Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Na Občini Tržič se dogaja

3. november 2020

V letu 2021 načrtujemo energetsko prenovo gradu Neuhaus in Tržiškega muzeja. V oktobru 2020 so bila v celoti izvedena dela energetske sanacije vrtca Deteljica. V občini Tržič postopoma prenavljamo javno razsvetljavo. V nekdanji žičniški postaji ob koči na Zelenici na ogled stalna muzejska razstava.

Načrtovana energetska obnova gradu Neuhaus in Tržiškega muzeja

Občina Tržič se namerava skupaj s preostalimi zainteresiranimi občinami (Preddvor in Kamnik) prijaviti na javni razpis Ministrstva za infrastrukturo s skupno operacijo »Celovita energetska obnova objektov v lasti Občine Tržič, Občine Kamnik in Občine Preddvor«.

Skladno z razpisnimi pogoji je možno pridobiti do 49 % upravičenih stroškov naložbe brez vključenega DDV-ja. Energetska sanacija Gradu Neuhaus je predvidena v letu 2021, Tržiškega muzeja pa delno v letu 2021 in v letu 2022.
Po projektantski oceni znaša celovita energetska prenovo obeh objektov 1.247.184,06 evra.

Na gradu Neuhaus je predvidena izolacija strehe in menjava kritine, obnova strojnih (kotlovnica) in elektro inštalacij (razsvetljava), menjava oken in senčil, obnova in izolacija fasade stavbe z izolativnim ometom in ostala pripadajoča dela. Projektantska ocena investicije znaša 888.703,42 evra.

V Tržiškem muzeju pa je predvidena menjava in obnova zunanjega stavbnega pohištva, obnova okenskih in vratnih kamnitih portalov, sanacija vlage vzhodnega dela objekta, ureditev in sanacija RAK, ureditev fasadnega podstavka in odvodnjavanja, izolacija podstrešja, prenova strojnih inštalacij in ostala pripadajoča dela, kjer pa znaša ocenjena vrednost investicije višini 358.480,64 evra.

Vrtec Deteljica energetsko saniran

V oktobru 2020 so bila v celoti izvedena dela energetske sanacije vrtca Deteljica Tržič z menjavo stavbnega pohištva (okna, vrata), prenovo električnih inštalacij, posodobitvijo ogrevalnega sistema z uporabo toplotne črpalke, izolacijo fasade in podzidka objekta ter menjavo kritine in izolacijo strehe z ostalimi pripadajočimi deli.

Poleg omenjenih ukrepov, ki se navezujejo na zmanjšanje porabe energije, se je izvedla tudi zunanja ureditev površine s tlakovanjem tal ob objektu.

Višina celotnih stroškov operacije je znašala 447.861,49 evra z DDV-jem. Ocenjujemo, da bo višina sofinanciranja RS in EU iz Evropskega kohezijskega sklada znašala približno 126.000,00 evrov.

Poleg finančnih prihrankov, bo občina z izvedenimi ukrepi letno zmanjšala rabo energije v vrtcu za 100 MWh, kar pomeni letno zmanjšanje škodljivih toplogrednih plinov za 21 ton. Povprečno drevo v enem letu absorbira okoli 22 kg CO2, zato se je z izvedeno sanacijo nadomestilo skoraj tisoč dreves.

Pametna, energijsko prijazna razsvetljava

Na območju občine Tržič že vrsto let postopoma, skladno s sprejeto Strategijo razvoja javne razsvetljave, prenavljamo javno razsvetljavo. Po svojih najboljših možnostih skušamo v kar se da kratkem času izvesti rekonstrukcijo javne razsvetljave in s tem zmanjšati porabo električne energije in z zmanjševanjem svetlobnega onesnaževanja našim občankam in občanom izboljšati pogoje bivanja.

V letošnjem letu so v projektu Pametna razsvetljava, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) sodelovali: BSC, poslovno podporni center, d.o.o., Kranj in občine Bohinj, Naklo in Tržič.

