Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

KORONAVIRUS – V Tržiču tudi s pomočjo humanitarnih organizacij lepši praznični dnevi

10. april 2020

(koronavirus) Prostovoljci Rdečega križa Tržič so v času epidemije skupaj opravili že 202 uri. Člani Društva upokojencev aktivni pri izdelovanju zaščitnih pralnih mask. Tudi na pokopališčih je potrebno upoštevati varnostno razdaljo in se ne zbirati v skupinah. Obveščamo vas tudi o novih izvedenih aktivnostih Občine Tržič in Štaba civilne zaščite Občine Tržič za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019 do danes, petka, 10. aprila 2020, do 11. ure.

»Dragi občanke in občani. Naj bodo vaša srca v prihajajočih prazničnih dneh napolnjena z mirom in upanjem. V vaših domovih naj bo prisotne čim več dobre volje, ljubezni, veselja in toplih nasmehov,« ob prihajajočih praznikih vošči dr. Metka Knific Zaletelj, direktorica občinske uprave. Upa in želi, da se bodo občani tudi med prazniki držali navodil in storili vse, da zaščitijo svoje zdravje in z odgovornim ravnanjem skrbijo tudi za druge.

Na Rdečem križu Tržič že od 16. marca sodelujejo s Štabom Civilne zaščite Slovenije in Rdečim križem Slovenije. Od 16. 3. do 18. 3. so bili bolničarji - člani ekipe prve pomoči RK Tržič vpoklicani v dežurstvo oz. merjenje temperature na mejnem prehodu Rateče, od 26. 3. dalje pa redno merijo temperaturo in preverjajo potnike na mejnem prehodu Karavanke. V tem času so skupaj opravili 202 prostovoljni uri, aktivnih je osem prostovoljcev. »V skladišču delamo po ustaljenem urniku. Prehranske pakete delimo vsak ponedeljek in sredo, od 9. do 11. ure. Vsak dan dopoldan smo po telefonu na voljo za psihosocialno pomoč. Starejšim, obolelim in tistim, ki nimajo lastnega prevoza, smo razdelili 43 prehranskih paketov, prav tako maske, ki so nam jih za socialno ogrožene podelili na Civilni zaščiti Občine Tržič in župan. Povezali smo se s Župnijsko Karitas Bistrica pri Tržiču in si jih razdelili na polovico. 52 zaščitnih mask smo razdelili socialno ogroženim, starejšim nad 65 let,« pravi Noelle Kavčič, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Tržič.

Prejšnji vikend so prostovoljci Rdečega križa Tržič v sodelovanju s Civilno zaščito Občine Tržič pred dvema trgovskima centroma obiskovalce ozaveščali o pravilni uporabi zaščitnih mask. Zadnji petek v aprilu, 24. aprila, načrtujejo krvodajalsko akcijo v Sokolnici. »Zaenkrat imamo navodila, da bodo krvodajalci vabljeni preko SMS sporočila, z vsakim pa se bomo dogovorili za uro prihoda, tako da ne bo gneče pri odvzemu. Seveda pa se do takrat lahko še marsikaj spremeni,« sporoča Noelle Kavčič, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Tržič.
Zelo aktivni pri oskrbi občanov z zaščitnimi maskami so tudi v Društvu upokojencev Tržič. Njihovi člani so izdelali 385 pralnih mask. »Starejšim občankam in občanom, ne glede na to, ali so naši člani ali ne, smo razdelili 557 mask, trenutno jih je na zalogi še 63. Naši člani in članice jih še izdelujejo,« sporoča Zvonka Pretnar, predsednica Društva upokojencev Tržič. V društvu so hvaležni za donacijo bale blaga iz Gorenjske predilnice Škofja Loka, donacijo elastike iz Cikcaka, donacijo 125 kosov pralnih mask trgovine Donna ter prispevka Civilne zaščite Občine Tržič, ki je Društvu upokojencev Tržič izročilo 100 pralnih mask, 10 mask za enkratno uporabo, dve razkužili za roke in škatlo papirnih servetov za izdelavo mask.

Slika: Priprava prehranskih paketov na Rdečem križu Tržič (foto: arhiv OZRK Tržič)

- Glede na poročila pristojnih služb s terena, Štab Civilne zaščite Občine Tržič naproša vse občane, naj upoštevajo prepovedi in omejitve in naj ne trgajo zaščitnih trakov s klopi.

- Ponovno pozivamo občanke in občane k upoštevanju prepovedi glede uporabe odprtega ognja v naravi. V Sloveniji je razglašena visoka požarna ogroženost.

- Kar nekaj klicev občanov smo prejeli glede psiholoških težav. Epidemija koronavirusa (SARS-CoV-2) je velika preizkušnja za družbo in posameznike. V tem zahtevnem času se lahko marsikdo znajde v stiski, zato so v Zdravstvenem domu Tržič poleg zdravstvene oskrbe poskrbeli tudi za psihološko podporo. Glede na epidemijo je psihološka podpora dosegljiva le po telefonu. Če ste v kakršni koli stiski in si želite pogovora s strokovnjakom, vam je vsak dan od ponedeljka do petka od 13. do 16. ure na telefonski številki 030/360-964 na voljo diplomirana psihologinja zaposlena v Zdravstvenem domu Tržič.

- Opaženo je bilo tudi skupinsko druženje v okolici pokopališč. »Vljudno vas prosimo, da upoštevate varnostno razdaljo med posamezniki (najmanj 2 metra) in se ne zbirate v skupinah. Z namenom varovanja zdravja smo na vhode pokopališč ali oglasne deske namestili tudi pisna obvestila z našo prošnjo,« sporočajo s Komunale Tržič.

- Župnijska Karitas Bistrica pri Tržiču je kot donacijo od anonimne donatorke prejela manjšo količino domačih piškotov z željo, da se porazdelijo med tiste, ki so za take dobrote v tem času prikrajšani.

- V Krajevni skupnosti Sebenje so prejeli donacijo – 50 zaščitnih mask s stani podjetja Čevljarstvo Jože Jazbec, s.p.
- V času epidemije zaradi bolezni COVID-19 je kakršnokoli dotikanje odloženih odpadkov strogo odsvetovano.

Brskanje po smeteh ter zabojnikih lahko povzroči širjenje okužb, tudi z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Le s spoštovanjem vseh navodil bomo preprečili širjenje bolezni COVID-19. Priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh s COVID-19 (ali sumom na COVID-19) si preberite na https://www.nijz.si/sl/priporocila-za-ciscenje-in-ravnanje-z-odpadki-v-domaci-oskrbi-pri-ljudeh-s-covid-19-ali-sumom-na.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...