Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Projekt Prostofer bo zaživel tudi v Tržiču

10. junij 2020

Projekt Prostofer je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših in je namenjen socialno šibkejšim upokojenkam in upokojencem, oziroma ljudem v tretjem življenjskem obdobju, ki nimajo svojega prevoza. S 1. julijem letos bo zaživel tudi v občini Tržič. Predaja ključev avtomobila prostovoljnim voznikom bo že ta petek.

»Živeti z nasmehom« je slogan Zlate mreže, organizatorja projekta Prostofer, ki bo z mesecem julijem zaživel tudi v občini Tržič. Projekt bi moral v Tržiču zaživeti že konec marca, a je njegovo izvajanje preprečila pandemija koronavirusa.

»O projektu Prostofer smo na Občini Tržič začeli razmišljati na pobudo dveh krajevnih skupnosti, Podljubelj in Ravne, kjer občanke in občani nimajo na voljo pogostih avtobusnih povezav. Tudi v oddaljenih Jelendolu in Lomu živi veliko starejših ljudi, ki so za prevoz v dolino odvisni od drugih,« pravi podžupan Občine Tržič Dušan Bodlaj.
Storitev bo za uporabnike popolnoma brezplačna, izvajali pa jo bodo vozniki prostovoljci z vozilom Renault Kangoo, ki ga za ta namen zagotavlja Občina Tržič.

»Prvi prevoz v sklopu projekta Prostofer bo možno opraviti v sredo, 1. julija letos. Na prevoz se bodo lahko uporabniki prijavili na brezplačni telefonski številki 080 10 10, najmanj tri dni pred željenim terminom. Klicni center zavoda Zlata mreža, ki bo sprejemal naročila in opravil koordinacijo med prostovoljcem in uporabnikom, je na voljo vsak dan od ponedeljka do petka, od 8. do 18. ure. Klicni center se bo za občino Tržič odprl teden dni pred uradnim začetkom projekta, v sredo 24. junija, ko bo mogoče opraviti prvo naročilo na prevoz,« dodaja Dušan Bodlaj, podžupan Občine Tržič.

Zanimanje za prostovoljnega voznika je v Tržiču izjemno. Steber iskanja prostovoljcev sta bila Društvo upokojencev Tržič in Območno združenje Rdečega križa Tržič, že danes pa je na voljo 22 voznikov, ki bi radi pristopili k projektu Prostofer in vozili svoje vrstnike, saj jih večina prihaja iz upokojenskih vrst.

Pred začetkom projekta Prostofer je potrebno opraviti izobraževanje za bodoče voznike. To bo potekalo ta petek, 12. junija, ob 11. uri v prostorih Občine Tržič. Takoj po končanem izobraževanju, ob 13. uri, pa bo slovesna primopredaja avtomobila v atriju Občine Tržič.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...