Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja

13. maj 2019

Začela se je gradnja INFO točke Dovžanova soteska, glasbeni večeri tudi letos vabijo v Tržiški muzej, v RIS Dolina razstava o posledicah naravnih dogodkov v Tržiču

Začela se je gradnja vstopne INFO točke Dovžanova soteska, investicija znaša dobrih 104.000 evrov in bo predvidoma zaključena julija letos. Na javnem razpisu bo Občina Tržič namenila 8.500 evrov za sofinanciranje dejavnosti starejših v letu 2019. Išče se izvajalec za rekonstrukcijo vozišča na odseku Lom – Grahovše. Pred nami so že tradicionalni Glasbeni večeri v Tržiškem muzeju, v petek bo nastopil Andrej Šifrer. V RIS Dolina si lahko ogledate razstavo o posledicah naravnih dogodkov v Tržiču. Ponovno pa boste lahko prisostvovali priljubljenemu projektu "SOŽITJE za večjo varnost v cestnem prometu za seniorje in upokojence".

Išče se izvajalec za rekonstrukcijo vozišča na odseku Lom - Grahovše

Občina Tržič je v ponedeljek, 6. maja, na Portalu javnih naročil objavila Obvestilo o naročilu, s katerim se išče najugodnejšega izvajalca za rekonstrukcijo ceste skozi Lom pod Storžičem nad gasilskim domom (https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=307285).

Občina Tržič namerava izvesti rekonstrukcijo ceste v dolžini 450 metrov, kjer je poškodovana voziščna konstrukcija in elementi odvodnjavanja,  pod cesto so na dveh mestih nastali večji usadi, tako da je del vozne površine popolnoma razpokan in poseden. Cesta je nujno potrebna sanacije. Ponudbe pričakujemo do 20. maja 2019, do 8. ure.

Začetek gradnje vstopne INFO točke Dovžanova soteska

Vstopna točka v območje naravnega spomenika Dovžanova soteska je peščeno parkirišče za naseljem Čadovlje pri Tržiču, ob reki Tržiški Bistrici, na travnati površini ob parkirišču pa so locirane informativno pojasnjevalne table in klopi. Druge infrastrukture, ki bi omogočala interpretacijo naravne dediščine, na tej lokaciji ni. Individualen obiskovalec, ki pride brez spremstva vodnika, nima možnosti za pridobitev dodatnih informacij ali brošur. Razstavno-izobraževalno središče Dolina, ki leži v skrajnem severnem delu širšega območja NS Dovžanova soteska pa je od vstopne točke oddaljeno približno 2,3 km.

Potreba po vzpostavitvi informacijske točke se kaže pri obiskovalcih in tudi pri turističnih vodnikih, ki izvajajo turistično in strokovno vodenje po Dovžanovi soteski. Na parkirišču ni pokritega prostora, kamor bi se obiskovalci lahko zatekli pred dežjem, kjer bi bile na voljo različne informacije, karte in brošure. Obstoječa postavitev tabel in klopi na istem nivoju ne omogoča zadovoljive slišnosti še posebej ob višjem vodostaju reke, ki teče tik za tablami. Strokovne ekskurzije pogosto potekajo v obliki terenskih vaj, za katere so nujno potrebni pripomočki (kladiva, zaščitna očala, zemljevidi, povečevalna stekla …), kar morajo vodniki vsakič znova pripeljati iz Tržiča.

Občina Tržič je projektni partner v operaciji Bogastvo narave (Program CLLD - izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020), ki ga delno sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Osnovni namen investicije je pridobiti, z vidika interpretacije naravne dediščine, nepogrešljiv objekt na vstopu v naravni spomenik, kjer bodo uporabnikom na voljo vse potrebne informacije za kakovostno doživljanje narave. Pridobili bomo ustrezno zbirno mesto za pričetke strokovnih in turističnih ogledov.

V ta namen je bila 8. maja podpisana pogodba z izbranim izvajalcem, podjetjem Promobile d.o.o. iz Ljubljane. Vrednost pogodbenih del znaša dobrih 104.000 evrov EUR, dela pa bodo predvidoma končana do konca julija.

