Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Nevarnost proženja snežnih plazov na območju občine Tržič se bo v naslednjih dneh povečala

21. januar 2021

Četrtek, 21.1.2021 ob 6. uri; splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju občine Tržič je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1300 metri je ZMERNA.

V zadnjih dveh dneh ni bilo veliko padavin, pihal je zmeren do močan veter južne smeri. Snežno odejo je na delih spihalo do trde podlage. Višje, kjer je na delih sneg še rahel pa veter prenaša in nanaša sneg v zavetrne lege. Veter gradi tudi nove zamete ter klože. Enako bo danes preko dneva. Snežna odeja je na delih stabilna in plasti so dobro povezane. Drugače je v grapah in zavetrnih legah, kjer je veter gradil klože. Tukaj že ob dodatni obremenitvi lahko sprožimo snežni plaz.

Meja sneženja bo danes nekje okoli 1000m, preko dneva pa ne pričakujemo veliko padavin. Pozno popoldne se bodo padavine okrepile. Zaradi vpliva močnega južnega vetra se bo meja sneženja dvignila na 1200 do 1400 metrov. Lavinske razmere se bodo zelo hitro spreminjale. Sneg se bo do višine okoli 1300 metrov ojužil. Na južnih strmih travnatih pobočjih se bodo prožili talni plazovi mokrega snega. Hoja pod temi pobočji bo nevarna. Velja za vsa južna pobočja v sredogorju na celotnem območju občine Tržič. Višje bo močan južni veter sneg prenašal in gradil nove zamete ter ga odlagal v zavetrne lege in grape.

Danes bo v tržiških gorah oblačno in megleno. Pihal bo močan jugozahodnik, ki lahko na grebenih doseže sunke tudi do 100 km/h. Na 1000 metrih bo okoli 3 °C, na 2000 metrih pa okoli -2°C. Jutri se bodo padavine okrepile. Do sobote zvečer lahko na 1700 metrih pade do 50 cm snega. Nevarnost snežnih plazov v občini Tržič se bo v naslednjih dneh POVEČALA. V naslednjih dneh vam odsvetujemo hojo v gore. Nevarnost proženja nežnih plazov se bo povečala.

Servisna cesta do Doma na Zelenici in Dom na Zelenici sta zaprta.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...