Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja

18. februar 2019

Priprave na »Vuč u vodo«, objavljen je javni poziv za sofinanciranje projektov za lokalni razvoj, Gorenjska kandidira za naziv Evropske prestolnice kulture 2025

Spremljevalni program gregorjevega se bo letos začel že 7. marca, trenutno pa si lahko v trgovskem središču Qulandia v Kranju ogledate razstavo, ki so jo pripravil učenci in učenke OŠ Bistrica ter Tržiški muzej. Objavljen je javni poziv za sofinanciranje projektov za lokalni razvoj, v minulem tednu pa se je sestal Svet gorenjske regije v novi sestavi. V soboto zvečer ne zamudite enega izmed trenutno najbolj zanimivih muziklov »Nune (za)pojejo«, ki je koprodukcija Šole petja mag. art. Alenke Gotar, Glasbene šole Logatec in nekaterih članic upokojenskega ženskega pevskega zbora Trzinke.

Vuč u vodo 2019 v Tržiču

V Tržiču slavimo kot slovenski praznik ljubezni, 12. marec, gregorjevo. Na predvečer praznika bo prireditev Vuč u vodo, ki jo pripravlja Občina Tržič, ob njej pa sta glavna nosilca dogodka Osnovna šola Bistrica in Tržiški muzej.

Spremljevalni program se bo začel že v četrtek, 7. marca. V mesecu februarju je bila že postavljena razstava na temo gregorjevega v trgovskem središču Qulandia v Kranju (razstavljeni so gregorčki, ki so jih izdelali učenci Osnovne šole Bistrica, predmeti mojstra Jerneja Kosmača in Tržiškega muzeja), 7. marca pa bo postavljena razstava na temo gregorjevega v Domu Petra Uzarja v Bistrici pri Tržiču.

Z razširjenim programom želimo opozoriti na pomen gregorjevega v sodobnosti – ne le na pomen, ki ga ima dogodek za lokalno prebivalstvo, temveč na možnosti razvoja v širšem slovenskem prostoru. S tem namenom smo v praznovanje vključili občine, ki so članice Združenja zgodovinskih mest, in kraje, kjer gregorčke po vodi spuščajo v sodobnosti.

Sofinanciranje projektov za lokalni razvoj

Objavljen je javni poziv za projekte na območju LAS Gorenjska košarica iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, ki bo trajal do 1. aprila 2019. Javni poziv je namenjen sofinanciranju operacij oz. projektov, ki prispevajo k ciljem, ukrepom in povečanju kazalnikov, kot jih določa Strategija lokalnega razvoja za Lokalno akcijsko skupino Gorenjska košarica (2014 - 2020).

Javni poziv se izvaja v okviru podukrepa »Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost«, kot ga določa Uredba o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014 – 2020 (Uradni list RS, št. 42/15 in spremembe).

Operacije se bodo financirale iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR). Povezava na javni poziv: https://www.las-gorenjskakosarica.si/2-javni-poziv-las-gk/ 

Sestal se je Svet gorenjske regije v novi sestavi

V sredo, 13. februarja 2019, se je v prostorih Mestne občine Kranj konstituiral Svet gorenjske regije, ki ga sestavlja 18 županov gorenjskih občin, od tega po lokalnih volitvah sedem novih. Naloge Sveta so, med drugim, vodenje in usmerjanje priprave regionalnega razvojnega programa, sklepanje dogovora za razvoj regij, spremljanje njunega izvajanja, imenovanje članov občin v razvojni svet regije in razvojni svet kohezijske regije, predstavljanje razvojne regije, sodelovanje z regijami drugih držav in nadzor nad delom regionalne razvojne agencije.

Župani so na seji potrdili program dela Regionalne razvojne agencije Gorenjske za leto 2019. S tem so podprli splošne razvojne naloge Regionalne razvojne agencije Gorenjske - BSC Kranj, Razvojne agencije Sora in Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (RAGOR). Regionalna razvojna agencija Gorenjske bo tako tudi v letu 2019 delovala kot podpora razvojnim strukturam regije pri izvajanju projektov in ukrepov na petih razvojnih področjih: Tehnološki razvoj, podjetništvo in inovativnost, Razvoj človeških virov, Turizem, Okolje, prostor in infrastruktura ter Razvoj podeželja.

Predstavljen je bil potek priprave Regionalnega razvojnega programa Gorenjske za prihodnje programsko in finančno obdobje od leta 2021 do leta 2027. Župani pa so se seznanili tudi s kandidaturo Kranja oz. Gorenjske za naziv Evropske prestolnice kulture 2025.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...