V okolici večstanovanjskih objektov v naselju Bistrica pri Tržiču, Ravne, na območju pešpoti za Mošenikom, na cesti za Jezom in Koroški cesti smo neustrezne svetilke, ki so osvetljevale tudi stanovanjske stavbe, zamenjali s svetilkami, ki ne motijo nočnega počitka prebivalcev in imajo možnost zatemnjevanja oz. izklopa v določenem delu noči. Del projekta je obsegal tudi trase javnih poti in cest, kjer smo obstoječe, energijsko potratne svetilke, zamenjali s sodobno LED razsvetljavo, ki omogoča nadzorovano - selektivno vklapljanje in regulacijo moči osvetljevanja.

V nekdanji žičniški postaji ob koči na Zelenici odslej stalna muzejska razstava

V zadnjih dneh oktobra je Tržiški muzej z obešanjem stolov nekdanje žičnice, ki so bili restavrirani v muzejski delavnici, dokončal postavitev stalne muzejske razstave v nekdanji žičniški postaji ob koči na Zelenici. Po besedah Jane Babšek, direktorice Tržiškega muzeja, je Zelenica s tem veliko pridobila kot izletniški in turistični kraj, kar je bil tudi cilj občinskega projekta.

Zelenica, ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij v občini Tržič, ima tako novo stalno razstavo, zunanjo enoto Slovenskega smučarskega muzeja, na kateri je prikazana dolga in zanimiva zgodovina alpskega in turnega smučanja na tem smučišču. Iz zgodovinskih zapisov spoznamo, da so posamezniki smučali še pred ustanovitvijo tržiškega smučarskega kluba »Sportskega kluba Tržič« leta 1923, oba sodita med najpomembnejše posameznike za razvoj smučanja v Tržiču. Pred drugo svetovno vojno sta bili med Tržičani in okoličani najbolj priljubljeni smučišči Kofce in Zelenica. Na Zelenici je bila 19. februarja 1928 prva smučarska tekma - 1. »Zeleniški smuk« za pokal Glanzmann-Gassner. Smučarski navdušenci »Zeleničarji« so leta 1930 postavili Jocifovo kočo na Zelenici, da bi lahko na snegu preživeli več časa in prenočevali v bližini smučarskih terenov. 13. februarja 1938 Tržiški smučarji z zmago na »Zeleniškem smuku« osvojijo Glanzmann-Gassnerjev pokal v trajno last. Koča na Zelenici je bila med vojno, leta 1941, požgana. Leta 1964 je bila zgrajena nova koča, ki jo je postavilo Planinsko društvo Tržič. Istega leta je pričela delovati prva, spodnja žičnica na Zelenici. Na Zelenici so se kalili odlični smučarji, ki so se udeleževali mednarodnih tekmovanj. Zelenica postane prizorišče velikih prvenstev, tako na državnem, kot na mednarodnem nivoju. Zdravko Križaj in Janer Vagner sta ustanovila Alpsko šolo smučanja, ki je postala kališče smučarskih šampionov, med njimi Bojana Križaja, Andreja Jermana in Žana Koširja.

»Z novo stalno razstavo želimo vsebinsko obogatiti turistično ponudbo koče na Zelenici, predstaviti stoletno tradicijo smučanja na Zelenici in ustvariti zanimiv ambient v nekdanji žičniški postaji,« pravi Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja in dodaja, da je razstava namenjena individualnim obiskovalcem, planincem, turnim smučarjem, organiziranim skupinam in ostalim smučarskim navdušencem.

KORONAVIRUS

• Z včerajšnjim dnem (2. novembra 2020), je Knjižnica dr. Toneta Pretnarja ponovno odprla svoja vrata po ustaljenem delovnem času,
• nujno varstvo otrok se zagotavlja v enoti Vrtca Palček,
• vsi športni objekti in otroška igrišča v občini so do nadaljnjega zaprti,
• TPIC in Galerija Atrij sta do nadaljnjega zaprta,
• vožnje s Prostoferjem so začasno ustavljene,
• cenjene stranke obveščamo, da občinska uprava Občine Tržič stranke sprejema le po predhodnem naročilu. Svoj prihod morajo obvezno najaviti na telefonsko številko 04 597 15 10. Predhodna najava ni potrebna za vstop v sprejemno pisarno.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...