Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ENA IN EDI(NSTVE)NA - ŠUŠTARSKA NEDELJA V TRŽIČU

31. avgust 2022

Na angelsko nedeljo, prvo nedeljo v septembru, tržiške ulice oživijo in v prelepo zgodovinsko mesto pod Karavankami privabijo številne obiskovalce od blizu in daleč.

Šuštarska nedelja je sicer praznik čevljarjev, a se bodo na letošnjih stojnicah predstavili tudi ostali slovenski ponudniki z butično ponudbo slovenskih izdelkov. Prireditev bo postregla s sejmom slovenskih izdelkov, kulinarično ponudbo 'Iz tržiških piskrov' in Šuštarsko tržnico izdelkov slovenskih kmetij. Manjkal ne bo niti pester kulturno-zabavni program.

Organizator, Občina Tržič, daje letos poudarek slovenskim izdelkom, slovenskim proizvajalcem in slovenski kulinariki. »Na stojnicah, ki jih bo nekoliko manj kot prejšnja leta, se bodo predstavili ponudniki, ki so tematsko povezani s tradicijo obrti in podjetništva v Tržiču, pogoj za sodelovanje pa je, da imajo vsaj 70 % lastne proizvodnje ali prodajnih izdelkov slovenskega porekla. Dogajanje je skoncentrirano na strogo mestno jedro Tržiča. Prodaja na stojnicah se bo izvajala na Trgu svobode, Atrij Občine Tržič je namenjen otroškemu programu in etnološkim vsebinam, na tržnici pa bo zabavni program s kulinarično ponudbo. Dogajanje smo razširili še na ulico Balos, kjer se bodo predstavljala tržiška društva,« pravi Petra Hladnik, vodja Službe turizem Tržič.

Program Šuštarske nedelje 2022 se začne v četrtek, 1. septembra 2022, ob 18. uri, v Galeriji Atrij z odprtjem razstave Ali je kaj trden most?: Šuštarske in druge igre in igrače.

V nedeljo, 4. septembra 2022, bo trgovanje na stojnicah od 8. do 19. ure, uradno odprtje šuštarskega praznika pa ob 10. uri na parkirišču tržnice.

Prodaja na stojnicah se bo izvajala na Trgu svobode. Na parkirišču Tržnica bo osrednji zabavni oder, stojnice s kulinarično ponudbo, Šuštarska tržnica izdelkov slovenskih kmetij, čebelarji vas bodo popelji pa paviljonu Medena zgodba, otroci pa se bodo lahko zabavali na napihljivih igralih.

V atriju Občine bo ob 12. uri modna revija malo drugače na kateri boste spoznali sloves nekdanjih obuval. Malce čez 14. uro bo otroke zabaval klovn Jaka, od 15. a vse do 18. ure pa bodo potekale ustvarjalne delavnice. Na ulici Balos se bodo predstavili tržiški gasilci, likovniki in kinologi.

K sodelovanju smo povabili tudi mesta iz Združenja zgodovinskih mest Slovenije, nekaj se jih je odzvalo in bodo na Trgu svobode predstavili za njihovo mesto značilno obrt. Na stojnic Idrije si boste tako lahko ogledali spretne roke klekljarice.  

Seveda pa ne smemo pozabiti niti na bogate vsebine Tržiškega muzeja. Program so pripravili tako v Pollakovi kajži in Kurnikovi hiši, kot tudi v Galeriji Atrij in Galeriji Paviljon.

V okviru brezplačnih vodenj boste lahko spoznali tudi manj poznane kotičke našega mesta. Ob 9., 12. in 15. uri vas vabimo na ogled Fužine Germovka, ob 11. 14. in 16. uri pa kot napoved prazničnega doživetja Nepozabni božič Jakoba Aljaža tudi cerkev sv. Andrej.

