Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja ...

29. oktober 2018

Pregled izvedenih aktivnosti v preteklem tednu (29. oktober 2018)

DELA NA DEPONIJI KOVOR SE NADALJUJEJO

Dela na deponiji Kovor se nadaljujejo po planu – stebri nadstrešnice 2 so zaključeni, na temeljna tla se je pred vgradnjo kamnite grede položil geotekstil. V prihodnjih dneh se bodo urejale voziščne površine.

Slika: Deponija Kovor

V ELITNI DRUŠČINI ZGODOVINSKIH MEST

Združenje zgodovinskih mest Slovenije je bilo na predlog županov Idrije, Kopra, Pirana, Ptuja, Škofje Loke in Tržiča ustanovljeno na slavnostni skupščini na Ptuju, 21. junija 2001. Leto 2018 je bilo s strani Evropske komisije razglašeno za leto evropske kulturne dediščine, leti 2018 in 2019 pa sta v Sloveniji tudi leti kulturnega turizma.

V letu evropske kulturne dediščine je bila dejavnost združenja še posebej pestra in usmerjena predvsem v turistično promocijo. Od pomembnejših  aktivnosti izpostavljamo vzpostavitev nove spletni strani, predstavitve na turističnih sejmih in borzah v Berlinu,  na Dunaju in v Celju, izvedbo študijskih tur za predstavnike italijanskih turističnih agencij in organizacijo mednarodne konference Kulturna dediščina kot razvojna priložnost. Izredno zanimanje in odmevnost pa smo vzbudili z predstavitvijo slovenske kulture in kulturne dediščine pred Evropskim parlamentom v Bruslju.  Polovico stroškov promocijskih aktivnosti je sofinancirala Slovenska turistična organizacija.

Na skupščini združenja, ki je bila 24. oktobra v Radovljici, so župani 15 občin članic združenja potrdili predlagan program dela združenja za leto 2019. Združenje zgodovinskih mest Slovenije bo v letu 2019 delovalo na dveh ključnih področjih:

-ohranjanju, varovanju in prenov stavbne dediščine mestnih jeder, kjer je bistvena dejavnost organizacija delavnic Šole prenove, ki predstavlja program izobraževanja in prenos znanj, potrebnih za kvalitetno prenovo stavbne dediščine in

- turistične promocije in trženja zgodovinskih mest, kjer bomo nadaljevali z v lanskem letu začetimi aktivnostmi, ki jih bomo še nadgradili z izdelavo kratkih promocijskih filmov, pestro kulturno ponudbo mest pa povezali v turistični produkt  »mesta in kultura«. S strani Občine Tržič so se skupščine udeležili župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, direktorica občinske uprave dr. Metka Knific Zaletelj in Petra Hladnik iz TPIC Tržič.

INOVATIVNE REŠITVE V PROJEKTU InduCult2.0

BSC Kranj skupaj z desetimi partnerji iz srednje Evrope v projektu InduCult2.0 (Program Interreg Srednja Evropa) razvija nove pristope za oživljanje industrijskih mest z novimi razvojnimi vsebinami. Skupaj z Občino Tržič in drugimi organizacijami nam je uspelo pripraviti več inovativnih rešitev, ki smo jih predstavili na letošnji Šuštarski nedelji v Tržiču.

Projektni partnerji so obiskali tudi Tržič, kjer so se seznanili z rezultati projekta. Obisk so združili s predstavitvijo mestnega jedra in njegovih znamenitosti. Med drugim so si ogledali zmaja, industrijsko obeležje, obiskali podjetje Migi d.o.o. Obisk so sklenili z ogledom in predstavitvijo Tržiškega muzeja, kjer so bili navdušeni nad vsebinami in načinom prezentacije teh vsebin. Vodilni partner je zato povabil predstavnike Tržiča in Tržiškega muzeja na zaključno konferenco projekta InduCult 2.0.

Na Šuštarski nedelji so bile predstavljene naslednje inovativne rešitve:

1) Interaktivno obeležje – Sledi industrije v Tržiču (posvečeno čevljarstvu)

Posvečeno čevljarstvu, ki je Tržič v preteklem stoletju močno zaznamovalo in vplivalo na življenje prebivalcev. Pod drevesom cigarovcem (pred nekdanjo Lavičkovo lekarno, levo pred mostom čez Tržiško Bistrico) je postavljena lesena klop z informacijskim totemom. Na njem so podane kratke informacije o čevljarstvu in poteh, po katerih nas vodijo kovinski odtisi čevljev na tleh. Le-ti nas usmerjajo po celotnem zgodovinskem jedru in opozarjajo na točke, kjer je bilo čevljarstvo skozi zgodovino najbolj prisotno. Lokacije so povezane v dobro uro dolgi krožni poti po Tržiču, na kateri si lahko ogledate nekatere kulturne in turistične znamenitosti kraja.

2) Predstavitev ureditve prostora nekdanje Oplemenitilnice v Bombažni predilnici in tkalnici (BPT-ju) v začasni industrijski kamp (razvoj namestitev v eni izmed stavb BPT-ja)

V sklopu oživitve starega industrijskega objekta BPT v Tržiču je bila pripravljena študija izvedbe za razvoj namestitev v eni izmed stavb BPT-ja. Glede na izdelan dokument je testno opremljeno zgornje nadstropje bivše Oplementilnice, ki predstavlja možnost preproste in poceni uporabe praznih prostorov za krajši čas.

