Pojdi na glavno vsebino

ETM 2019 (osnutek programa)

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2019 V TRŽIČU

OSNUTEK PROGRAMA DEJAVNOSTI ZA PROMOCIJO IN SPODBUJANJE TRAJNOSTNE MOBILNOSTI V ČASU ETM 2019

 1. Izvedba "Pešbusa" v osnovnih šolah

TERMIN: 16. 9. - 22. 9. 2019

LOKACIJA: Občina Tržič

Izvedba pešbusa v vseh treh osnovnih šolah z namenom, da bi kar največ otrok vsak dan hodilo peš v šolo. S tem ukrepom želimo otroke in starše ozavestiti, kako pomembna je vsakodnevna aktivna pot v šolo za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok ter njihovo vzgojo o prometni varnosti. Hkrati želimo poudariti in opozoriti na koristi, ki jih prinaša vsakodnevna aktivna pot v šolo okolju in staršem, ki niso več obremenjeni s prevažanjem otrok v šolo in povzročanjem gneče pred šolskimi stavbami.

 1. Park(irni) dan v osnovnih šolah

TERMIN: 16. 9. - 22. 9. 2019

LOKACIJA: OŠ Bistrica, OŠ Tržič, OŠ Križe

Park(irni) dan bomo izvedli skupaj s tržiškimi osnovnimi šolami, tako da bomo del njihovih parkirišč začasno preuredili v prometno učilnico. Z izvedbo aktivnosti želimo opozoriti na pomembnost nezasedenih oz. prostih površin pred osnovnimi šolami in le te nameniti otrokom. Hkrati želimo širši javnosti pokazati, kako pomemben je javni prostor pred šolskimi stavbami za njihove vsakodnevne obiskovalce – otroke in opozoriti na potrebo po bolj racionalni rabi prostora pred javnimi stavbami ter boljši kakovosti življenjskega prostora.

 1. Svetovalne vožnje za starejše

PREDVIDENI TERMIN: 16. 9. - 22. 9. 2019

LOKACIJA: Občina Tržič

V organizaciji Društva upokojencev Tržič bodo potekale svetovalne ure vožnje za starejše, s katerimi bodo udeleženke in udeleženci osvežili znanje o cestno prometnih predpisih in se seznanili z novostmi v prometu.

 1. Tematska ura pravljic za najmlajše

TERMIN: četrtek, 19. 9. 2019, ob 17.00

LOKACIJA: Knjižnica dr. Toneta Pretnarja

Otroci bodo prisluhnili zanimivi in poučni pravljici na temo prometa, varnosti in mobilnosti, zatem pa bodo sledile poučne igre na temo prometa:

 • šofer ne jezi se,
 • spomin v prometu,
 • trije v vrsto,
 • tržiški čevelj za varno hojo,
 • črni avto,
 • en(ka) v prometu,
 1. Palačinkin živ žav 2019 s prometnimi igrami in delavnicami za otroke

TERMIN: nedelja, 22. 9. 2019

LOKACIJA: Zavetišče v Gozdu

Mladi planinci se bodo pod vodstvom vodnikov PD Križe odpravili na planinski pohod iz smeri Golnika do Zavetišča v Gozdu. Na sami prireditvi bomo postregli palačinke različnih okusov in izbrali naj palačinkarja. V okviru programa za otroke bodo pod vodstvom mentorjev izvedene tudi prometne igre in delavnice za otroke:

 • likovna delavnica na temo prometa,
 • izdelaj si svojo kresničko,
 • pošlji razglednico Gremo v Tržič,
 • družabne igre (Šofer ne jezi se, Spomin v prometu, Trije v vrsto, Tržiški čevelj za varno hojo, Črni avto, En(ka) v prometu, Bus-domine).
 1. Delavnice za starostnike – PROSTOVOLJSTVO, AKTIVNA STAROST IN MOBILNOST

TERMIN: Torek, 24. 9. 2019, 19.00

LOKACIJA: Knjižnica dr. Toneta Pretnarja

V organizaciji Društva upokojencev Tržič bodo potekale delavnice za starostnike na temo prostovoljstva, aktivne starosti in mobilnosti. Pomembno je, da tudi v 3. življenjskem obdobju skrbimo za dinamičen vsakdan, ki ga lahko obogatimo s svojimi prostovoljnimi dejavnostmi na različnih področjih.

 1. Dan brez avtomobila – PROMETNI DAN

TERMIN: oktober 2019

LOKACIJA: staro mestno jedro

Glavni in sklepni dogodek Evropskega tedna mobilnosti v letu 2019 bo v Tržiču t. i. "PROMETNI DAN", kjer bomo ulice Tržiča v starem mestnem jedru namenili otrokom tržiških osnovnih šol. Ob pestri ponudbi prometnih delavnic in iger, ki jih bomo pripravili, bodo doživeli čisto svoj prometni dan, ki ga bodo zaznamovale naslednje delavnice:

 • poligon varne vožnje,
 • likovna delavnica na temo prometa,
 • napiši ali nariši prometno sporočilo,
 • izdelaj si svojo kresničko,
 • pošlji razglednico Gremo v Tržič,
 • risanje s kredo, družabne igre (šofer ne jezi se, spomin v prometu, trije v vrsto, tržiški čevelj za varno hojo, črni avto, en(ka) v prometu, bus-domine).
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se