Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja

11. marec 2019

Objavljen je letni program kulture, pred nami gregorjevo in koncert An flet'n večer

Po uspešno izvedenem Tržiškem pustnem karnevalu in vikendu zabave na snegu na Zelenici z državnim prvenstvom v turnem smučanju Ski Raid 2019, ki se ga je samo v nedeljo, 3. marca, udeležilo preko 600 obiskovalcev, je pred nami gregorjevo oz. dan, ko vržemo "vuč u vodo" ter tradicionalni koncert An flet'n večer ob dnevu žena in materinskem dnevu. Osrednji gost letošnjega dogodka bo domači ansambel Zarja, ki praznuje že četrt stoletja svojega delovanja. Objavljen je bil letni program kulture v Občini Tržič za leto 2019, kmalu pa bo organiziran tečaj za pridobitev licence lokalnega turističnega vodnika.

V Tržiču ohranjamo gregorjevo, ko vržemo vuč u vodo

Danes, v ponedeljek, 11. marca, bodo otroci v Tržiču po vodi spustili gregorčke, kakor imenujejo hiške in druge predmete, ki jim dodajo prižgane sveče. S tem oznanijo prihod pomladi in se spomnijo čevljarjev, ki so na ta dan prenehali z delom ob luči.

Spremljevalni program letošnje prireditve se je začel že v februarju s postavitvijo razstave na temo gregorjevega v trgovskem središču Qulandia v Kranju. Minuli teden, 7. marca, se je v Galeriji atrij odprla vseslovenska razstava, na kateri so razstavljeni gregorčki oz. barčice iz več desetih slovenskih krajev in tujine, ki jo je pripravil Tržiški muzej. Na temo gregorjevega je bila na ogled postavljena tudi razstava v Domu Petra Uzarja.

"Gregorjevo ima dolgo tradicijo na Slovenskem. Povezano je s pomladjo. 12. marca je prvi pomladni dan po starem koledarju," poudarja avtor razstave in višji kustos Tržiškega muzeja dr. Bojan Knific, ki je opisal, kako so včasih proslavili t. i. ptičjo ohcet: "Na ta dan so starši v grmovje skrili kakšno sladkarijo, potem otroke peljali na ta kraj in jih pozvali, da poiščejo, kaj je ostalo od ptičje svadbe.

Objavljen je letni program kulture v Občini Tržič za leto 2019

Letni program kulture v Občini Tržič določa javni interes občine na področju zagotavljanja dostopnosti do kulturnih dobrin, spodbujanju kulturne ustvarjalnosti, raznolikosti ter krepitvi in ohranjanju kulturne dediščine. To se uresničuje z zagotavljanjem organizacijskih, finančnih in prostorskih pogojev za izvajanje kulturnih dejavnosti v občini. V proračunu Občine Tržič za leto 2019 so sredstva za kulturo opredeljena na področjih 1802 – Ohranjanje kulturne dediščine in 1803 – Programi v kulturi.

  • Sredstva so namenjena:
  • Sofinanciranju in vzdrževanju nepremične kulturne dediščine;
  • Sofinanciranju javnih zavodov na področju kulture;
  • Sofinanciranju društev in drugih neprofitnih organizacij;
  • Financiranju in sofinanciranju kulturnih projektov lokalnega pomena;
  • Vzdrževanju in investicijam v infrastrukturo namenjeno za kulturno dejavnost.

V minulem tednu je potekala tudi priprava in izdaja odločb za "Javni razpis za sofinanciranje športnih programov v občini Tržič za leto 2019" in "Javni razpis za sofinanciranje programov na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti 2019". V pripravi je tudi javno naročilo za izvedbo Info točke v Dovžanovi soteski.

Bi želeli postati lokalni turistični vodnik?

Zaradi vse večjega števila turistov, ki želijo naše naravne in kulturne znamenitosti spoznati v spremstvu lokalnega turističnega vodnika, želimo ekipo okrepiti z novimi, predvsem angleško in nemško govorečimi vodniki. V ta namen bomo v spomladanskem času ponovno organizirali tečaj za pridobitev licence lokalnega turističnega vodnika. Vabljeni, da se nam pridružite vsi, ki vas veseli delo z ljudmi, ste komunikativni, imate končano najmanj srednjo strokovno izobrazbo in govorite vsaj en tuji jezik za stopnjo srednje strokovne izobrazbe.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...