'n večer, ki ga je ob dnevu žena in materinskem dnevu Agencija Media butik v sodelovanju z Občino Tržič pripravila že osmo leto zapored, je bil tokrat posvečen tudi glasbenemu ustvarjalcu Francu Ankerstu. Koncert so v dvorani spremljali njegova žena Angelca, ter sin Tomaž z ženo. Ankerstov ata je leta 1964 soustanovil ansambel Gorenjci, ljubo mu je bilo tudi kovanje ugank. Te je zbral v zbirki Kaj je to? ter 1000 in ena uganka, leta 1996 je izdal pesniško zbirko Šopek kovanih rim, leta 2000 Rime življenja in leta 2007 Zrelo klasje, pred kratkim pa še zbirko Soneti – kres resnic. Posebnega glasbenega darila, pesmi o Tržiču, je bil pred časom z njegove strani deležen župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki je pesem čustveno recitiral in se mu tako zahvalil za vso glasbeno doto, ki jo je zapustil Tržiču.

Franc Ankerst je rad pisal o Gorenjcih in z narečnimi besedili pustil močan pečat pri tržiškem ansamblu Zarja. Nešteto ur so preživeli skupaj, stikali glave, se smejali, učili in  neizmerno spoštovali njegovo delo. Zaigrali so njegovi Fletna navada in Mamna peka.

Med tistimi ansambli, ki jih je kljub številnim skladbam, ena še posebej ponesla in je pod njo podpisan Franc Ankerst, je ansambel Storžič. Izmed več kot 500 besedil, ki jih je napisal, je ena večjih uspešnic V Bohin' ma dež ta mvade. Leta 2002 je bila proglašena za najboljši valček festivala Slovenska polka in valček.

Za vrhunec večera pa so poskrbeli Prifarski muzikanti, ki si jih ne predstavljamo brez zvena tamburaških inštrumentov, violine, harmonike, drugih tradicionalnih glasbil in štiriglasnega petja. S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo in sodijo med najboljše etno skupine na Slovenskem. Letos praznujejo 30. letnico delovanja, zato bo to leto zanje nekaj posebnega. S stoječimi ovacijami jih je nagradilo občinstvo, tudi sami pa so se na tržiškem odru odlično počutili. »Krasno, lepo. Publika v dvorani je bila odlična. Odziv je bil odličen, tako da smo še kar igrali in bi še kar,« je po koncertu povedal Martin Marinč, vodja skupine, ki jo povezuje tesno prijateljstvo. »Predvsem je v naši skupini veliko humorja. Mi se resnično zabavamo in uživamo. Sicer bi hitro prišlo do kakšnega nesoglasja in slabe volje. Pa pesem imamo radi,« je sklenil navdušeni Marinč.

»Odzivi po koncertu so odlični in vesel sem, da obiskovalci prepoznajo naš trud in energijo, ki jo vložimo v prav projekt. Verjamem, da bodo uživali tudi na Dalmatinskem večeru, ki ga s Klapo Maslina in Klapo Skala pripravljamo v soboto, 19. maja 2018, ob 20. uri v dvorani Biotehniškega centra Naklo,« je po koncertu povedal direktor Agencije Media butik Boštjan Avsec, ki je imel tudi tokrat v rokah vse niti prireditve, na kateri je vezni niti tkala Saša Pivk Avsec

Ob koncu, naša iskrena zahvala velja vsem pokroviteljem in donatorjem, ki so podprli naša prizadevanja pri organizaciji koncerta, še posebej se zahvaljujemo zlatemu pokrovitelju podjetju Gaj les d.o.o.,iz Tržiča ki nudi naravno toplino vašega doma.

Slika: Prifarski muzikanti na Anmu flet'nmu večeru (foto: Čebron)

Kdor seje, ta ŽANje – sprejem bronastega olimpijca Žana Koširja v Tržiču

16.3.2018 - Bronasto olimpijsko medaljo, ki jo je deskar Žan Košir osvojil na Zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, smo nocoj končno videli tudi v domačem Tržiču. Novinarski konferenci je sledil sprejem v starem mestnem jedru, kjer so Žanu čestitali številni občani, prijatelji, pokrovitelji. S strani Občine Tržič je prejel tudi ček v vrednosti 4.000 evrov.

Po zaslugi enega najboljših deskarjev na snegu, Žana Koširja iz Pristave, je Tržič na smučarskem zemljevidu označen kot občina s tremi olimpijskimi medaljami, v kateri živi tudi najuspešnejši slovenski zimski olimpijec.

S svojim delom želim biti zgled mlajšim in navdih tistim, ki se spopadajo s podobnimi situacijami v žiljenju, kot jaz,” je povedal Žan Košir, ki si bo minule olimpijske igre zapomnil po enotnosti slovenske ekipe in po izjemnih pogojih, v katerih je deskal, v primerjavi z ostalimi olimpijadami. “Vesel sem, da med Tržičani vlada navdušenje in ponos ob mojih uspehih. Vidim, da ljudje stojijo za mano in me podpirajo,” dodaja Žan, ki že pogleduje proti naslednji sezoni. Na vprašanje, kako bo izbiral tekme, na katerih bo tekmoval je povedal: “Tekma mi bo morala veliko pomeniti in v nogah bom moral čutiti, da na tistem prizorišču lahko posežem po stopničkah.

Tržič je ena izmed zibelk športnega smučanja na Slovenskem, zato ni naključje, da je tu pred leti odprl vrata Slovenski smučarski muzej. Sodobna muzejska razstava prikazuje razvoj smučanja od pradavnine do današnjih dni. Del zbirke je posvečen začetku in razvoju smučanja v Tržiču, s predstavitvijo tržiških šampionov: Jožeta Šlibarja, Bojana Križaja, Andreja Jermana in Žana Koširja.

 »V Tržiškem muzeju se počasi kopičijo spomini, ki jih bom imel zase, verjetno pa bodo zanimivi tudi za obiskovalce muzeja. Zato sem se odločil, da eno in edino čelado, s katero sem tekmoval v Pjongčangu, poklonim domačemu muzeju,« je bil čustven Žan, ki ohranja željo po tekmovanju.

Je možno, da bomo leta 2022 zapisali, da je svoj kompas usmerili proti Pekingu in poročali o lesku olimpijske medalje, ki Žanu še manjka v zbirki? Odgovor izjemnega šampiona je kratek: »Zakaj pa ne?«

V Sloveniji ga ni kraja, ki bi se lahko pohvalil s tako številčno udeležbo športnikov na zimskih olimpijskih igrah, kot prav Tržič. 33 športnic in športnikov je že zastopalo barve Tržiča pod olimpijskimi krogi.

»Dolga je vrsta tržiških olimpijcev. Z upanji proti petim krogom so hodili že desetletja nazaj, nikomur razen Žana pa ni uspelo stopiti na stopničke, kaj šele, da bi bil kdo tri olimpijade zapored med najboljšimi šestimi na svetu,« je povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki ga veseli, da je Žan zgled in motivator številnim mladim. »Žanu se zahvaljujem za turistično promocijo Tržiča. Ljudje radi pridejo v kraje, kjer trenirajo olimpijski šampioni. Če ne bi bilo Žana v Pristavi in njegovega predloga, da morajo tudi mladi športniki nabirati moč na igralih na prostem, ne bi imeli fitnesa na prostem v Križah,« je dodal župan in v spremstvu direktorice občinske uprave dr. Metke Knific Zaletelj, na sprejemu poleg čokolade velikanke Žanu izročil ček v vrednosti 4.000 evrov, ki mu bodo pomagali pri pripravah na novo sezono.

