Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja

6. maj 2019

Pridobili smo 50.000 evrov za nakup nujnega reševalnega vozila, Komunala Tržič d.o.o. je prejela certifikat Voda iz pipe, NIJZ razkril, kako zdravi smo v Tržiču

Ministrstvo za zdravje RS bo sofinanciralo nakup nujnega reševalnega vozila tipa B, Komunala Tržič d.o.o. je ena izmed 30 organizacij, ki je prva prejela certifikat Voda iz pipe, v Občini Tržič še naprej ohranjamo in negujemo kulturo, tudi s finančnim spodbujanjem kulturno-umetniških društev. Naj športnik Tržiča za leto 2018 je postal deskar Žan Košir. V nadaljevanju preverite statistične podatke NIJZ o zdravju v Občini Tržič.

Ministrstvo bo sofinanciralo nakup nujnega reševalnega vozila tipa B

Z Ministrstva za zdravje RS smo prejeli sklep, da se Občini Tržič za sofinanciranje ukrepa oz. investicije na primarni ravni zdravstvene dejavnosti določi višino sredstev iz državnega proračuna za proračunsko leto 2019, in sicer za investicijo Nakup nujnega reševalnega vozila – NRV tipa B za ZD Tržič, v znesku 49.575,60 EUR.

Prejeli certifikat Voda iz pipe

V petek, 19. aprila je Komunala Tržič d.o.o. na Zbornici komunalnega gospodarstva v Ljubljani prejela certifikat Voda iz pipe, ki ga je prejelo prvih 30 organizacij, po večini komunalna podjetja. Obenem so podpisali zavezo certifikata Voda iz pipe. To pomeni, da bodo v svojih poslovnih prostorih in na dogodkih, ki jih bodo organizirali, ponujali izključno vodo iz pipe in ne predpakirane vode. K pitju vode iz pipe bodo spodbujali svoje zaposlene, partnerje in podizvajalce. Prakso pitja vode iz pipe v podjetju izvajajo že dobro desetletje. Zaposlene in ostale deležnike bodo tudi v prihodnje ozaveščali, da imamo v Sloveniji zdravo in kakovostno pitno vodo, ki je bolj zdrava in okolju veliko prijaznejša kot predpakirana voda.

Slika: Prejemniki certifikata Voda iz pipe (foto: Arhiv Komunale Tržič)

Kako zdravi smo v občini Tržič?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so objavili publikacijo Zdravje v občini. V njej so podrobne informacije o zdravju prebivalcev za vsako od 212 občin. Prikaz Zdravje v občini 2019 je namenjen pregledu ključnih kazalnikov zdravja v občini v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem. Okolje, v katerem ljudje bivajo in delajo, namreč pomembno vpliva na njihovo zdravje. Poglejmo nekaj ugotovitev oz. dejstev o zdravju v Občini Tržič:

Zdravstveno stanje in umrljivost

- Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je trajala povprečno 14,8 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 15,3 dni.

- Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil blizu slovenskemu povprečju, za sladkorno bolezen prav tako.

- Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 2,4 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1.

- Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 7,2 na 1000, v Sloveniji pa 6,4.

- Delež uporabnikov pomoči na domu je bil blizu slovenskemu povprečju.

- Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 12 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 20.

 Dejavniki tveganja za zdravje in preventiva

-Telesni fitnes otrok je bil višji od slovenskega povprečja.

- Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 1,2 na 1000 prebivalcev, v Sloveniji pa 1,5.

- Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil blizu slovenskemu povprečju.

- Odzivnost v Program Svit - presejanju za raka debelega črevesa in danke je bila 64,5 %, v Sloveniji pa 62,7 %.

- Presejanost v Programu Zora - presejanju za raka materničnega vratu je bila 69,9 %, v Sloveniji pa 71,8 %.

 Celotno publikacijo o stanju na področju zdravja v Občini Tržič si lahko preberete na povezavi http://obcine.nijz.si/Dokumenti/pdf/2019/obcine/131.pdf.

Preko 72.000 evrov za kulturno in umetnost

V občini Tržič je kulturno življenje občank in občanov izjemno bogato, ponudba različnih kulturnih prireditev na visokem kakovostnem nivoju, v delovanje ljubiteljske kulture pa je vključen vsak petnajsti občan. Da bi tržiška kultura ohranila visoko raven v ponos mestu in zadovoljstvo občanov, Občina Tržič že vrsto let omogoča delovanje številnih kulturno-umetniških društev. Z javnim razpisom za sofinanciranje ljubiteljskih kulturnih dejavnosti bo razdeljenih 72.611,05 evra, od tega 24 tisočakov za prostore in opremo, ostala sredstva pa se bo razdelilo med osemnajst društev. 

Prejemniki sredstev so: KD FS Karavanke, ZKO Tržič, Mladinsko gledališče Tržič, KUD Lom pod Storžičem, Pevsko društvo Zupan, Foto klub Tržič, KD Kruh Križe, KD Pihalni orkester Tržič, KUD Ampus, KUD Podljubelj, KD Svarun, KD Zali rovt, KUD Načeta paleta, KUD Leyli, KD sv. Janez Krstnik Kovor, KD Jerbas, KD Ignacij Hladnik Tržič in KD tržiških likovnikov.

Slika: Podpis pogodb s tržiškimi kulturniki

Deskar Žan Košir je Naj športnik Tržiča za leto 2018

Športna zveza Tržič je v sodelovanju z Občino Tržič v torek, 23. aprila, v Kulturnem centru razglasila Naj športnika Tržiča za leto 2018 in podelila priznanja najuspešnejšim in najbolj obetavnim športnikom v lanskem letu ter tistim, ki so v preteklem letu osvojili naslov državnega prvaka. Med desetimi nominiranci, je naziv Naj športnik Tržiča za leto 2018 osvojil deskar Žan Košir pred smučarskim skakalcem Anžetom Semeničem in veslačem Miho Aljančičem.

Slika: Naj športniki Tržiča za leto 2018 (foto: Valentin Klemenčič)

»Tržič je in ostaja športno mesto. Veliko se nas ukvarja z druženjem, tekmovanji in rekreacijo. Tisti, ki po zaslugi spretnosti, talenta, vztrajnosti, prizadevanj staršev in trenerjev dosegajo tudi širše primerljive  rezultate, pa so še posebej dragoceni. Dokazujejo da se da, da zmorejo in so tako svojim vrstnikom in ostalim svetilnik ter pozitiven zgled. To pa je eden od mnogih čarov, ki jih prinaša šport,« poudarja župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...