Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

KORONAVIRUS – Ob epidemiji poskrbljeno tudi za psihološko podporo občanom

8. april 2020

(koronavirus) V aktualnih okoliščinah je za mnoge ljudi zelo pomembna psihosocialna podpora, ki se lahko zagotavlja v obliki paketa hrane ali toplega obroka na prag doma, lahko pa tudi z zagotavljanjem kontakta s socialno mrežo, nudenja čustvene podpore. Zaživel je Telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19, na katerem delujejo izkušeni psihologi in psihoterapevti. Obveščamo vas tudi o novih izvedenih aktivnostih Občine Tržič in Štaba civilne zaščite Občine Tržič za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019 do danes, srede, 8. aprila 2020, do 11. ure.

Društvo psihologov Slovenije v partnerstvu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in v sodelovanju s Slovensko krovno zvezo za psihoterapijo, Združenjem zakonskih in družinskih terapevtov, Združenjem psihiatrov pri Slovenskem zdravniškem društvu in Ekipo za psihološko pomoč pri Civilni zaščiti vzpostavlja Telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19 za prebivalstvo 041 443 443. S telefonom želijo zagotoviti podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov, soočajo z različnimi stiskami. Na povabilo k sodelovanju pri nudenju prostovoljne psihosocialne podpore se je do danes odzvalo več kot 200 strokovnjakov. Telefon je namenjen krajšim pogovorom za: čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj ter z njimi povezanih odzivov; podporo obolelim in svojcem oseb z boleznijo COVID-19; podporo ob izgubi bližnjega zaradi bolezni COVID-19; priporočila in podporo pri vzgoji otrok in izvajanju šolskih obveznosti v teh posebnih okoliščinah; podporo ob soočanju s partnersko krizo v času bivanja v izolaciji; razmislek o drugih duševnih spremembah, ki jih doživljamo v tem obdobju. Telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19 je na voljo med delavniki od 16. do 24. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 12. do 24. ure. Storitev klicnega centra je društvu doniralo podjetje Telekom Slovenije.

Ministrstvo za javno upravo je med nujne zadeve dodalo tudi izdajo gradbenih dovoljenj. Nujne zadeve, ko se ne glede na splošno pravilo tek rokov ne prekine, opredeljuje tretji odstavek 6. člena Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

In glede na namen te določbe se lahko med nujne zadeve med drugimi štejemo tudi: odločanje o pravicah, od katerih je odvisen gmotni položaj stranke (veteranski dodatek, pravica do invalidskega pripomočka ipd.); izdaja aktov, ki so nujni za gradnjo stanovanjskih objektov, javne infrastrukture, gospodarske infrastrukture, izvajanje javnih storitev, javne gospodarske službe, javna pooblastila; izdaja dovoljenj, ki so nujna za izvajanje pridobitne dejavnosti, s katero se ukvarja posameznik ali gospodarski subjekt (obrtna dovoljenja, dovoljenje za pridelavo/predelavo hrane, prometna dovoljenja za prvo registracijo homologiranih tovornih vozil, priklopnih vozil, avtobusov, traktorjev in njihovih priklopnikov ter delovnih strojev ipd.).

- Krajevnim skupnostim in njihovim predsednikom, kjer je zaznati povečano gibanje v naravi, bodo v Štabu Civilne zaščite Občine Tržič pripravili letake z opozorili in jih ponovno pozvali, naj preko krajevnih skupnosti na ukrepe in omejitve opozarjajo tudi sami.

- Komunala Tržič sporoča, da v sredo, 15. aprila 2020, odpira zbirni center v Kovorju. Zbirni center bo odprt kot običajno (od ponedeljka do petka med 7. do 17. uro, ob sobotah med 7. do 13. uro, ob nedeljah in praznikih zaprto). Brezplačnega odvoza kosovnih in nevarnih odpadkov iz gospodinjstev zaenkrat še ne izvajajo.

- S strani upravljavca javnih površin in občine poteka označitev in zapora najbolj obleganih klopi s trakovi. Prav tako sta Štab Civilne zaščite Občine Tržič in Občina Tržič pripravila in odposlala dopis glede zadrževanja na klopeh in zavarovanja le-teh s trakovi, upravnikom večstanovanjskih objektov v občini.

- Policisti Policijske postaje Tržič posebnosti na terenu ne zaznavajo.

- Spisek prostovoljcev za oskrbo na domu v občini Tržič je objavljen na spletni strani https://www.mojaobcina.si/trzic/.

- Za svetovanja o ukrepih za zajezitev epidemije bolezni covid-19, ki se nanašajo na policijo, lahko občani pokličejo na telefonsko številko 01 514 70 01. Da bi z nasveti pomagali ljudem, ki se zadnje dni pogosto obračajo na nas z vprašanji o novih ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa, so na Generalni policijski upravi vzpostavili posebno kontaktno telefonsko številko in e-naslov. Kontaktna telefonska številka je 01/514 70 01.

»Ponovno apeliramo na občane, ki še ne upoštevajo navodil, da je zadnji čas, da jih začnejo jemati resno in se jih držijo. Ukrepi in omejitve so bile izdane z namenom in so za vse enake. Lepih skupnih vikendov s prijatelji in družino bo še veliko le, če bomo skupaj upoštevali vse ukrepe,« pravi Peter Rotar, poveljnik Štaba Civilne zaščite Občine Tržič.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...