Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja

11. november 2019

Sanacija v Dovžanovi soteski je tik pred zaključkom. Za nami je zmajeva sezona tržiškega turizma, zabeležili smo rekordno število mednarodnih turističnih prihodov v Tržič. Izšla je nova zloženka "Naravni spomenik Dovžanova soteska". Sklenjene so prve pogodbe o nakupu zemljišč za izgradnjo severnega priključka na Ravnah, poteka pa tudi prodaja nepremičnin na javnem zbiranju ponudb. V minulem tednu smo na svečani akademiji obeležili 10-letnico delovanja Gasilske zveze Gorenjske, priznanje je prejel tudi župan Občine Tržič.

Sanacija v Dovžanovi soteski tik pred zaključkom

Sanacija po ujmi v Dovžanovi soteski, eno leto po katastrofi, prehaja v zaključno fazo. Čakamo še na zaključna asfaltiranja, ki bodo, po besedah župana, če bo vreme dobro, končana v tem tednu. "Pri sanaciji bi rad dodal še tisto, kar v preteklosti nismo omenjali in sicer, da se s sanacijo po ujmi dobivajo tudi nove površine za pešce. Pred samim vhodom v tunel se gradi sodobna pešpot brv na pletenicah, temeljito je bila že obnovljena Bencetova krožna pot, na tej poti pa so tudi dodatki s pletenicami in v skale zavrtanimi stopami, ki omogočajo lepši in varnejši sprehod," pojasnjuje župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

"Tisto, kar pa je najbolj dragoceno, seveda po vzoru projekta pred tunelom, tudi za tunelom in vse tja do geološkega stebra in spodnjega lesenega Bencetovega mostu je, da smo zgradili pločnik za pešce kot najranljivejše udeležence v prometu," razlaga župan Sajovic. Pločnik bo služil mimoidočim, predvsem pa obiskovalkam in obiskovalcem. Ob pločniku, kjer je cestišče sedaj razširjeno za pločnik, pa bo, po vzoru lesene ograje pred mostom, nameščena tudi lična ograja.

"Vsi obiskovalci bodo po zaključku del videli, da so pohodne pešpoti tudi dodatno obnovljene," poudarja župan Sajovic in dodaja: "Nekje so obnovljene tudi nove stopnice, nameščena je kakšna nova klopca, varovalne mreže … Tam, kjer je bilo ob pešpoti največ erozije so sedaj ta erozijska žarišča že sanirana."

Zmajeva sezona tržiškega turizma

Letošnja turistična sezona je lansko prekosila za več kot 22 odstotkov. Turizem v Tržiču tako postaja vse pomembnejši, Občina Tržič pa ponudnikom pomaga graditi prepoznavnost in tržni delež, tako z razvojnimi kot s promocijskimi aktivnostmi. Ena izmed njih je izdaja t. i. Turističnega časopisa Občine Tržič. Poletna različica je zaživela julija letos, zimska verzija, ki jo bo mogoče dobiti od decembra naprej, pa je že v pripravi.

Rekordno število mednarodnih turističnih prihodov v Tržič

Letošnja poletna sezona v Tržiču je bila zgodovinska. Mesto in njegovo zeleno zaledje, obdano z najdaljšo slovensko gorsko verigo, je zabeležilo rekordno število turističnih prihodov in blizu 17.000 prenočitev, večinoma tujih turistov.

Letos je avanturiste, družine in romantike na dogodivščine v Tržič in med zmajeve gore, ki ostajajo oaza izven množičnih turističnih tokov bližnjih centrov Alpske Slovenije, že od maja vabila globalna oglaševalska kampanja "TRŽIČ TE IZZIVA" (TRŽIČ TRAILS DARE YOU) na kar sedmih mednarodnih trgih.

Izšla je nova zloženka "Naravni spomenik Dovžanova soteska"

V minulem tednu je v slovenskem in angleškem jeziku izšla nova zloženka "Naravni spomenik Dovžanova soteska", ki domače in tuje obiskovalce uvodoma nagovarja z besedami: "Zakladi so različnih oblik, barv in vrednosti … Dovžanova soteska ima prav vse. Spoznajmo jih!"

Zloženka vsebuje nabor zanimivih informacij o Dovžanovi soteski, od tržiške geozakladnice, kamninah in fosilih, pa vse do biotske raznovrstnosti. Koristen in uporaben pa je tudi zemljevid območja in oglednih poti, ki vam pomaga dodobra spoznati tržiški naravni spomenik, v katerem lahko po razmeroma kratki poti (cca. 1 km) opazujemo in spoznavamo tako paleozojske kamnine in okamnine, kot tudi oblike površja, ki so nastale skozi milijone let in nastajajo še danes.

Zloženko si lahko pogledate na povezavi https://www.visit-trzic.com/doc/zlozenka-dovzanova-soteska-2019.pdf, v fizični obliki pa je dostopna v Turistično promocijskem in informacijskem centru Tržič.

