Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

NA OBČINI TRŽIČ SE DOGAJA: Občina Tržič najbolj varna občina v državi

22. september 2020

Že drugo leto zapored je Občina Tržič prejela priznanje za najbolj varno občino v državi. Med poletno sezono smo v njej v času koronavirusa zabeležili skoraj 10 tisoč namestitev turistov. Na Občini Tržič smo prenovili sejno sobo, ki predstavlja zrcalo tržiške občine - koščka raja v osrčju Karavank. V novem zabojniku pred Ambulatorijem jemljejo brise na COVID-19, na Občini Tržič pa zaposlene preko raznih projektov vzpodbujamo k udeleževanju aktivnosti za varovanje in krepitev zdravja ter zdravemu prehranjevanju. Občina Tržič je spremenila plačilne roke pri prejetih in izdanih računih, z objavo javnega naročila pa išče izvajalca za izvajanje geodetskih storitev.

Rezultati poletne turistične sezone

Za nami je poletna turistična sezona, ki sta jo zaznamovala predvsem pandemija koronavirusa in turistični boni. Tržič smo že od pomladi intenzivno oglaševali tako na domačem kot tudi bližnjih tujih trgih. Od junija do avgusta smo na območju občine Tržič zabeležili nekaj manj kot 10.000 namestitev, ki jih je ustvarilo 3.255 gostov. Povprečno so v občini bivali 2,94 dneva. V primerjavi z lanskim letom smo tako v poletnih mesecih zabeležili 32,6 % upad nočitev, izjemno pa nas veseli, da smo za skoraj 0,5 dneva uspeli dvigniti povprečno dobo bivanja. Kljub omejitvam potovanj je razmerje nočitev med domačimi in tujimi gosti enako, so pa tuji gostje pri nas bivali kar 1,2 dneva dlje kot domači. Na območju celotne Slovenije so nočitve upadle za 48 %, delež nočitev tujih gostov je 43 %, povprečna doba bivanja pa znaš 2,55 dneva.

Domači gostje so po zadnjih dostopnih podatkih FURSa, z dne 23. 8. 2020 v Tržiču vnovčili 730 turističnih bonov v vrednosti 82.417,00 EUR, kar nas uvršča na 8. mesto med 18 gorenjskimi občinami.

Pomladi smo ustvarili tudi novo promocijsko kampanjo Odkrij košček raja. Z rezultati smo izjemno zadovoljni, saj smo pritegnili 300 % več pozornosti potencialnih obiskovalcev, v primerjavi z lanskim letom. V številkah to pomeni skoraj 5 milijonov prikazov naše kampanje, 150 tisoč klikov, 4.727 všečkov, 696 delitev oglasov, 377 komentarjev in 833 stalnih sledilcev.

Nov zabojnik pred Ambulatorijem za potrebe zaščite in reševanja v občini Tržič

Avgusta letos je Občina Tržič kupila večnamenski zabojnik za potrebe štaba Civilne zaščite in ostalih služb zaščite in reševanja, ki delujejo na območju občine. Zabojnik je začasno odstopila pediatrični ambulanti in je namenjen pregledu otrok in odraslih, ki imajo infektivno obolenje. Zabojnik je prvotno namenjen kot večnamenski prostor, štabna soba, za izvajanje večjih intervencij z naslova zaščite in reševanja, lahko se uporabi kot začasna bivalna enota v primeru nesreče ali kot mobilni prostor za reševalce v primeru prireditev. Občina Tržič je uporabo zabojnika začasno odstopila Zasebni otroški šolski ordinaciji Tržič in služi kot točka za obravnavo otrok z respiratornimi obolenji in sumom na Covid-19. V njem bodo opravljeni pregledi otrok in odraslih, ki imajo infektivno obolenje (temperatura, glavobol, težko dihanje, kašelj, bruhanje, driska). V njem odvzamejo tudi bris na Covid-19. S tem omogočajo preglede otrok, ki so bili prej napoteni v ambulanto v Kranj.

Občina Tržič drugič zapored najbolj varno mesto-občina v državi

Slovenska velika nagrada varnosti je največja nagrada s področja varnosti v Republiki Sloveniji, ki se podeljuje izbranim institucijam in posameznikom, za njihov inovativni prispevek na področju razvoja in uveljavljanja varnosti. Nagrado podeljuje Institut za korporativne varnostne študije, ICS-Ljubljana, v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti.

