Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Finančna spodbuda tržiškim kmetom

31. maj 2019

Občina Tržič je tudi letos pripravila razpis za dodelitev nepovratnih sredstev iz proračuna, v skupni višini 32.000 evrov, za namene, ki prispevajo k ohranjanju in razvoju kmetijstva, gozdarstva in podeželja na območju občine Tržič. Predstavniki kmetijskih gospodarstev so na včerajšnjem javnem podpisu pogodb pri županu odkrito spregovorili o težavah, s katerimi se srečujejo pri gospodarjenju na svojih kmetijah in v gozdovih.

Občina Tržič je nepovratna sredstva namenila za tri ukrepe, in sicer za pomoč za naložbe v opredmetena sredstva na kmetijskih gospodarstvih v zvezi s primarno kmetijsko proizvodnjo 21.000 eur, za nove investicije za delo v gozdu 7.600 eur in za podporo delovanju društev/združenj s področja kmetijstva, gozdarstva in razvoja podeželja  3.400 eur.

Na razpis je prispelo 33 prijav, sredstva so bila razdeljena med vse.

»Občina Tržič je kot podeželska občina s 34 kraji in vasmi, močno porasla z gozdovi, kmetijsko pomembna. V interesu občine je, da zaradi samooskrbe kmetijske in gozdne površine dobro obdelujemo in z njimi vestno gospodarimo,« je po podpisu pogodb povedal mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič. 

Javni podpis pogodb je vsako leto priložnost, da predstavniki kmetijskih gospodarstev s predstavniki občine izmenjajo svoje poglede ter opozorijo na ključne težave, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. »Zadnja leta so zaznamovana z ujmami, točo, žledom, lubadarjem, podori, kar kmetje močno občutijo. Sistemski odzivi so tu prepočasni, postajamo preveč papirnata družba,« je bil kritičen župan. Tudi gospodarji na kmetijah pravijo, da je vse preveč kupov papirja in besed, ter vse premalo učinkovitih dejanj.

Izpostavili so tudi problematiko gozdov in gozdnih cest. »Sredstev za gozdne ceste zberemo premalo, dejstvo pa je, da jih uporabljajo tudi pohodniki, kolesarji, rekreativci, planinci. Ta zastarel model vzdrževanja in financiranja gozdnih cest je vsekakor potrebno nadgraditi in izboljšati,« še pravi mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič. Občine, ki postaja vse boj turistično prepoznavna, v kateri je tržnih niš, tudi na področju kmetijstva, obilo. In sklene: »K turizmu in dobremu počutju pa sodi tudi z nasmehom postrežena domača in kakovostna hrana.«

Slika: Podpis pogodbe

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...