Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Občina Tržič praznuje - občinski nagrajenci so svetilniki, ki vodijo po poti k cilju

11. december 2018

Občina Tržič je ob občinskem prazniku, ki ga praznuje 12. decembra, v soboto v dvorani Kulturnega centra pripravila občinsko akademijo, na kateri je župan mag. Borut Sajovic podelil priznanja posameznikom, zaslužnim za napredek in prepoznavnost občine.

Na sobotni slavnosti akademiji, ki jo je povezovala Mojca Krajnc, z glasbo pa obogatili člani Kulturnega društva Pihalni orkester Tržič, je mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič podelil priznanja župana občine Tržič, diplome in plaketi občine Tržič ter naziva ambasador občine Tržič in častni občan občine Tržič.

»Bogastvo mesta in skupnosti je vedno v ljudeh. Ko sem stal na odru z občinskimi nagrajenci sem začutil, kaj nas povzdiguje, navdihuje, kje so točke in svetilke, ki vodijo naprej k cilju. Hvala vsem nagrajencem za njihov prispevek k razvoju mesta. Prav tako hvala tistim, ki nocoj niso bili v soju žarometov, pa s svojim delom in dejanji prispevajo k napredku občine. Takih je še veliko. Priznanja dokazujejo da se trudimo in smo  uspešna skupnost,« je bil po akademiji zadovoljen mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič.

Priznanja župana Občine Tržič za dosežene izjemne uspehe pri delu in šolanju, izjemno uspešno izvedene posamezne akcije za reševanje človeških življenj, preprečevanje premoženjske škode ter za izjemno uspešno sodelovanje v drugih humanitarnih akcijah ter delovanje na področju zaščite in reševanja podeljuje župan občanom ter organizacijam, skupnostim in društvom s sedežem v občini. V letu 2018 so priznanja župana že prejeli: Zvonka Pretnar, za aktivno in nesebično delo na področju razvoja kvalitetnejšega življenja upokojencev in njihovega vključevanja v skupnost, Primož Studen za dvanajstletno predano delo v krajevni skupnosti Senično, Nordijski smučarski klub Tržič za 50 let dela kluba, vzgoje vrhunskih skakalcev in njihovih dosežkov, zlata maturanta Nina Žumer in Benjamin Štangar za izredni učni uspeh na maturi in Moški pevski zbor Gorščaki za 10 let uspešnega delovanja. Na akademiji sta priznanji župana prejela še Metka Kolevski za uspešno vodenje Krajevne skupnosti Brezje in Janez Meglič za dolgoletno delo v občinskem svetu Občine Tržič.

Podeljen je bil tudi naziv »ambasador Občine Tržič«, ki ga je za življenjsko delo na področju prostovoljstva in gasilstva prejel Bojan Balantič.

Diplome Občine Tržič, ki se podeljujejo posamezniku, skupini občanov, društvom ali drugim pravnim osebam ob izjemnih enkratnih dosežkih, za uspehe, ki pospešujejo razvoj posamezne dejavnosti in za dolgoletno organizacijsko ali publicistično delo, so prejeli: Francka Globočnik za večletno uspešno vodenje Kulturnega društva tržiških likovnikov, Jože Steiner za dolgoletno prostovoljno delo in izjemen prispevek na področju razvoja gasilstva v občini Tržič, za dolgoletno predano in požrtvovalno delo v gasilski organizaciji bodo diplomo prejele tudi prostovoljne gasilke Prostovoljnega gasilskega društva Leše.

Plaketo Občine Tržič za več kot 60-letno aktivno prostovoljno delo v društvih in drugih organizacijah je prejel Lado Srečnik, ki ga poznamo kot neumornega organizatorja prireditev, svoj pečat pa je pustil tudi na številnih drugih področjih. V društveno dejavnost se je vključil že z osmimi leti, skoraj tri desetletja je bil član, tudi predsednik Turističnega društva Tržič. Sodeloval je tudi pri vseh izvedbah Mednarodnega teka na tekaških rolkah in Smučarskega teka gospodarstvenikov, diplomatov in politikov. Že od 1. Hrastovega memoriala je član organizacijskega odbora prireditve, ob letošnji 22. izvedbi je mu je bila zaupana funkcija direktorja prireditve. Za 60 letnico AMD Tržič je kot odgovorni urednik in soavtor pripravil zgodovinsko knjigo Z dirko na dirko. Kot zunanji sodelavec je bil vključen v koordinacijo in vodenje dodatnih aktivnosti ob praznovanju praznika krajevne skupnosti Bistrica pri Tržiču. Je tudi neutruden fotograf in zbiralec dokumentarnega gradiva o dogajanju v Tržiču, ki ga je  javnosti predstavil na več kot 90 avtorskih razstavah, skupno pa jih je organiziral kar 241. Vse svoje delo, razen službe je in še opravlja prostovoljno. Leta 2003 je izmed 50.000 članov turističnih društev Slovenije prejel naziv Državnega sveta Republike Slovenije “Prostovoljec leta 2003”.

