Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja ...

17. september 2018

Pregled izvedenih aktivnosti v preteklem tednu (17. september 2018)

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI – Združuj in učinkovito potuj

V Evropskem tednu mobilnosti, ki poteka v času od 16. do 22. septembra, bo tudi v občini Tržič precej aktivnosti za naše občanke in občane. S prometnimi delavnicami smo najmlajše ozaveščali že na Šuštarski nedelji, minuli torek, 11. septembra je bila javna razprava o Celoviti protipoplavni zaščiti in novi kolesarski stezi, ta teden pa opozarjamo na Park(irni) dan v osnovnih šolah, tematsko uro pravljic v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja, delavnice za starostnike »Ostanimo mobilni« na Ljudjski univerzi Tržič, na dan brez avtomobila, ki bo v petek, 21. septembra, na pohod iz Golnika v Gozd na Palačinkin Živ Žav in prometno delavnico.

Prometne aktivnosti iz Evropskega tedna mobilnosti se nadaljujejo v Evropski teden športa, v okviru katerega bosta v torek, 25. septembra, od 13. ure dalje  tudi Prometni festival in dobrodelni kros z Bogomirjem Dolencem pri OŠ Križe.

Podrobno so aktivnosti opisane v priloženem letaku. 

EVROPA ZA KRAJANE – Tržiška delegacija na obisku v Ludbregu

V okviru programa »Evropa za krajane« je v sklopu Evropskega leta kulturne dediščine, Kulturno umetniško društvo Anke Ošpuh iz Ludbrega na Hrvaškem organiziralo evropski projekt »United in Culture in EU«, ki je potekal med 7.  in 9. septembrom 2018 v mestu Ludbreg. Projekt je sofinancirala Evropska unija, občina Tržič pa je v njem sodelovala kot partner.

Občino Tržič je zastopala številna delegacija, ki je v projektu aktivno sodelovala. Od petka do nedelje je med bivanjem v Ludbregu prisostvovala raznim predavanjem na temo ohranjanja kulturne dediščine, folklore, spajanja različnih kultur, o evropski identiteti in drugih aktualnih temah s tega področja pa je predaval evropski poslanec Tonino Picula. Delegacija je aktivno sodelovala na tiskovni konferenci, delavnicah in drugih aktivnostih v sklopu projekta. Prvi dan se je predstavil Tržiški muzej, kuharice s kuharskega krožka Ljudske univerze Tržič so pripravile domače tradicionalne specialitete, kot so ajdov kruh z orehi, zaseka, flike, krofi, potratna potica, likovniki pa so pripravili krasno razstavo svojih slik. V lepem ambientu dvorca Batthyany je predstavitev in razstava izpadla zares lepo, piko na i pa je v tem večeru dodala še pogostitev z domačimi dobrotami.

Sobotni večer je bil namenjen predstavitvi kulturne dediščine udeleženih mest. V dvournem programu so lahko občani mesta Ludbreg, obiskovalci prireditve in soudeleženci v projektu dodobra spoznali tržiška društva in njihovo zavest o pomembnosti ohranjanja kulturne dediščine tako iz ljudskega petja, instrumentalne glasbe, kulinarike kot tudi ohranjanja srednjeveške kulture. TPIC je pripravil stojnico s promocijskim materialom, vsi udeleženci pa so prejeli tudi nekaj tega gradiva in skromna darila v zahvalo za povabilo, sodelovanje in prijetno druženje.

Poleg Tržiča so bili udeleženci projekta še slovenska občina Laško, srbska občina Sremski Karlovci in  domači Ludbreg, z glavnim organizatorjem projekta KUD Anke Ošpuh Ludbreg.

Slika: V Ludbregu so okušali tudi tržiške dobrote

ČISTILNA AKCIJA

V občini Tržič smo bili v soboto, 15. septembra aktivni udeleženci akcije Očistimo Slovenijo 2018 – ŠE ZADNJIČ. Občina je v sodelovanju z Komunalo Tržič poskrbela za potrebni material, prehrano udeležencev, ter odvoz zbranih smeti. Na tem mestu bi se radi zahvalili krajevnim skupnostim, prostovoljcem ter društvom, ki so se aktivno odzvali na apel po izboljšanju stanja v okolju, v katerem živimo. Med prostovoljci je bila tudi ekipa Občine Tržič, ki je čistila zavarovano mokrišče Blata pri Sebenjah.

Slika: Občinska ekipa na čistilni akciji

V tem tednu ne zamudite naslednjih zanimivih prireditev in dogodkov:

  • Občina Tržič  vabi na predavanje Mira Dovžana, člana Lovske družine Tržič, z naslovom: Človek v naravi in v odnosu do prostoživečih živali, ki bo v torek, 18. septembra 2018, ob 18. uri, v Razstavno-izobraževalnem središču Dolina.
  • Planinsko društvo Križe pa  v nedeljo, 23. 9. 2018 s pričetkom ob 10. uri organizira tradicionalno družabno prireditev Palačinkin živžav, pred Zavetiščem v Gozdu. Prireditev je namenjena predvsem družinam in otrokom. Mladi planinci se bodo pod vodstvom vodnikov PD Križe odpravili na planinski pohod iz smeri Golnika do Zavetišča v Gozdu. Na sami  prireditvi bomo postregli palačinke različnih okusov in izbrali naj palačinkarja. V okviru programa za otroke bodo pod vodstvom mentorjev izvedene tudi otroške igre in otroške delavnice.

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...