Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Naložba v informacijsko točko v Dovžanovi soteski

3. oktober 2018

Bogastvo narave je projekt, ki z inovativnim turističnim produktom interpretacije naravne dediščine prvič v območju Karavank in Kamniško Savinjskih Alp razvija celovit produkt, ki temelji na biodiverziteti območja, vodah in poudarja tudi geologijo, kot ključni element produkta.

Projekt, ki se izvaja od letošnjega avgusta do januarja leta 2021, bo prispeval k zagotovitvi ohranitve znanj in kompetenc prebivalstva, ohranitvi identitete podeželskega prostora, bogate naravne dediščine podeželja ter razvoju trajnostnih zelenih delovnih mest.

Občina Tržič nastopa kot projektni partner z glavno naložbo v izgradnjo informacijske točke ob vstopu v naravni spomenik Dovžanova soteska.

Partnerji v projektu so BSC, poslovno podporni center, d. o. o., Kranj, Občina Preddvor, Občina Tržič, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Kmetijsko gozdarski zavod Kranj, Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj.

Skupna vrednost operacije (neto upravičeni stroški + DDV) znaša 160.276,14 evra, od tega 85 %  oziroma 115.700,01 evra, sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP).

Občina Tržič bo v okviru projekta pridobila informacijsko točko ob vstopu v Dovžanovo sotesko, pred tem pa koordinirala projekt, skrbela za promocijo in izvajala aktivnosti, potrebne za zagon produkta interpretacije naravne dediščine.

Potreba po vzpostavitvi informacijske točke se kaže tako pri obiskovalcih kot tudi pri turističnih vodnikih, ki izvajajo turistično in strokovno vodenje po Dovžanovi soteski. Na parkirišču ni pokritega prostora, kamor bi se obiskovalci lahko zatekli pred dežjem, kjer bi bile na voljo različne informacije, karte in brošure. Sedanja postavitev tabel in klopi na istem nivoju ne omogoča zadovoljive slišnosti, še posebej ob višjem vodostaju reke, ki teče tik za tablami. Strokovne ekskurzije pogosto potekajo v obliki terenskih vaj, za katere so nujno potrebni pripomočki (kladiva, zaščitna očala, zemljevidi, povečevalna stekla …), kar morajo vodniki vsakič znova pripeljati iz Tržiča.

S postavitvijo informacijske točke bomo v Dovžanovi soteski pridobili inovativno, sonaravno informacijsko točko, osrednje, urejeno zbirno mesto za izvajanje strokovnih in turističnih vodenj ter izhodišče za pohodniške in turno kolesarske izlete,  pogoje za implementacijo inovativnih pristopov k interpretaciji vsebin ter   priložnost za razvoj dodatne ponudbe v sklopu naravoslovnega turizma.

Cilji projekta so pilotna vzpostavitev prvega produkta interpretacije naravne dediščine na območju 6 občin območja LAS, zagon produkta interpretacije naravne dediščine in vzpodbuditev prebivalstva, ponudnikov turističnih storitev, namestitev in deležnikov k nadaljnjemu razvoju prvega inovativnega turističnega produkta na področju interpretacije naravne dediščine in razvoju novih storitev, znanj in delovnih mest povezanih z naravno dediščino.

Slika: Lokacija postavitve informacijske točke v Dovžanovi soteski 

Slika: Vstopna točka Dovžanova soteska

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...