Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Jutri bo slavnostna akademija ob prazniku Občine Tržič

11. december 2019

Janez Vagner imenovan za častnega občana

Občina Tržič je te dni odeta v praznične barve, saj 12. decembra praznuje svoj praznik. Tržiču je na ta dan, leta 1492 avstrijski cesar Friderik III. podelil trške pravice. Na slavnostni akademiji, ki bo v četrtek, 12. decembra 2019, ob 19. uri v Kulturnem centru Tržič,  bodo posameznikom in ustanovam, zaslužnim za napredek in prepoznavnost občine, podeljena priznanja Občine Tržič in županova priznanja.

Za dosežene izjemne uspehe pri delu in šolanju, izjemno uspešno izvedene posamezne akcije za reševanje človeških življenj, preprečevanje premoženjske škode ter za izjemno uspešno sodelovanje v drugih humanitarnih akcijah ter delovanje na področju zaščite in reševanja podeljuje župan občine priznanja občanom ter organizacijam, skupnostim in društvom s sedežem v občini.

V letu 2019 so priznanja župana že prejeli;

 •  Ansambel Zarja za 25 let uspešnega delovanja  in promocijo tržiških lepot v svojih izvrstnih besedilih in
 • Kulturno društvo tržiških likovnikov za 10 let uspešnega delovanja  in upodabljanja tržiških lepot v svojih izvrstnih delih

Na četrtkovi slavnostni akademiji pa bodo priznanja župana Občine Tržič prejeli:

 • Nana Peharc ob 100. obletnici Kulturnega društva Lom pod Storžičem za dolgoletno kvalitetno in strokovno vodenje dramske skupine.
 • Mitja Meglič, g. Jože Steiner in g. Stojan Štefe za požrtvovalno in nesebično pomoč sokrajanom v ujmi konec meseca oktobra 2018.
 • Operativna enota PGD Lom pod Storžičemza požrtvovalno in nesebično pomoč sokrajanom v ujmi konec meseca oktobra 2018 in
 • Športno društvo Podljubelj za velik prispevek pri povečevanju ugleda in prepoznavnosti tako kraja Podljubelj kot tudi občine Tržič na športnem in družabnem področju.

Naziv »ambasador občine Tržič« za  vrhunske športne dosežke in zasluge pri promociji Tržiča v Sloveniji in svetu bo prejel Žan Košir.

Prejemniki Diplom Občine Tržič bodo:

 • Branko Ahačič, za izjemno motoristično kariero in ohranjanje motošporta v občini Tržič.  
 • Marjan Tavželj, za dolgoletno, požrtvovalno in vestno delo na vseh področjih v Krajevni skupnosti Kovor.
 • Kulturno društvo Jerbas, za poustvarjanje in svojstveno ohranjanje slovenske ljudske glasbene dediščine.

 Prejemnika Plakete Občine Tržič sta:

 • Maja Ahačič, za življenjsko delo na področju šolstva in prostovoljstva in
 • Prostovoljno gasilsko društvo Leše, za predano delo, izjemne dosežke in neprecenljiv prispevek v prostovoljnem gasilstvu prejme Prostovoljno gasilsko društvo Leše.  

Naziv častnega občana občine Tržič za dolgoletno pedagoško, strokovno in trenersko delo na področju športa in športne kulture prejme Janez Vagner.

Gospod Janez Vagner je svojo pot v Tržiču pričel leta 1954 kot učitelj telovadbe. Njegov prihod je prinesel viden napredek in številne novosti na področju športne kulture. Takoj se je vključil tudi v dejavnost TVD Partizan Tržič, kjer je bil najprej dve leti načelnik društva. Njegova velika želja in ambicija je bila, da bi tudi v Tržiču  začeli igrati rokomet. Najprej ga je vpeljal v tržiške osnove šole, leta 1957 pa je organiziral moško ekipo za igranje malega rokometa. Dolga leta je bil uspešen trener tržiškega rokometnega kluba.

Skupaj z Zdravkom Križajem je bil ustanovitelj znamenite tržiške alpske šole smučanja, ki je bila hkrati tudi prva šola alpskega smučanja v Sloveniji in naši takratni skupni državi Jugoslaviji. Iz nje so izšli številni vrhunski alpski smučarji, med njimi izjemni Bojan Križaj, Janez Zibler in Andrej Jerman.  Gospod Vagner velja tudi za ustanovitelja Šolskega športnega društva na osnovni šoli, na kateri je poučeval. Na njegovo pobudo je bilo ob tedanjih tržiških blokih urejeno drsališče, ob tedanjem športnem domu pa zgrajeno rokometno igrišče. Sodeloval je tudi pri ustanovitvi atletske sekcije leta 1981.

Ena od njegovih športnih ljubezni je tudi tenis. Vse do nedavnega se je na teniških igriščih podil do trikrat tedensko, še danes pa ostaja zvest Teniškemu klub Tržič in prijateljem, s katerimi je vrsto let igral. Bil je tudi rezervni častnik. V Teritorialni obrambi Tržič je opravljal vrsto pomembnih dolžnosti, med drugimi je bil daljše obdobje poveljnik čete v Kokrškem odredu.

S svojim dolgoletnim pedagoškim, strokovnim in trenerskim delom je pomembno vplival na razvoj telesne vzgoje, športne rekreacije, gibalne kulture, tržiškega športa in nenazadnje tržiškega vrhunskega športa ter zlasti na področju rokometa in alpskega smučanja ponesel ime Tržiča ne samo po Sloveniji, temveč tudi po nekdanji skupni državi Jugoslaviji.

Vabljeni na slavnostno akademijo, ki bo v četrtek, 12. decembra 2019, ob 19. uri v Kulturnem centru Tržič. Kulturni program bo oblikoval Big Band RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Krajnčana, s solistkama Romano Krajnčan in Ano Bezjak.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...