Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja

21. oktober 2019

V sklopu sanacije po neurju v Dovžanovi soteski bomo dobili višje in trdnejše mostove. Občinska uprava Občine Tržič se trudi optimizirati svoje delovanje. V Krajevni skupnosti Sebenje se lahko pohvalijo z novim otroškim igriščem in igriščem za košarko, kot tudi večjim makadamskim parkiriščem. Občina Tržič je prijela priznanje za izvedbo programa v sklopu Evropskega tedna mobilnosti. Minuli teden smo obeležili svetovni dan oživljanja - preverite, kje v Občini Tržič se nahajajo defibrilatorji.

Sanacija po neurju prinesla višje in trdnejše mostove

V sklopu sanacije po neurju uspešno poteka obnova kar štirih mostov v Dovžanovi soteski. Vrednost investicije presega 300.000 evrov. "Ravno mostovi so tisto, kjer so se v neurju zagozdile naplavine in številne od mostov poškodovale, dva od njih pa tudi v celoti podrle," poudarja župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki ob tem dodaja: "Šuštarjev most v naselju Dolina je že zabetoniran, izjemno lep in močan gradbeni izdelek. Kuharjev most čaka na montažo kovinsko lesene konstrukcije, pred vhodom v tunel pa potekajo zaključna dela za montažo lepe in atraktivne brvi za naše obiskovalce in turiste."

Na Občini Tržič računajo, da bo v mesecu oktobru in novembru saniran tudi poškodovan lesen Bencetov most pri geološkem stebru. "Za vse nove mostove je skupno, da so višji in trdnejši, predvsem pa se je pod njimi povečal pretočni profil Tržiške Bistrice," zagotavlja župan Sajovic.

Občinska uprava Občine Tržič se trudi optimizirati svoje delovanje

Na Uradu za splošne zadeve Občine Tržič so v minulem tednu največ pozornosti posvetili pripravi na projekt pametna mesta in skupnosti, trajnostnemu razvoju in izvajanju akcijskih načrtov različnih strategij (kot je denimo urejanje arhiva v elektronski obliki) ter digitalizaciji in poenostaviti delovnih procesov, ki optimizirajo delovanje občinske uprave.

Najbolj preprosta definicija pametnega mesta je, da je to mesto, ki zaradi razvite infrastrukture,  naprednih storitev in spodbudnega okolja prebivalcem omogoča zelo visoko kakovost življenja, mestnim oblastem pa enostavnejše in preglednejše upravljanje z mestnimi viri (finančna sredstva, naravni viri, infrastruktura itd.). Pot za doseganje cilja pametnega mesta je dolga z mnogimi izzivi in za vsako mesto specifična, saj so mesta različno velika, razvita in privlačna, zahteva pa sodelovanje ključnih deležnikov – mestnih oblasti, javnih in zasebnih partnerjev ter interesnih skupin. Pametno mesto še ne postane pametno, če ga pokrijemo z brezplačnim brezžičnim omrežjem wifi ali s senzorji za merjenje kvalitete zraka, ampak koncept pametnega mesta zajema široka področja pametnega upravljanja, ekonomije, mobilnosti, okolja, izobraževanja, varnosti in zdravja.

Redno je tudi delo na področju ozaveščanja o varstvu osebnih podatkov v skladu s Splošno uredbo o varstvu podatkov oz. GDPR.

Nove pridobitve v Krajevni skupnosti Sebenje

Občina Tržič je v dobrem sodelovanju s Krajevno skupnostjo Sebenje tudi letos, na sicer več letnem projektu igrišča v Sebenjah, na novo zgradila igrišče za košarko s košem za streetball (oz. ulično košarko), uporni zid, v funkciji pa je tudi otroško igrišče in večje makadamsko parkirišče. "V naslednji letih se bomo trudili tudi za ureditev površine za nogometno igrišče, predvsem pa si želimo, da bi domačini, predvsem prebivalci Sebenj in Žiganje vasi, to naše igrišče vzeli kot svoje in da bi bilo tam vedno pospravljeno, urejeno, dobro vzdrževano, predvsem pa da ne bo vandalizma, kajti tako lepih in mirnih lokacij za igrišče v naravnem okolju, v zajetju krajinskega parka Udin boršt, preprosto ni," je povedal župan Sajovic.

Občina Tržič prijela priznanje za izvedbo programa ETM

V sredo, 16. oktobra, je v Kopru potekal zaključni dogodek letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, v katerem je sodelovalo 80 občin iz celotne Slovenije, kar je največ od obstoja projekta. Priznanje za izvedbo letošnjega ETM v Občini Tržič in bogat program je prevzel podžupan in tržiški koordinator ETM Jure Ferjan, ki je ob tem poudaril pomembnost trajnostne mobilnosti in ozaveščanja vseh starostnih skupin, od najmlajših do starejših ter napovedal, da bodo s projektom v Tržiču nadaljevali tudi v letu 2020. "Ob tem, še enkrat, zahvala vsem, ki ste pripomogli k izvedbi tako bogatega in raznolikega programa. Hvala Društvu upokojencev Tržič, ZŠAM, vsem trem tržiškim osnovnim šolam in mojim sodelavkam in sodelavcem v občinski upravi ter vsem ostalim deležnikom in prostovoljcem," je dodal podžupan Ferjan.