Sprejema v starem mestnem jedru so se udeležili številni Žanovi podporniki,  člani družine, strokovna ekipa, doktor Matjaž Turel, pokrovitelji, predstavniki Športne zveze Tržič in Olimpijskega komiteja Slovenija. Podpredsednik OKS, zlati olimpijec Iztok Čop, je Žana izzval z besedami, da je tudi njegova najslabša olimpijska medalja bronastega leska, da pa mu želi, da se čez štiri leta veselita ob zlati barvi.

Žanovi uspehi odmevajo v svetu, dosežki slovenskih športnikov pa pripomorejo k veliki prepoznavnosti Sloveniji. “Ste vzor številnim mladim. Dovolite, da se vam zahvalim za vso svetovno promocijo Tržiča in Slovenije,” je zahvalo k čestitki ob izjemnih uspehih Žanu izrazila tržiška občinska svetnica in poslanka v Državnem zboru RS Andreja Potočnik.

Slika:novinarska konferenca (foto: Media Butik)

Slika:s čekom in čokolado (foto: Media Butik)

Slika:Žan s torto (foto: Media Butik)

Slika:Žan z družino (foto: Media Butik)

Kultura ima v Tržiču močne korenine

15.3.2018 - Za ljubiteljsko kulturo v Občini Tržič se ne gre bati. Včeraj je pogodbe o sofinanciranju programov tržiški župan podpisal s predstavniki osemnajstih kulturnih društev in organizacij, ki si bodo skupno razdelili dobrih 72 tisočakov.

Sredstva za redno dejavnost, ki skupaj znašajo 3.940,60 evra bodo društva dobila nakazana na svoje račune v enkratnem znesku do konca meseca marca, ob predhodnem podpisu pogodbe. Sredstva za projekte in obratovalne stroške, v višini 68.163,47 evra, pa po realizaciji ter oddanih poročilih.

»Pred desetletjem, ko smo začeli s tem projektom sofinanciranja društev, smo za   potrebe ljubiteljske kulture razdelili 40 tisočakov, danes več kot 70. Obnovili smo kulturne dvorane in domove ter z boljšimi pogoji za delo pripomogli k večji aktivnosti občanov, vključenih v ljubiteljsko kulturno dejavnost. Podatki kažejo, da je vanjo v Tržiču vključen vsak petnajsti občan,« je po podpisu pogodb povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Veseli, da Občina Tržič še vedno nudi organizacijsko in  finančno podporo ljubiteljski kulturi, kar v današnjih časih ni samo po sebi umevno, so v Zvezi kulturnih organizacij (ZKO), ki jo vodi David Ahačič. »Število v Zvezo kulturnih organizacij vključenih društev raste, približujemo se številki dvajset. Povečuje se tudi članstvo, ki je vse mlajše. V lanskem letu smo sprejeli dve novi društvi, KUD Ampus in Načeta paleta,  ki ju pretežno sestavljajo mladi člani. Ti kažejo  nove metode in umetniške smeri, kar bo popestrilo delo vseh tržiških društev in razširilo zanimanje tržiškega občinstva,« pravi David Ahačič.

ZKO je od Občine Tržič tudi simbolno prevzel ključ Kulturnega centra in bo odslej skrbnik vsebin, ki se bodo dogajale v njem. Obetamo si lahko še večje število kulturnih prireditev in lažjo dostopnost ter uporabo prostorov za uporabnike.

Srečanje ob podpisu pogodb o sofinanciranju programov kulture je vsako leto tudi lepa priložnost, da predstavniki društev izmenjajo svoje poglede na delovanje v tržiški ljubiteljski kulturi in predstavijo svoje delo.

Med tistimi, ki so bili v lanskem letu sprejeti v ZKO Tržič je KUD Ampus. Tudi v prihodnje se bodo trudili, da bodo drugačni, posebni in svojo inovativnost razširili na čim več področij. Njihova posebnost je likovna kreativnost na področju izdelave fantazijskih kostumov in rekvizitov. KUD Ampus je podpisan tudi pod tržiškega zmaja, ki stoji na vhodu  Naša posebnost je likovna kreativnost na področju izdelave fantazijskih kostumov in rekvizitov. Zahtevno delo obsega kovaška, kiparska, slikarska, oblikovalska in glasbena znanjav mestno jedro Tržiča.

KD Folklorna skupina Karavanke ima za seboj uspešno leto in veliko nastopov. Predsednica Saša Meglič je izpostavila željo po boljšem sodelovanju s tržiškimi osnovnimi šoli.

Osnovno poslanstvo v KD Kruh Križe vidijo v ozaveščanju in izobraževanju. S svojimi dogodki ohranjajo tradicijo na vasi in tako povezujejo krajane.

Mladinsko gledališče Tržič prihodnje leto praznuje 45. letnico delovanja, ki jo bodo zaznamovali z izdajo almanaha. Letos bodo nadaljevali z uprizarjanjem grenko-sladke komedije Damski orkester in gostovali po različnih krajih s komedijo Milijonar.

Štiri leta v tržiški ljubiteljski kulturi deluje KUD Načeta paleta, ki s svojimi idejami in izdelki polepša tržiški vsakdan. Zadnji, občudovanja vredni prispevek, so okraski na mostu nad Tržiško Bistrico, po kateri so na Gregorjevo splavali gregorčki.   

Predsednica Društva upokojencev Tržič Zvonka Pretnar razmišlja v koraku s časom. Predlaga, da bi bilo poslovanje in prijave kulturnih društev na različne razpise, urejeno digitalno. S tem bi prihranili tako na času kot denarju.

Foto klub Tržič si želi razstavnega prostora srednje kategorije, da bi lahko pripravili več manjših razstav. V letošnjem letu si obetajo povezovanje tudi s foto klubi iz tujine.

Med izredno dejavnimi tržiškimi kulturnimi društvi je KD Ignacij Hladnik Tržič, ki prihodnje leto praznuje 40. letnico delovanja. Odzvali se bodo povabilu na gostovanje v New Yorku leta 2019. Sicer pa si želijo  še več povezovanja z ostalimi domačimi društvi. Predsednik Tomaž Meglič je dal še pobudo, da v Kulturnem centru namestijo elektronski sistem za prodajo vstopnic.

KD tržiških likovnikov v tem letu pripravlja štiri razstave. Prva bo 15. maja, že tradicionalno pa 25. junija pripravijo Ex tempore. Prihodnje leto društvo praznuje 10. letnico delovanja.

Da inštrumentalna glasba na državnem nivoju stagnira, ugotavljajo v KD Svarun. Z občinsko pomočjo so doslej kupili opremo za ozvočenje, tudi letos pa si lahko obetamo kitarski nastop na prostem, ki ga pripravijo v KS Bistrica.

Pred desetimi leti je bil ustanovljeno KD Jerbas. Člani se pripravljajo na jubilejni  koncert, s katerim želijo dejavnost še bolj približati občanom. Veliko energije vlagajo tudi v podmladek v društvu.