3) Umetnost v industriji: Caravan tour - starodavne obrti z belgijskima umetnikoma (obiskovalci preizkusijo svoje sposobnosti kovanja in 3D talente ter skupaj s kovačema ustvarijo svoj osebni železni list)

Obiskovalci so imeli  priložnost preizkusiti sposobnosti kovanja in 3D talente ter skupaj z dvema belgijskima umetnikoma, kovačema  ustvarili svoj osebni železni list.  Njihov list  bo postal del navdušujoče umetnine v obliki drevesa, katerega veje bodo proizvedene v različnih evropskih mestih partnerjev projekta InduCult2.0 (Poljska, Hrvaška, Češka, Avstrija, Slovenija, Italija, Belgija in Nemčija).

4) Modrotisk za sodobno rabo in prikaz modrotiska z Aljo Viryent (predstavitev predpasnikov s tržiškim modrotiskom in jedi iz bogate tržiške kulinarične dediščine s sodobnim pridihom)

Z modno  oblikovalko in sodelujočo v znanem šovu masterchef Slovenija Aljo Viryent v Tržiški muzej, ki je  S študentkami Naravoslovno tehnične fakultete v Ljubljani na podlagi tržiškega modrotiska je oblikovala predpasnike za sodobno rabo, ki so razstavljeni v Tržiškem muzeju. Poleg tega so se obiskovalci lahko  okrepčali z jedmi, ki jih je Alja Viryent izbrala iz bogate tržiške kulinarične dediščine in jim dodala sodoben pridih.

5) Zgodba o priletnem šuštarju (skupina pripovedovalcev ob spremljavi glasbenika predstavi pravljico)

V Zgodbi o priletnem šuštarju je skupina profesionalnih pripovedovalcev ob spremljavi glasbenika predstavila pravljico O šuštarju, ki je namenjena tako otrokom kot odraslim. Na izviren način so prikazali prikazali zgodbo o priletnem šuštarju, ki si je žvižgal in pel kot kakšen mladenič. Pa je enkrat glasno potrkalo na njegova vrata in …

6) Livarstvo Mebron (obiskovalci bodo lahko preizkusili svoje ročne spretnosti ulivanja svinca in spoznali razliko v starih in novih načinih izdelave)

Livarstvo je ena najstarejših obrti, drobce o njenem razvoju si lahko ogledamo v muzeju. Znana je tudi šega ulivanja svinca na zadnji dan starega leta, ki bo predstavljena ob ogledu galerije Livarne Mebron, kjer so obiskovalci lahko  preizkusili svoje ročne spretnosti ulivanja svinca in spoznali razliko v starih in novih načinih izdelave.

7) Razstava Zlata doba tržiške industrije na mostu ob stolpnici

Na mostu ob stolpnici so si obiskovalci lahko  ogledali glavne tržiške tovarne, ki so oblikovale industrijsko identiteto kraja in so nekoč soustvarjala kulturno, družbeno in ekonomsko življenje ljudi. Tržič je bil nedvomno eden najpomembnejših trgov na Slovenskem z intenzivno razvito industrijo, ki je bogato cvetela do zadnjih desetletij 20. stoletja. Danes mnoge Tržičane nanjo vežejo spomini, ostaja pa dediščina, ki se je je vredno vsaj spominjati – tokrat na razstavi, na kateri so ob kratkih besedilih najbolj pričevalne fotografije

8) Mural – posvečen tržiški industrijski dediščini

Ena izmed realiziranih idej oz. aktivnosti je bila tudi določitev industrijske identitete krajev, tako lahko območje BPT-ja povezujemo s tekstilno industrijo in zaščitnim znakom tovarne, to je Predico, ki jo je v originalu na razglednice risal Maksim Gaspari, krasi pa tudi pročelje zgradbe v Pristavi, nad tovarno. Umetniki  so pripravili zelo lep mural, ki bo na ogled obiskovalcem in prebivalcem še nekaj časa. Pripravljen je v tehniki murala, zaradi vremenskih vplivov pa je začasne narave in ga bo potrebno po nekaj časa odstraniti.

Želimo si, da bi v prihodnje na območju BPT   lahko zagotovili dolgoročnejšo trajnejšo umetniško rešitev – predvidoma  v tehniki poslikave, ki bi zagotovila daljšo obstojnost le te.

9) Kina pod zvezdami žal zaradi slabega vremena v soboto nismo mogli izpeljati.

Slika: Obisk partnerjev projekta InduCult2.0                    

V tem tednu ne zamudite naslednjih zanimivih prireditev in dogodkov:

Vabljeni na odprtje spominske razstave ob 50- letnici Teritorialne obrambe Tržič, ki bo v torek, 30. oktobra, ob 18. uri v Galeriji Atrij Občine Tržič. Z uvodnim nagovorom bo razstavo odprl slovenski general, veteran vojne za Slovenijo, Janez Slapar. V kulturam programu bodo sodelovali učenci Glasbene šole Tržič.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...