Nagrado za najbolj varno mesto v letu 2019 v kategoriji majhnih in srednje velikih občin je drugič zapored prejela občina Tržič. »Stanje na področju varnosti se vztrajno izboljšuje, kar kažejo tudi statistični podatki in kazalniki na področju števila storjenih kaznivih dejanj. Zelo poudarjeno je izvajanje celega niza lokalnih projektov, ki so usmerjeni v zagotavljanje bolj varnega lokalnega okolja. Omeniti velja dobro delo Varnostnega sosveta, ki predstavlja projekt partnerskega sodelovanja med Občino Tržič in Policijsko postajo Tržič. Skozi omenjeni posvetovalni organ zagotavljajo povezovanje, koordinacijo in usmerjanje organov, organizacij in drugih subjektov, ki se ukvarjajo z varnostno problematiko. Občinski svet redno sprejema Občinski načrt varnosti Občine Tržič in se tudi seznanja z rezultati njegovega izvajanja. To pa je tudi ustrezna podlaga za dobro delo Medobčinskega inšpektorata in redarstva Kranj, ki deluje kot skupni organ 6 občin. Posebni pozitivni trendi so zaznani tudi na področju trajne mobilnosti z vplivom na prometno varnost. Skozi projekt »Zelena luč za trajnost« se zrcali celotna prometna strategija Občine Tržič, ki glede na rezultate zagotavlja zelo učinkovite rešitve, ki dajejo zelo dobre rezultate. Spodbujanje udeležencev v prometu k odgovornejšemu vedenju, spoštovanju predpisov in oblikovanju zavesti o pomenu prometne varnosti, in z zagotavljanjem varnejših vozil ter cestne infrastrukture, skrbijo za dvigovanje prometne varnosti. Med projekti na področju lokalne varnosti gre izpostaviti ozaveščanje o varnostni problematiki v OŠ, vrtcih, mladinskih svetih in sosvetih. Zelo aktivni so bili tudi na drugih področjih in projektih, ki so usmerjeni v varnost mladih, starejših, invalidov ter drugih ranljivih skupin v občini. To so tiste kvalitete in dobra praksa, ki so poleg statističnih podatkov, tudi letos prepričale komisijo, da je občini Tržič podelila omenjeno nagrado,« je zapisano v obrazložitvi nagrade.

V novi prenovljeni sejni sobi na Občini Tržič ima vsak element svojo zgodbo in simbolni pomen

Ko vstopimo v sejno sobo, se nam na levi steni odpre pogled na silhueto Košutinega grebena, ki predstavlja najmogočnejši masiv v osrednjem delu Karavank in najdaljši gorski greben v Sloveniji. Dolg je okoli 10 kilometrov s kar šestimi dvatisočaki. Njegova najvišja točka je Košutnikov turn (2.133 mnm). Po grebenu Košute teče državna meja med Avstrijo in Slovenijo. Razsežnost grebena je najlepše vidna na gorenjski magistrali, ko se peljemo proti Tržiču in prav to je razlog, da je bila silhueta uporabljena v sejni sobi. Zaradi lesenih letvic se pogled na greben ves čas spreminja in odpira med hojo po sobi.

V sejno sobo je bila prav tako vključena naravna tržiška znamenitost, Dovžanova soteska, ki je bila leta 1988 zavarovana kot naravni spomenik zaradi edinstvenega nahajališča ostankov okamenelega življenja rastlin in živali v paleozoiku, med katerimi je najbolj znan fosil velike luknjičarke (Schwagerine carniolice) – simbol geološkega bogastva soteske. Tapeto stilizirane grafike švagerine lahko vidimo na nasprotni steni sobe (grafika je bila narejena po fotografiji g. Dušana Podrekarja). Poleg tapete tudi izbira tal predstavlja rečni prod Tržiške Bistrice.
Osrednji del sejne sobe predstavlja mogočna lesena miza s simbolno oblikovanim srednjim delom. Lesene poti predstavljajo grafično podobo Občine Tržič, razkošje poti, številne gorske poti, ki se nam odpirajo po celotnem delu tržiške občine. Zeleni mah predstavlja številne hribe in gozdove, saj kar 70% občine prekriva gozd. Mah prostor poživi in deluje pozitivno na počutje prisotnih. Vsi elementi in uporabljeni materiali povežejo sejno sobo z alpskim okoljem, v katerega je umeščena. Uporabljeni so bili materiali, ki so ekološko neoporečni.

Slika: Prenovljena sejna soba predstavlja zrcalo tržiške občine - košček raja v osrčju Karavank 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...