Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Frejšprehunga, tržiški šuštarji in 150 stojnic

23. avgust 2018

ŠUŠTARSKA NEDELJA 2018, Tržič, 2. september 2018

2. septembra 2018 bo v Tržiču potekala tradicionalna Šuštarska nedelja, na kateri bo mogoče od blizu spoznati in doživeti čevljarsko in drugo obrtno dediščino. Praznovanje se bo začelo v četrtek, 30. avgusta in zaključilo v nedeljo, 2. septembra s sejmom in številnimi spremljevalnimi dogodki za otroke in odrasle. Obljubljamo bogat program, ob katerem bo čevljarsko dediščino mogoče spoznati in jo v številnih delavnicah in interaktivnih vsebinah tudi doživeti.

Program letošnje Šuštarske nedelje je v celoti prenovljen. Na prireditvi bo ponovno glavno mesto dobila čevljarska dediščina, ki je odločilno zaznamovala mesto in ljudi. Na stojnicah bodo svoje izdelke ponujali tržiški in drugi čevljarji, izdelovalci usnjenih izdelkov in drugi obrtniki. Rokodelstva, ki so nekdaj napolnjevala Tržič, bodo predstavljena s praktičnimi prikazi.

Med novostmi, ki opozarjajo na bogato tržiško obrtno in industrijsko dediščino, velja izpostaviti izdelavo stanske poslikave na objektu Bombažne predilnice in tkalnice Tržič, plakatno razstavo Zlata doba tržiške industrije, postavitev interaktivnega obeležja, posvečenega čevljarstvu, in prikaz starodavnih obrti z belgijskima umetnikoma.

»Organizatorji smo za letošnjo Šuštarsko nedeljo pripravili res bogate vsebine. Mestne ulice bodo zasedale stojnice, teh bo 150. Tretjina ponudbe, ki bo v veliki večini slovenskega porekla, bo predstavljala čevlje, copate in drugo obutev. Pomemben del smo namenili rokodelcem. Predstavilo se bo deset rokodelstev, od tega tri čevljarske delavnice,« pravi Marjana Zupan, vodja projekta in dodaja: «Poleg ponudbe na stojnicah smo posebno pozornost namenili našim najmlajšim. Otroško Šuštarsko nedeljo bodo lahko preživeli z Damjano Golavšek in KUD-om Vagant, pripravljamo delavnice Brainbraina, športnozabavno animacijo Katrx Sport, Čeveljčkove igre in Pot radovednega čeveljčka

Nedeljski program, ki bo potekal na skoraj dvajsetih lokacijah, bodo z nastopi popestrila tržiška in druga kulturna društva. Ponovno bo mogoče videti Frejšprehungo, šuštarske plese in slišati šuštarske pesmi. V modni reviji »po starem« bo mogoče spoznati, kako so se Slovenci obuvali v preteklosti, v Zgodbi o priletnem šuštarju pa se bodo ustvarjalci navdihovali v čevljarskem izročilu.

Za bogat program, ki izpostavlja pomen čevljarske tradicije, bo poskrbel Tržiški muzej. V Pollakovi kajži je na ogled razstava Tržiški šuštarji, za katero je skupaj z drugimi obrtnimi razstavami Tržiški muzej v letošnjem letu prejel prestižno Valvasorjevo nagrado. Občasna razstava o slovenski obutveni dediščini – prva tovrstna v Sloveniji – bo odprta v Galeriji Atrij, kjer bo svojo obutev predstavljajo več kot 20 folklornih skupin iz cele Slovenije. Tržiški muzej bo poleg tega za otroke pripravil več delavnic, z Aljo Viryent pa oživel dediščino modrotiska in tržiške kulinarike. 

Svoje izdelke bodo razstavili tržiški obrtniki, poseben del bosta zavzela Art tržnica in Bolšji sejem.

Dogodke bodo na različnih prizoriščih od četrtka do nedelje spremljale zabavnoglasbene skupine. Tako bo v petek, 31. avgusta od 21. ure dalje v amfiteatru Gorenjske plaže koncert skupin Tabu, Iskrenih kretenov in The Unimogs Band, v soboto, 1. septembra, ob 21. uri si bo mogoče ogledati film v Kinu pod zvezdami v Atriju Občine Tržič, za zabavo na osrednji nedeljski prireditvi pa bodo skrbeli člani ansambla Lun'ca in Stiven Rahman z bandom.

Tržič kljub propadu Peka, ostaja kraj z najbogatejšo čevljarsko tradicijo, ki se kaže v prostoru, še bolj pa v ljudeh. Dediščina med Tržičani še živi, želimo pa si, da bi jo začutili tudi obiskovalci od drugod – prav zato poudarjamo pomen čevljarstva, kajti čevlje nosimo vsi. Če bomo v prihodnje znali spoštovati lastno, se nam ne bo treba bati za obstoj slovenskih čevljarjev, ki obutev še izdelujejo. A lastno tradicijo moramo najprej spoznati, šle potem jo bomo lahko spoštovali in cenili.

Več informacij:
Marjana Zupan
031/669-245
info@sustarska-nedelja.si 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...