Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Naj bo delo v gozdu varno in učinkovito!

13. maj 2024

Dela pri sečnji in spravilu lesa iz gozdov so v polnem teku. Posledično se je povečalo število nesreč, tudi takih s smrtnimi izidi. Delo v gozdu je vedno zelo zahtevno in nevarno opravilo, zato so zanj zelo pomembni ustrezna usposobljenost, izkušnje in primerna oprema. K večji varnosti pri delu v gozdu znatno prispeva sodobna gozdarska mehanizacija (stroji za sečnjo, sodobne gozdarske žičnice s procesorsko glavo ipd.). V Sloveniji deluje tudi že kar nekaj izvajalskih podjetij in samostojnih podjetnikov, ki so ustrezno usposobljeni in opremljeni za varno delo v gozdu.

Pri delu v gozdu je treba dosledno upoštevati pravila varnega dela in slogan »Previdno v gozdu!«. Zato naj se tega dela lotijo le tisti, ki so za take razmere usposobljeni in primerno opremljeni. Za varno in učinkovito delo sta nujno potrebna brezhibno delovno orodje in oprema. Pri delu je obvezna uporaba osebne varovalne opreme, kot so zaščitna gozdarska čelada, zaščitne rokavice, zaščitna obutev, zaščitne hlače in dobro viden delovni jopič. Del v gozdu nikoli ne izvajamo sami, paziti moramo na druge uporabnike prostora in primerno varnostno razdaljo. Pred začetkom del razmislimo, kako bomo ukrepali v primeru nesreče.

Tudi za delo v gozdu kakor za vsa druga nevarna dela velja, da hitrost ne prispeva k varnosti. Poudariti je treba tudi, da je v gozdu še veliko poškodovanih dreves zaradi posledic naravnih ujm ter da je ponekod otežena prehodnost zaradi odmrle lesne mase in pomlajevanja.

V povprečju zadnjih let znaša število mrtvih pri delu v gozdu med nepoklicnimi izvajalci del 11,8 na leto. V zadnjih letih je bilo na eno smrtno nesrečo v zasebnih gozdovih posekanih 375.000 m3 lesa, kar je več kot 3,5-krat več lesa na smrtno žrtev kot pred letom 1994. Podatek jasno kaže, da se je varnost pri delu v slovenskih gozdovih v primerjavi s preteklostjo povečala, čeprav je zaradi povečanja količine poseka nekoliko naraslo tudi absolutno število smrtnih nesreč.

Čemu pripisati večjo varnost pri delu v gozdu:

  • najpomembnejše so razne oblike izobraževanj in usposabljanj. Od leta 1994 se je usposabljanj varnega dela z motorno žago in varnega dela s traktorjem, ki jih organizira Zavod za gozdove Slovenije, udeležilo okoli 50.000 udeležencev;
  • povečala se je uporaba osebne varovalne opreme;
  • na trgu je vedno več izvajalskih podjetij, ki izvajajo dela v gozdu;
  • povečala se je uporaba strojne sečnje;
  • v zadnjih letih so lahko lastniki gozdov v okviru Programa razvoja podeželja kupili sodobno gozdarsko opremo in mehanizacijo, ki omogoča tudi varnejše delo v gozdu.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije poziva lastnike gozdov, naj čim bolj upoštevajo navedena priporočila za varno delo v gozdu in s tem pomagajo zmanjšati število nesreč, ki se žal lahko končajo tudi s smrtnim izidom.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...