Poleg omenjenih, so med prejemniki občinskih sredstev z razpisa še KUD Lom pod Storžičem, Pevsko društvo Zupan, KD Pihalni orkester Tržič, KD Zali rovt, KUD Leyli in KD sv. Janez Krstnik Kovor.

 »Kultura je ena od najmočnejših korenin slovenskega naroda, tista, ki nas je ohranila na tem prostoru in tako jo dojemamo tudi v Tržiču. Kulture ne vidimo kot strošek ampak kot  izjemno naložbopravi tržiški župan mag. Borut Sajovic, dr. Metka Knific Zaletelj, direktorica občinske uprave pa dodaja: »V Tržiču imamo nekaj res izjemnih kulturnih prireditev, ki presegajo občinsko raven. Naši kulturniki so odlični ambasadorji Tržiča

Slika: Podpis pogodb s tržiškimi kulturniki (foto: Media butik)

Naj športnik Tržiča za leto 2017 je plezalec Anže Peharc

13.3.2018 - Športna zveza Tržič je sinoči (ponedeljek, 12. marec 2018) v Kulturnem centru razglasila Naj športnika Tržiča za leto 2017 in podelila priznanja najuspešnejšim in najbolj obetavnim športnikom v lanskem letu ter tistim, ki so v preteklem letu osvojili naslov državnega prvaka. Naj športnik Tržiča za leto 2017 je plezalec Anže Peharc.

V uvodu v prireditev je bila podeljena plaketa za izjemni dosežek na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pyongchangu. Za osvojeno tretje mesto v paralelnem veleslalomu sta župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic in predsednik Športne zveze Tržič Boris Tomazin, priznanje podelila deskarju Žanu Koširju.

V skladu s pravilnikom o podelitvi priznanj Športne zveze Tržič se državnim prvakom, ki so naslov osvojili do svojega 16 leta starosti podeli mali športni znak, starejšim pa veliki športni znak Občine Tržič.

Prejemniki malega športnega znaka so: Matic Hladnik, član Nordijskega smučarskega kluba Tržič FMG. Matic je kar štirikrat osvojil naslov državnega prvaka tako v smučarskih skokih, kot tudi v nordijski kombinaciji v kategoriji starejših dečkov, Rika Dolžan, članica Plesnega studia Špela. V minulem letu 2017 je osvojila naslov državne prvakinje v kategoriji mlajših deklic, Tim Dolinar, član Hokejskega društva Hidria Jesenice. V minulem letu 2017 je osvojil naslov državnega prvaka v kategoriji mladincev, Ajda Košnjek članica Nordijskega smučarskega kluba Tržič FMG. Ajda je državna prvakinja v smučarskih skokih v kategoriji mlajših deklic, Neža Perko članica Tekaško smučarskega kluba Triglav iz Kranja. Neža je državna prvakinja v teku na smučeh v štafeti 3 x 3 km prosto pri mlajših mladinkah, Jerneja Repinc Zupančič članica Nordijskega smučarskega kluba Tržič FMG. Jerneja je državna prvakinja v smučarskih skokih v kategoriji starejših deklic, Juš Sušnik član Nordijskega smučarskega kluba Tržič FMG. Juš je državni prvak v smučarskih skokih v kategoriji starejših dečkov, Naja Zupan članica  Taekwon-do klub Radovljica. Naja je državna prvakinja v kategoriji mladink, Ekipa NSK Tržič FMG za katero so tekmovali Jekovec Martin, Hladnik Aljaž, Markelj Valuk in Pavlič Nejc so zmagali na državnem prvenstvu v kategoriji mlajših dečkov, Ekipa NSK Tržič FMG za katero so tekmovali Sušnik Juš, Hladnik Matic, Zupan Ožbe in Belhar Dan so zmagali na državnem prvenstvu v kategoriji starejših dečkov.

Prejemniki velikega športnega znaka so: Nina Klemenčič, je članica Tekaškega smučarskega kluba Triglav Kranj. Državna prvakinja je postala v disciplini 5 km individualni štart klasika v kategoriji juniork, Anita Klemenčič, je članica Tekaškega smučarskega kluba Triglav Kranj. Državna prvakinja je postala v štafet 3 x 3400 prosto in sicer v kategoriji članic, Matic Novak, član Plesnega kluba Tržič je postal državni prvak v akrobatskem Rock &Rollu v članski kategoriji, Maja Vengar, je članica Kegljaškega kluba Ljubelj. Državna prvakinja je postala v sprintu posamezno  in sicer v kategoriji mladink do 23 let, Skupina Breakingz, za katero so tekmovali. Gregor Tadel, Anže Glavič, Kristjan Debeljak, Vid Zaman, Miha Ječnik Janez Ječnik, Marko Stegnar. Fantje so  zmagali na državnem članskem prvenstvu. Laura Višnar in Maša Štucin sta postali članski državni prvakinji v hip hopu, Žiga Plajbes je osvojil naslov državnega prvaka v skoku v daljino pri starejših mladincih.

Podeljena so bila tudi priznanja najobetavnejšim športnikom Tržiča za dosežene rezultate v letu 2017. Tretje  mesto je osvojil nordijski kombinatorec Matevž Malovrh. Drugo mesto je osvojil plesni park Kaja Šmid in Jaka Jordan, člana Plesnega kluba Tržič. Letošnji naj obetavnejši športnik je Miha Aljančič, član Veslaškega kluba Bled.

Športno plaketo za izjemen dosežek v hokeju na ledu, ko je na turnirju Pee Wee z ekipo Češke osvojil prestižni naslov, je prejel Urban Podrekar.

Sledila je podelitev športne plakete športniku (športnici) invalidu za izjemne dosežke v namiznem tenisu Barbari Meglič. Sedaj je že dobrih 10 let članica slovenske para namiznoteniške reprezentance. »Ne samo, da je ukvarjanje s športom zdravo, ker krepi telo, temveč s tem krepimo tudi duha in si tako odpiramo nove poti v življenju, gradimo nova prijateljstva ter pridobivamo na občutku vključenosti,« meni Barbara.

Športna plaketa športniku (športnici) invalidu za izjemne dosežke v namiznem tenisu je bila podeljena Tanji Oranič. Leta 2017 je na svetovnem prvenstvu na Švedskem posamično osvojila 7. mesto, z ekipo pa so osvojili 3. mesto.  Istega leta je na državnem prvenstvu tako posamično kot z ekipo osvojila 3. mesto.

Športno plaketo za osvojen naslov evropskega prvaka v balinanju je prejel Jaka Kosirnik, ki je svojo športno pot začel kot deček v Balinarskem klubu Bistrica. Kasneje je postal član Balinarskega kluba Tržič. Letošnje leto ga čaka še svetovno prvenstvo v kategoriji U23, ki se bo odvijalo v mesecu oktobru na Kitajskem.

V Tržiču letos tri športna društva praznujejo visok jubilej.  Za 20 let delovanja je športno plaketo prejel Plesni klub Tržič. Plesni klub Tržič deluje v občini Tržič od leta 1998. V času 20 letnega delovanja so se v vrstah kalili najboljši športniki Slovenije in sveta. Iz njihovih vrst izhajajo večkratni državni prvaki v vseh kategorijah, zmagovalci svetovnih pokalov, skupni zmagovalci svetovnih pokalov, finalisti svetovnih in evropskih prvenstev, večkratni zmagovalci pokalov Slovenije, skupni zmagovalci pokalov Slovenije v športni panogi akrobatski rock and roll.

