Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja

15. april 2019

V Tržiču najnižja stopnja brezposelnosti do sedaj, ljubiteljski kulturi namenjamo dobrih 72 tisočakov, cenimo delo veteranskih organizacij. Občina Tržič prispeva velik delež za nakup gasilskega vozila za PGD Jelendol Dolina

Po zadnjih podatkih Zavoda RS za zaposlovanje, v občini Tržič beležimo najnižjo stopnjo brezposelnosti v zadnjih letih. Za kulturno življenje Tržičank in Tržičanov se ne gre bati, ljubiteljski kulturi namenjamo vsako leto več sredstev.

Brezposelnost v občini se zmanjšuje

Konec meseca marca 2019 je bilo po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje na Gorenjskem registriranih 4.945 brezposelnih oseb. Brezposelnost se je v primerjavi s preteklim mesecem znižala za 342 oseb oz. za 6,5 % ( v Sloveniji za 5,2 %). V primerjavi z marcem 2018 se je brezposelnost v marcu 2019 znižala za 244 oseb oz. 4,7 % (v Sloveniji za 5,8 %).  Stopnja registrirane brezposelnosti na Gorenjskem po podatkih Statističnega urada RS je za januar 2019 znašala 5,8 % (v Sloveniji 8,6 %). Delodajalci so Območni službi Kranj v obdobju od januarja do marca 2019 sporočili 3.034 prostih delovnih mest.

Na uradih za delo so konec marca 2019 beležili 409 brezposelnih oseb iz občine Tržič, kar znaša 7,3 % manj kot v enakem obdobju lani (v Sloveniji 5,8 %). Med njimi je več žensk, največjo skupino brezposelnih predstavljajo stari več kot 50 let, s končano osnovno šolsko ali še nižjo izobrazbo.

Ljubiteljski kulturi namenjamo dobrih 72 tisočakov

Občina Tržič bo v letošnjem letu podprla delovanje ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v višini 72.611,05 evra. Sredstva bo razdelila med 18 društev.

Prejemniki sredstev bodo: KD FS Karavanke, ZKO Tržič, Mladinsko gledališče Tržič, KUD Lom pod Storžičem, Pevsko društvo Zupan, Foto klub Tržič, KD Kruh Križe, KD Pihalni orkester Tržič, KUD Ampus, KUD Podljubelj, KD Svarun, KD Zali rovt, KUD Načeta paleta, KUD Leyli, KD sv. Janez Krstnik Kovor, KD Jerbas, KD Ignacij Hladnik Tržič in KD tržiških likovnikov.

Javni podpis pogodb o sofinanciranju programov na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v občini Tržič v letu 2019 bo v sredo, 17. aprila 2019, ob 18. uri v veliki sejni sobi Občine Tržič.

V Tržiču cenimo delo veteranskih organizacij, ki združujejo in povezujejo

Občina Tržič je že enajsto leto zapored objavila javni razpis za sofinanciranje na področju delovanja veteranskih, častniških, obrambnih in drugih domoljubnih društev in združenj v letu 2019. Za delovanje teh društev  je razpisanih 3.700,00 EUR, ki so namenjeni za sofinanciranje redne dejavnosti in programov s področja veteranskih, častniških, obrambnih in drugih domoljubnih društev in združenj.  Razpis bo odprt do 13. 5. 2019, poudarek pri ocenjevanju vlog bo na vsebino in količino programov (proslave, spominske slovesnosti, pohodi, srečanja, tekmovanja…), pri sofinanciranju redne dejavnosti pa bodo upoštevani: število članov s stalnim prebivališčem v občini Tržič, odstotek plačane članarine, višina članarine ter skrb za člane društev oz. združenj.

Javni razpis za izbor javnih prireditev in dogodkov, ki jih bo v letu 2019 sofinancirala Občina Tržič

Objavljen je tudi Javni razpis za izbor javnih prireditev in dogodkov, ki se izvajajo na območju občine Tržič in so namenjeni širši javnosti, prispevajo k obogatitvi družbenih dejavnosti na lokalni ravni in dopolnjujejo kulturno, turistično in športno ponudbo kraja, ohranjajo in promovirajo kulturno dediščino in ljudske običaje, prispevajo k zadovoljevanju javnih potreb ter prepoznavnosti občine in so namenjeni različnim ciljnim skupinam, izvedba organizacije prireditve je racionalna in varčna. Predmet razpisa, ki je odprt do 1. 9. 2019 je sofinanciranje aktivnosti, ki se izvajajo kot zaključni enkratni dogodki, na katerih sodelujejo različni kulturni, športni, turistični in drugi akterji, ki izvajajo: kulturne aktivnosti, športno-rekreativne aktivnosti ter aktivnosti, ki pospešujejo turistični razvoj in promocijo občine.

Skupno je za vse navedene aktivnosti razpisanih 32.000,00 EUR.

Podaljšan rok za oddajo ponudb – javno naročilo vstopna info točka Dovžanova soteska

Občina Tržič je podaljšala rok za oddajo ponudb za izvedbo javnega naročila »Postavitev lesenega objekta - Vstopna info točka Dovžanova soteska, pri katerem se upoštevajo okoljski vidiki«, št. JN002024/2019, vse informacije v zvezi z javnim naročilom so dostopne na portalu: http://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=302787. Predmet javnega naročila je postavitev premičnega lesenega objekta v vasi Čadovlje v stilizirani obliki pastirskega stanu in krmilnice za divjad z vgradnjo fotovoltaičnih modulov na strehi in opremljeno s pohištvom. Objekt bo vstopna info točka v Dovžanovo sotesko. Občina pričakuje ponudbe do 19. 4. 2019 do 09.00 ure.

Izbran izvajalec za tisk in distribucijo glasila Tržičan

Prejšnji teden je Občina Tržič na podlagi uspešno izvedenega javnega naročila,  z izbranim izvajalcem Specom d.o.o. iz Lesc, sklenila pogodbo za tisk in distribucijo 14 številk glasila Tržičan, to je do vključno novembrske številke v letu 2020.

Občina Tržič prispeva velik delež za nakup gasilskega vozila za PGD Jelendol Dolina

V marcu je Občina v vlogi sofinancerja sodelovala tudi pri javnem naročilu za nakup novega gasilskega vozila za prevoz moštva GVM-1 s štirikolesnim pogonom (4x4) za PGD Jelendol Dolina. Občina Tržič bo za nakup vozila prispevala 70 % vrednosti nakupa vozila, PGD Jelendol Dolina pa po pravnomočnosti odločitve pristopa k sklenitvi pogodbe z izbranim ponudnikom.

Študijska tura novinarjev in blogerjev

V okviru študijske ture po zgodovinskih mestih zahodne Sloveniji, ki jo je pripravilo Združenje  zgodovinskih mest Slovenije, smo v sredo, 10. aprila, v Tržiču gostili šest novinarjev s Češke, Poljske, Srbije, Madžarske in Hrvaške.

Program je vključeval sprehod in predstavitev najzanimivejših zgodb iz zgodovine našega mesta,  ogled Tržiškega muzeja ter kosilo v Restavraciji Firbc' okn. Namen obiska je bil gostom predstaviti bogato, še neodkrito kulturno ponudbo v povezavi z možnostmi aktivnih počitnic ter na ta način poskrbeti za promocijo Tržiča na trgih, ki so jih predstavljali udeleženci ture.

Poleg Tržiča je tura vključevala še obisk Kamnika, Kranja, Jesenic,  Radovljice, Škofje Loke, Idrije, Kopra in Pirana.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...