Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Nad 1000 metri 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov v občini Tržič

5. januar 2022

Danes popoldne bo nevarnost proženja snežnih plazov na območju občine Tržič narasla na 3. stopnjo po pet-stopenjski evropski lestvici.

Na 1500 metrih lahko do jutri pade do 40 cm snega. Sneženje bo spremljal okrepljen severni veter, ki bo sneg prenašal in gradil zamete, opasti in klože. V visokogorju bo sneg padel na trdo in poledenelo podlago in se bo zelo slabo sprijel s staro snežno površino. Na delih z novim in napihanim snegom bomo lahko že z manjšo dodatno obremenitvijo sprožili snežni plaz. Pričakujejo, da se bodo prožili tudi spontani plazovi suhega nesprijetega snega iz najvišjih vrhov občine Tržič.

V naslednjih dneh obisk gora odsvetujejo, saj bodo razmere zahtevne in nevarne!!

Cesta do Doma na Zelenici je ZAPRTA!

Velika previdnost naj velja tudi na dostopu do Doma na Zelenici (preko plazu), saj bo v visokogorju na poledenelo podlago padel nov sneg in bo zelo slabo sprijet s staro snežno podlago. Pričakujemo spontane plazove iz vrha Begunjske vrtače in Begunjščice preko osojnih leg!

Člani SVSP Zelenica – Tržič bodo opoldne na izhodišču za Zelenico postavili opozorilni tablo »Pozor, nevarnost plazov«.

Velika previdnost naj bo tudi na cesti na Stari Ljubelj. Dopoldne bo oskrbnik Koče na Starem Ljubelju postavil tablo že na izhodišču z opozorilom »Pozor, nevarnost plazov«

Lokalni lavinski bilten je dostopen na: https://www.zvsp.si/2022/01/04/pb_18/

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...