Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Kristalni globus in ostala odličja Bojana Križaja odslej v Tržiškem muzeju

28. november 2018

Bojan Križaj je slovenski alpski smučar, ki je prvi posegel po najvišjih mestih v svetovnem merilu. Prismučal si je mali kristalni globus, srebrno kolajno s svetovnega prvenstva, osem zmag v svetovnem pokalu, 33 uvrstitev na stopničke svetovnega pokala.

Po 30 letih od zaključka kariere, bo vsa odličja predal Tržiškemu muzeju, ki ob tem zgodovinskem dogodku pripravlja pogovorni večer z Bojanom Križajem in gosti, ki bo v Kulturnem centru Tržič v torek, 4. decembra 2018, ob 18.uri. Po pogovoru bo v Tržiškem muzeju odprtje spominske stene, posvečene uspehom Bojana Križaja. Spominski prostor nosi naslov: "Bojan Križaj, naš junak in zmagovalec". O smučariji bosta ob Bojanu kramljala še Jure Franko in Tone Vogrinec. Pogovor bo vodil športni novinar Vito Divac.

»Obiskal sem številne kraje, kjer v smučarskih in športnih muzejih hranijo zapuščino različnih športnikov. Ideja, da bi tudi svoje pokale in odličja podaril domačemu muzeju, ki ima športni pridih, je v meni zorela že dlje časa.  V Tržiškem muzeju in na Občini Tržič so bili navdušeni nad idejo. Ljudje, ki vedo kaj sem naredil v karieri, to spoštujejo in so navdušeni, prav tako tisti, ki znajo ceniti stvari, ki so na takih razstavah. Spremljal sem tudi nastajanje Elanovega muzeja in moram reči, da mi je to, kar sem naredil, vsak dan bolj všeč. Ponosen sem, da bodo moja odličja dostopna in na ogled širši javnosti,« pravi Bojan Križaj.

Pogovorni večer bomo posvetili zlatemu obdobju slovenskega smučanja, ki se je pričelo prav z Bojanom Križajem. S svojim izjemnim talentom, predanostjo in borbenostjo se je uspel prebiti iz sivega povprečja v sam svetovni vrh. V mednarodni smučarski areni je nizal uspeh za uspehom kar 15 let. Njegovi veliki uspehi so v 80-ih letih povzročili val navdušenja v Sloveniji in Jugoslaviji. Še danes je eden naših najbolj priljubljenih in spoštovanih športnikov.

Na pogovornem večeru, ki ga bo v Kulturnem centru Tržič vodil športni novinar Vito Divac, bodo poleg Bojana Križaja sodelovali še reprezentančni kolega Jure Franko ter vodja reprezentance Tone Vogrinec.

»Predmete smo uvrstili na stalno razstavo Slovenskega smučarskega muzeja, kjer bomo na spominski steni predstavili športno pot enega najbolj priljubljenih slovenskih športnikov vseh časov s predmeti, fotografijami, videoposnetki njegovih voženj, intervjuji, besedili, kvizom,« pravi Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja in kustosinja razstave.

Bojan Križaj je zadnjo tekmo odpeljal v Saalbachu leta 1988. Tik pred ciljem si je odpel smuči in peš prestopil ciljno črto. Tako se je na simboličen način poslovil od svojih navijačev in tekmovalnega smučanja. »Smučanje je moje življenje, brez njega ne znam živeti. Ugasnil je tekmovalni naboj, smučanje kot strast in del vsakdanjika pa dobiva nove in nove razsežnosti. Vsak dan gledam v nebo, kdaj bo začel padati sneg, da začnemo čimprej smučati,« o strasti do smučanja razmišlja Bojan Križaj.

Slika: Bojan Križaj s slalomskim kristalnim globusom (foto: osebni arhiv Bojana Križaja)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...