Za 30 let delovanja je plaketo prejel Balinarski klub Bistrica pri Tržiču. Prvo tekmovalno sezono  so odigrali v sezoni 1989 in to v drugi gorenjski ligi. Po treh letih igranja v gorenjskih ligah so se leta 1991 uvrstili v drugo državno ligo. Sedaj ima balinarski klub Bistrica pri Tržiču tri ekipe ki vse uspešno nastopajo v svojih kategorijah. Članska ekipa nastopa v drugi državni ligi in je po jesenskem delu na prvem mestu. Članice nastopajo v prvi državni ligi in so po jesenskem delu na tretjem mestu. Starejši člani pa nastopajo v rekreacijski ligi za starejše člane.

Za 50 let delovanja je športno plaketo prejel Nordijski smučarski klub Tržič.  Smučarski skoki v Tržiču praznujejo svojo  okroglo obletnico. Začetki organiziranih treningov in tekmovanj v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji namreč segajo v smučarsko sezono 1967/1968. Mineva torej  petdeset let, ko je v okviru Telovadnega društva Partizan Križe začela delovati sekcija za smučarske skoke. Ustanovitev te sekcije kot svoj začetek šteje Nordijski smučarski klub Tržič, ki ima svoj uradni sedež v Tržiču, praktično pa domuje v Skakalnem centru Sebenje. V skakalnem centru je 6 smučarskih skakalnic od 5 do 55 metrske skakalnice in v katerem trenutno trenira 45 skakalk, skakalcev in nordijskih kombinatorcev. Za njih skrbijo 3 trenerji. 

Letošnji nominiranci za naziv naj športnika so bili Žan Košir,  Irena Mejač, Anže Peharc, Sara Rovtar, Anže Semenič, Davor Sobočan, Maša Štucin in Laura Višnar.

Tretje mesto je zasedel smučarski skakalec Anže Semenič, drugo mesto je osvojila kegljačica Irena Mejač, naj športnik Tržiča za leto 2017 pa je postal plezalec Anže Peharc

Slika: Športnik leta Tržič 2017 (foto: Vili Vogelnik)

Tržiška občina diha s športnim srcem

12.3.2018 - Občina Tržič bo v letošnjem letu namenila dobrih 180.000 evrov za sofinanciranje letnih programov športa. Pogodbe z društvi so podpisane, članstvo v njih je v porastu.

Javni podpis pogodb o sofinanciranju letnih programov športa, ki ga Občina Tržič običajno pripravi v prvi polovici februarja, je priložnost, da predstavniki društev izmenjajo svoje poglede na delo v tržiškem športu in podajo predloge za izboljšanje.

Na javni razpis je letos uspešno kandidiralo 23 športnih društev in organizacij s področja športa, ki jim bo iz občinskega proračuna za sofinanciranje letnih programov športa in dela strokovnega kadra zagotovljenih 180.951,97 evra.

V tem letu občino na področju športa čaka izvedba kar nekaj večjih projektov. Po 18 letih bodo v Križah ljubitelji najbolj priljubljene igre z žogo, dočakali  nogometno igrišče. Občina Tržič je plačala še zadnji obrok kupnine za okrog 15.000 kvadratnih metrov veliko stavbno površino pri osnovni šoli v Križah. V tem tednu je bila podpisana pogodba za postavitev vlečnice v Lomu, konec maja bo zaživel fitnes na prostem, ureja se dostop do mini parka v Sebenjah, rešujejo se  težave okrog balinišča v Bistrici.

»Tržič raste kot športno mesto. Šport je pomembna prioriteta tudi v življenju, tesno je povezan s kvaliteto preživljanja prostega časa, s samopodobo, s samozavestjo posameznika. Povezave z zdravjem so dokazane. To, da imamo  vse več športnikov v občini, mi predstavlja sladko skrb,« je ob podpisu pogodb povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. In dodaja: »Še posebej nam je šport dragocen na področjih, ki vključujejo vse generacije naših občank in občanov in kot tak povezuje ter združuje. Za vse številčnejša športna društva v občini se bodo zagotovo našli tudi primerni prostori.«

»Tržiška mladina dosega dobre rezultate. Dvanajst let nas presenečajo z naslovi državnih prvakov,« je povedala Ema Zajc, predsednica Kegljaškega kluba Ljubelj Tržič. Prav tako zelo uspešno tekmujejo tudi na članskem področju tako v moški kot ženski konkurenci.

Hvaležni za občinsko pomoč so tudi člani Plesnega kluba Tržič, ki zaradi tega čutijo še večjo odgovornost do lokalne skupnosti. Klub, ki bo 27. maja praznoval 20. letnico delovanja, se lahko pohvali z množičnim članstvom, razveseljivo je, da tudi s podmladkom. Edino kar pogrešajo je stalni prostor za vadbe, saj so zdaj zaradi prostorske stiske s treningi razpršeni po različnih dvoranah po vsej občini.

V vzponu je pohodništvo. V Planinskem društvu Križe beležijo 10 do 15 % porast organiziranih pohodov, povečuje se tudi število otrok pohodnikov. Idej jim ne zmanjka. Letos se bodo lotili izdelave plezalne stene v gozdu in s tem zagotovo pridobili še kakšnega novega podpornika.

Tudi v Planinskem društvu Tržič opažajo porast članov in dejavnosti na prostem. Športno plezanje v Tržiču pa ni rožnato. Za vzgojo mladih plezalcev bi nujno potrebovali balvansko steno, saj je plezalna stena v Dvorani tržiških olimpijcev prezahtevna za otroke in rekreativno plezanje. Zaradi neprimernih pogojev plezalci trenirajo v drugih občinah.

Že sedmo leto uspešno deluje Atletski klub Križe Tržič. V Križah so idealni pogoji za delo z otroki na prostem, v zimskem času pa koristijo prostore šolske telovadnice. Štiri vaditeljice otrok se držijo načela, da merilo ni zmaga, ampak gibalni napredek otrok.

Ženski rokometni klub Tržič deluje že od leta 2006. Kot je povedala ena od trenerk, Magda Mandelc, so mlajše generacije bolje zastopane, število otrok, željnih igranja rokometa se povečuje.

V Tržiču radi plešemo, tako tekmovalno kot rekreativno. Plesni studio Špela skrbi za najrazličnejše plesne vadbe in športno rekreacijo. Sredstva, ki jih prejme s strani občine pa namenijo za nakup dodatne opreme in omogočajo mladim plesalcem udejstvovanja na tekmovanjih. V svojih vrstah imajo tudi člane iz sosednjih občin.

KD Zakon deluje na dveh področjih. Na eni strani je tekmovalni šport, ki ga odlično zastopa najboljši slovenski zimski olimpijec, deskar Žan Košir, ki ima v svoji zbirki tri olimpijske medalje. Na drugi strani pa širijo zdrav duh v zdravem telesu s tedenskimi aerobnimi vadbami in športno družabnimi dogodki. 

Noelle Kavčič, predsednica Splošnega društva BONO je povedala, da je društvo majhno, brez podmladka, imajo pa veliko članic in članov, ki hodijo trikrat na teden na vadbe in s tem potrjujejo, da je šport pomemben del življenja.

