Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Kam z odpadnimi zdravili?

24. april 2024

Večkrat se poraja vprašanje, kam z odpadnimi zdravili, ki jim je pretekel rok uporabnosti ali tistimi zdravili, ki so ostala po zaključku zdravljenja.

Na splošno za vsa odpadna zdravila velja, da sodijo med posebne odpadke in jih tako ne smemo zavreči med navadne gospodinjske odpadke ali jih splakovati skozi straniščno školjko. Nepravilno odvržena zdravila namreč lahko bremenijo okolje, vstopajo v površinske in podtalne vode, pronicajo v pitno vodo in na ta način ogrozijo zdravje ljudi in živali. Zdravila, ki ste jih dvignili v lekarni in jih ne potrebujete več, lahko prinesete nazaj v lekarno. V lekarnah imamo v skladu z Uredbo o ravnanju z odpadnimi zdravili pripravljene ustrezne zabojnike za oddajo teh zdravil. Poleg lekarne, lahko odpadna zdravila izročite tudi izvajalcu javne službe v zbirnih centrih ali premičnih zbiralnicah, v specializiranih prodajalnah v posebnih zabojnikih in zbiralcem odpadnih zdravil ob kampanjah. Odpadna zdravila so predana zbiralcem zdravil, ki so nato posredovana odstranjevalcem zdravil v ustrezno uničenje.

Linki in PDF letak Varno odlaganje odpadnih zdravil.

https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/kam-z-odpadnimi-zdravili

https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/shranjevanje-in-unicevanje-zdravil

https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/kako-lahko-sami-zmanjsamo-kolicino-odpadnih-zdravi

Dejansko so na posamezni občini različne prakse in zahteve komunalnih podjetij, ker kot Izvajalci javne službe morajo omogočiti končnim uporabnikom prepuščanje odpadnih zdravil v zbirnih centrih ločeno zbranih frakcij komunalnih odpadkov ali v premičnih zbiralnicah ločeno zbranih nevarnih frakcij komunalnih odpadkov.

Prav tako lahko uporabniki prepuščajo odpadna zdravila imetnikom dovoljenja trgovine z zdravili na drobno (lekarnam in specializiranim prodajalnam).

Zato smo v prostorih lekarniških enot:

- zagotovili prostor za zabojnik, s katerim se opravlja brezplačen prevzem odpadnih zdravil,

- pripravili obvestilo (LZS Odpadna zdravila zbirajmo ločeno) in informativni listič za obiskovalce lekarne o možnosti oddaje odpadnih zdravil po lekarnah in posameznih občinskih zbirnih centrih,

- obvestila smo objavili tudi na naši spletni strani pri vsaki lekarniški enoti v rubriki Podrobneje o enoti _ ODPADNA ZDRAVILA.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...