Na zaključni slovesnosti je bilo poleg podelitve priznanj, izmenjanih tudi vrsto izkušenj in predstavljenih dobrih praks iz posameznih občin, koordinatorji pa so s predstavniki Ministrstva za infrastrukturo, ki vodi projekt ETM, spregovorili o poudarkih ETM za prihodnje leto, katerega tema naj bi bila "Mobilnost z ničelnimi emisijami za vse".

Ljudska univerza Tržič obeležila 60 let obstoja

V soboto, 12. oktobra, smo v okviru tržnega dne v atriju Občine Tržič praznovali 60. obletnico delovanja Ljudske univerze Tržič. "Prav namerno smo se odločili za tržni dan, ker so tržni dnevi v Tržiču ljudski, tradicionalni dogodki, Ljudska univerza Tržič, pa ima poudarek na ‘ljudska’. Zato si težko  predstavljamo, da bi lahko 60 let delovanja Ljudske univerze praznovali kako drugače," je ob slovesnosti povedala direktorica Ljudske univerze Tržič Natalija Brumen in ob tem dodala: "Odziv je bil neverjeten, saj se je kar nekaj predstavnikov društev, organizacij, zavodov, v lokalni skupnosti odzvalo vabilu, kar je pokazatelj, da v tako majhni lokalni skupnosti vseeno dobro sodelujemo in smo povezovalni."

Tržni dan je ponujal na stojnicah domače dobrote in izdelke; potekale so delavnice za vse generacije; Ljudska univerza je imela tudi svoje stojnice s promocijskim materialom, tako da je bil tržni dan pester, raznolik in ljudski. Osrednji program, ki je bil popestren z bogatimi kulturnimi vložki, je prikazal utrinke delovanja Ljudske univerze Tržič. Za konec pa so svoje občutke delili tudi udeleženci programom in zunanji sodelavci: Alenka Slapar, Anka Škufca in Jožica Koder, ki je povzela zgodovino delovanja Ljudske univerze od leta 1959, pa vse do danes.

Dogodka se je med drugimi udeležila tudi dr. Metka Knific Zaletelj, nekdanja direktorica Ljudske univerze Tržič in aktualna direktorica občinske uprave Občine Tržič, ki je zbrane tudi nagovorila.

Slika: 60 let Ljudske univerze Tržič (foto: arhiv LU Tržič)

Preverite, kje v Občini Tržič se nahajajo defibrilatorji

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki smo ga obeležili v preteklem tednu (16. oktober), po vsej Sloveniji do konca meseca poteka več kot 60 brezplačnih dogodkov o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev, ki predstavljajo najpomembnejši korak pri ohranjanju življenj zaradi srčnega zastoja. Med oživljanjem pride do povrnitve spontanega bitja srca pri kar 40 % oseb.

"Vsak izmed nas lahko reši življenje, kajti po navadi se srčni zastoj dogodi na športnih ali kulturnih dogodkih, največkrat v krogu družine in takrat je prav, če znamo brez strahu, odločno, hitro in pravilno ukrepati," poudarja župan Sajovic. V Občini Tržič je trenutno 15 defibrilatorjev, in sicer na lokacijah: Gasilski dom PGD Kovor, Trgovina SPAR, Lekarna Deteljica, Gasilski dom PGD Podljubelj, Intervencijsko vozilo PGD Bistrica pri Tržiču, Gasilki dom PGD Lom pod Storžičem, Gasilski dom Leše, Koča na Kriški gori, Zdravstveni dom Tržič, Občina Tržič, KS Senično, KS in PGD Jelendol, Dolina – URH/PINČ, KS in PGD Brezje pri Tržiču ter KS Sebenje - Trgovina Tuš Markič.

"Pri skoraj vseh je pri postavitvi ali nakupu, na takšen ali drugačen način, sodelovala tudi Občina Tržič, zato se s tega mesta zahvaljujem vsem našim partnerjem – Rotary klub, Lions klub, ZD Tržič, gasilskim društvom, planinskemu društvu in večini naših krajevnih skupnosti," je povedal župan Sajovic in ob tem dodal: "Defibrilator je preprost aparat, ki z malo vedenja rešuje življenja. V naslednjem letu pa nas čaka še pomembna naloga, da izobrazimo in organiziramo skupino prvih posredovalcev. Kot župan si želim, da so v vrsti prvih posredovalcev najprej tisti, ki imajo poklicno medicinsko izobrazbo, potem pa bomo na pomoč priskočili tudi prostovoljni gasilci in občani."

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...