Nogometni klub Tržič 2012 ima 165 članov. Misli nogometašev so usmerjene v novo nogometno igrišče v Križah, na katerem bodo lahko zaigrali že septembra.

Tekaški klub Tržiške strele ima v svojih vrstah tako vrhunske tekmovalce, ki v ta šport vlagajo veliko prostega časa in denarja kot tudi rekreativne tekače.  V svojih vrstah bi si želeli več podmladka.

Namen delovanja Teniškega kluba Tržič ostaja organizirano razvijanje in usmerjanje igranja in razvoja tenisa.

Brane Hervol, predsednik Balinarskega kluba Bistrica pri Tržiču je povedal, da imajo balinarji nekaj težav z igriščem (streha, igralna površina, razsvetljava). Upajo, da se bodo hitro in ugodne rešile. Balinarski klub letos praznuje 30. letnico neprekinjenega delovanja.

Dušan Kavčič, predsednik Balinarskega kluba AC Žepič Tržič je povedal, da balinarji podmladka nimajo, ker za mladino balinanje trenutno ni zanimivo v poplavi vseh ostalih športov na območju občine, s katerimi se lahko ukvarjajo.  Tekmujejo s člani v državni ligi, v zimskem času, ko balinišča mirujejo, pa društvo že nekaj let skrbi za premično drsališče, ki ga Občina Tržič vsako leto postavi na Balinišču Ravne. Od 1. 12. 2017 do 15. 1. 2018 so našteli preko 5500 obiskovalcev, dobro pa se je prijelo tudi kegljanje na ledu, predvsem pri starejših občanih in tudi občankah. Društvo pa med drugim organizira ali soorganizira tudi več družabnih dogodkov, ki so pomembni za krajane KS Ravne.

Člani Namiznoteniškega kluba Križe nastopajo v treh ligah in organizirajo različna tekmovanja. Želijo si dvorane, v kateri bi imeli stalno postavljene igralne mize, saj se te, ob nenehnem postavljanju in pospravljanju uničujejo.

Pravi fenomen med tržiškimi športnimi društvi pa je Športno društvo Podljubelj, ki je prebudilo celotno vas. V njem je skoraj 300 članov, ki se bodo letos med drugim merili v mnogoboju.

Matjaž Dovžan, predsednik Splošnega športnega društva Tržič, je zadovoljen z izkoriščenostjo dvorane Sokolnica. Velika dvorana je primerna za košarko, odbojko, badminton in podobne športe, mala dvorana pa omogoča izvedbo plesnih in aerobičnih aktivnosti.

Mlada in zagnana ekipa deluje v Športnem društvu Lom, kjer so po treh letih dodobra izkoristili belo zimo za smučanje in sankanje. Organizirali so nekaj smučarskih tekmovanj in se kot soorganizator podpisali pod  »Lumarjev Vertical na Zelenico« (državno prvenstvo v vzponu) in »Hobby vzpon na Zelenico».

Z lepimi uspehi v tej zimski sezoni se lahko pohvalijo tudi v Nordijskem smučarskem klubu Tržič, saj je prvo zmago v smučarskih skokih za svetovni pokal dosegel njihov član Anže Semenič. Veliko dela klub čaka pri urejanju doskočišč na skakalnicah. »Uspehi nas motivirajo in dajejo zagon za nadaljnje delo. Vpisa otrok imamo ravno toliko, kot ga potrebujemo,« je povedal Matija Stegnar, predsednik NSK Tržič, ki letos praznuje 50. letnico delovanja.  

Tudi teden ki je pred nami, bo v Tržiču zelo športen. Nocoj (v ponedeljek, 12. marca 2018) ob 19. uri bo Športna zveza Tržič v Kulturnem centru razglasila Naj športnika Tržiča in podelila priznanja najuspešnejšim in najbolj obetavnim športnikom v lanskem letu ter tistim, ki so v preteklem letu osvojili naslov državnega prvaka. »Podelili bomo devet malih športnih znakov Občine Tržič mlajšim od 16 let, ki so osvojili  naslov državnega prvaka, osem športnikov bo prejelo veliki športni znak, podeljujemo priznanja za obetavne in naj športnike, pet priznanj bo podeljenih za  izjemne dosežke v preteklem letu, tri društva, ki letos praznujejo visoki jubilej, pa bodo dobila plakete,« napoveduje Biserka Drinovec, sekretarka Športne zveze Tržič.     

V petek, 16. marca ob 18. uri pa Občina Tržič na Trgu svobode pripravlja veličasten sprejem bronastega olimpijca iz Pjongčanga, deskarja Žana Koširja.

Slika: Podpis pogodb s športnimi društvi (foto: Media Butik)

Občina Tržič povečuje sredstva za kulturo

8.3.2018 - Glede na število prebivalcev sodi občina Tržič med gorenjske občine, ki ima najvišji delež občanov v aktivnih kulturnih društvih.

Občina Tržič bo v letošnjem letu podprla delovanje ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v višini dobrih 72 tisoč evrov. Sredstva bo razdelila med 18 društev. In sicer: KD FS Karavanke, ZKO Tržič, Mladinsko gledališče Tržič, KUD Lom pod Storžičem, Pevsko društvo Zupan, Foto klub Tržič, KD Kruh Križe, KD Pihalni orkester Tržič, KUD Ampus, Društvo upokojencev Tržič, KD Svarun, KD Zali rovt, KUD Načeta paleta, KUD Leyli, KD sv. Janez Krstnik Kovor, KD Jerbas, KD Ignacij Hladnik Tržič in KD tržiških likovnikov.

Sredstva za redno dejavnost, ki skupaj znašajo 3.940,60 evra bodo društva dobila nakazana na svoje račune v enkratnem znesku do konca meseca marca, ob predhodnem podpisu pogodbe. Sredstva za projekte in obratovalne stroške, v višini 68.163,47 evra, pa po realizaciji ter oddanih poročilih.

Javni podpis pogodb o sofinanciranju programov na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v občini Tržič v letu 2018 bo v sredo, 14. marca, ob 16. uri v veliki sejni sobi Občine Tržič.

Predstavniki društev bodo izmenjali svoje poglede na delovanje v tržiški ljubiteljski kulturi in opozorili na ključne težave, s katerimi se srečujejo pri svojem delu.

Tržiškim športnikom tudi letos občinska podpora

1.3.2018 - Občina Tržič bo v letošnjem letu namenila dobrih 180.000 evrov za sofinanciranje letnih programov športa.

Na javni razpis, ki se je zaključil 19. februarja 2018, je uspešno kandidiralo 23 športnih društev in organizacij s področja športa. Iz občinskega proračuna bo za sofinanciranje letnih programov športa in dela strokovnega kadra zagotovljenih 180.951,97 evra.

Vabimo vas na javni podpis pogodb s športnimi društvi, ki bo v sredo, 7. marca 2018, ob 16. uri v veliki sejni sobi Občine Tržič.

