Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Evropski teden mobilnosti 2018

4. april 2018

16 - 22. september 2018

Letošnji predstavitveni film: http://www.mobilityweek.eu/campaign-resources-for-2018/ - v slovenščini


Tudi v letošnjem letu se je Občina Tržič s podpisom »Listine 2018 - Evropski teden mobilnosti« pridružila kampaniji, ki se odvija pod okriljem Evropske komisije vsako leto med 16. in 22. septembrom. V okviru tega tedna s tržiškimi osnovnimi šolami načrtujemo izvedbo dveh promocijskih dogodkov, in sicer Park(irni) dan in Aktivna pot v šolo.

Park(irni) dan pomeni dogodek, kjer občani ter lokalne interesne skupine sodelujejo z namenom začasne preureditve parkirnih mest v začasne javne površine. Posamezna parkirna mesta se preuredijo v začasen javni park oz. začasen javni prostor, na katerem se lahko izvaja vnaprej pripravljen program. Namen park(irnega) dneva je opozoriti na pomembnost nezaparkiranih površin in zelenega javnega prostora v mestnem okolju.

Park(irni) dan bomo izvedli skupaj s tržiškimi osnovnimi šolami, tako da bomo del parkirišč pred šolami začasno preurediti  v prometno učilnico. Z izvedbo aktivnosti želimo opozoriti in širši javnosti pokazati kako pomemben je javni prostor pred šolskimi stavbami za njihove vsakodnevne obiskovalce – otroke ter opozoriti na potrebo po bolj racionalni rabi prostora pred javnimi stavbami ter boljši kakovosti življenjskega prostora.

Aktivna pot v šolo pomeni, da gredo otroci v šolo in iz šole peš, s kolesom ali skirojem. Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku. Delež otrok, ki v šolo prihajajo na aktiven način, je v nekaj desetletjih drastično upadel, hkrati se zmanjšuje tudi skupna količina gibanja med otroki, narašča pa problem debelosti in drugih bolezni, povezanih s spremenjenim življenjskim slogom. Zato je za populacijo osnovnošolskih otrok izrednega pomena, da pridobijo dobre navade tudi na področju trajnostne mobilnosti. Otroci so danes tudi manj samostojni in manj časa preživijo zunaj, kot so pred nekaj desetletji. Poleg tega ima aktivna pot v šolo prednosti tudi za vse ostale, saj zmanjšuje prometno gnečo okrog šol in s tem povečuje prometno varnost in zmanjšuje motorni promet ter s tem prispeva tudi k čistejšemu in bolj zdravemu okolju.  

Ob podpori programa Aktivno v šolo bomo izvedli organizacijo Pešbusa v vseh treh tržiških osnovnih šolah z namenom, da bi kar največ otrok vsak dan hodilo peš v šolo.

Akcijo bodo osnovne šole izvajale dva tedna in sicer od 17. septembra do 30. septembra 2018. Glede na prijave učencev bomo pripravili 'vozni red' in 'progo' Pešbusa, pred izvedbo akcije pa bodo starši in učenci seznanjeni z gradivi za izvedbo aktivnosti.

Predlagane so naslednje proge Pešbusa:

OŠ Križe:

1.Pristava – OŠ
2. Sebenje – OŠ

OŠ Bistrica pri Tržiču:

1. Loka – Kovorska cesta – Deteljica – Avtobusno postajališče Bistrica - OŠ
2. Zgornja Bistrica – OŠ

OŠ Tržič:

1. Avtobusno obračališče pri stolpnici v Tržiču – OŠ
2. Ravne - OŠ

Vse starše prosimo, da spodbujajo udeležbo svojih otrok pri Pešbusu, zaželeno pa je, da se tudi sami kot spremljevalci vključijo v proces ali k spremljanju spodbujajo stare starše in ljudi, ki jim zaupajo.

Za spremljevalce otrok oz. za vodenje Pešbusa pa k sodelovanju vabimo tudi vso zainteresirano javnost, tako društva kot posameznike oziroma vse, ki ste zainteresirani, da bi pomagali pri akciji in tako pokazali otrokom, da res ne potrebujemo avtomobila na vsakem koraku in da nam je mar tudi za naše zdravje in okolje.

Kdo je lahko spremljevalec?

  • starost nad 18 let,
  • skrbna, odgovorna in prijazna oseba,
  • veselje do dela in druženja z otroki,
  • poznavanje pravil cestnega prometa.

Več o programu Aktivno v šolo in akciji Pešbus si lahko preberete na spletni strani aktivnovsolo.si, svoje zanimanje za sodelovanje ali  z vprašanji pa se lahko obrnete na e-naslov: mojca.svajger@trzic.si ali aneta.lavtar@trzic.si

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...