Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Prvi Sosvet starejših Občine Tržič sklenil 4 letni mandat: 3. življenjsko obdobje mora biti varno in lepo za vse

23. maj 2023

Krepitev sodelovanja, izmenjava mnenj in pretok informacij, neposredna povezava z vodstvom Občine Tržič, uspešen projekt Prostofer so dosežki prvega mandata Sosveta starejših Občine Tržič (SSOT), ki je na svojih 11 sejah vselej poglobljeno obravnaval aktu alno stanje in ključne izzive starejših v občini, predvsem pa iskal rešitve in se s predlogi, tako na lokalni kot na državni ravni, trudil za lepši vsakdan v 3. življenjskem obdobju.

Slika 1 - Zaključek prvega Sosveta starejših Občine Tržič (15.5.2023) (foto: Stane Perko)

Na zadnji, 11. redni seji SSOT, ki je potekala 15. maja 2023, je župan Peter Miklič članicam
in članom SSOT ter predsedniku Juretu Ferjanu podelil zahvale za prispevek k izboljšanju pogojev za mirno, varno
in dostojno 3. življenjsko obdobje občank in občanov.

Glas SSOT je bil slišan

"K tematiki smo pristopili resno, strokovno in konsistentno, povezali smo različne deležnike, ki se na dnevni ravni poklicno ali prostovoljno soočajo z izzivi starejših in jih skupaj z njimi tudi premagujejo," je ob zaključku 4 letnega mandata poudaril predsednik SSOT Jure Ferjan , sicer tudi nekdanji podžupan Občine Tržič in nekdanji tržiški poslanec v Državnem zboru RS. Sosvet starejših Občine Tržič je pripomogel k celoviti obravnavi kompleksnega področja 3. življenjskega obdobja in spremljal pomembne projekte za starejše v občini, kot sta denimo pilotni projekt Preoblikovanje obstoječih mrež ter vstopa novih izvajalcev za nudenje skupnostnih storitev in programov za starejše ter projekt GEROBUS lokalno za globalno za aktivno in prijetno staranje, pa tudi vzpostavitev dnevnih centrov za starejše ... Decembra 2021 je Sosvet starejših na svoji seji gostil takratnega ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja, ki je v sklopu delovnega srečanja obiskal tudi Dom Petra Uzarja Tržič in se srečal s starostniki.

Slika 2 - 11. redna seja SSOT (15.5.2023) (foto: Stane Perko)

Na sklepni seji prvega mandata SSOT so bili prisotni tudi člani in članice nove sestave sosveta starejših, ki so tako lahko iz prve roke slišali pred stavitev dosedanjega dela in že razpravljali o prihajajočih izzivih in ciljih.

Projekt Prostofer zgodba o uspehu

V sklopu projekta Prostofer, ki je za živel 1. julija 2020 in je Občini Tržič prinesel posebno obliko prevoza za starejše, je bilo, kljub 7 mesečni prekinitvi v obdobju krize COVID 19, opravljenih preko 600 prevozov, ki so za uporabnika brezplačni da je temu tako gre zahvala 18 prostovoljkam in prostovoljcem ter Občini Tržič, ki je za stroške projekta (kot so gorivo, vinjeta, vzdrževanje vozila, zavarovanje, logistična podpora Zavoda Zlata mreža do sedaj namenila okoli 20.000 evrov.

Najpogostejši razlog, skoraj 90 %, koriščenj te storitve, je bil obisk zdravnika, se pravi bolnišnice ali zdravstvenega doma, posledično pa najpogostejši relaciji Tržič Ljubljana Tržič in Tržič Jesenice Tržič.

SSOT obogatil svojo zasedbo

Sosvet starejših, ki deluje kot posvetovalno telo župana, ima po novem 11 stalnih članic in članov poleg obstoječih predstavnikov (Občina Tržič, Društvo upokojencev Tržič, Dom Petra Uzarja Tržič, Zdravstveni dom Tržič patronažna služba, Center za socialno delo Tržič, Župnijska karitas Tržič Bistrica, Območno združen je Rdečega križa Tržič, Društvo invalidov Tržič) sta se mu pridružila še Ljudska univerza Tržič in ZŠAM Tržič, posebej pa je zastopan tudi
projekt Starejši za starejše.

Slika 3 - Poslavljajoči se predsednik SSOT Jure Ferjan in nova predsednica SSOT Metka Gaberc (15.5.2023)
(foto: Stane Perko)

Vodenje SSOT prevzela aktualna podžupanja Metka Gaberc

"Novi predsednici SSOT Metki Gaberc želim uspešno delo in nadaljevanje projekta vzpostavitve medgeneracijskega centra ter udejanjanje vseh ostalih novih projektov, ki si jih bodo članice in člani SSOT zastavili v mandatu 2023 2027, s ciljem, da bo 3. življenjsko obdobje varno, mirno, aktiv no in lepo za vse," je sklenil Jure Ferjan, ki je vodil prvi sosvet starejših v Tržiču, v obdobju od 23.5.2019 do 23.5.2023.

"Sosvet starej ših Občine Tržič je pomemben organ, saj je vanj vključenih mnogo različnih društev in interesnih skupin. Gre za posvetovalni organ, ki ga imenuje župan, kar pomeni, da člani lahko izpostavljajo težave, s katerimi se srečujejo na terenu in podajajo predloge, sosvet kot tak pa nima izvršilne funkcije," je povedala nova predsednica SSOT Metka Gaberc in ob tem dodala: "Kot nova predsednica Sosveta se najprej zahvaljujem bivšemu predsedniku Juretu Ferjanu za štiriletno vodenje tega organa, hkrati pa se zavezujem k aktivnemu sodelovanju v novi sestavi Sosveta in obljubljam podporo in pomoč pri reševanju problematike in izpolnjevanju sprejetih sklepov na sejah Sosveta. Veselim se dela in stremim k izboljšavam in povezovanju na področju življenja starejših in dela z njimi."

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...