Pojdi na glavno vsebino

Obratovalni časi in turistične takse

Turistične takse

Turistična taksa je pristojbina za prenočevanje, s katero so turistom, ki v kraju prenočujejo na voljo določene storitve in ugodnosti, ki se jim ob vsakokratnem koriščenju ne zaračunavajo posebej. Turistično takso v imenu in za račun Občine pobirajo vsi tisti, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, zavezanci za plačilo pa so vsi, ki izven svojega stalnega prebivališča uporabljajo storitve prenočevanja v nastanitvenem objektu, plačati pa so jo dolžni tudi v primeru, ko so deležni brezplačnih storitev za prenočevanje.

Poročanje

.. e-poročanje v turizmu s 1.1.2018 (NOVA NAVODILA) ...

Nakazilo

Pobrana turistična taksa se prav tako nakazuje do 25. dne v mesecu za pretekli mesec na poseben račun Občine št. SI56 0133 1531 3206 297,  referenca: v prvi dve okenci obvezno vpišete številko 19, v drugi del, ki vsebuje 22 okenc, pa najprej vpišete vašo davčno številko, sledi vezaj(-) in nadaljujete s številko 07129 (to je šifra obvezne dajatve za turistične takse).

Vrednost

S 1.1.2015 nova vrednost točke turistične takse znaša 0,115 €. Po Odloku o turistični taksi v Občini Tržič  višina turistične takse za nastanitvene objekte znaša 10 točk.  Višina »polne« turistične takse na območju občine Tržič  znaša 1,15 EUR na osebo na noč, polovična 0,575€. Znesek turistične takse se lahko zaokroži ob njenem plačilu (ob plačilu prenočevanja) in sicer se preračunava na cente: če je znesek 0,5 ali višji, navzgor, če je pa manj od 0,5, pa navzdol.

Kontakt 

Petra Hladnik; Urad za gospodarstvo in družbene dejavnosti (TPIC Tržič); tel.: 04 597 15 24; petra.hladnik@trzic.si  

Obratovalni čas

Gostinec mora razpored obratovalnega časa za svoj gostinski obrat prijaviti Občini Tržič 15 dni pred:

  • začetkom novega koledarskega leta,
  • začetkom obratovanja,
  • spremembo obratovalnega časa

na obrazcu: Obratovalni čas gostinskega obrata (kmetije), ki je dostopen na tej povezavi.

Gostinec vloži izpolnjen obrazec v sprejemni pisarni Občine Tržič. Občina za potrditev rednega obratovalnega časa v skladu z veljavno zakonodajo ne zaračuna upravne takse.

V primeru potrditve ali zavrnitve podaljšanega obratovalnega časa in izdaje soglasja za enkratno podaljšanje obratovalnega časa ob izrednih priložnostih (obrazec je dostopen na  spodnji povezavi) bo občina skladno z veljavno zakonodajo zaračunala upravno takso v višini 22,60 EUR. Vloga za izdajo predhodnega soglasja za enkratno podaljšanje obratovalnega časa se vloži 5 dni pred načrtovano prireditvijo. Soglasja so vezana na točno določene datume in ne veljajo za ostale dni.

Obrazca sta na voljo tudi v sprejemni pisarni Občine Tržič, kjer lahko plačate upravno takso.

Kontakt

Nevenka Cotelj; Urad za gospodarstvo in družbene dejavnosti (soba 203); tel.: 04 597 15 35; nevenka.cotelj@trzic.si

Vloge

  • Obrazec za prijavo rednega oziroma podaljšanega obratovalnega časa gostinskega lokala
  • Vloga za enkratno podaljšanje obratovalnega časa 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se