Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Nov prikazovalnik hitrosti v Križah

11. november 2021

Občina Tržič uspešna s prijavo na javni poziv Javne agencije RS za varnost prometa

Občina Tržič je bila v postopku javnega poziva za brezplačni najem prikazovalnika hitrosti »Vi vozite«, ki je bil objavljen na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) dne 15. 9. 2021, skupaj s še 14 občinami med 30 oddanimi prijavami izbrana za prejem prikazovalnika hitrosti. Le-ta je občini dan v enoletni najem, montiran pa je že na drog javne razsvetljave v naselju Križe in sicer na državno cesto R« - 410/1134 Tržič – Kokrica v bližini Osnovne šole Križe ter Vrtca Križe. Namestitev prikazovalnikov hitrosti se je doslej izkazala kot učinkovito sredstvo za takojšnje zmanjšanje povprečnih hitrosti. Prehitra vožnja je namreč kljub preventivnim akcijam in pogostemu opozarjanju vseh institucij, ki delujejo na področju preventive, še vedno zelo pogost vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. AVP občine že enajsto leto spodbuja k uporabi prikazovalnikov hitrosti, saj so dokazano učinkovit kratkoročni ukrep za zmanjšanje povprečnih hitrosti v naseljih in izven njih. Dosedanji podatki kažejo, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno, tudi tedaj, ko nadzor ni očiten.

S postavitvijo tako že osmega prikazovalnika hitrosti v občini želimo tudi na tem območju v preventivnem smislu vplivati na voznike, da bodo še bolj upoštevali omejitve hitrosti ter jih spodbujali k odgovornejšemu in varnejšemu obnašanju v prometu ter posledično zagotoviti manj nesreč na tem območju. Eden glavnih ciljev namestitev prikazovalnika hitrosti je umiritev hitrosti ter seznanitev voznikov s hitrostjo svoje vožnje oz. primerna upočasnitev vožnje skozi naselje oz. v območju šolske poti. Programska oprema prikazovalnika nam bo omogočala tudi statistično obdelavo podatkov o številu vozil, hitrostih in podobno, kar nam bo narekovalo izvedbo ukrepov za umirjanje hitrosti ter obveščanje pristojnih organov za njihovo ukrepanje. S postavitvijo prikazovalnika bo izpolnjen še eden od pomembnejših elementov programa za varnost prometa na lokalni ravni. Prikazovalnik bo dan v upravljanje izbranemu vzdrževalcu javne razsvetljave - podjetju Elektrolift, s katerim ima Občina Tržič sklenjeno koncesijsko pogodbo.

Neprilagojena in objestna vožnja sta lahko usodni, zato vozite zmerno in odgovorno, svetuje Javna agencija RS za varnost prometa. Ob tem želi znova spomniti, da je celoten zdravstveni sistem v stanju izjemnih obremenitev, zato z odgovorno udeležbo tudi v prometu prispevajmo k umirjanju razmer. Srečno vsem udeležencem v prometu!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...