Slika: 3D model objekta vstopne INFO točke Dovžanova soteska 

Oglejte si razstavo o posledicah naravnih dogodkov v Tržiču

Od sobote, 11. maja, dalje je v RIS Dolina na ogled razstava z naslovom "Tržiška Bistrica – neukročena trmoglavka Karavank". Na desetih panojih so predstavljene posledice naravnih dogodkov, ki jih s prostim očesom lahko opazujemo v in ob reki Tržiška Bistrica od Jelendola do naselja Čadovlje pri Tržiču. Da so se podobni dogodki, kot je bila lanskoletna oktobrska ujma, dogajali že v preteklosti, pričajo zgodovinski viri.

Razstavo so na Občini Tržič postavili skupaj z dr. Ireno Mrak (Visoka šola za varstvo okolja), dr. Matevžem Novakom (Geološki zavod Slovenije), z zgodovinskimi viri pa je pomagal dr. Bojan Knific iz Tržiškega muzeja.

Razstava je na ogled v času, ko je odprt RIS Dolina in ob organiziranih ogledih Dovžanove soteske.

Gutenberški dnevi na gradu Altgutenberg nad Bistrico pri Tržiču

KUD Ampus pripravlja ta konec tedna Gutenberške dneve na grdu Altgutenberg nad Bistrico pri Tržiču. V petek, 17. maja bo koncert skupine NOREIA, v soboto, 18. maja pa vabljeni na SREDNJEVEŠKI DAN.  Ob 9. uri bo maša v cerkvi sv. Jurija, ob 10.30 in ob 14.30 lutkovna predstava: Zakleta grajska gospodična, ob 12. uri sledi viteški turnirček za otroke, ob 15. uri pa viteški turnir za odrasle. Čakajo vas še srednjeveška kulinarika, lokostrelstvo in še mnogo več... Vstop je prost. V primeru slabega vremena se bo koncert skupine Noreia prestavil v Kulturni center Tržič, prireditev 18. maja pa se bo prestavila na 25. maj.

Celoten program je objavljen na:
https://www.facebook.com/events/354430755186122/ 

Pred nami so tradicionalni Glasbeni večeri v Tržiškem muzeju

Občina Tržič bo že peto leto zapored podprla prizadevanja Tržiškega muzeja, ki pod umetniškim vodstvom Romane Krajnčan v pomladno poletnih mesecih pripravlja Glasbene večere. Organizacijske niti so v rokah Jane Babšek, direktorice Tržiškega muzeja, ki bo koncerte tudi tokrat gostila v prelepem Pollakovem salonu ali na vrtu muzeja.

Prvi koncert bo na sporedu že v petek, 17. maja, ob 20. uri. Z nami bo legendarni ANDREJ ŠIFRER, eden tistih slovenskih kantavtorjev, katerih pesmi so ponarodele in jim priljubljenost s časom le raste. Sledili pa bodo nastopi:

-          JAZZ LADIES (28. junij 2019, ob 20.30),

-          THE POCKET ENSEMBLE (26. julij 2019, ob 20.30),

-          KATRINAS (23. avgust 2019, ob 20.30),

-          in FESTIVAL PARADIŽ (24. avgust 2019).

Projekt SOŽITJE za večjo varnost v cestnem prometu za seniorje in upokojence

V Sloveniji je več kot 14 % imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 64 let. Demografski kazalci kažejo, da se bo v prihodnjih letih prebivalstvo še staralo, kar pomeni, da bo na cestah čedalje večji delež voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju, torej starejših od 65 let.

Društvo upokojencev Tržič, ZŠAM Tržič, Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa, Generalna policijska uprava, DARS, Zveza društev upokojencev Slovenije in Združenje FORTOX, vas z namenom, da bi se kot vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in čim dlje ostali mobilni, vabijo na dogodek, ki bo v četrtek, 9. maja 2019, ob 9.30 uri, v veliki sejni sobi Občine Tržič, Trg svobode 18. Predviden zaključek je ob 13. uri.

Glede na lanskoletno uspešno izvedbo projekta SOŽITJE in zaznano potrebo za njegovo ponovno izvedbo z namenom, da bi bili starejši vozniki čim dlje samostojni, mobilni ter obenem tudi varni udeleženci v prometu, bo letošnji dogodek zanimiv tudi z vidika preventivnih gradiv in praktičnih daril, ki jih bodo udeleženci prejeli. Prav tako, pa bodo lahko udeleženci povprašali strokovnjake iz AVP, DARS, Policije in zdravstveno osebje o dilemah in težavah, s katerimi se soočajo kot vozniki v cestnem prometnem.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...