Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja

1. julij 2019

Izšel je turistični časopis, v Seničnem bodo pričeli z izgradnjo pločnika, medtem ko dela v Dovžanovi soteski lepo napredujejo

Izšel je turistični časopis, ki bo domače in tuje goste navdušil nad doživetji, ki čakajo v Tržiču. V Seničnem bodo pričeli z izgradnjo pločnika, ki je ocenjena na 60.000 evrov. Dela v Dovžanovi soteski lepo napredujejo, v prvi polovici julija pa se bodo nadaljevala dela za dokončno sanacijo in ureditev deponije v Kovorju. Tržič je v sklopu projekta "Starejši za starejše" gostili regijske koordinatorje, ki so spregovorili o minulih aktivnostih in ciljih za prihodnost. V PGD Lom pod Storžičem se lahko pohvalijo s še sodobnejšo opremo. Občina Tržič je prispevala za nakup kombija za slepe in slabovidne.

Preberite si nov Turistični časopis Občine Tržič

Uredniški odbor (Klemen Srna, Petra Hladnik, Mateja Dolžan), ki ga vodi podžupan Jure Ferjan, je danes, 1. julija 2019, izdal Turistični časopis Občine Tržič (https://www.trzic.si/doc/obcina-trzican/turisticni-casopis-obcine-trzic-julij-2019.pdf), kjer si lahko domači in tuji gosti preberejo o aktualnem dogajanju v občini in naredijo plan za doživetje utripa starega mestnega jedra, zmajskih pogledov s tržiških gora in osvojitve navdihujočih pohodniških ter kolesarskih poti.

V Tržiču je vedno nekaj novega, vedno nekaj zanimivega, zato ne zamudite tudi številnih prireditev in dogodkov v prihodnjih tednih in mesecih.

Začetek del izgradnje pločnika v Seničnem

Pred nami je začetek težko pričakovane izgradnje pločnika v Seničnem, katerega vrednost je ocenjena na okoli 60.000 evrov. "Prva etapa bo potekala od prostorov Krajevne skupnosti do vhoda v stari del vasi. Dela se bodo začela v prvi polovici julija, izvajalo pa jih bo tržiško komunalno podjetje," je pojasnil župan mag. Borut Sajovic in dodal, da je pri enem od lastnikov potrebno urediti še lastništvo.

V naslednjem letu bo Občina Tržič pristopila k projektiranju pločnika od uvoza v stari del vasi do naselja Podovnica.

Dela v Dovžanovi soteski lepo napredujejo

Občina Tržič v Dovžanovi soteski nadaljuje z urejanjem pešpoti za obiskovalce, ki so bile uničene ali poškodovane v neurju. Bencetova brv je že obnovljena. Pri domačinih Dovžanovih pa se bo dotrajan in zaradi neurja spodkopan mostovž zaprl, preko zemljišč sosednje domačije pa se bo zgradila začasna pešpot. "Obiskovalke in obiskovalci si lahko v RIS Dolina v Dovžanovi soteski ogledajo tudi razstavo o neurjih in poplavah Tržiške Bistrice v zadnjem stoletju," je izpostavil župan Sajovic.

Potek del pri dokončni sanaciji deponije v Kovorju

Občina Tržič, skupaj s koncesionarjem in izvajalcem Komunalo Tržič d.o.o., nadaljuje dela na dokončni sanaciji in ureditvi deponije v Kovorju, in sicer s posodabljanjem zbirnega centra in zapiranjem deponije.

"Novi prekladalni center, samo za tržiške odpadke, ima že zgrajeno betonsko železo-armirano konstrukcijo, v prvi polovici julija pa se bodo asvaltirali in nepropustno uredili tudi tlaki," je zagotovil župan Sajovic. Nekdanje deponijsko telo se pospešeno prekriva z ustreznimi folijami, ki preprečujejo izhod plinov, ki se sicer zbirajo in sežigajo na bakli. Ureja se tudi odvajanje izcednih voda in ozelenitev.

Slovesna obeležitev dneva državnosti na mejnem prehodu Ljubelj

"Dan državnosti, ki je praznik vseh državljank in državljanov Republike Slovenije, smo lepo počastili tudi v Občini Tržič na mejnem platoju, kjer so se v času osamosvojitve odvijale napetosti in boji. Hvala Bogu do žrtev ni prišlo," je povedal župan Sajovic in čestital oz. se zahvalil vsem izvajalcem kulturnega programa in gostom. Vsako leto se prireditve ob rojstnem dnevu naše države v Tržiču udeleži vedno več obiskovalk in obiskovalcev. "To priča, da si naša država poklon in priznanje zasluži. Srečno Slovenija," je zaključil župan Sajovic.