MODNA REVIJA MALO DRUGAČE: SLOVES NEKDANJIH OBUVAL

 Modna revija, ki ne bo predstavljala sodobnih modnih novosti temveč modo ter način obuvanja in oblačenja v različnih zgodovinskih obdobjih, predstavlja enega od osrednjih strokovnih dogodkov letošnje Šuštarske nedelje. Posvečena je prikazu razvoja obuval in obuvanja v svetu in na Slovenskem – gradivo črpa iz obdobja, ko se pojavijo najzgodnejše omembe in pojasnjuje razvoj vse do srede 20. stoletja. Program bo dopolnjen z ljudskimi pesmimi in vižami – tudi s pesmimi, ki pričajo o nekdanjem obuvanju –, in drugovrstnimi prikazi zanimivosti, ki pričajo o slovesu nekdanjih obuval.

Za izvedbo modne revije bo poskrbelo Kulturno društvo Folklorna skupina Karavanke iz Tržiča, peli in godli bodo člani Kulturnega društva Jerbas, ki ga vodi dr. Metka Knific Zaletelj, o obutvi in obuvanju bo na svojstven način govoril Rok Bohinc, manekene bo na modni pisti spremljala in komentirala Mojca Krajnc.

Scenarij: dr. Bojan Knific, Tržiški muzej

Režija: Saša Meglič, Kulturno društvo Folklorna skupina Karavanke iz Tržiča

V nedeljo, 4. septembra, bo tako v Tržiču praznik slovenske obrti, tradicije podjetništva in kulinarike.

PROGRAM

četrtek, 1. 9. 2022

GALERIJA ATRIJ

18.00 Odprtje razstave: Ali je kaj trden most?: Šuštarske in druge igre in igrače

sobota, 3. 9. 2022

ATRIJ OBČINE TRŽIČ

10.00–13.00 Festival starih iger v organizaciji Tržiškega muzeja

nedelja, 4. 9. 2022

SEJEM V STAREM MESTNEM JEDRU

8.00–19.00 Prodaja na stojnicah

PROGRAM NA PARKIRIŠČU TRŽNICA

10.00 Odprtje Šuštarske nedelje

10.40–12.00 Zabava s Tilnom Lotričem

13.20–14.10 Slovenska glasba s Sounds of Slovenia trio

15.30–17.30 Koncert Ansambla Saša Avsenika

8.00–18.00 Zabava za otroke na napihljivem toboganu in poslikava obraza

PROGRAM V ATRIJU OBČINE TRŽIČ

12.00–13.20 Modna revija malo drugače: Sloves nekdanjih obuval

14.10–15.00 Predstava Klovna Jaka

15.00–18.00 Otroški ustvarjalni delavnici z Alteršolo in Delavnico Kosmač

BREZPLAČNA VODENJA – zbirno mesto pri stojnici Tržiškega muzeja

9.00, 12.00 in 15.00 Vodenje po Fužini Germovka

11.00, 14.00 in 16.00 Vodenje po cerkvi sv. Andreja

KULINARIČNA PONUDBA NA PARKIRIŠČU TRŽNICA

8.00–19.00 Jedi »Iz tržiških piskrov« in od drugod

PROGRAM TRŽIŠKEGA MUZEJA

Pollakova kajža

  • Strokovno vodenje po stalnih razstavah
  • Kulinarična ponudba: muzejski šmorn in grenadirmarš

Kurnikova hiša

  • Strokovno vodenje po stalni razstavi
  • Kulinarična ponudba: tržiška flika

Galerija Paviljon NOB

  • Razstava ilustracij Ane Zavadlav: Pod rdečim klobukom – medved, čriček in zmerjavca
  • Otroški program: umetniške delavnice ob 11.00 in 15.00

Galerija Atrij

  • Strokovno vodenje po razstavi Ali je kaj trden most?: Šuštarske in druge igre in igrače

Stojnica Tržiškega muzeja

  • Ponudba muzejske trgovine
  • Kolo sreče: »Zavrti kolo in zadeni šuštarsko nagrado.«

GASILSTVO, ŠPORT in KULTURA NA BALOSU

8.00–19.00 Društva se predstavljajo

Premierni L'Etape Slovenia by Tour de France tudi po Tržiškem

Trasa dirke: Ljubno–Brdo–Kovor–Loka–Retnje–Križe–Goriče

Časovnica: 11.30–14.30

Pridite v Tržič in izberite svoj par.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...