Sklenjene prve pogodbe o nakupu zemljišč za izgradnjo severnega priključka na Ravnah

Občina Tržič je s petimi solastniki v oktobru sklenila prvo prodajno pogodbo o nakupu zemljišč za izgradnjo severnega priključka na Ravnah, s šestim solastnikom pa bo druga pogodba sklenjena še v tem letu, potem ko je občina v novembru na upravni enoti že sprejela ponudbo za prodajo zemljišča.  V nadaljevanju bo občina pridobila solastniška deleža še od preostalih dveh solastnikov.

Nakup zemljišč je pogoj za izgradnjo priključka z občinske ceste Za jezom na državno cesto Ljubelj-Bistrica, ki bo krajanom olajšal povezavo do Bistrice pri Tržiču ter naprej proti Kranju in Ljubljani, s čimer se bo razbremenil tudi promet v ožjem mestnem jedru Tržiča.

Prodaja nepremičnin na javnem zbiranju ponudb

Občina Tržič na javnem zbiranju ponudb prodaja stanovanje na naslovu Deteljica 7, bivši vaški dom v Lešah (objekt "Žužla") in zazidljivi parceli št. 694/2 ter 871/2 k.o. Podljubelj. Oddaja ponudb je mogoča do srede, 13. 11. 2019, do 12. ure. Interesenti se s podrobnejšimi pogoji lahko seznanijo na povezavi https://www.trzic.si/obcina/javni-razpisi-in-objave/.

Občinska uprava z novimi strokovnimi močmi

V letu 2019 se je Občinska uprava Občine Tržič okrepila z novimi strokovnimi močmi. Priložnost za opravljanje pripravništva je v letu 2019 dobila pripravnica, poleti smo na Uradu za okolje in prostor zaposlili višjo svetovalko, ki pokriva pretežno področje gospodarskih javnih služb. V oktobru 2019 je nove moči dobil tudi Urad za gospodarstvo in družbene dejavnosti, na javnem natečaju izbrana svetovalka bo pokrivala pretežno področje družbenih dejavnosti, s poudarkom na aktivnostih in razpisih za starejše in mladino. Z oktobrom je priložnost za pripravništvo dobila še ena pripravnica.

V teku so tudi trije postopki za nove zaposlitve za nedoločen čas: Svetovalec v Uradu za okolje in prostor, Strokovni sodelavec VII/1 v Uradu za splošne zadeve in Strokovni sodelavec VII/1 v TPIC-u, Uradu za gospodarstvo in družbene dejavnosti.

Svečana akademija ob 10-letnici delovanja Gasilske zveze Gorenjske

V torek, 5. novembra, smo v Tržiču obeležili 10-letnico delovanja Gasilske zveze Gorenjske, ki je ena od sedemnajstih gasilskih regij v Sloveniji in združuje deset gasilskih zvez, v katerih deluje 127 PGD in PIGD iz osemnajstih gorenjskih občin. Skupaj štejejo 21.845 članov. "Gasilci smo očitno prišli do pokrajin prej, predvsem pa po 10 letih rečemo, da je bila ustanovitev zagotovo upravičena. Več je povezovanja, več je sodelovanja, več je izmenjave informacij," je poudaril župan Sajovic.

Svečane akademije so se poleg predstavnikov vodstva Občine Tržič udeležili tudi gosti: minister za obrambo Karl Erjavec, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, poslanka Državnega zbora RS Mateja Udovč, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek ter mnogi drugi.

Pomembno vlogo v gasilstvu v Tržiču ima tudi podmladek in seveda dekleta in ženske. Na slovesnosti, ki je bila odlično sprejeta in dobro obiskana, smo imeli tudi desetino gostov iz avstrijske koroške, kar na glas sporoča, da za gasilce ni meja in da znamo sodelovati. "Zahvalil sem se tudi ministru Erjavcu, kajti tržiška gorska reševalna služba je ena od treh v Sloveniji, ki je v minulem tednu prejela novo vozilo za tehnično reševanje in prevoz moštva, obenem pa smo kar nekaj misli posvetili tudi novim prostorom Gorske reševalne službe v Pristavi, pogodba je v realizaciji, postopek teče, tako da moramo v prvi polovici leta 2020 zaključiti tudi ta pomemben projekt," je še povedal župan Sajovic.

"Tudi na slovesnosti nismo mogli mimo tržiške ujme, kjer sem se v imenu vseh Tržičank in Tržičanov zahvalil za sodelovanje in pomoč ostalim iz Gorenjske," je izpostavil župan Sajovic in nadaljeval: "Ne gre pozabiti, da je naslednji dan po ujmi tržiške ulice, tovarne in prostore čistilo več  kot 200 gasilcev prostovoljcev iz vse Gorenjske."

Na slovesnosti so bila podeljena priznanja, med nagrajenci pa je bil tudi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki je ob tem povedal: "Priznanje jemljem kot izrazito široko. Je priznanje za vseh 1000 gasilk in gasilcev v Tržiču, priznanje za gasilsko zvezo, priznanje za občinske svetnike pa seveda tudi za javnost, da smo v desetletju zmogli iz zaostale gasilske zveze narediti napredek in postali ena najbolj moderno opremljenih, visoko motiviranih in odlično izobraženih."

Foto: Gasilska zveza Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...