»Ko je človek mlad, ne ve, po kateri poti bi šel. Potem pa je teh poti vedno več, več projektov in idej. Če si trmast, kot smo Tržičani, se lahko naredi marsikaj. Ponosen sem nase, saj sem, česarkoli že sem se v življenju lotil, naredil do konca. Čeprav večkrat težko, ponoči, ob vikendih, važno, da je bilo delo opravljeno,« je po prejemu plakete povedal Lado Srečnik.

Plaketo Občine Tržič za prispevek kulturno-turistične prepoznavnosti Tržiča v širšem slovenskem okolju ter popularizacijo kulturne dediščine je prejel Tržiški muzej, v katerem je v zadnjih šestih letih popolnoma nova strokovna ekipa na izreden način razširila dejavnosti javnega zavoda. Ne mine leto, da ne bi bil predstavljen kakšen celostno prenovljen del stalne razstave tržiških obrti, leta 2014 je bil urejen Slovenski smučarski muzej, ki hrani najobsežnejšo zbirko s področja zgodovine smučanja na Slovenskem. Predstavitve muzejskih zbirk dosegajo visoka strokovna merila, hkrati pa so inovativne, sodobne in interaktivne. Muzej je postavil temelje za boljšo prepoznavnost lokalne dediščine Tržiča. Poleg muzejske dejavnosti pa veliko truda vlagajo tudi v organizacijo začasnih in priložnostnih razstav ter kulturnih dogodkov. 

»Naš namen je, da tržiško kulturno dediščino, ki je bogata, posebna in zanimiva, širimo najprej med prebivalce občine Tržič, da se zavejo svojih korenin, spoštujejo svojo identiteto, svoje prednike in domači kraj. Potem pa želimo, da Slovenija prepozna Tržič kot poseben kraj, ki ga je vredno obiskati, ker je lep, poln tradicije in posebnih zgodb. Nam je zelo pomembno to priznanje, saj nam daje vedeti, da je naše delo opaženo. Posledično še raje delamo in imamo še več obiskovalcev,« je povedala Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja.

Naziv častnega občana Občine Tržič za dolgoletno delo na področju likovnega ustvarjanja je prejel Vinko Hlebš, ki že 50 let ustvarja lepoto v slikah in je eden najbolj plodovitih slikarjev v Tržiču. Slikati in risati je začel na pobudo starejšega brata, ki mu je kupil prvo slikarsko opremo. Do sedaj je razstavljal že na 86 samostojnih in preko 150 skupinskih razstavah po različnih krajih Slovenije pa tudi v Celovcu, Zagrebu, na Dunaju, v Ženevi, Ludbregu in Kölnu. Je član Dunajskega društva prijateljev umetnosti, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Društva kranjskih likovnih umetnikov. Vseskozi je sledil svojim prepričanjem in razmišljanjem in se do danes globoko zapisal v likovno dediščino Tržiča. Za svoje delo je že prejel številna priznanja, med drugim leta 1985 tudi Prešernovo nagrado Gorenjske, leta 1991 plaketo mesta Tržič za likovno dejavnost in leta 2017 priznanje za promocijo učenja in znanja odraslih Andragoškega centra Slovenije.

»Delam res ogromno in pripravljam material za novo razstavo. Delam vsak dan, tudi ob nedeljah, včasih več, včasih manj. Ko začnem razmišljati in razvijati idejo, imam v glavi naenkrat toliko misli, da ne vem, kje in česa naj se najprej lotim. Barve vedno sam izbiram, moj mentor pa je narava. Odzive prejemam s celega sveta, tudi tuji slikarji in umetniki najdejo nekaj novega na mojih delih,« je bil zgovoren Vinko Hlebš, ki mu naziv častni občan ogromno pomeni. »To je najtežja plaketa in izziv, da moram še več delati. Doma imam čez petsto slik, v svetu še sto več. Slikarskih skrivnosti ne držim zase. Izredno uživam pri predajanju znanja tako odraslim kot mladim, ker v njih vidim perspektivo,« je še dodal Vinko Hlebš, ki opaža, da imajo mladi danes v šolah premalo likovnih dejavnosti.

Slika: Nagrajenci Občine Tržič za leto 2018 (foto: Luka Rener)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...