Prihodnji dnevi bodo v občini Tržič nasploh še bolj športno obarvani kot sicer. S sprejemom bomo počastili bronastega olimpijca z zadnjih Olimpijskih iger v Pjongčangu Žana Koširja (o točnem datumu in uri vas še obvestimo), v ponedeljek, 12. marca 2018, ob 19. uri pa bo Športna zveza Tržič v Kulturnem centru razglasila  Naj športnika Tržiča in podelila priznanja najuspešnejšim in najbolj obetavnim športnikom v lanskem letu ter tistim, ki so v preteklem letu osvojili naslov državnega prvaka.

VUČ U VODO 2018

21.2.2018 - Tržič – osrednje mesto praznovanja gregorjevega.

V nedeljo, 11. marca bodo otroci v Tržiču po vodi spustili gregorčke, kakor imenujejo hiške in druge predmete, ki jim dodajo prižgane sveče. S tem oznanijo prihod pomladi in se spomnijo čevljarjev, ki so na ta dan prenehali z delom ob luči.

Spuščanje gregorčkov je vpisano v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine, Tržič, ki je podal predlog za vpis, pri ohranjanju živosti dogodka v slovenskem prostoru zaseda posebno mesto. V letošnjem letu bo spuščanje gregorčkov še posebej slovesno, popestreno s številnimi različnimi aktivnostmi.

O letošnjem dogodku

Letos bo prireditev Vuč u vodo, ki jo pripravlja Občina Tržič, ob njej pa sta glavna nosilca dogodka Osnovna šola Križe in Tržiški muzej, potekala v nedeljo, 11. marca 2018, spremljevalni program se bo začel že v soboto.

V soboto, 10. marca bo ob 10. uri potekalo odprtje razstave z naslovom Luč in voda ter podnaslovom Razstava svetil mojstra Jerneja Kosmača. Pridružila se ji bo delavnica izdelovanja gregorčkov v organizaciji Tržiškega muzeja; hkrati bo v Tržiču potekal Tržni dan.

Glavni dogodek bo v nedeljo, 11. marca popoldne. V Kurnikovi hiši bo od 16. ure odprta razstava gregorčkov, ki jih pripravljajo otroci tržiških osnovnih šol in vrtcev. Otroci iz Osnovne šole Križe bodo za razstavo pripravili tudi drugovrstne hiške in plavajoče predmete, kakšne po vodi ob različnih praznikih zimskega obdobja spuščajo drugod po Evropi.

V Kurnikovi hiši in Kulturnem centru Tržič bosta od 16. ure dalje potekali dve delavnici izdelovanja gregorčkov, ki jih bosta vodili Dragica Štalc in Romana Kramar, in sicer ena na temo poustvarjanja gregorčkov, kakršni so se izdelovali v preteklosti, druga z motivi, ki gledajo v prihodnost. Ob dogodku bo organiziran tudi pohod po točkah »obrednega kota« (od Velike mizice, sv. Jožefa, Pehtre babe in župnijske cerkve), ki ga bo vodil Nejc Perko.

Osrednja prireditev bo potekala v Atriju Občine Tržič ob 18. uri. Program bodo pripravili otroci Osnovne šole Križe, sodeloval bo tudi Pihalni orkester Tržič. Sledil bo sprevod do nabrežja Tržiške Bistrice, kjer bodo ob gorečem kresu gregorčki splavali po vodi. Ogledati si bo mogoče vihtenje gorečih metel, otroci, ki bodo spustili gregorčke, bodo prejeli spominsko »medaljo« mojstra Jerneja Kosmača.

Nedeljsko dogajanje bodo popestrile stojnice, med njimi tudi stojnice s kulinariko, ki jo bodo pripravile članice študijskega krožka, ki deluje na Ljudski univerzi Tržič, mesto pa bodo že v dneh pred gregorjevim krasile hiške, ki so jih pripravili člani Načete palete. Poleg tega bodo v petek 10. marca in v nedeljo 11. marca dediščino gregorjevega v Tržiču raziskovali študentje etnologije in kulturne antropologije – pridružilo se nam jih bo prek štirideset.  

Več informacij:

Dr. Bojan Knific,

višji kustos Tržiškega muzeja,

031/272-792,

bojan.knific@guest.arnes.si

Petra Hladnik

Turistično promocijski in informacijski center

04/59-71-524

informacije@trzic.si

Erna Meglič

Ravnateljica Osnovne šole Križe

04/59-51-102

tajnistvo@oskrize.si


 

VOMNSK POH PRODAN OBČINI TRŽIČ

12.2.2018 - Maškare popestrile nedeljsko popoldne v starem mestnem jedru Tržiča.

Tako kot po številnih slovenskih krajih, smo tudi v Tržiču naklonjeni pustnemu rajanju.

Vremensko prijazna nedelja je v staro mestno jedro privabila množico obiskovalcev, ki so jih navdušile izvirne skupinske in posamične maske. Te so se sprehodile v pustni povorki od Hipermarketa Mercator do starega mestnega jedra. Na čelu povorke so bili člani Pihalnega orkestra Tržič, ki so se oblekli v športnike. Ne gre pozabiti, da je Tržič mesto z največ, kar 26, olimpijci. Z masko »Veder polet v veliki svet« so se predstavili tržiški vrtci, zaplesali so člani Plesnega studia Špela, zimo pa so poleg kurentov s Ptuja preganjali še strašni MC klovni iz Mladinskega centra Tržič. Zanimiva je bila tudi skupina iz OŠ Tržič in KUD Layli z masko Galaksija, ki je predstavil čudovit ples Layli zvezd. Komisijo, ki je ocenjevala in nagradila najboljše tri maske v vsaki kategoriji, pa so najbolj prepričali »Tržiški šuštarji«. »Ljudje so cenili čevlje, ki so jih izdelovali tržiški šuštarji. Delali so jih doma v svojih berštatih, ko ni bilo dela doma so pobrali svoje cvovje in odšli v štero - k drugim ljudem, da so jo delali pri njih doma. Peko je šel k vragu, šuštarji pa so ostali. Najboljši šuštarji na svetu,« pravijo tržiški šuštarji, ki so odnesli glavno denarno nagrado pred OŠ Tržič in Vrtcem Tržič.

Med posamičnimi maskami so bili največje pozornosti deležni podmladek Lomskega ploha (smreka), zapornika in snežaki.

Po razglasitvi najboljših mask, sladkanju z Mlinotestovimi krofi in rajanju z DJ Johnyjem, pa so prostor na trgu zavzeli Lomski fantje, ki so prikazali tradicionalni običaj »Vomnsk poh« ali Lomski ploh, katerega začetki segajo v leto 1927. Ta se vleče vedno takrat, kadar se od Božiča pa do pusta nobena od deklet ni poročila. Smreka predstavlja kosmatega ženina, v posmeh vsem dekletom, ki si niso uspela najti ženina.

Letos je pri izvedbi Vomnskega poha sodelovalo več kot 40 domačinov, ki so skupaj opravili več kot 400 ur prostovoljnega dela. Smreka je imela 71 letnic, 112 vej, dolga je bila 35m in 10 cm, pripravljalo jo je 17 fantov, krasilo pa 11 deklet. Porabili so 46 kosov papirja, skupaj 69 m2. Na licitaciji pa je zanjo največ ponudil tržiški župan mag. Borut Sajovic.

Kaj je »Vomnsk poh«?