Vljudno vabljeni, da si na naslednji povezavi (https://www.youtube.com/watch?v=YZVDUYSYLFI) pogledate nekaj utrinkov iz tržiške proslave ob dnevu državnosti.

Projekt "Starejši za starejše" v Tržiču že od leta 2011

V sklopu pomembnega projekta "Starejši za starejše", v katerega je Društvo upokojencev Tržič vključeno vse od leta 2011, smo v četrtek, 27. junija, v Tržiču gostili regijske koordinatorje, ki so spregovorili o minulih aktivnostih in ciljih za prihodnost.

Skrb za starejše je področje, ki ga v Občini Tržič jemljemo resno, zato k ustvarjanju pogojev za varno in lepo tretje življenjsko obdobje pristopamo s celostnim pristopom. Eden izmed skupnih korakov je bil narejen meseca maja letos, ko smo ustanovili Sosvet starejših Občine Tržič, ki kot posvetovalno telo, ki mu predseduje podžupan Jure Ferjan, povezuje različne deležnike, ki posredno ali neposredno vplivajo na vsakdan starejših.

V PGD Lom pod Storžičem s še sodobnejšo opremo

V Lomu pod Storžičem smo v nedeljo, 23. junija, namenu slovesno predali sodobno gasilsko brizgalno. "Z vsako tako pridobitvijo so učinkovitejši v domačem društvu, na varnosti in skupnih zmogljivostih pa zaradi dobrega sodelovanja vseh tržiških društev pridobimo vsi," je z navdušenjem povedal župan Sajovic. Tržiška gasilska zveza, ki jo tvori devet gasilskih društev, je sicer ena najsodobneje opremljenih in izobraženih v regiji.

Nadaljevanje projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken

Občina Tržič tudi v tem letu nadaljuje z aktivnostmi v okviru projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken. Na Zelenici smo 22. in 23. junija, v sodelovanju s Planinskim društvom Tržič, Planinsko zvezo Slovenije in ostalimi partnerji, izvedli Vikend pohodništva na Zelenici. Kljub vremenu, ki ni bilo naklonjeno pohodnikom, se je v planinskem domu zbralo lepo število ljudi.

Udeleženci usposabljanja o rastlinskem svetu Karavank so se seznanili z bogato floro, ki prerašča gorski svet, tisti, ki so želeli, so se lahko preizkusili tudi na novi plezalni steni na zgornji postaji nekdanje sedežnice Zelenica II. Tečaj letnega gorništva smo zaradi slabe vremenske napovedi prestavili na jesenski termin. Prav vsi, ki so se dogodka udeležili so dokazali, da so ovire le v naših glavah, da med videčimi in slišečimi ter tistimi, ki teh ovir nimamo, ni nepremostljivih ovir.

Projektne aktivnosti bomo nadaljevali z označitvijo Turno kolesarske poti Trans Karavanke in jesenskim kolesarskim Vikendom tržiških poti.

Slika: Vikend pohodništva na Zelenici (foto: Mateja Dolžan)

Poziv k preventivnemu ukrepanju

"Ob vremenskih spremembah in povečanju izrednih vremenskih dogodkov, predvsem takih s padavinami, opažamo, da imajo gasilska društva in občinske službe bistveno več intervencij in dela zato, ker se občanke in občani ne obnašamo dovolj samozaščitno," je razložil župan Sajovic.

Gasilke in gasilci velikokrat, ko pridejo na intervencijo, naletijo na zamašene jaške, pokvarjene žlebove in opuščene odtoke. "Pozivam vse občanke in občane, skupaj z gasilci, da se na izredne vremenske dogodke, s povečano količino padavin, še skrbneje pripravijo," je še povedal župan Sajovic.

Občina Tržič prispevala za nakup kombija za slepe in slabovidne

Občina Tržič je bila eden izmed partnerjev pri nakupu kombiniranega vozila za Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Kranj. Vozilo je bilo predano na otvoritveni slovesnosti v četrtek, 27. junija, na Okroglem pri Kranju.

Nakup novega prevoznega sredstva, ki bo primarno služilo za izvajanje posebnih socialnih programov, so omogočili številni donatorji, Lions klubi, fundacija FIHO in gorenjske občine, med njimi tudi naša Občina Tržič. "Veriga solidarnosti znotraj skupnosti in družbe je močna toliko, kot so močni najšibkejši členi. Kot župan sem zadovoljen, da se dokazujemo z dejanji, da smo solidarna občina, ki ji je mar za ranljive skupine, zato smo z veseljem sodelovali pri tem prepotrebnem nakupu," je poudaril župan Sajovic.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...