Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja

10. junij 2019

Objavljeno je javno naročilo za sanacijo po ujmi, ki je Občino Tržič prizadela oktobra lani. Preverite javni razpis za sofinanciranje obnove fasad v mestnem jedru Tržiča. V petek bodo na prejemu pri županu učenci, ki so bili odlični vsa leta šolanja. Z večernim koncertom se začenja poletna sezona na Gorenjski plaži.

Rane še danes niso zaceljene

V soboto, 8. junija 2019 je bila v spominskem parku Mauthausen spominska slovesnost ob 74. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem, ki je potekala pod geslom – Nikoli več številka, vedno le človek. »Slovenija je v svoji zgodovini dala veliko življenj. Veliko je bilo tragedij, veliko uničenih otroštev, veliko razbitih družin in rane še danes niso zaceljene,« je uvodoma poudaril letošnji slavnostni govornik na slovesnosti, predsednik Vlade Republike Slovenije, Marjan Šarec.

Goste je pozdravil gostitelj, župan Občine Tržič, mag. Borut Sajovic, ki je med drugim dejal, da ga večkrat vprašajo do kdaj bodo imeli slovesnosti v spomin na dogodke v taborišču Ljubelj: »Moj odgovor, tudi vam, ki ste danes tukaj je jasen – dokler bo treba. Da se ve in ohrani kdo je bil zaprt za bodečo žico, kdo je bos kopal pozimi tunel in kdo je bil na drugi strani, toplo oblečen, s psi, nahranjen in še kaj. Kadar gre za zgodbo, da se naj nikdar in nikoli več ne ponovi, je ta spomin treba ohranjat,« je še dodal in spomnil, da mnogi pri zgodovini sedijo na ušesih.

Pozdravne besede spomina in opomina je gostom namenila članica mednarodnega komiteja Mauthausen in članico slovenskega taboriščnega odbora Mauthausen, dr. Monika Kokalj Kočevar. Spomnila je, da je v taborišču Mauthausen in njegovih podružnicah trpelo in umiralo več kot dvesto tisoč ljudi, med njimi je bilo več kot štiri tisoč Slovencev in skoraj tisoč osemsto Slovencev je v Mautahausnu tudi izgubilo življenje. Udeležence je nagovoril tudi Claude Simon, predsednik društva Amicale nationale de Mauthausen et ses komandos. Zahvalil se je solidarnosti prebivalcev Tržiča in okolice, saj so bili zaporniki mnenja, da večina brez njihove podpore trpljenja v taborišču Ljubelj ne bi preživela.

Slovesnost sta v imenu Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Združenja borcev za vrednote NOB Tržič in Občine Tržič, pripravila scenarista Mojca Poredoš in Iztok Pipan. Sooblikovali so jo praporščaki, nastopajoči iz Občine Tržič, učenci iz Osnovne šole Križe, godalni kvartet Glasbene šole Tržič, operni pevec Tone Habjan ob spremljavi Daneta Jemca na trobenti in Nejca Jemca na harmoniki, Orkester Slovenske vojske in recitatorka Lina Potočki Vozny.

Slika: Polaganje vencev pred spomenikom žrtev pod Ljubeljem (foto: Iztok Pipan)

Javno naročilo gradbenih del sanacije po ujmi 2018 Slap - Jelendol

V skladu z določili Zakona o javnem naročanju ZJN-3 (Ur. l. RS, št. 91/15 in 14/18) ter na podlagi javnega naročila, objavljenega na Portalu javnih naročil vabimo vse zainteresirane ponudnike, da predložijo svojo ponudbo za izvedbo javnega naročila "Sanacija po ujmi 2018 Slap - Jelendol".

Rok za sprejemanje ponudnikovih vprašanj: 13. 6. 2019, do vključno 8. ure.

Rok za predložitev ponudb: 19. 6. 2019, do vključno 9. ure.

Dodatna pojasnila o razpisni dokumentaciji in predmetu naročila sme ponudnik zahtevati izključno preko Portala javnih naročil, kjer bodo objavljena tudi pojasnila in odgovori naročnika ter vse morebitne spremembe, ki skupaj s pojasnili predstavljajo sestavni del razpisne dokumentacije.

Vljudno vabljeni, da si celoten javni razpis in dokumentacijo pogledate na naslednji povezavi: https://www.trzic.si/obcina/javni-razpisi-in-objave/javno-narocilo-gradbenih-del-sanacije-po-ujmi-2018-slap-jelendol.html.

Javni razpis za sofinanciranje obnove fasad v mestnem jedru Tržiča

V skladu z Javnim razpisom za sofinanciranje obnove fasad v mestnem jedru Tržiča, ki ga je Občina Tržič objavila na svoji spletni strani od 29. 5. 2019 do 28. 6. 2019, imajo pravico do prijave na razpis: lastniki, solastniki ali upravljavci stanovanjskih in poslovno-stanovanjskih objektov v mestnem jedru Tržiča, in sicer za: 

1.) objekte, ki se nahajajo v starem mestnem jedru Tržiča po Odloku o razglasitvi starega mestnega jedra Tržiča za kulturni in zgodovinski spomenik (Uradni vestnik Gorenjske, št. 7/1985) in

2.) objekte, ki se nahajajo na Cankarjevi cesti v mestnem jedru Tržiča.

Vljudno vabljeni, da si celoten javni razpis pogledate na naslednji povezavi: https://www.trzic.si/obcina/javni-razpisi-in-objave/javni-razpis-za-sofinanciranje-obnove-fasad-v-mestnem-jedru-trzica.html.

Sprejem odličnjakov pri županu

V petek, 14. junija 2019, ob 11. uri bo mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič v veliki sejni sobi Občine sprejel učence tržiških osnovnih šol, ki so bili vseh devet let odlični.

Nova stalna razstava v Tržiškem muzeju

Tržiški muzej v sredo, 12. junija 2019, ob 18. uri odpira novo stalno razstavo z naslovom Kolarstvo – umetnost izdelovanja koles. Na novi stalni razstavi si bo mogoče ogledati kolarsko delavnico, predstavili bodo kolarske izdelke – predvsem kolesa in vozove. Skupaj z novo razstavo v muzeju pripravljajo posebne programe za otroke in odrasle, s katerimi k obisku vabijo Tržičane in goste od drugod, ki želijo urico ali dve preživeti v prijetnem domačijskem vzdušju ob svetlobi ognja in vonju po dimu in tržiški fliki, ki drugod ne more biti bolj slastno pečena.  

Z odlično glasbo v poletno sezono na Gorenjski plaži

Občina Tržič vas v petek, 14. junija 2019, ob 21. uri vabi na nepozaben večer poln zabave in dobre volje. Najprej vas bosta od 21. ure dalje zabavala skupina Orlek in Pihalni orkester Tržič, nato pa skupina Help! A Beatles Tribute. Kot se že tradicionalno na koncertu za odprtje sezone na Gorenjski plaži spodobi, tudi tokrat vstopnine ni.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...