Na začetku jaha nekaj konjenikov, prvi od njih nosi pustno zastavo - ”fano”, na kateri je naslikan pust in izpisane vse letnice, v katerih se je ploh vlekel. Zastava izvira še iz leta 1927. Konjenikom sledi par konj, ki vlečeta s trakovi – ”panklni” okrašeno smreko. Za svojim kosmatim ženinom se na zapravljivčku pelje nevesta, ki bridko joka. Nevesta je v žensko poročno opravo izpred sedemdesetih let preoblečen fant.

Nasploh imajo pri plohu glavno besedo fantje, dekleta jim samo naredijo pušeljce in pomagajo okrasiti smreko ter vozove. Za nevesto se pelje voz z ”muzko”, sledi ji voz z nevestino balo (postelja, skrinja). Na posebnem vozu se pelje ”ta svamnat”, to je kulisa z oknom, ob katero je prislonjena lestev, na njej pa je iz slame narejen ”dedec”. Ta svamnate so namreč fantje ponoči pod okno privezali tistim dekletom, ki so jih grdo potegnila (npr. so se zmenili za tolar, potem pa ga ni bilo, ali za razne druge ”nefer” stvari). Tudi ta običaj se v Lomu še vedno drži. Skozi okno na kulisi pa gleda osramočena ženska, ki množico okrog in okrog poliva z vodo iz kahle. Naslednji voz je voz ”babo žagata”. Na njej imata dva fanta na stolu položeno desko z narisano žensko in jo žagata na pol. Zanjo se namreč kregata. Poleg nje stoji napis: ”Na sredpostno sredo babo tud čez sredo!” Sledi jim voz z maškarami.

»Fantje na licitaciji ploh prodajajo. Pri tem seveda ne gre brez bučnih pogajanj. Izkupiček fantje porabijo za likof ali nekoč za hausbal,« je še zadnjič kot Lomski fant običaj opisal Aleš Godnov in tradicijo kot »tastar tavelk fant« predal »tamladmu tavelikmu fantu« Strmškovemu Anžetu.

Za izvedbo Pustovanja v Tržiču, ki ga je organizirala Občina Tržič, je letos poskrbela Agencija Media butik.

Slika: Podmladek Lomskega ploha - prva nagrada med posamičnimi maskami (foto: Media Butik)

slika: Tržiški šuštarji - prva nagrada med skupinskimi maskami (foto: Media butik)

Slika: Vomnsk poh (foto: Media butik)


V TRŽIČU PRESEGLI 10.000 NOČITEV

2.2.2018 - Konec lanske poletne sezone smo poročali, da smo v prvih sedmih mesecih leta 2017 dosegli več kot 90 % nočitev vseh nočitev ustvarjenih v letu 2016. Tudi v drugi polovici leta se je pozitiven trend nadaljeval in po sedaj zbranih podatkih je bilo do konca leta 2017 ustvarjenih 13.601 nočitev, 5.917 prihodov domačih in tujih turistov, ki so pri nas v povprečju bivali 2,3 dneva.

Pregled po letih: 

 

2013

2014

2015

2016

2017

PRENOČITVE SKUPAJ

3.885

4.196

6.108

7.738

13.601

prenočitve domači

1.029

1.123

2.387

1.772

2.532

prenočitve tuji

1.497

3.073

3.721

5.966

11.069

PRIHODI TURISTOV SKUPAJ

2.508

1.908

2.544

3.789

5.917

prihodi domači

691

761

1.096

1.159

1.493

prihodi tuji

850

1.147

1.448

2.630

4.242

DOLŽINA BIVANJA SKUPAJ

1,64

2,2

2,4

2,04

2,3

dolžna bivanja domači

1,49

1,48

2,18

1,53

1,7

dolžina bivanja tuji

1,76

2,68

2,57

2,27

2,61


“VOMNSK POH” IN PISANA PUSTNA DRUŠČINA NA PUSTOVANJU V TRŽIČU

2.2.2018 - V občini Tržič se te dni društva in posamezniki aktivno pripravljajo na pustno nedeljo, 11. februarja. Že po tradiciji bodo pustne šeme zavzele mesto in na obraze narisale smeh in veselje. Povedale pa tudi vse tisto, kar si ostale dneve v letu morda ne upajo.

Pustna povorka bo na čelu s Pihalnim orkestrom Tržič in kurenti s Ptuja krenila ob 14. uri izpred Hipermarketa Mercator in pot nadaljevala proti staremu mestnemu jedru. 

Obeta se raznolika parada skupinskih mask in ostalih mask. Tiste najboljše, bodo v kategoriji skupinskih mask nagrajene z lepimi denarnimi nagradami, tri najlepše posamične maske pa s praktičnimi nagradami. Da bo rajanje pravo in noge ne bodo pri miru, bo poskrbel odličen DJ Johny. 

Po predstavitvi mask, sladkanju s slastnimi krofi in razglasitvi najlepših mask, pa bodo prizorišče zavzeli Lomski fantje in predstavili običaj "Lomski ploh ali Vomnsk poh". 

Že dan prej, v soboto, 10. februarja pa bo v atriju Občine Tržič Tržni dan. Med 8. in 13. uro bo delavnica izdelovanja pustnih mask, najmlajše pa bo razveselil tudi čarodej. 

O LOMSKEM PLOHU 

Lomski ploh ali “vomnsk poh” kot mu rečejo domačini, se vleče vedno takrat, kadar od božiča pa do pusta v vasi ni nobene ohceti. Nekdaj je bil namreč ravno zima čas porok. Takrat so kmetje imeli največ časa. Poleti je delo in ni časa za ženitev. Večina porok je bila tako ravno v obdobju med božičem in pustom. Pred božičem se ni praznovalo in veselilo, ker je bil advent, po pepelnici, ki sledi pustnemu torku, pa tudi ne, ker je post.

Ploh je velika smreka, ki jo fantje poiščejo in posekajo ter slovesno vlečejo skozi vas v posmeh vsem dekletom, ki se niso hotela poročiti. Največja sramote naj bi to bila za tisto dekle, ki je svojo poroko napovedalo, potem pa obljubo pojedlo. Ali pa za tisto, na katero se že nekaj časa čaka, pričakovane poroke pa ni in ni.

Smreka predstavlja ženina. V sprevodu lahko sodelujejo samo neporočeni fantje. Na začetku jaha nekaj konjenikov, ponavadi so slovesno oblečeni v narodno nošo. Prvi od njih nosi pustno zastavo- ”fano”, na kateri je naslikan pust in izpisane vse letnice, v katerih se je ploh vlekel. Zastava izvira še iz leta 1927. 

Konjenikom sledi par konj, ki vlečeta s trakovi – ”panklni” okrašeno smreko. Za svojim kosmatim ženinom se na zapravljivčku pelje nevesta, ki bridko joka. Seveda je nevesta v žensko poročno opravo izpred sedemdesetih let preoblečen fant. Nasploh imajo pri plohu glavno besedo fantje, dekleta jim samo naredijo pušeljce in pomagajo okrasiti smreko ter vozove.

Za nevesto se pelje voz z ”muzko”, sledi ji voz z nevestino balo (postelja, skrinja). Na posebnem vozu se pelje ”ta savmnat”. to je kulisa z oknom, ob katero je prislonjena lestev, na njej pa je iz slame narejen ”dedec”. Ta svamnate so namreč fantje ponoči pod

okno privezali tistim dekletom, ki so jih grdo potegnila (npr. so se zmenili za tolar, potem pa gani bilo, ali za razne grude ”nefer” stvari). Tudi ta običaj se v Lomu še vedno drži. Skozi okno na kulisi pa gleda osramočena ženska, ki množico okrog in okrog polija z vodo iz kahle.

Naslednji voz je voz ”babo žagata”. Na njej imata dva fanta na stolu položeno desko z narisano žensko in jo žagata na pol. Zanjo se namreč kregata. Poleg nje stoji napis: ”Na sredpostno sredo babo tud čez sredo!” Sledi jim voz z maškarami.

Fantje ploh prodajajo podjetju, pri tem seveda ne gre brez bučnih pogajanj. Izkupiček fantje porabijo za likof ali nekoč za hausbal.

V Tržiču bo pust, tudi letos, veselih in od slastnih krofov mastnih ust. 


V TRŽIČU ZAKLJUČEK PODJETNIŠKE AKADEMIJE 2017

22.1.2018 - Podjetniška akademija pod okriljem Tržiškega kreativnega centra, je v letu 2017 dobila novo podobo. Program je bil sestavljen iz sklopa šestih delavnic, ki so se nanašala predvsem na področja, s katerimi se podjetniki srečujejo na začetku svoje poti.

»Mentorji so med drugim udeležencem svetovali, kako pridobiti denar za zagon, pomagali so jim sestaviti terminski načrt za izvedbo projekta, organizirati ekipe ter prispevali priporočila in svoje kontakte, ki lahko pomagajo podjetnikom pri zagonu dejavnosti,« je pred zaključkom Podjetniške akademije 2017 povedal Mitja Slapar, v. d. direktor Ljudske univerze Tržič.

Podjetniška akademija 2017 se bo zaključila z javno predstavitvijo idej udeležencev v četrtek, 1. februarja 2018, v kavarni Stara Godba. 

»Na prireditvi bomo izbrali najbolj perspektivni ideji in njihovim avtorjem za nagrado podelili individualno mentorstvo ekipe Ustvarjalnika, ki ga vodi Matija Goljar,« vabilu na dogodek dodaja Mitja Slapar. Udeležba na dogodku je brezplačna, prihod pa je potrebno najaviti na prijava@trzicpodjeten.si ali na telefon 04 592 55 51.

Medtem ko se bo strokovna komisija odločala o najboljši podjetniški ideji, bodo nastopile plesalke KUD Leyli, večkratne državne prvakinje, ki vedno znova posegajo po najvišjih mestih tudi na mednarodnem in svetovnem nivoju. Umetniška vodja in koreografinja KUD Leyli je Iris Šober, ki skupaj s plesalkami skrbi za razvoj orientalskega plesa kot odrske umetnosti in piše še eno tržiško zgodbo o uspehu. Pravi plesni spektakel  dekleta pripravljajo letos oktobra, ko bodo praznovale 10. obletnico.

Slika: udeleženci Podjetniške akademije 2017 v Tržiču


V OBČINI Z NAJVEČ OLIMPIJCI NOSIMO OLIMPIJSKE SANJE

10.1.2018 - V petek slovenska bakla dobrih misli za slovenske olimpijce v Tržiču

Natanko mesec pred uradnim začetkom zimskih olimpijskih iger v južnokorejskem Pjongčangu, smo tudi v Sloveniji prižgali našo - slovensko baklo! V torek, 9. januarja 2018 so jo prižgali na Trgu mladih v BTC-ju, do ponedeljka 29. januarja pa bo obiskala osem krajev, ki jih je Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez izbral kot tiste z bogato olimpijsko tradicijo. Med njimi je tudi Tržič, ki bo slovensko baklo gostil v petek, 12. januarja 2018 med 16. in 18. uro na igrišču ob Dvorani tržiških olimpijcev. 

Tržiški športniki so nas na olimpijskih igrah, največjem športnem spektaklu, že večkrat razveselili z vrhunskimi dosežki in tudi v korejski Pjongčang 2018 se lahko odpravijo optimistični. Navijači ste v mozaiku uspešne zgodbe izredno pomembni, zato želimo, da povezani podpremo naše olimpijce v projektu Slovenska bakla. Njegov namen je vzbuditi olimpijski duh že pred začetkom olimpijskih iger, zato bo po vzoru tradicionalnega potovanja olimpijske bakle po svetu, v januarju Slovenska bakla potovala in povezovala slovenske navijače. 

Slovensko baklo bo vseskozi spremljal Tomaž Razinger, olimpijec in nekdanji kapetan slovenske hokejske reprezentance, ki bo na olimpijskih igrah v korejski Pjongčang peljal slovenske navijače. V vsakem kraju, kjer se bo bakla ustavila, pa bo osrednja pozornost posvečena olimpijcem, rojenim v tistem kraju. 

Na športnem igrišču pri Dvorani tržiških olimpijcev bodo tako v petek, 12. januarja 2018 med 16. in 18. uro potekali športni izzivi za otroke, sodelovali boste lahko v številnih nagradnih igrah in olimpijskem kvizu, prisoten bo tudi Lisjak Foksi, ambassador in maskota Olimpijskega komiteja Slovenije. Za popestritev programa bodo poskrbeli še  pevski zbor Podružnične osnovne šole Lom pod Storžičem, Plesni klub Tržič in Plesni studio Špela. 

Ob 17. uri bodo olimpijci Tomaž Razinger, Bojan Križaj, Milena Kordež, Tomas Globočnik, Andrej Tavželj in Žan Košir na prizorišče prinesli slovensko baklo dobrih misli za slovenske olimpijce. Z nami bodo tudi drugi olimpijci, ki so imeli čast zastopati  slovenske barve v preteklosti. 

“Vesel sem, da so tudi mene povabili na ta dogodek. Še nikoli nisem bil tako blizu olimpijske bakle, tako da bo to zame ena nova izkušnja,” pravi tržiški olimpijec Žan Košir, ki je na zadnjih OI v Sočiju osvojil srebrno in bronasto kolajno. “Cilji zaenkrat še niso tako visoki, sem pa v zadnjem obdobju uspel dvigniti kvaliteto mojega deskanja. Če se bo izteklo po planu, ki sem si ga zadal na začetku leta, morda lahko ciljam na vidnejša mesta na olimpijadi v Pjongčangu. Osnovni namen pa bo sodelovati,” pred OI v Pjongčanku pravi Žan, ki se mu v zadnjem času dogaja, da še sam sebi ne zaupa tako močno in je bila vsaka tekma doslej v tej sezoni zanj malenkosten šok. “Če bi bil zlat na olimpijadi, bi bil zame velik šok. Tudi ko sem na zadnji tekmi v kvalifikacijah vodil, sem dobival solzne oči, saj nisem mislil, da je to še sploh mogoče,” pravi deskar Žan Košir, ki bo vesel podpore navijačev, saj, kot pravi “če okolica stoji za mano in navija zame, potem sem tudi jaz močnejši.”  

Slovensko baklo danes gostijo v Mojstrani, jutri na Jesenicah, po petkovem obisku v Tržiču pa jo bodo ponesli še Celje, Velenje, Maribor in Črno na Koroškem. V ponedeljek, 29. januarja konča pot na Pediatrični kliniki v Ljubljani in Univerzitetnem rehabilitacijskem institutu Soča.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se